Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gaz ziemny? zastanow sie dwa razy... i policz dokladnie.

KvM

Recommended Posts

• Odpowiedzi 257
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość Arturo72
Widzę że kolega i jego pompa na prąd są w każdym wątku.

A bo i znam to z życia,sam liczyłem,mam gaz ziemny przy działce ale nie mam w domu ;)

Czyli chyba zgodnie z tematem ?

Ogrzewanie będzie elektryczne tzn.piec elektryczny:

http://www.elterm.pl/pl/files/karta_ekw_major.pdf

+wodna podłogówka.

+bojler do cwu:

http://www.elektromet.com.pl/nordic-2400-elektronik/

lub jak kasa wg budżetu będzie na plus to do cwu zaszaleję i będzie coś tego typu:

http://www.abatronic.pl/pompa_ciepla_z_wentylacji.html

Całość będzie grzana prądem w II taryfie.

Przeczytałem 2x myślałem, że o gazie będzie a tu zonk.

W każdym wątku udowadnianie, że prąd tańszy, to po co to wszystko?

Innych nie czytałem. Po to żeby ludzie uczyli się na czyichś błędach. Każdy próbuje zaniżać koszty i udawać że to co wybrał jest najlepsze. Ja nie mam takiego charakteru. Wybrałem źle i przestrzegam innych by nie czynili tak jak ja. Niestety w każdym miejscu namawiano mnie na gaz i przekonywano że to najtańsza i najlepsza opcja. Guzik prawda.

Gość Arturo72
Przeczytałem 2x myślałem, że o gazie będzie a tu zonk.

W każdym wątku udowadnianie, że prąd tańszy, to po co to wszystko?

Jest o gazie.A po co to wszystko ? Po to:

Po to żeby ludzie uczyli się na czyichś błędach. Każdy próbuje zaniżać koszty i udawać że to co wybrał jest najlepsze. Ja nie mam takiego charakteru. Wybrałem źle i przestrzegam innych by nie czynili tak jak ja. Niestety w każdym miejscu namawiano mnie na gaz i przekonywano że to najtańsza i najlepsza opcja. Guzik prawda.

Liczyć Panowie i Panie,liczyć się zda i to jeszcze przed budową.

Ilu jest takich co jeszcze przed fundamentami zastanawiało się ile ich dom zużyje energii na ogrzewanie i które rozwiązanie będzie najtańsze,żeby tą energię dostarczyć ?

Albo czy zmniejszyć zużycie tej energii ?

Edytowane przez Arturo72

Witam Panowie mam 3 sezon bufor i śmieciucha , mam po mału dosyć tego co dzień palenia i sprawdzania ile jest na buforze i chciałem zawsze zmienić ogrzewanie na gaz nie koniecznie ziemny a tu widzę że prąd w skali roku wychodzi taniej tylko czy kable wytrzymają w domu jak nie było robione to z myślą używania prądu do grzania domu?? mam tylko w kotłowni siłę .

Witam Panowie mam 3 sezon bufor i śmieciucha , mam po mału dosyć tego co dzień palenia i sprawdzania ile jest na buforze i chciałem zawsze zmienić ogrzewanie na gaz nie koniecznie ziemny a tu widzę że prąd w skali roku wychodzi taniej tylko czy kable wytrzymają w domu jak nie było robione to z myślą używania prądu do grzania domu?? mam tylko w kotłowni siłę .

Kolego zacznij od policzenia lub zmierzenia ile ciepła rocznie potrzebujesz. Gaz wyjdzie jednak taniej od prądu jeśli masz duże zapotrzebowanie na ciepło. Ale być może w takiej sytuacji warto zrobić termomodernizacje domu.

A póki co ja bym na twoim miejscu wstawił grzałki do bufora i grzal go w taniej taryfie. To niewiele cię będzie kosztowało a da obraz sytuacji. Być może smieciucha odpalisz w największe mrozy i już.

Jeśli grzałki będą pracować tylko nocą to nie powinno być problemu z kablami

Edytowane przez KvM

Gość Arturo72
Ja postawiłem na gaz. Mam po drugiej stronie szosy rurę i koszt przyłącza w moim przypadku 6200 zł.

Jak te 6200zł przekłada się na kWh w stosunku do ogrzewania prądem ?

Koszt kWh z gazu ziemnego przy kondensacie to ok.0,22zł a przy prądzie bez kombinacji 0,29zł czyli różnica na kWh to ok.0,07zł.

Ile trzeba by było zużyć kWh grzejąc gazem,żeby odrobić nawet sam kosz przyłącza czyli te 6200zł ?

95000kWh a nowy dom ok.120m2 zużyje na c.o+cwu rocznie ok.9000kWh a to tylko sam koszt przyłącza a gdzie droższy kocioł i serwisy ?

Edytowane przez Arturo72

Rozumiem, niezadowolenie z doradców, a co za tym idzie swoich świadomych lub mniej świadomych wyborów.

To, że nie jesteś zadowolony z rozwiązań technicznych w swoim domu nie oznacza, że nie sprawdzą się w innych domach.

Nie liczę netto ani gazu ani prądu, a powyższe takie są w lubelskim.

Edytowane przez gubik

Rozumiem, niezadowolenie z doradców, a co za tym idzie swoich świadomych lub mniej świadomych wyborów.

To, że nie jesteś zadowolony z rozwiązań technicznych w swoim domu nie oznacza, że nie sprawdzą się w innych domach.

Nie liczę netto ani gazu ani prądu, a powyższe takie są w lubelskim.

Zdaje sie nie przeczytałeś tytułu wątku. Napisałem wyraźnie "liczcie dokładnie ". Każdy dom jest inny i każdy musi policzyć samodzielnie. Niestety realnie cieżko znac wszystkie koszty przed rozpoczęciem budowy. Myśle ze na inwestycje związane z ogrzewaniem gazowym w typowym przypadku trzeba przyjąć ok 30 tysiecy zł. To jest bardzo duża kwota. Ja niestety wydałem blisko tyle choć pewnie można było z tego troche zaoszczędzić decydując sie na jakieś tańsze rozwiązania jak choćby używany piec gazowy z Niemiec jak padło w tym wątku.

Niestety mało kto w kalkulacjach uwzględnia wszystkie wydatki. Prace ziemne, przyłącze, komin, podłączenie, uruchomienie, itd itp. Jest tego naprawdę duzo i jak sie wszystko zsumuje kwota inwestycji jest bardzo duża.

Lepiej kolego ja mam 3 grzałki prawdo podobnie po trzy grzałki w jednej około 1500 W jedna tylko to są przypuszczenia bo nie dostałem opakowania od spawacza nawet wężownice do solarów z lejkiem ale szkoda kasy na to było ale człowiek chciał sie zabezpieczyć z każdej strony .

No to montuj je śmiało i ciesz sie wygoda. Koszt inwestycji t będziesz miał bardzo mały. Załatw tylko prąd taryfowy i ustaw aby ci grzało w taniej taryfie. Aż Ci zazdroszczę.

Jak te 6200zł przekłada się na kWh w stosunku do ogrzewania prądem ?

Koszt kWh z gazu ziemnego przy kondensacie to ok.0,22zł a przy prądzie bez kombinacji 0,29zł czyli różnica na kWh to ok.0,07zł.

Ile trzeba by było zużyć kWh grzejąc gazem,żeby odrobić nawet sam kosz przyłącza czyli te 6200zł ?

95000kWh a nowy dom ok.120m2 zużyje na c.o+cwu rocznie ok.9000kWh a to tylko sam koszt przyłącza a gdzie droższy kocioł i serwisy ?

To już pstęp że piszesz 29gr bez kombinowania ale lepiej napisać w jakich godzinach te 29gr.

Zdaje sie nie przeczytałeś tytułu wątku. Napisałem wyraźnie "liczcie dokładnie ". Każdy dom jest inny i każdy musi policzyć samodzielnie. Niestety realnie cieżko znac wszystkie koszty przed rozpoczęciem budowy. Myśle ze na inwestycje związane z ogrzewaniem gazowym w typowym przypadku trzeba przyjąć ok 30 tysiecy zł. To jest bardzo duża kwota. Ja niestety wydałem blisko tyle choć pewnie można było z tego troche zaoszczędzić decydując sie na jakieś tańsze rozwiązania jak choćby używany piec gazowy z Niemiec jak padło w tym wątku.

Niestety mało kto w kalkulacjach uwzględnia wszystkie wydatki. Prace ziemne, przyłącze, komin, podłączenie, uruchomienie, itd itp. Jest tego naprawdę duzo i jak sie wszystko zsumuje kwota inwestycji jest bardzo duża.

W moim przypadku przyłącze to 6tyś.od ulicy do odbiornika (jakieś 60 metrów+w domu10 m.).Kocioł nie używany z zasobnikiem i kotłownia 6tyś.Razem około 12 i działa zajebiście także w dzień a nie tylko nocą.

Edytowane przez funky_koval

To już pstęp że piszesz 29gr bez kombinowania ale lepiej napisać w jakich godzinach te 29gr.

W moim przypadku przyłącze to 6tyś.od ulicy do odbiornika (jakieś 60 metrów+w domu10 m.).Kocioł nie używany z zasobnikiem i kotłownia 6tyś.Razem około 12 i działa zajebiście także w dzień a nie tylko nocą.

I takie właśnie oszukańcze wpisy sprawiają że ludzie podejmuja błędne decyzje. Za podłączenie pieca jak rozumiem nie placiles, za wybudowanie komina też nie. Super.

I takie właśnie oszukańcze wpisy sprawiają że ludzie podejmuja błędne decyzje. Za podłączenie pieca jak rozumiem nie placiles, za wybudowanie komina też nie. Super.

To w tych pieniądzach a komin miałem wcześniej.Myślę że każdy zanim podejmie decyzję najpierw pyta u siebie ile to kosztuje .Tyle zapłaciłem i kropka ,np.kocioł z netu za 3200 .Wyliczać dalej?

Za kondensat, komin, bojler i montaz dalem 15kpln. Reszty instalacji nie licze bo i przy pradzie tez musi byc.

Zuzywam 4000kwh na CWU i 8000 na CO.

1kwh z metanu kosztujemmnie 25gr.

Prad w dwoch taryfach (45gr 10h/75gr 14h) wynioslby mnie ponad 62gr.

Nawet liczac grzalki za friko, to czwarty sezon wychodzi juz na plus dla gazu...