Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zmrożone drewno z drewutni prosto do kominka(?) i ... kosz na drewno

Gość Konto usunięte_12*

Recommended Posts

Gość Konto usunięte_12*
Ja podejrzewam, że w rozważaniach dotyczących sezonowanego drewna, zabrakło zróżnicowania na: drewno zawilgocone i zmrożone / drewno suche, o temperaturze np -20 o C...

Słusznie - mnie chodziło od początku o zwrócenie uwagi nowicjuszy, aby nie usiłowali rozpalać we wkładzie nawet bardzo suchego drewna prosto

z mrozu (mnie się nie udało :D).

• Odpowiedzi 55
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

My tu piszemy nie o mokrym, a o suchym i zamrożonym drewnie, na którym wykrapla się "rosa" po wniesieniu do ciepłego pomieszczenia.

Znaczy masz dużą wilgotność w domu. Wykroplona rosa chyba problemem nie jest to tylko kilka gram wody do odparowania. Jak wniesieś i od razu włożysz do paleniska to nic się nie wykropli bo tam sucho.

Witam.

Jezeli coś jest zimne i zostanie wniesione do pomieszczenia o wyższej temperaturze i dużej wilgotności, to stanowi doskonały "ośrodek" zmiany stanu skupienia wody zawartej w powietrzu ... szczapy nie rozerwie ani nie wyrządzi jej żadnej krzywdy. Bo tak szczapa jest już z reguły "powietrzno-sucha" i nawet jak się ją wrzuci do wiadra z wodą, to niechętnie i przez długi okres czasu w ogóle wody "nie nabiera".

Ale ... jest to ciekawe obrazowo zjawisko jakie zachodzi powszechnie w sknocnych montażowo kominkach z płaszczem wodnym i kominach do pieców o równie sknoconych (za niskich) nastawach ...

Pozdrawiam.

Mam obawy, że chodzi tu o jeszcze jeden pretekst producenta wkładów monolitycznych (jak w moim przypadku) dla nieuznania reklamacji, gdy pęknie z całkiem innego powodu (np. wtrąceń odlewniczych lub innych wad materiału/odlewu) ;)

I tu się mylisz ... takie zapisy zawarte są praktycznie we wszystkich instrukcjach obsługi .. tylko praktycznie nikt ich nie czyta.......

Gość Konto usunięte_12*
I tu się mylisz ... takie zapisy zawarte są praktycznie we wszystkich instrukcjach obsługi .. tylko praktycznie nikt ich nie czyta.......

Skoroś taki mądry, to wytłumacz mechanizm możliwych uszkodzeń wkładu żeliwnego spowodowany zmrożonym drewnem, skoro drewno leży na ruszcie (lub na warstwie popiołu, jak zaleca producent mojego wkładu)

i nie ma bezpośredniego styku ze ścianami wkładu :confused:

Edytowane przez Konto usunięte_12*

Gość Konto usunięte_12*
Ciekawych rzeczy się dowiaduje.Mam już teraz 3-letniego graba leży sobie ładnie w drewutni,zamarza zmrożone.:yes::D.Przynoszę go do domu rozpalam mam KZPŁW i mam mieć obawy by mi coś nie pi...ło???

Właśnie jakoś nie mogę się doczekać, aż nasz drogi adwersarz Zdun D.B. znajdzie jakieś materiały potwierdzające zasadność wpisów w instrukcjach wkładów kominkowych

Chyba za bardzo im zawierzył :D

Skoroś taki mądry, to wytłumacz mechanizm możliwych uszkodzeń wkładu żeliwnego spowodowany zmrożonym drewnem, skoro drewno leży na ruszcie (lub na warstwie popiołu, jak zaleca producent mojego wkładu)

i nie ma bezpośredniego styku ze ścianami wkładu :confused:

Dopisz jeszcze:

- ile cm masz luzu pomiędzy zmrożonym drewnem al ściankami wkładu

- jakie masz wymiary polana [ koniecznie precyzyjnie w mm !!!]

- + co tam jeszcze wykombinujesz..

Gość Konto usunięte_12*
Dopisz jeszcze:

- ile cm masz luzu pomiędzy zmrożonym drewnem al ściankami wkładu

- jakie masz wymiary polana [ koniecznie precyzyjnie w mm !!!]

- + co tam jeszcze wykombinujesz..

No i co otrzymałem? "Odpowiedź" obronno - zaczepną (jak dla mnie - zwykły wykręt). Jeśli coś piszesz, to miej w zanadrzu argumenty i nie polegaj na tym, co inni ci w instrukcji napiszą. :p

Słusznie - mnie chodziło od początku o zwrócenie uwagi nowicjuszy, aby nie usiłowali rozpalać we wkładzie nawet bardzo suchego drewna prosto

z mrozu (mnie się nie udało :D).

Czyżby ?

Skoro robimy sobie żarty z tematu to bądź konsekwentny w ocenie " powagi" pozostałych wpisów.. i tyle.

Edytowane przez Zdun Darek B

Gość Konto usunięte_12*
Czyżby ?

Skoro robimy sobie żarty z tematu to bądź konsekwentny w ocenie " powagi" pozostałych wpisów.. i tyle.

Jakoś do tej pory nie doczekałem się merytorycznej odpowiedzi na zadane pytanie: CO (i W JAKI SPOSÓB) może się stać we wkładzie kominkowym podczas próby rozpalenia suchego, ale zmrożonego drewna :confused:

Po kilku nieudanych próbach rozpalenia (jak u mnie) - na pewno!:D

Czyli musi zaistnieć stosowna temperatura.... rozpalanie = podniesienie temperatury drewna, aby gazy się zapaliły....

Po kilku - kilkunastu postach w burzliwej i owocnej dyskusji sprawa się wyjaśniła.

Dzięki temu forum, takie i wiele innych zagadnień i wątpliwości zostaje rozwikłane w czytelny sposób. Oczywiście dzieje się to dzięki stałej obecności "wolontariuszy" forumowych.

Edytowane przez bohusz

generalnie, czy drewno ma +20 czy -10 nie powinno mieć specjalnie dużego znaczenia, skoro i tak musi sie podgrzać do 200-300 żeby się zapalić, to tylko 15%

jakos ciagle nie chce mi sie wierzyć zeby zupełnie suche drewno się nie chciało zapalić, może było pokryte szronem który wewnatrz stopniał?