Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gaz ziemny? zastanow sie dwa razy... i policz dokladnie.

KvM

Recommended Posts

I takie właśnie oszukańcze wpisy sprawiają że ludzie podejmuja błędne decyzje. Za podłączenie pieca jak rozumiem nie placiles, za wybudowanie komina też nie. Super.

Budujesz podwójny komin wentylacyjny z gotowych elementów nie bardzo rozumiem jaki tutaj jest wielki koszt te elementy są tanie jak barszcz a wentylacje i tak musisz zrobić .

http://cdn18.muratordom.smcloud.net/t/photos/t/bc/f4/96/bcf496c05c8792e7_1088167.jpg

• Odpowiedzi 257
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Budujesz podwójny komin wentylacyjny z gotowych elementów nie bardzo rozumiem jaki tutaj jest wielki koszt te elementy są tanie jak barszcz a wentylacje i tak musisz zrobić .

http://cdn18.muratordom.smcloud.net/t/photos/t/bc/f4/96/bcf496c05c8792e7_1088167.jpg

A wkład z kwasowki to pies?

Komina do wentylacji nie budowałem. Jest zbędny przy wentylacji mechanicznej.

To w tych pieniądzach a komin miałem wcześniej.Myślę że każdy zanim podejmie decyzję najpierw pyta u siebie ile to kosztuje .Tyle zapłaciłem i kropka ,np.kocioł z netu za 3200 .Wyliczać dalej?

Aha, czyli jak byl wcześniej to byl za darmo. Super. Też tak chce.

Za kondensat, komin, bojler i montaz dalem 15kpln. Reszty instalacji nie licze bo i przy pradzie tez musi byc.

Zuzywam 4000kwh na CWU i 8000 na CO.

1kwh z metanu kosztujemmnie 25gr.

Prad w dwoch taryfach (45gr 10h/75gr 14h) wynioslby mnie ponad 62gr.

Nawet liczac grzalki za friko, to czwarty sezon wychodzi juz na plus dla gazu...

Drogo masz ten prąd. Serio w Polsce gdzieś jest prąd w drugiej taryfie po 45 gr? Można wiedzieć gdzie ?

A co z kosztami przyłącza gazowego ? Co z kosztami konserwacji pieca? Co z abonamentem za gaz?

U mnie koszty hydrauliki związanej z podłączeniem pieca do co i CWU były sporo większe niż gdybym miał ogrzewanie na prąd. Wynika to z tego, że nawet gdybym kupil piec na prąd to stałby w korzystniejszej lokalizacji. Jednak najsensowniejsze wyjście to zbiornik/bufor ciepła i grzałki do niego. Podlaczenie go kosztowałoby mnie ok 3 tysiące mniej niż pieca gazowego

u mnie instalacja na prąd z podłogówką i małym buforem w sumie niecałe 9000 zł (razem z instalacją ogrzewania podłogowego i sterowaniem). jeszcze muszę dokupić bojler za 500-600 zł i w sumie cała instalacja grzewcza CO i CWU na 123 m2 zamknie się w 10000 zł. kominów brak.

U mnie wyszloby podobnie, może ciut drożej że względu na podpięcie kozy do bufora. Na ogrzewanie gazowe wyszło mi w sumie trzy razy tyle. Liczę wszystkie koszty bez ściemniania, że komin był. Rów pod rurę z gazem się sam wykopał, a gaz się sam podłączył.

Przydałyby się te dwie dychy teraz na zrobienie tarasu i ogarniecie ogrodu.

Przyłącze: 2100zł

Projekt instalacji: 500zł

Instalacja zewnętrzna(23m): 2300zł

Kocioł z zasobnikiem: 4600zł

Sterownik pogodowy: 450zł

Komin poziomy: 350zł

Zawory, śrubunki, montaż: 2000zł

Razem: 12300zl

Aaa, jeszcze 100zl dla kominiarza...

Kolejny "oszukańczy wpis" ?

Edytowane przez fotohobby

A wkład z kwasowki to pies?

Komina do wentylacji nie budowałem. Jest zbędny przy wentylacji mechanicznej.

W vaillancie wkład jest jest z rury PCV w innych kotłach pewnie coś ala kwas ale bez przesady nie kosztuje to majątku i po drugie jak nie masz mechanicznej a większość jej nie ma to i tak musisz wybudować wentylacje a po trzecie na wentylacje mechaniczna też wydałeś z 10-15k także wybacz ale na wszystkie kominy wentylacyjne + niby wkład wydasz pewnie z 1/3 tego aha dolicz sobie jeszcze projekt na wentylacje pewnie z 1,5-2k .

