darcjusz 06.02.2015 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2015 (edytowane) Witam serdecznie wszystkich Krótko i na temat jestem w trakcie podłączania prądu do działki rolnej na której nic nie ma obiekt- Studnia Muszę zrobić instalacja odbiorczą. i Wysłać oświadczenie o wykonaniu takiej instalacji możecie mi podpowiedzieć co dokładnie mam rozumieć przez " instalacja odbiorcza" co muszę zrobić żeby taka instalacje wykonać prawidłowo.. Czy chodzi o taką skrzynkę? http://allegro.pl/rozdzielnia-skrzynka-budowlana-erbetka-led-sielski-i5018287109.html Czy może wystarczy to: http://olx.pl/oferta/rozdzielnica-budowlana-erbetka-obudowa-16a-32a-CID628-ID7UvwJ.html#b34c202d3d Dziekuję i pozdrawiam Edytowane 6 Lutego 2015 przez darcjusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 06.02.2015 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2015 Przecież to Ty występowałeś o przyłączenie i otrzymałeś warunki. Jedna i druga jako budowlana może być, pierwsza wyposażona drugą trzeba doposażyć, Aby wykonać prawidłowo podłączenie proponuję zaprosić elektryka. Najlepiej ułożyć WLZ już na gotowo taki jak będzie potrzebny w domku. Po złożeniu oświadczenia i podpisaniu umowy płacisz za prąd tzw budowlany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darcjusz 07.02.2015 01:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 Prąd jest podłączany do obiektu Studnia bo nic innego obecnie nie będzie na działce a więc tj. 5 kw. jeszcze raz przejrzę umowę i sprawdzę czy dokładnie coś tam napisano Pamiętam, że był tam rodzaj przewodu ilość żył i przekrój. Jak wrócę do domu to sprawdzę. Dzięki Remiks , że napisałeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 07.02.2015 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 Prąd jest podłączany do obiektu Studnia bo nic innego obecnie nie będzie na działce a więc tj. 5 kw. jeszcze raz przejrzę umowę i sprawdzę czy dokładnie coś tam napisano Pamiętam, że był tam rodzaj przewodu ilość żył i przekrój. Jak wrócę do domu to sprawdzę. Dzięki Remiks , że napisałeś Oczywiście że napisano. Mowa o warunkach technicznych przyłączenia, w których zawarto rodzaj sieci zasilającej, granicę eksploatacji, wielkość zabezpieczeń przedlicznikowych, lokalizację licznika. spodziewany prąc zwarcia w miejscu przyłączenia itd. Masę informacji potrzebnych dla elektryka do realizacji tych warunków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darcjusz 07.02.2015 11:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 Oczywiście że napisano. Mowa o warunkach technicznych przyłączenia, w których zawarto rodzaj sieci zasilającej, granicę eksploatacji, wielkość zabezpieczeń przedlicznikowych, lokalizację licznika. spodziewany prąc zwarcia w miejscu przyłączenia itd. Masę informacji potrzebnych dla elektryka do realizacji tych warunków. Siemanko, Dzięki za odpowiedź ! OK a więc na umowie mam jeśli chodzi o budowę instalcjii odbiorczej - zakwalifikowano do V grupy przyłączeniowej - Co oznacza liczba grupy ? - moc przyłączeniowa 5 kW - zasilanie podstawowe - planowany pobór 200 kW rocznie -" Strony ustalają miejsce dostarczenia energii elektrycznej [21] Zaciski na listwie zaciskowej za układem pomiarowo - rozliczeniowym w kierunku instalacji odbiorcy". jak mam to rozumieć? -"układ pomiarowo - rozliczeniowy będzie zainstalowany w miejscu określonym warunkach przyłączenia o których mowa w ust.1." Czyli tam gdzie na projekcie jest skrzynka w granicy działki.? jeszcze potrzebuję: " dostarczyć prawomocną decyzje pozwolenia na budowę w/w obiektu tj. Studnia, lub innego dokumentu wymaganego ustawą Prawo budowlane oraz zgłoszenie gotowości do wykonania przyłączenia i oświadczenia o wykonaniu instalacji odbiorczej w terminie...." a więc studnia będzie do 30 m głębokości : formalności :a więc na zasadniczej mapie narysować miejsce planowanej budowy studni złożyć wniosek zgłoszenie budowy studni Dołączyć także do starostwa"Oświadczenie o prawie do dysponowania " jeśli chodzi o zgłoszenie studni to wszystko