Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nasz skandynawski Z10

Recommended Posts

kejsii moje łazienki są do malowania (jak urządzałam dom miałam zaćmienie ciążowe, tylko tak to idzie wytłumaczyć) płytki są cudowne, ja miałam na początku białe fugi i tego nie polecam ja je refugowałam na szare. Mnie się taka podłoga straszliwie podoba i bym taką zrobiła.

Zlew ceramiczny jak na razie nie ma odprysków a szczerze powiedziawszy jakoś nigdy na niego nie uważałam, a ja dosć szybka kobieta jestem i jak patelnię do zlewu wrzucam to u sąsiadów może być słychać, kurcze nie wpadłam na to że może coś odprysnąć :jawdrop:

• Odpowiedzi 122
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No to rewelacja :D bo zlew podoba mi sie od pierwszego wejrzenia :) A płytki no cóż najwyżej będę wiecznie na szmacie jechać :D :wiggle:

A na wieczór troszke inspiracji w moich klimatach , miłego oglądania :)

Tarasik taki musze mieć i koniec kropka :lol2:

pcPFWnN4j

ławeczkę w takim stylu planuję w wiatrołapie

idO3qGcpj

kuchnia idealna

iprnXWQ1j

ipY1pR7qj

AnikoPL :welcome: pozwoliłam sobie zajrzeć do twojego wątku i powiem Ci , że to co piszesz czyta się cudnie :D A post o drzwiach to jak bym siebie słyszała :D Dla mnie są też jedną z ważniejszych rzeczy w domu - tak jak napisałaś taka nasza wizytówka :D Ja od początku mam sprecyzowane jak drzwi mają wyglądać , mają być klasyczne i bardziej chyba w stylu angielskiem jak skandynawskim :D Powoli zaczynam się rozglądać ale powiem ci , że początkowo brałam pod uwagę tylko drewniane a teraz z kim nie rozmawiam to każdy mi drewno odradza :eek: bo będą się szybko niszczyć , bo trzeba konserwować , bo się wypatrzą itp ,itd... Zaczęłąm rozglądać się za drzwiami PCV no ale to nie mój gust całkowicie :bash: mąż też namawia na PCV :(

A takie moje wymarzone to by były w ogóle takie kolorowe , no ale też mogę zapomnieć , mąż mówi , że zwariowałąm i cyrk z domu chce zrobić :wtf:

taki wzór najbardziej mi się podoba są przepiękne i jeszcze ten kolor <3 no ale niestety będą szarości :p

p5dWMHh1j

f0k40lFFj

f0Ap4Yuyj

a to mój wstępny projekt drzwi kolor trochę smutny ale do antracytowych okien chyba będzie git :D nie chce drzwi antracytowych takich jak okna ma się co nieco wyróżniać :D

p8IAjDLjj

Współczuję podejścia męża. Ja w swoim mam w tej kwestii pełne poparcie (powiedział tylko że w miarę możliwości wolałby żeby nie były różowe ;) ) on podobnie jak ja lubi kolor i bardzo chętnie na cyrk się zgodzi. Mnie też na PCV próbowano skłaniać ale się nie dałam - wybrałam drewno z pełną świadomością jego wad. W końcu życie nie polega na tym by się przez nie jak najbardziej bezproblemowo prześliczna ;)

Kejsi, propozycja tarasu to dosłownie projekcja moich planów! Też tak chcę, a na pewno podobnie. Mój taras będzie kryty między innymi po to, aby stworzyć z niego taki zewnętrzny pokój.

Drzwi przepiękne, zarówno, które wybrałaś jak i z inspiracji. Takie kolorowe to chyba raczej drewniane, a ja niestety nie jestem przekonana do drzwi z drewna w polskim klimacie. Ale cudowne są z pewnością :yes:

W weekend wybraliśmy się z mężem do Ikea - uwielbiam tam przebywać mogła bym tam zamieszkać :rolleyes: Stwierdziłam , że muszę dopracować moją kuchnię , posiedzieć i przedyskutować , jeszcze raz zajrzeć do szafek czy nic nie brakuje - i co ? mam dziś większy mętlik niż miałam :bash: Miała bć zabudowa w kształcie litery L a na wolnej ścianie stara cegła a Pani z Ikea i mąż twierdzą , że mało szafek i stworzyli mi całą zabudowaną kuchnię - nie powiem bardzo mi się podoba ale co z moją cegłą :rolleyes: W sumei fakt że mam więcej blatu roboczego i taka bardziej ciepła i domowa ta kuchnia wyszła . Zresztą oceniajcie sami i piszcie proszę co byście jeszcze zmienili , co wywalić, co dołożyć każda rada bardzo cenna :D No i ktra waszym zdaniem lepsza??

Pierwsza ta pierwotna wersja - tam gdzie pusta ściana miała być stara cegła i jakieś półeczki na pierdoły

kuchnia1.jpg

A to druga stworzona w weekend też bardzo ładna i wydaje się bardziej wygodna ;)

kuchnia2.jpg

Ja z kolei bym zrobiła jeszcze inaczej bo jak ze blatów nigdy nie za wiele to już wszechobecne szafki mnie przytłaczają. Pusta ściana jest idealna na stół albo na półwysep kuchenny - może rozważ i taki pomysł - będzie ceglana ściana i będzie blat ;) ale tak naprawdę chodzi o to ile masz rzeczy. Bo jeśli masz tyle że umieścisz się w mniejszej zabudowie i więcej ci nie potrzeba to zwiększenie jej może doprowadzić do tego ze zagracisz przestrzeń rzeczami które Ci do życia nie są potrzebne. To taka moja osobista myśl na szybko ;) Edytowane przez AnikoPL

Tak na szybko ta druga wersja wiecej przestrzeni wnosi. Bo zabudowa jest przy drzwach i jak sie wchodzi widac przestrzen i oddech a nie zabidowana sciane. Ale jak Aniko napisala mozesz jeszcze pokombinowac. Co Ci jest bardziej potrzebne. Od potrzeb nalezy wychodzic przy rozmieszczaniu kuchni, bo ma byc funkcjonalnie a nie tylko slicznie ;))

Tamto było z komórki. Przyszłam do kompa i weszłam na pierwszą stronę Twojego wątku i tak, byłam już u Ciebie wielokrotnie :) Nie odzywałam się, bo mimo, iż podobne rzeczy nam się podobają, to jednak całkiem inaczej to u Ciebie wygląda niż u mnie :) Ale oczywiście zaglądam, bo jestem ciekawa wszystkiego co zrobisz, to że inne kolory tych samych rzeczy nie znaczy, że mniej mi się podoba.

Teraz jak juz wiem, ze te drzwi są od spiżarki a nie wejsciowe do kuchni a sama kuchnia jest otwarta na salon całkiem inaczej ją widzę.

http://ta2.com.pl/fm/kejsii.jpg

sry, że bez kolorowania

O mniej więcej taki układ mi chodziło jaki narysowala andariel tylko pewnie by zostawiła z boku wysoką zabudowę A od strony ścianki zrobiła lekką wyspę właśnie postawiona do ściany. Może być też ta Ikeowa.

http://m.ikea.com/pl/pl/catalog/products/art/00116996/

Edytowane przez AnikoPL

Heheh dziewczyny jesteście niesamowite :hug: nie zaglądam tu od paru dni , myślę sobie i tak pewnie cisza na moim wątku a tu takie cuda :wiggle:

andariel bardzo Ci dziękuję teraz mam dopiero mętlik heheh żartuje :p bardzo mi się podoba to co stworzyłaś faktycznie tak przestrzennie się zrobiło i nie tak standardowo .. Ale musi być ale ;) gdzie lodówka ? na tej ścianie gdzie zrobiłaś cegłę mamy przewidziane miejsce na okap i wentylację :rolleyes:

Ten mój pierwszy projekt miał być właśnie ze starą cegłą po stronie drzwi od spiżarki na ścianie chciałam porobić półki na jakieś zaprawy w ładnych słoiczkach na środku mial stanąć biały stół z krzesłami - początkowo myślałam o tej wyspie co link podała AnikoPL ale stwierdziłam że wtedy stół musi iść pod okno do salonu a w sumie po co zagracać ;) Echh teraz nie zasnę :popcorn:

w lewym dolnym rogu, widzisz? Stoi przy drzwiach do spiżarki. Postawiłabym ją po drugiej stronie drzwi tak aby szafki się otwierały i dało się chodzic, wygodniej będzie. Ale narysowałam poza, bo mi zasłaniała rysunek ;p Poza tym to trzeba pomierzyć rozplanować i zobaczyć ile czego wejdzie. Na oko narysowałam żebyś zobaczyła, że można też inaczej. :)

Już miałam pietra, ze to przez mój rysunek nie chcesz nic pisać. Ostatnio taką akcję miałam u mi_małej... ale wtedy po 3 dniach usunęłam rysunek, bo spanikowałam. W sumie nawet nie wiem czy go widziała. Ale tak miało być :)

Co do wentylacji - można pociągnąć od ściany sufitem nad okapem i wypuścić wyciąg kominowy.

Dzieki marta , może i masz rację - też jestem najbardziej za tym pomysłem - jedyne czego się obawiam to podłogowka +panele - mamy niby jeszcze trochę czasu na przemyślenia bo facet od płytek ma wejśc koniec marca ale trezba by było juz sie decydować i zamawiać materiały :cool:

Zmień fachowca. Skoro odradza, znaczy, że nie umie położyć.

Natomiast fakt jest taki, że:

- trzeba zróżnicować wysokość wylewki, jeśli będą układane materiały o różnych grubościach

- pod panelami/drewnem bardziej zagęszcza się rurki ogrzewania

Natomiast to mit, że ciepło gdzieś znika. Ciepło, nie mogąc wydostać się z rurki z powodu bardziej izolacyjnego materiału, krąży sobie w instalacji a nie gdzieś znika.