Kocioł, podłączenie komina, kotłownia, sterownik, pogodówka z montażem - 7600zł

Wewnętrzna instalacja gazowa od płotu do kotła (około 45 m) - 2400zł

Opinia kominiarska do przyłączenia gazu - 50zł

Projekty przyłączy wody, kanalizacji i gazu łącznie: 1000 zł

Skrzynka gazowa: 200 zł

Opłata przyłączeniowa za gaz (przebicie pod drogą do skrzynki w ogrodzeniu): 2000zł

Komin: 2800 zł

Razem 15300zł.

Tyle to realnie kosztuje. Roczny koszt przeglądu: 200 zł.

W vaillancie wkład jest jest z rury PCV w innych kotłach pewnie coś ala kwas

w kondensatach odprowadzenie spalin jest z tworzywa (na pewno nie pcv), w unii można zrobić komin z tworzywa ale my chyba jeszcze nie weszliśmy bo u nas nie można i trzeba dawać kwasówkę a wcale tania nie jest, jak ktoś puszcza rara w rurze to już jest spory koszt

PS jak komin z tworzywa jest częscią kotła to nie jest to komin tylko kocioł :D i może być tworzywowy komin

W vaillancie wkład jest jest z rury PCV w innych kotłach pewnie coś ala kwas ale bez przesady nie kosztuje to majątku i po drugie jak nie masz mechanicznej a większość jej nie ma to i tak musisz wybudować wentylacje a po trzecie na wentylacje mechaniczna też wydałeś z 10-15k także wybacz ale na wszystkie kominy wentylacyjne + niby wkład wydasz pewnie z 1/3 tego aha dolicz sobie jeszcze projekt na wentylacje pewnie z 1,5-2k .

Wentylacja kosztowała mnie ok 7 tysięcy. Z projektem. Uważam, że to podstawowe urządzenie w domu. W dużym stopniu jej koszty zostały zwrócone dzięki oknom typu fix

Gość Arturo72
To już pstęp że piszesz 29gr bez kombinowania ale lepiej napisać w jakich godzinach te 29gr.

Bez zmiany operatora,gdyby komuś zależało i chciało się pobawić w zmianę to Duon oferuje koszt 1kWh w cenie 0,18zł.

Ja mam taką cenę w godzinach 22-6,13-15 i od piątku 0.00 do poniedziałku 6.00.

W moim przypadku przyłącze to 6tyś.od ulicy do odbiornika (jakieś 60 metrów+w domu10 m.).Kocioł nie używany z zasobnikiem i kotłownia 6tyś.Razem około 12 i działa zajebiście także w dzień a nie tylko nocą.

Ile za te 12000zł można kupić kWh ? W Duonie ok.66000kWh a w Tauronie 41000kWh czyli dla domku 120m2 jakieś 5-7 lat ogrzewania i cwu gratis.

Edytowane przez Arturo72

Kocioł, podłączenie komina, kotłownia, sterownik, pogodówka z montażem - 7600zł

Wewnętrzna instalacja gazowa od płotu do kotła (około 45 m) - 2400zł

Opinia kominiarska do przyłączenia gazu - 50zł

Projekty przyłączy wody, kanalizacji i gazu łącznie: 1000 zł

Skrzynka gazowa: 200 zł

Opłata przyłączeniowa za gaz (przebicie pod drogą do skrzynki w ogrodzeniu): 2000zł

Komin: 2800 zł

Razem 15300zł.

Tyle to realnie kosztuje. Roczny koszt przeglądu: 200 zł.

A instalacja kanalizacyjna do odprowadzenia skroplin? Instalacja elektryczna dla pieca?

Czasem to są grosze, ale czasem parę zł to kosztuje.

A instalacja kanalizacyjna do odprowadzenia skroplin? Instalacja elektryczna dla pieca?

Czasem to są grosze, ale czasem parę zł to kosztuje.

:lol:

Teraz to oplułem ekran ;)

Tak sie sklada, że tam, gdzie mam kocioł znajduje się też reku i pralka i jakies 6 podwójnych gniazdek.

:lol:

Teraz to oplułem ekran ;)

Tak sie sklada, że tam, gdzie mam kocioł znajduje się też reku i pralka i jakies 6 podwójnych gniazdek.

Rzeczywiście jakieś jaja :)

Za kotłem nie mam płytek. Policzmy to w rubryce oszczędności, 0,5 m2 po 18 zł/m2. A jeszcze oszczędzony klej i fuga! A u niektórych jeszcze robocizna.