Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witajcie,

Chciałbym poddać do dyskusji moje widzi mi się. Prosty domek w całości podpiwniczony będzie rysowany na bazie projektu z kolekcji muratora http://projekty.muratordom.pl/projekt_na-poludnie,2739,0,0.htm?mirror=yes

Jako, że to projekt będzie indywidualny chciałbym abyście pomogli w ocenie co warto zmienić bo przecież mam pełną dowolność w rozmieszczeniu pomieszczeń. Mam już warunki

zabudowy i teraz pora na projekt. Chcę pójść do architekta z świadomością, że lepiej już nie można, a że jest tu wielu doświadczonych użytkowników proszę o pomoc.

Wstępne założenia:

- rodzinka 2+2 czyli potrzebne 3 sypialnie, 2 łazienki i miejsce wspólnych spotkań :)

- czas absolutnie nie goni, mamy gdzie mieszkać,

- porterówka z podpiwniczeniem (znam wstępne koszty wykonania piwnicy z materiałem ponieważ konsultowałem z firmami budowlanymi z doświadczeniem jak tez cementownią)

- salon, kuchnia i łazienka od południa,

- dom raczej energooszczędny, ogrzewanie PC gruntową (wykonane badania geotechniczne), rekuperacja, piwnica bez ogrzewania, strop drewniany + izolacja, gazobeton 24cm, na strop dodatkowa warstwa wełny - ile jeszcze nie wiem ile będzie potrzeby tyle dołożę, po zewnątrz oblepione grafitowym gr. 25cm, trójszyboowe okna w warstwie ocieplenia od północy, w łazience i w salonie fix'y, drzwi tarasowe

- brak kominka i komina wentylacyjnego w łazience

W załączniku plan sytuacyjny, projektu na którym się wzoruje dla lepszego zobrazowania sytuacji, chodzi głównie o funkcjonalność, ustawność pomieszczeń i ich rozmieszczenie.

Takie założenia zaniosę dla architekta i tyle wymyśliłem, liczę na Was co by tu jeszcze zmienić:

założenia do projektu:

- dom parterowy na bazie projektu z katalogu muratora "ma południe" wersja lustrzana,

- porterówka podpiwniczona po całym obrysie oprócz garażu,

- podpiwniczenie wykonane w technologii wanny; płyta denna + ściany żelbetowe + ciężka izolacja przeciwwodna na bazie szlamów uszczelniających,

- ściany działowe piwnicy z bloczków betonowych,

- część podpiwniczona nieogrzewana,

- rozkład pomieszczeń piwnicy do ustalenia:

* pralnia z suszarnią,

* pomieszczenie techniczne m.in pompa ciepła woda użytkowa etc.

* spiżarka,

* pokój hobby,

* składzik etc.

* inne propozycje,

- klatka schodowa umieszczona w pomieszczeniu gospodarczym (12),

- komin dymny + 3 kanały wentylacyjne wychodzące z poziomu podpiwniczenia. Komin w pomieszczeniu technicznym piwnicy,

- strop monolityczny z przepustami na media w pomieszczeniu (12) (ewentualnie zsyp na brudną odzież w łazience),

- cała powierzchnia posadzek grzana ogrzewaniem podłogowym,

- garaż w bryle budynku nieogrzewany. Na ścianie wewnętrznej przy wiatrołapie ocieplony od środka,

- pomieszczenie (12) zmniejszone kosztem garderoby sypialni (10),

- przedłużyć gabaryt domu po długości o 1m dodając po 0,5m na łazienkę (7), sypialnie (10) i kolejne pół metra na obie sypialnie (8) i (9).

- likwidacja komina wentylacyjnego w łazience (7),

- od frontu w salonie okna umieszczone na bloczkach gazobetonu a nie bezpośrednio na posadzce,

- drzwi tarasowe obok kuchni zostają,

- strop nad parterem drewniany z ociepleniem wełną i rozprowadzeniem wentylacji mechanicznej z odzyskiem ciepła,

- w garażu lub pomieszczeniu (12) właz na strych,

- na stropie dodatkowe ocieplenie, strych nieużytkowy,

- dach dwuspadowy, kryty dachówka ceramiczną,

- montaż okien w warstwie ocieplenia,

- ocieplenie zewnętrzne 25cm styropianu

- dylatacja schodów i tarasów

- zadaszenie tarasu???

http://images70.fotosik.pl/585/cf4aa290675bbc35gen.png

dom.jpg

Edytowane przez pieciornik
https://forum.murator.pl/topic/197778-projekt-do-oceny/

po co ci taka wielka kotłownia, skoro będziesz miał piwnicę?

kuchnia od południa to nie za dobry pomysł

Na planie muratora IMHO wrysowano za płytką kanapę (w rzeczywistości będzie większa) oraz za płytką szafę w sypialni rodziców. W ogóle miejsca na szafy jest mało w sypialni rodziców.

Rozbudowałabym wc o prysznic i zrobiła pralnię na parterze, z wyjściem na ogród

Jeśli wjazd jest jest południa, to po co dwie sypialnie mają okna na północ?

Edytowane przez Elfir
https://forum.murator.pl/topic/197778-projekt-do-oceny/#findComment-6733434

po co ci taka wielka kotłownia, skoro będziesz miał piwnicę?

kuchnia od południa to nie za dobry pomysł

Na planie muratora IMHO wrysowano za płytką kanapę (w rzeczywistości będzie większa) oraz za płytką szafę w sypialni rodziców. W ogóle miejsca na szafy jest mało w sypialni rodziców.

Rozbudowałabym wc o prysznic i zrobiła pralnię na parterze, z wyjściem na ogród

Jeśli wjazd jest jest południa, to po co dwie sypialnie mają okna na północ?

Dzięki, że ktoś się nad tym pochylił :)

Kotłownia będzie zmniejszona a de fato nie będzie to kotłownia tylko klatka schodowa do piwnicy a to pomieszczenie będzie zmniejszone bo w sypialni rodziców jak to nazywasz kosztem kotłowni planuje dużą garderobę z przejściem za WC etem.

Chyba się nie zrozumieliśmy do końca, północ będzie od strony garażu a południe od kuchni i łazienki, ale mimo to dzięki za opinię.

wjazd od zachodu, tak jak skierowany jest wyjazd z garażu

https://forum.murator.pl/topic/197778-projekt-do-oceny/#findComment-6733964