funky_koval 08.02.2015 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 Widzę,że nie tylko ja dla ekogroszków jestem nienormalny bo zrezygnowałem z gazu na rzecz prądu i uważam,że gaz ziemny jest drogi Widzę że kolega i jego pompa na prąd są w każdym wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 08.02.2015 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 Widzę że kolega i jego pompa na prąd są w każdym wątku. A bo i znam to z życia,sam liczyłem,mam gaz ziemny przy działce ale nie mam w domu Czyli chyba zgodnie z tematem ? Ogrzewanie będzie elektryczne tzn.piec elektryczny: http://www.elterm.pl/pl/files/karta_ekw_major.pdf +wodna podłogówka. +bojler do cwu: http://www.elektromet.com.pl/nordic-2400-elektronik/ lub jak kasa wg budżetu będzie na plus to do cwu zaszaleję i będzie coś tego typu: http://www.abatronic.pl/pompa_ciepla_z_wentylacji.html Całość będzie grzana prądem w II taryfie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gubik 08.02.2015 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 Przeczytałem 2x myślałem, że o gazie będzie a tu zonk. W każdym wątku udowadnianie, że prąd tańszy, to po co to wszystko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bizslawek 08.02.2015 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 W każdym wątku udowadnianie, że prąd tańszy, to po co to wszystko? +1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KvM 08.02.2015 12:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 Przeczytałem 2x myślałem, że o gazie będzie a tu zonk. W każdym wątku udowadnianie, że prąd tańszy, to po co to wszystko? Innych nie czytałem. Po to żeby ludzie uczyli się na czyichś błędach. Każdy próbuje zaniżać koszty i udawać że to co wybrał jest najlepsze. Ja nie mam takiego charakteru. Wybrałem źle i przestrzegam innych by nie czynili tak jak ja. Niestety w każdym miejscu namawiano mnie na gaz i przekonywano że to najtańsza i najlepsza opcja. Guzik prawda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 08.02.2015 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 (edytowane) Przeczytałem 2x myślałem, że o gazie będzie a tu zonk. W każdym wątku udowadnianie, że prąd tańszy, to po co to wszystko? Jest o gazie.A po co to wszystko ? Po to: Po to żeby ludzie uczyli się na czyichś błędach. Każdy próbuje zaniżać koszty i udawać że to co wybrał jest najlepsze. Ja nie mam takiego charakteru. Wybrałem źle i przestrzegam innych by nie czynili tak jak ja. Niestety w każdym miejscu namawiano mnie na gaz i przekonywano że to najtańsza i najlepsza opcja. Guzik prawda. Liczyć Panowie i Panie,liczyć się zda i to jeszcze przed budową. Ilu jest takich co jeszcze przed fundamentami zastanawiało się ile ich dom zużyje energii na ogrzewanie i które rozwiązanie będzie najtańsze,żeby tą energię dostarczyć ? Albo czy zmniejszyć zużycie tej energii ? Edytowane 8 Lutego 2015 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byry007 08.02.2015 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 Witam Panowie mam 3 sezon bufor i śmieciucha , mam po mału dosyć tego co dzień palenia i sprawdzania ile jest na buforze i chciałem zawsze zmienić ogrzewanie na gaz nie koniecznie ziemny a tu widzę że prąd w skali roku wychodzi taniej tylko czy kable wytrzymają w domu jak nie było robione to z myślą używania prądu do grzania domu?? mam tylko w kotłowni siłę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KvM 08.02.2015 12:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 (edytowane) Witam Panowie mam 3 sezon bufor i śmieciucha , mam po mału dosyć tego co dzień palenia i sprawdzania ile jest na buforze i chciałem zawsze zmienić ogrzewanie na gaz nie koniecznie ziemny a tu widzę że prąd w skali roku wychodzi taniej tylko czy kable wytrzymają w domu jak nie było robione to z myślą używania prądu do grzania domu?? mam tylko w kotłowni siłę . Kolego zacznij od policzenia lub zmierzenia ile ciepła rocznie potrzebujesz. Gaz wyjdzie jednak taniej od prądu jeśli masz duże zapotrzebowanie na ciepło. Ale być może w takiej sytuacji warto zrobić termomodernizacje domu. A póki co ja bym na twoim miejscu wstawił grzałki do bufora i grzal go w taniej taryfie. To niewiele cię będzie kosztowało a da obraz sytuacji. Być może smieciucha odpalisz w największe mrozy i już. Jeśli grzałki będą pracować tylko nocą to nie powinno być problemu z kablami Edytowane 8 Lutego 2015 przez KvM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 08.02.2015 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 (edytowane) Ja postawiłem na gaz. Mam po drugiej stronie szosy rurę i koszt przyłącza w moim przypadku 6200 zł. Jak te 6200zł przekłada się na kWh w stosunku do ogrzewania prądem ? Koszt kWh z gazu ziemnego przy kondensacie to ok.0,22zł a przy prądzie bez kombinacji 0,29zł czyli różnica na kWh to ok.0,07zł. Ile trzeba by było zużyć kWh grzejąc gazem,żeby odrobić nawet sam kosz przyłącza czyli te 6200zł ? 95000kWh a nowy dom ok.120m2 zużyje na c.o+cwu rocznie ok.9000kWh a to tylko sam koszt przyłącza a gdzie droższy kocioł i serwisy ? Edytowane 8 Lutego 2015 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gubik 08.02.2015 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 (edytowane) Rozumiem, niezadowolenie z doradców, a co za tym idzie swoich świadomych lub mniej świadomych wyborów.To, że nie jesteś zadowolony z rozwiązań technicznych w swoim domu nie oznacza, że nie sprawdzą się w innych domach.Nie liczę netto ani gazu ani prądu, a powyższe takie są w lubelskim. Edytowane 8 Lutego 2015 przez gubik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byry007 08.02.2015 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 Lepiej kolego ja mam 3 grzałki prawdo podobnie po trzy grzałki w jednej około 1500 W jedna tylko to są przypuszczenia bo nie dostałem opakowania od spawacza nawet wężownice do solarów z lejkiem ale szkoda kasy na to było ale człowiek chciał sie zabezpieczyć z każdej strony . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 08.02.2015 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 Nie liczę netto ani gazu ani prądu, a powyższe takie są w lubelskim. Czyli jest Ci wszystko jedno czym będziesz grzał i ile Cię to będzie kosztowało ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KvM 08.02.2015 13:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 Rozumiem, niezadowolenie z doradców, a co za tym idzie swoich świadomych lub mniej świadomych wyborów. To, że nie jesteś zadowolony z rozwiązań technicznych w swoim domu nie oznacza, że nie sprawdzą się w innych domach. Nie liczę netto ani gazu ani prądu, a powyższe takie są w lubelskim. Zdaje sie nie przeczytałeś tytułu wątku. Napisałem wyraźnie "liczcie dokładnie ". Każdy dom jest inny i każdy musi policzyć samodzielnie. Niestety realnie cieżko znac wszystkie koszty przed rozpoczęciem budowy. Myśle ze na inwestycje związane z ogrzewaniem gazowym w typowym przypadku trzeba przyjąć ok 30 tysiecy zł. To jest bardzo duża kwota. Ja niestety wydałem blisko tyle choć pewnie można było z tego troche zaoszczędzić decydując sie na jakieś tańsze rozwiązania jak choćby używany piec gazowy z Niemiec jak padło w tym wątku. Niestety mało kto w kalkulacjach uwzględnia wszystkie wydatki. Prace ziemne, przyłącze, komin, podłączenie, uruchomienie, itd itp. Jest tego naprawdę duzo i jak sie wszystko zsumuje kwota inwestycji jest bardzo duża. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KvM 08.02.2015 13:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 Lepiej kolego ja mam 3 grzałki prawdo podobnie po trzy grzałki w jednej około 1500 W jedna tylko to są przypuszczenia bo nie dostałem opakowania od spawacza nawet wężownice do solarów z lejkiem ale szkoda kasy na to było ale człowiek chciał sie zabezpieczyć z każdej strony . No to montuj je śmiało i ciesz sie wygoda. Koszt inwestycji t będziesz miał bardzo mały. Załatw tylko prąd taryfowy i ustaw aby ci grzało w taniej taryfie. Aż Ci zazdroszczę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
saturnv 08.02.2015 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 Lada moment powinny być obniżki cen gazu.Prąd potaniał, ale podrożał przesył. Pytanie, jak się będą kształtowały ceny pary gaz/prąd w ciągu przyszłych 20 lat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 08.02.2015 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 Ceny propanu, nie regulowane umowami długoterminowymi, już spadły tak, że grzanie propanem jest tańsze niż gazem 'z rurki, o ok. 15%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
funky_koval 08.02.2015 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 (edytowane) Jak te 6200zł przekłada się na kWh w stosunku do ogrzewania prądem ? Koszt kWh z gazu ziemnego przy kondensacie to ok.0,22zł a przy prądzie bez kombinacji 0,29zł czyli różnica na kWh to ok.0,07zł. Ile trzeba by było zużyć kWh grzejąc gazem,żeby odrobić nawet sam kosz przyłącza czyli te 6200zł ? 95000kWh a nowy dom ok.120m2 zużyje na c.o+cwu rocznie ok.9000kWh a to tylko sam koszt przyłącza a gdzie droższy kocioł i serwisy ? To już pstęp że piszesz 29gr bez kombinowania ale lepiej napisać w jakich godzinach te 29gr. Zdaje sie nie przeczytałeś tytułu wątku. Napisałem wyraźnie "liczcie dokładnie ". Każdy dom jest inny i każdy musi policzyć samodzielnie. Niestety realnie cieżko znac wszystkie koszty przed rozpoczęciem budowy. Myśle ze na inwestycje związane z ogrzewaniem gazowym w typowym przypadku trzeba przyjąć ok 30 tysiecy zł. To jest bardzo duża kwota. Ja niestety wydałem blisko tyle choć pewnie można było z tego troche zaoszczędzić decydując sie na jakieś tańsze rozwiązania jak choćby używany piec gazowy z Niemiec jak padło w tym wątku. Niestety mało kto w kalkulacjach uwzględnia wszystkie wydatki. Prace ziemne, przyłącze, komin, podłączenie, uruchomienie, itd itp. Jest tego naprawdę duzo i jak sie wszystko zsumuje kwota inwestycji jest bardzo duża. W moim przypadku przyłącze to 6tyś.od ulicy do odbiornika (jakieś 60 metrów+w domu10 m.).Kocioł nie używany z zasobnikiem i kotłownia 6tyś.Razem około 12 i działa zajebiście także w dzień a nie tylko nocą. Edytowane 8 Lutego 2015 przez funky_koval Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KvM 08.02.2015 18:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 To już pstęp że piszesz 29gr bez kombinowania ale lepiej napisać w jakich godzinach te 29gr. W moim przypadku przyłącze to 6tyś.od ulicy do odbiornika (jakieś 60 metrów+w domu10 m.).Kocioł nie używany z zasobnikiem i kotłownia 6tyś.Razem około 12 i działa zajebiście także w dzień a nie tylko nocą. I takie właśnie oszukańcze wpisy sprawiają że ludzie podejmuja błędne decyzje. Za podłączenie pieca jak rozumiem nie placiles, za wybudowanie komina też nie. Super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
funky_koval 08.02.2015 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 I takie właśnie oszukańcze wpisy sprawiają że ludzie podejmuja błędne decyzje. Za podłączenie pieca jak rozumiem nie placiles, za wybudowanie komina też nie. Super. To w tych pieniądzach a komin miałem wcześniej.Myślę że każdy zanim podejmie decyzję najpierw pyta u siebie ile to kosztuje .Tyle zapłaciłem i kropka ,np.kocioł z netu za 3200 .Wyliczać dalej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 08.02.2015 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 Za kondensat, komin, bojler i montaz dalem 15kpln. Reszty instalacji nie licze bo i przy pradzie tez musi byc.Zuzywam 4000kwh na CWU i 8000 na CO.1kwh z metanu kosztujemmnie 25gr.Prad w dwoch taryfach (45gr 10h/75gr 14h) wynioslby mnie ponad 62gr.Nawet liczac grzalki za friko, to czwarty sezon wychodzi juz na plus dla gazu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts