Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrać wkład kominkowy za ok. 3000 zł? Czy Maja 12 to dobry wybór?

mjkmjk

Recommended Posts

figer nie wiem dlaczego jesteś niezadowolony ze swojego kominka przy tych osiągach, skoro wystarcza jedno palenie 3-4 kawałkami drewna raz na dobę do - 15 na zewnątrz to działa tak jak akumulacja u mnie 1,5t szamotu. Pozostaje tylko problem brudnej szyby ale może da się to rozwiązać sposobem palenia.

Witam,

Jestem niezadowolony ponieważ jest to wkład żeliwny obudowany prostą obudową GK. Bez żadnej kumulacji.

Mój dom to konstrukcja drewniana szkieletowa - mocno izolowana z rekuperacją. Brak pojemności cieplnej.

W momencie palenia w kominku w salonie robi się 27 stopni, następnego dnia po południu temperatura spada do 17 stopni. Mało przyjemnie.

Planuję następny kominek z akumulacją ciepła i podwójnym przeszkleniem - a przynajmniej z przeszkleniem ograniczającym wypromieniowywanie ciepła przez szybę.

Myślę, że nawet taka konstrukcja akumulacyjna jaką ma Pan Batura w swoim laboratorium byłaby całkiem fajna i nie zbyt wyzywająca finansowo

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=195735&d=1371286157

W załączeniu obiecane zdjęcie mojego kominka - szyba brudna, że nawet płomieni nie widać :x

20150216_191640.jpg

Witam,

Jestem niezadowolony ponieważ jest to wkład żeliwny obudowany prostą obudową GK. Bez żadnej kumulacji.

Mój dom to konstrukcja drewniana szkieletowa - mocno izolowana z rekuperacją. Brak pojemności cieplnej.

W momencie palenia w kominku w salonie robi się 27 stopni, następnego dnia po południu temperatura spada do 17 stopni. Mało przyjemnie.

Planuję następny kominek z akumulacją ciepła i podwójnym przeszkleniem - a przynajmniej z przeszkleniem ograniczającym wypromieniowywanie ciepła przez szybę.

Myślę, że nawet taka konstrukcja akumulacyjna jaką ma Pan Batura w swoim laboratorium byłaby całkiem fajna i nie zbyt wyzywająca finansowo

Temperatury i konstrukcja domu wiele wyjaśniają. Mam dom drewniany i podobny efekt miałem ogrzewając kozą. U mnie temperatura w tej chwili nie spadą poniżej 21 stopni. Masa akumulacyjna wiele, zmieni jak nie lubisz bardzo ciepło to podwójna szyba konieczna. Kratki chyba za małe na górnej widać efekty temperatury ale na ten temat to raczej fachowcy się wypowiedzą ;-)

Edytowane przez Remiks

Witam,

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=195735&d=1371286157

W załączeniu obiecane zdjęcie mojego kominka - szyba brudna, że nawet płomieni nie widać :x

20150216_191640.jpg

Radzę doczytać opisy owych testów laboratoryjnych. Wykazały one słabą przydatność Zibiego do konstrukcji akumulacyjnych....

Bo to wkład do grzania powietrzem.

Aby osiągnąć odpowiedni efekt nie wystarczy zamontować dowolny wkład stalowy z kanałami .

Do zabudów akumulacyjnych mamy w ofercie min. Romotop KV 025LN , stal Corten + dwie szyby [ w tym jednak IR = niskoemisyjna] , seria 025 może być legalnie zamykana w obudowy bez wentylacji tzw hypokaustm.

Radzę doczytać opisy owych testów laboratoryjnych. Wykazały one słabą przydatność Zibiego do konstrukcji akumulacyjnych....

Wiem Panie Piotrze. Napisałem, że chcę aby mój następny kominek/obudowa był wyposażony w przynajmniej taki układ kumulacyjny.

Jak mnie będzie stać na wymianę to zatrudnię prawdziwego zduna, który mi wybuduje układ kumulacyjny pod miejsce jakie mam i dobierze odpowiedni wkład, a następnie odpowiednio obuduje, aby to był tzw. ciepły kominek.

Edytowane przez figer

Obudowa wyglada znosnie (zakladam ze gorna kratka ma 45x20) choc nie widac co w srodku (jak ci sie chce zrob foto). Wklad widac uzywany do granic mozliwosci.

Przy takim przepale jak na zdjeciu spokojnie te kanaly kumulacyjne bys jeszcze ogrzal.

W środku pusto - rura podłączona do przewodu kominowego.

W kominku nie jest wcale mocno napalone - taki efekt dały brudne szyby + podciągnięcie tonalne w programie do edycji zdjęć, bo zdjęcie było ciemne i żółte - i wyszedł żar jak z pieca kowalskiego.

W środku pusto - rura podłączona do przewodu kominowego.

W kominku nie jest wcale mocno napalone - taki efekt dały brudne szyby + podciągnięcie tonalne w programie do edycji zdjęć, bo zdjęcie było ciemne i żółte - i wyszedł żar jak z pieca kowalskiego.

To jak wygląda to bez efektów komputerowych ?

To jak wygląda to bez efektów komputerowych ?

Wygląda tak - ciężko oceniać płomień na podstawie zdjęcia z telefonu - przez szybę która jest szara od sadzy, ponieważ nie myje jej co tydzień, a raczej raz na miesiąc.

20150216_191640%u00252B%u0025281%u002529.jpg

Witam.

Pal od góry - zobaczysz diametralną różnicę.

Pozdrawiam.

Dziękuję za podpowiedź - wypróbuję.

Aczkolwiek, jak będę wsadzał mniej jak sugerujecie, to będę musiał dokładać i wtedy żar będzie już na dole.

Edytowane przez figer

Jesli bys palil od gory, to od razu duza ilosc .

jesli jak dotychczas to czesciej dokladaj mniejsza ilosc (jak na ten wklad jeden sredni klocek po wytworzeniu zaru).

Gdybys zobaczyl jak moze wygladac szyba w zeliwniaku 2 lub 2.5 raza drozszym od twojego pewnie zmienil bys nieco zdanie.

A w takim domu jak twoj zrobilbym plaszcz z buforem, zamiast kumulacji.

A w takim domu jak twoj zrobilbym plaszcz z buforem, zamiast kumulacji.

Płaszcz z buforem odpada - musiałbym przerabiać cały dom. Takie sprawy to można planować na etapie projektu, a nie na etapie planu wymiany samego kominka, gdzie w domu nie ma instalacji CO.

Edytowane przez figer