Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Pierwsza obudowa(ta używana) jest do przeróbki oraz brakuje wyłącznika różnicowo-prądowego, nie wiadomo jakie tam są nadprądowe.

Druga obudowa brakuje wyłączników nadprądowych oraz różnicówki.

• Odpowiedzi 41
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

darcjusz ja na twoim miejscu celowałbym w coś takiego :

http://allegro.pl/rozdzielnia-elektryczna-skrzynka-budowlana-erbetka-i5005944093.html

Różnicówka 4-polowa do zasilania 1-fazowego ?

Ładnie.

Do czego użyje gniazda siłowe ?

elapiotr bardziej chodziło mi o obudowę, natomiast idąc tym tropem można by się zapytać PGE po co kładą przewód 4x120mm2 dla 1F i 5kW.

Bo to jest linia kablowa, przyszłościowa, z możliwością rozbudowy, zasilania do dalszych złącz kablowych.

PS. Po co koledze darcjusz taki słupek, skoro za lat kilka będzie dla niego już bezużyteczny ?

Sprzeda na aukcji ?

Edytowane przez elpapiotr
elapiotr bardziej chodziło mi o obudowę, natomiast idąc tym tropem można by się zapytać PGE po co kładą przewód 4x120mm2 dla 1F i 5kW.

A co ma do tego PGE, sieć po stronie dostawcy energii to ich sprawa, ważne co odbiorca może podłączyć w tym przypadku tylko jedną fazę która będzie dostępna mimo że sięć może przyjąć 3 fazy i wielokrotnie większe obciążenia. Zapotrzebowanie każdego kW mocy kosztuje i nie ma sensu tego robić jeśli przez jakiś nie określony okres czasu tam nic nie będzie.

Bo to jest linia kablowa, przyszłościowa, z możliwością rozbudowy, zasilania do dalszych złącz kablowych.

PS. Po co koledze darcjusz taki słupek, skoro za lat kilka będzie dla niego już bezużyteczny ?

Sprzeda na aukcji ?

Jakąkolwiek erbrtkę by nie kupił kiedyś będzie bezużyteczna, a wkopywana w tym przypadku jest moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem, fakt faktem że tak jak pisałeś różnicówka 1-polowa i brak gniaz siłowych do 1faz.

Rozwiązań jest kilka koszt od powiedzmy 200 zł do 700. Zamykana używana skrzynka i troszkę wyposażenia albo gotowiec pytanie co wykonawca umie i czy sobie poradzi, czy wie jak to połączyć.
A tak na marginesie to nie spotkałem budowlanek na 1 fazę więc pozostaje zrobić taka samemu.

Żeby zrobić samemu, to jeszcze trzeba znać zasady z tym związane, a w szczególności treść PN-HD 60364-7-704:2010

Żeby zrobić samemu, to jeszcze trzeba znać zasady z tym związane, a w szczególności treść PN-HD 60364-7-704:2010

Co do przywołanej normy w ww przypadku nic nie wynika zwłaszcz jeśli mowa o wykonaniu erbetki.

Erbetkę albo się wyposaża, albo kupuje nową, ale ... istotny jest tutaj sposób jej podłączenia do sieci zasilającej, pracującej w konkretnym układzie.

Samo wyposażenie zawarto w p. 704.5.53​ wspomnianej normy, tak więc coś jednak wynika.

Erbetkę albo się wyposaża, albo kupuje nową, ale ... istotny jest tutaj sposób jej podłączenia do sieci zasilającej, pracującej w konkretnym układzie.

Samo wyposażenie zawarto w p. 704.5.53​ wspomnianej normy, tak więc coś jednak wynika.

Oczywiście istotny jest sposób podłączenia i nikt w to nie wątpi a wynika to z układu sieci, wyposażenia ww norma raczej nie określa bezpośrednio.

Oczywiście istotny jest sposób podłączenia i nikt w to nie wątpi a wynika to z układu sieci, wyposażenia ww norma raczej nie określa bezpośrednio.

Pewnie, że nie.

Jeszcze by tego brakowało, by w normie pisać typ, rodzaj, ilość, gabaryty i inne rzeczy.

Ale przeczytaj na głos punkt 704.5​ tej normy, to wiele się dowiemy, co tam ma być.

Chłopaki a możecie mi napisać (symbolami) jakich Elementów będę potrzebował do zbudowania mojej Erbetki?

mógłbym pójść do sklepu elektrycznego z warunkami przyłącza i może by sprzedawca wiedział co trzeba mi sprzedać ale wolałbym abyście Wy napisali po prostu widzę, że jesteście dobrze zorientowani w temacie

Skrzynkę kupie sam wyposażenie także zawioze to do kumpla aby poskładał w logiczny układ :)

wiem wiem, że najprościej kupić za 5 stówek całego gotowca ale oszczędzam każdy grosik stąd taka sprawa.

pozdrowionka

Pewnie, że nie.

Jeszcze by tego brakowało, by w normie pisać typ, rodzaj, ilość, gabaryty i inne rzeczy.

Ale przeczytaj na głos punkt 704.5​ tej normy, to wiele się dowiemy, co tam ma być.

Uparłes się by pouczać innych bez udzielania odpowiedzi. Norma którą przywołujesz dotyczy placów budowy i rozbiórki, tutaj teren rolny żadnej budowy tam nikt prowadził nie będzie więc teoretycznie norma nie ma zastosowania. A wyposażenie rozdzielnicy będzie takie samo. To może napisz koledze jakim przewodem ma się podłączyć do złącza np czy można YKY 2x10 a i nie zapomnij o pomiarach elektrycznych także tych wymaganych na placach budowy.

Przeczytaj jeszcze raz post #5 tego wątku. Również swój #13.

Nie radzę natomiast kłaść przewodu w ziemię.

Jaki przekrój kabla ma być położony, to patrz warunki techniczne przyłączenia (post #9 i punkt 6 tych warunków) i definicję żyły PEN.

O pomiarach nigdy nie zapominam, ale dopiero po podłączeniu zasilania mogę je wykonać w pełnym zakresie.

Przeczytaj jeszcze raz post #5 tego wątku. Również swój #13.

Nie radzę natomiast kłaść przewodu w ziemię.

Jaki przekrój kabla ma być położony, to patrz warunki techniczne przyłączenia (post #9 i punkt 6 tych warunków) i definicję żyły PEN.

O pomiarach nigdy nie zapominam, ale dopiero po podłączeniu zasilania mogę je wykonać w pełnym zakresie.

Dalej czepiasz się swojego, to że piszę o tzw. prądzie budowlanym nie ma nic do tego jak kwalifikować teren jako plac budowy. Budowa studni może być zakończona przed podłączeniem prądu a prąd będzie wykorzystany do zasilania studni więc gdzie tutaj plac budowy.

Definicję żyły PEN i minimalny jej przekrój znam a w pytaniu była odpowiedź.