Gość grend 04.02.2015 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2015 ile tak faktycznie zyskuje się na wstawieniu cieplejszych okien ?? W moim przypadku ma 2 opcje gdzie jedna to okna o U - 0,91 a druga o U- 0,76. Czy warto dopłacać 50% aby zyskać U 0,15 ??? Mam powierzchnie okien 21 m2 i wiekszość to fix gdzie rama bedzie częściowo przykryta styropianem - ile zyskam rocznie 100 pln ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 04.02.2015 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2015 Jak fix to lepiej ciut większe okno i lepiej pokryć sytropianem i będzie znacznie lepiej niż wydawanie na "plastik"Ważne aby pakiety miały ciepłe ramki między szybowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 04.02.2015 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2015 szyby maja mieć U - 0,5 i to jest głowne kryterium na okna. Jednak są jeszcze okna tarasowe gdzie jednak rprofil jest na środku. Jak się oblicza straty w tym przypadku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 04.02.2015 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2015 Jak ? potrzeba wstawić to do programu/ arkusza i liczyć. Ale jeśli chodzi o wyliczenie strat na przeniknie i wyznaczenie współczynnika U po montażu, bo taki Cie interesuje, to tylko numerycznie trza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzinks0 04.03.2015 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2015 A ja zastanawiam się o ile zewnętrzne rolety zmniejszają straty. Ma ktoś takie informacje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 04.03.2015 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2015 dodaj do oporu cieplnego około 0,3 m2K/W oporu cieplnego,U okna musisz też zamienić na opór, aby suma dała wynikowe U. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzinks0 07.03.2015 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2015 przeliczyłem przykladowe okno z U=1,2, to z roletą wyszło 0,88. Strata pieniężna to 28,50 zł, przy 0,50 za kWh i straty stałej przez 5msc. Roleta dla takiego okna to niech kosztuje 420zł. Więc zwrot 420/28,50 = 14 lat. Uwzględniając że rolety są zamknięte mniej niż 12h na dobe, wychodzi że okres zwrotu to ponad 30 lat. A dojdzie do tego koszt eksploatacji na ewentualny prąd do napędu, uszkodzenia silnika itp. Zatem wychodzi z ekonomicznego punktu widzenia, że montaż rolet się nie opłaca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 07.03.2015 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2015 Lepsza będzie okiennica.Nie dokończ liczył bym zwroty, a skoncentrowałbym się na efektach. Jeśli kupisz coś, a to coś będzie upierdliwe w działaniu, to nawet nie ma co liczyć i porównywać. Jeśli teraz na oknie zbiera mi się woda .. i robi grzyb ..Rolety to nie tylko ochrona przed utratą ciepła, ale też inne funkcje pełnią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 08.03.2015 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2015 dodaj do oporu cieplnego około 0,3 m2K/W oporu cieplnego, U okna musisz też zamienić na opór, aby suma dała wynikowe U. Mozesz podac zródło tych danych. Czy aby zbyt optymistycznie nie szacujesz tych zysków, jak w obliczeniach uwzglednic ubytek zysków słonecznych przy zamknietych zaluzjach. Takie proste zwiekszenie oporu cieplnego moze prowadzic do przekłamania obliczeń zapotrzebowania na ciepło budynku. Nie spotkałem sie obliczeniami producentów okien dla kompletu okno+zaluzja, nie przecze, moze jednak takie są. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 08.03.2015 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2015 Bardzo ostrożnie wyliczone bo to tylko opór cieplny ... 0,3 m2K/W to jak wiesz całe nic jakieś ? ile 1,5 cm EPS'a o lambdzie 0,04 W/mK.Opór cieplny pustki powietrznej + opór przejmowania ciepłą .. łącznie koło 0,3 m2K/W. Przecież 1 szyba daje U 5,9 W/m2K dwie dają 2,9-2,8 W/m2Kszybko można wyliczyć jaki opór + jest potrzebny na poprawę U. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzinks0 09.03.2015 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2015 Lepsza będzie okiennica. Nie dokończ liczył bym zwroty, a skoncentrowałbym się na efektach. Jeśli kupisz coś, a to coś będzie upierdliwe w działaniu, to nawet nie ma co liczyć i porównywać. Jeśli teraz na oknie zbiera mi się woda .. i robi grzyb .. Rolety to nie tylko ochrona przed utratą ciepła, ale też inne funkcje pełnią. Jedyne co by mnie poza tym skłanialo to ochrona przed sloncem. A co do wykraplania to mieszkam w mieszkaniu z roleta zew alu i mimo to wykraplanie nastepuje. Ale to jest spowodowane brakiem wentylacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 13.03.2015 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2015 A ja zastanawiam się o ile zewnętrzne rolety zmniejszają straty. Ma ktoś takie informacje? przy oknach z szybą UG=0,5 roleta na zmniejszenie strat nie ma sens najmniejszego bo sama szyba jest już energooszczędna. Jeżeli chodzi o straty to rolety mają sens przy gorszych oknach i to starszego typu też. Przy coraz cieplejszych oknach roleta nie przyniesie pod tym względem oszczędności większych jak do 50zł na rok. Jedynie jako ochrona przed słońcem na południowych oknach ma sens aby nie przegrzewało ale tylko pod takim względem. Chociaż do tego lepsza będzie okiennica i też myślałem o takiej z przyklejoną izolacją aby była skuteczniejsza ale nie wiem co w przypadku silnego wiatru jakby była otwarta i czy ręczne jej otwieranie nie byłoby upierdliwe po czasie a z silniczkami pewnie byłyby drogie i niemożliwe do domów pasywnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 14.03.2015 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2015 ... tylko sie wszystko radykalnie zmieni kiedy na dworze bedzie wiatr np 30km/h. Wtedy rolety jednak duzo pomogą. Po drugie ktos tutaj pisał na forum ze miał termometr miedzy roletą a oknem oraz zupełnie na zewnatrz i różnica miedzy temp wynosił 7-10 stopni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 14.03.2015 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2015 ... tylko sie wszystko radykalnie zmieni kiedy na dworze bedzie wiatr np 30km/h. Wtedy rolety jednak duzo pomogą. Po drugie ktos tutaj pisał na forum ze miał termometr miedzy roletą a oknem oraz zupełnie na zewnatrz i różnica miedzy temp wynosił 7-10 stopni nie wątpię w to ale sam pakiet Ug=0,5 jest na tyle ciepły że rolety nie przyniosą oszczędności większych jak 50zł na rok lub maks 100zł. Rolety przynoszą większe oszczędności dla starszych gorszych okien o Uw ponad 1,5W/m2 więc pod względem strat ciepła rolety się nie opłacają ale jak przyjąć że też chronią przed słońcem latem i że dzięki nim nie trzeba mieć klimy i jej używać to wtedy jest już inna sprawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 20.04.2015 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2015 A czemu chcesz rolety rozpatrywać tylko w aspekcie ochrony przed zimnem ? Latem ich nie używasz ? Poza tym dla mnie super sprawą jest możliwość zacienienia całkowitego w dowolnej porze dni - chcesz się przespać w środku dnia - proszę . PS. zadowolony użytkownik rolet - stąd moja ocena nie może być obiektywna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 20.04.2015 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2015 A co z żaluzjami zewnętrznymi? Światło tak ,słońca nie.Brak przegrzania w lecie . Przy nowoczesnych oknach trzyszybowych ,funkcja energooszczędna rolet nikła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 21.04.2015 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2015 Nie zgodzę się nydar . Mam rolety i nie zamieniłbym ich na żaluzje . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts