Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prąd na działce rolnej - instalacja odbiorcza

Recommended Posts

Witam, nie będę zakładał nowego tematu bo mam podobną sytuację.

Posiadam działkę rolna z warunkami zabudowy.

Chciałem poprzez zgłoszenie postawić (narazie) budynek gospodarczy (a`la garaż blaszak). Chciałbym mieć z ZE prąd docelowy (taryfę G11).

Pytając się w ZE (Energa) dowiedziałem się, że w budynku gospodarczym muszę mieć założoną jakąś instalację elektyczną (punkt świetlny, gniazdko itp) i dopiero wtedy podłączą prąd w taryfie G. Czy ktoś się spotkał z takim przypadkiem podłączenia prądu docelowego do budynku gospodarczego? Nadmieniam, iż w przyszłości za może 3-4 lata będę chciał się budować, natomiast na chwilę obecną działkę będę wykorzystywał jako rekreacyjną (kosiarka itp).

Ile, w moim przypadku, zamówić mocy przyłączeniowej? czy 4.5kW wystarczy ? Czy lepiej odrazu 12kW. Oczywiście mowa o 3 fazach.

• Odpowiedzi 41
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pytając się w ZE (Energa) dowiedziałem się, że w budynku gospodarczym muszę mieć założoną jakąś instalację elektyczną (punkt świetlny, gniazdko itp) i dopiero wtedy podłączą prąd w taryfie G.

Bzdura na resorach.

Niech panienka z okienka douczy się jakie kryteria decydują o zakwalifikowaniu do danej grupy taryfowej.

Obecność punktu świetlnego i gniazdka nie jest tym kryterium.

Wystarczy zajrzeć do taryfy

Edytowane przez zbich70