jasne problem mam z tą instalacją odbiorczą nie wiem jaka skrzynkę elektryczną kupić aby spełniała wszystkie obecne normy Dziękuję i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 07.02.2015 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 W gestii ZE leży wszystko to, co jest do licznka od strony zasilania.Twoja broszka to instalacja odbiorcza, czyli kabel podłączony do tej listwy, rozdzielnica wraz z odpowiednimi zabezpieczeniami i możliwością podłączenia odbiorników do tej rozdzielnicy.W dalszym ciągu nie podałeś istotnych informacji zawartych w WTP - rodzaj sieci, ilość faz, wielkość zabezpieczeń przedlicznikowych, chociaż wszystko to będzie fizycznie zrealizowane w złączu na granicy działki.Twoja (elektryka) rola to dobór m. inn. właściwego kabla i rozdzielnicy wraz z dokumentami.Jednym z tych dokumentów jest właśnie oświadczenie, że instalacja odbiorcza została wykonana zgodnie z przepisami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 07.02.2015 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 Grupa nie ma dla Ciebie znaczenia.Miejsce dostarczenia energii przez ZE to ta skrzynka na granicy działki gdzie docelowo będzie licznik i gdzie Twój elektryk ma się przyłączyć z instalacją odbiorczą.Pytanie czy zamierzasz się na tej działce budować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafal. 07.02.2015 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 Zakład energetyczny z którym podpisałeś umowę o przyłączenie, postawi ci w granicy twojej działki skrzynkę licznikową i podłączy do niej przewód zasilający. Ty musisz pociągnąć przewód ze skrzynki licznikowej, do w twoim przypadku skrzynki budowlanej z odpowiednimi zabezpieczeniami i to jest właśnie twoja instalacja odbiorcza. Ja WLZ jak i swoją skrzynkę "budowlaną" wykonywałem sam. Poniżej wklejam zdjęcie mojej budowlanki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darcjusz 07.02.2015 14:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 Siemanko raz jeszcze Chłopaki przepraszam za dużo tych papierów, ale znalazłem dokument z pge " Warunki przyłączenia nr..." podrzucę zdjęcie dokumentu. jaki koszt wykonania bądź kupienia takiej skrzynki. Przepraszam za moja nie wiedzę w temacie ale sam wszystko robię na własna rękę Rafal: Jaki był koszt wykonania Twojej skrzynki? Dziękuję każdemu z osobna za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darcjusz 07.02.2015 14:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 Grupa nie ma dla Ciebie znaczenia. Miejsce dostarczenia energii przez ZE to ta skrzynka na granicy działki gdzie docelowo będzie licznik i gdzie Twój elektryk ma się przyłączyć z instalacją odbiorczą. Pytanie czy zamierzasz się na tej działce budować? na obecną chwilę nie, ale za jakiś czas planuje postawić warsztat spawalniczy itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 07.02.2015 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 Skrzynki pokazane przez Ciebie oraz Rafala są 3 fazowe. Ty masz tylko jedną fazę więc najlepiej najprostszą skrzynkę jednofazową z RCD plus zabezpieczenie nadprądowe albo zintegrowany. Do tego uziom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darcjusz 07.02.2015 15:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 Skrzynki pokazane przez Ciebie oraz Rafala są 3 fazowe. Ty masz tylko jedną fazę więc najlepiej najprostszą skrzynkę jednofazową z RCD plus zabezpieczenie nadprądowe albo zintegrowany. Do tego uziom. właśnie zrobiłem błąd przy składaniu wniosku z tą 3 fazą , że jej nie ma ale słyszałem, że bez problemu później w każdej chwili można podłączyć. Na dniach skontaktuje sie z PGE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 07.02.2015 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 Nie wiem czy zrobiłeś błąd bo jeśli zasilanie potrzebujesz do studni to wystarczy to co masz, pamiętaj że będziesz płacił za prąd tzw budowlany czyli jakaś tam składowa bez względu czy będziesz używał czy nie. Jeśli planujesz warsztat to i tak będzie musiał być zmieniony przydział mocy (będziesz musiał wystąpić do ZE no nowe wrunki przył) i do tej mocy zaprojektowana wewnętrzna linia zasilająca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafal. 07.02.2015 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 Problemu z przerobieniem nie będzie, ale na pewno będziesz musiał za to energetyce zapłacić, więc jeśli jeszcze energetyka nie zaczęła robić przyłącza, spróbuj zmienić warunki przyłączenia na 3 fazy. Nie podam ci ceny bo obudowę miałem za darmo, natomiast za osprzęt płaciłem coś ok 260zł (wyłączniki nadprądowe, różnicówka, gniazda) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 07.02.2015 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 Teraz na tej działce nic nie ma, ale czy to stan trwały? Bo jeśli tak, jeśli to działka rolna, a studnia ma być do celów rolnych, to może nie ma sensu robić teraz przyłącza 3F, bo prawdopodobnie do niczego Ci to nie jest potrzebne (chyba, że planujesz jakieś rozległe instalacje nawadniające), szkoda więc płacić za 3F niepotrzebnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darcjusz 07.02.2015 16:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 Teraz na tej działce nic nie ma, ale czy to stan trwały? Bo jeśli tak, jeśli to działka rolna, a studnia ma być do celów rolnych, to może nie ma sensu robić teraz przyłącza 3F, bo prawdopodobnie do niczego Ci to nie jest potrzebne (chyba, że planujesz jakieś rozległe instalacje nawadniające), szkoda więc płacić za 3F niepotrzebnie. tak teraz to stan trwały ale być może za ok. rok , dwa będę potrzebował 3 F. W sumie racja po co płacić za 3 F skoro nie będzie mi na obecną chwile potrzebna. Ogólnie w tym temacie chciałem poruszyć sprawę odnośnie podłączenia prądu do działki Rolnej - nie ma zbyt wielu informacji na ten temat. Przewaliłem dość sporo treści w internecie na mój temat i jedyna możliwa opcja to zgłoszenie podłączenia prądu do działki rolnej tj. Studnia głębinowa. ładnie nazywając nawadnianie terenów zielonych. w przyszłości planuję postawić domek do 24 m 2 oraz dość większy warsztat . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbich70 07.02.2015 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 t przyszłości planuję postawić domek do 24 m 2 oraz dość większy warsztat . Dostawca przyłączy cię trójfazowo z rezerwą mocy. Jeśli docelowo planujesz coś więcej, to od razu zrób zasilanie pod te przyszłe potrzeby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darcjusz 07.02.2015 18:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 Chłopaki proszę podpowiedzcie mi czy te skrzynki do czegoś się nadadzą w moim przypadku albo czego w niektórych brakuje. 1. http://olx.pl/oferta/rozdzielnia-pradowa-budowlana-CID628-ID7Q6q9.html#dbfe94f8b3 2.http://sklep.signati.pl/68-rozdzielnica-budowlana-rb-1.htmlw tej brakuje bezpieczników... jaki koszt doposarzenia jej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 07.02.2015 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 Jeśli na działce nic nie masz to radzę kupić taką erbetkę z podstawą do montarzu na fundamencie zamykaną na klucz.Obydwie są z wyposażeniem 3 fazowym więc do zmiany na 1 fazę jeśli przy tym zostaniesz. Możesz poszukać nie wyposażonej erbetki w twoim przypadku za 120 zł ją wyposażysz (różnicówka jednofazowa dwa bezpieczniki jednofazowe dwa gniazdka) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafal. 07.02.2015 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 Remiks ma rację abyś szukał obudowy z fundamentem bo w twoim przypadku najlepiej jest wkopać obudowę do ziemi. Odnośnie 1F czy 3F wiadomo że przyłącz 3F będzie droższy bo płacisz za każdy kilowat, natomiast dobrze byłoby sprawdzić w ZE ile kosztuje przełączenie z 1F na 3F, może się okazać że będzie dużo droższe niż zrobienie od razu 3F.Ważną kwestią jest też to ile zapłacisz tzw abonamentu za miesiąc przy przyłączu 1F a ile przy 3F, być może nie ma takiego podziału i płacisz tyle samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts