Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Proszę o pomoc w montażu obudowy kominka

ventix

Recommended Posts

Czyli reasumując, nie dociągam do sufitu a komorę zabezpieczam od góry płytami izolacyjnymi.

Wełnę mam kupioną ale wygląda na to że to zły zakup bo bardzo ją krytykujecie. Proszę o jednoznaczną odpowiedź czy mam ją bezwzględnie sobie odpuścić i robić wszystko płytami izolacyjnymi?

Nie słuchaj tych fahoffców z bożej łaski. Niech któryś z tych geniuszy poda Ci materiał o niższym współczynniku przewodzenia ciepła niż wełna :p Widocznie nigdy nie potrafili zrobić dobrze kominka z tego materiału i zamiast pomyśleć gdzie pieprzą robotę woleli wrócić do prymitywnej i przestarzałej technologii z przed pierwszej wojny światowej. i jeszcze do tego straszą pożarami:D . Nie daj się też nabrać na sugestie ( dosyć chamskie ) , że " bieda czy głupota " - mogłem wybrać dowolny materiał na obudowę ( stać mnie i do tego mam dostęp do materiałów w najniższych z możliwych cenach ) a wybrałem wełnę i zwykły g-k i to do tego w prawie stuletnim domu :p A żeby było weselej , jest to jedyne moje ogrzewanie . Obudowę wymyśliłeś dosyć prostą i łatwą do realizacji. Przyjechać i pomóc nie pomogę ( brakuje mi czasu dla swoich klientów ) ale pisz na priv. to w wolnej chwili postaram się pokierować Cię , byś ustrzegł się błędów , tak typowych dla tego rodzaju materiałów.

pzdr.

Edytowane przez Bader
Aby kolega Remiks mógł napisać coś mądrego zamiast czepiać się słówek ( zmiana wskaźnik na współczynnik)

Nie słuchaj tych fahoffców z bożej łaski. Niech któryś z tych geniuszy poda Ci materiał o niższym wskaźniku przewodzenia ciepła niż wełna :p Widocznie nigdy nie potrafili zrobić dobrze kominka z tego materiału i zamiast pomyśleć gdzie pieprzą robotę woleli wrócić do prymitywnej i przestarzałej technologii z przed pierwszej wojny światowej. i jeszcze do tego straszą pożarami:D . Nie daj się też nabrać na sugestie ( dosyć chamskie ) , że " bieda czy głupota " - mogłem wybrać dowolny materiał na obudowę ( stać mnie i do tego mam dostęp do materiałów w najniższych z możliwych cenach ) a wybrałem wełnę i zwykły g-k i to do tego w prawie stuletnim domu :p A żeby było weselej , jest to jedyne moje ogrzewanie . Obudowę wymyśliłeś dosyć prostą i łatwą do realizacji. Przyjechać i pomóc nie pomogę ( brakuje mi czasu dla swoich klientów ) ale pisz na priv. to w wolnej chwili postaram się pokierować Cię , byś ustrzegł się błędów , tak typowych dla tego rodzaju materiałów.

pzdr.

Miałem taką myśl, by Cie polecić. Ale myślałem, żeś oczadział, bo dawno Twego szczebiotu nie słyszeliśmy.

Ventix...Masz niepowtarzalną szansę. Ostatni Mohikanin i jedyny sprawiedliwy (dla wełny) będzie Twoim mentorem...Zamieniamy się w słuch....:)

Nie słuchaj tych fahoffców z bożej łaski. Niech któryś z tych geniuszy poda Ci materiał o niższym wskaźniku przewodzenia ciepła niż wełna

pzdr.

Wskaźnik czy współczynnik. Jest kilka materiałów o takiej samej, zbliżonej np styropian, płyty korkowe ekspandowane, włókno szklane, piana poliuretanowa (współczynnik niższy), płyty pilśniowe porowate ;-)

Wskaźnik czy współczynnik. Jest kilka materiałów o takiej samej, zbliżonej np styropian, płyty korkowe ekspandowane, włókno szklane, piana poliuretanowa (współczynnik niższy), płyty pilśniowe porowate ;-)

Odpuść sobie...szkoda czasu....

Panowie ja potrzebuję podpowiedzi rzeczowych i wprost jak chłop krowie na granicy a nie jakieś tam wskaźniki czy współczynniki

Rzeczowe już masz tylko musisz zdecydować które są rzeczowe. Sam budowałem pieco kominek korzystając z forum ale świadomie nie zadawałem pytań by nie musieć decydować które odpowiedzi są g... warte.

Miałem taką myśl, by Cie polecić. Ale myślałem, żeś oczadział, bo dawno Twego szczebiotu nie słyszeliśmy.

Ventix...Masz niepowtarzalną szansę. Ostatni Mohikanin i jedyny sprawiedliwy (dla wełny) będzie Twoim mentorem...Zamieniamy się w słuch....:)

Niesamowite - miałeś myśl !!! :D Z góry dziękuję , ale nie wysilaj się . Wystarczy mi swoich klientów :p Ja nie muszę tu polować :p

pzdr.

ps. Jak tam proces z wełniarzami ???? Czyżby jak zwykle dużo ryku , mało mleka :D

Ehhhh, nie dziękuj. Bo nietzaszto...A o kim miałem pomyśleć jak nie o Tobie?! Jesteś rodzynek na forum. Takich się szanuje...

Proces? Wiesz,....zastosowałem zasadę...nie ruszaj gówna, smród sam zniknie...

Rodzynek- dobre:) Fakt , bo inni ( dobrzy i partacze ) raczej zapierdzielają , nie narzekając na brak pracy:D .

ad.2 Dobrze powiedziane......... gdy brak argumentów ( wyssane z brudnego palca w sądzie się nie liczą :p ) czyli dużo ryku a mleka jak nie było tak i nie ma :D

pzdr.

ps. co by bracia Rosjanie się nie śmiali - prawidłowo : nizaczto.

Ni za czto...a nie będzie tak gadał przek....?

A mliko jak mliko...Po co ryczeć skoro statystyki są dobre? Płyty KW wypierają wełnę...Muszę zadbać o jakie jej ostatki do muzeum....

Edytowane przez Kominki Piotr Batura

Rodzynek- dobre:) Fakt , bo inni ( dobrzy i partacze ) raczej zapierdzielają , nie narzekając na brak pracy:D .

Tu masz rację .

Tylko czy DOBRZY wykonawcy oferują wełnę ?

Oferując wełnę mineralną , zdecydowanie tańszy materiał = niższe koszty wykonania, łatwiej złapać Klienta na giełdzie "najtaniej wykonam" ... .

Tylko czy fachowa budowa czegokolwiek w tym i kominka polega na oferowaniu najtańszych rozwiązań ?

Co z takimi wartościami jak ZDROWIE naszych klientów ?

Tu masz rację .

Tylko czy DOBRZY wykonawcy oferują wełnę ?

Oferując wełnę mineralną , zdecydowanie tańszy materiał = niższe koszty wykonania, łatwiej złapać Klienta na giełdzie "najtaniej wykonam" ... .

Tylko czy fachowa budowa czegokolwiek w tym i kominka polega na oferowaniu najtańszych rozwiązań ?

Co z takimi wartościami jak ZDROWIE naszych klientów ?

Dobry wykonawca dobiera optymalne rozwiązanie do potrzeb . Sam stosowałbym częściej np. płyty W-K ( koszt jest dla mnie taki sam .jak wełna + g-k , za to zysk znacznie wyższy :D ) gdyby nie gorsze parametry tych pierwszych . A zamiast szafować ZDROWIEM , dogadaj się w końcu z Dwupostaciowym i podajcie producentów wełny do sądu :p Może jak oberwiecie po d...e , to przestaniecie rzucać błotem , licząc , że coś się przylepi .

pzdr.

ps. mam nadzieję ,że odwiedziłeś już alergologa , który wyjaśnił Ci ,że przegrzany kurz za cholerę nie może być alergenem :p