Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Potrzebuję porady forumowiczów

Mam taki plan mieszkania, w którym wg. mnie należy wyburzyć (chociaż częściowo) ściane pomiędzy kuchnią i salonem...ale coraz częściej znajomi mi to odradzają i już sama nie wiem co robić.

Z jednej strony jeśli wywalę ścianki działowe kuchni to zrobi się sporo przestrzeni przy wejściu do mieszkania. wg moich wlasnych wizualizacji moze to wygladac fajnie. Oczywiscie postawilabym na maksymalnie kompaktowe meble w kuchni.

dołączam plan mieszkania z metrażem. Wszystkie okna w mieszkaniu wychodza na balkon, wszystkie są balkonowe, nawet niestety te w kuchni

Jak myslicie, jak mozna rozwiązać sytuację tak wąskiego salonu i malej kuchni?

Myslę też o zostawieniu części ścianki działowej między kuchnia i salonem, ma ktoś na to jakies pomysły?

z góry dzięki za wszelkie wskazówki przy aranżacji tego mieszkania.

ps. jakie darmowe programy polecacie do aranżacji mieszkań? chodzi mi takie, w których mogłabym posprawdzać wersje z częściową ścianka działową i z całą.

pozdrawiam

Misza

mieszkanie1.jpg

A jakie argumenty przedstawiają znajomi, którzy odradzają wyburzenie ściany? Pokój dzienny jest bardzo wąski, nie widzę dobrze wymiarów ale chyba 285cm, kuchnia za to jest dość szeroka(265cm?) ale mało ustawna przez te drzwi balkonowe dlatego uważam, że dobrze byłoby wyburzyć większą część tej ściany między pomieszczeniami, najlepiej jak najbliżej okien. Dodatkowo zamurować wejście do kuchni z przedpokoju i w tamtym miejscu wstawić szafki kuchenne(może lodówka i słupek z piekarnikiem i jakieś wąskie cargo) a po drugiej stronie komina blat ze zlewem i płytą(bez szafki narożnej na końcu!).

Jeśli pokój dzienny ma być też(teraz albo w przyszłości) sypialnią rodziców czy z jakiegoś innego powodu pomieszczeniem nieprzechodnim to lepiej zostawić wejście do kuchni z przedpokoju a w ścianie między kuchnią a pokojem można zrobić szerokie przejście(z drzwiami, np.suwanymi)lub chociaż "okno"(też z jakąś możliwością zasłonięcia/zamknięcia). Drzwi z przedpokoju przesunąć jak najbliżej komina i wtedy po ich drugiej stronie(przy ścianie od strony salonu)powinna się zmieścić lodówka i może słupek.

Do wizualizacji 3d spróbuj http://floorplanner.com/(online, szybka rejestracja) lub http://www.sweethome3d.com/pl/(do pobrania lub uruchomienia bez pobierania, bez rejestracji).

A jakie argumenty przedstawiają znajomi, którzy odradzają wyburzenie ściany? No, odradzają, że zapachy się mieszają w całym domu, że bedzie balagan itd.

Mnie to absolutnie nie przeszkadza, bo i tak na gotowanie nie mam czasu, a na pewno zainwestuje w dobry okap.

Pokój dzienny jest bardzo wąski, nie widzę dobrze wymiarów ale chyba 285cm, kuchnia za to jest dość szeroka(265cm?) ale mało ustawna przez te drzwi balkonowe dlatego uważam, że dobrze byłoby wyburzyć większą część tej ściany między pomieszczeniami, najlepiej jak najbliżej okien. Dodatkowo zamurować wejście do kuchni z przedpokoju i w tamtym miejscu wstawić szafki kuchenne(może lodówka i słupek z piekarnikiem i jakieś wąskie cargo) a po drugiej stronie komina blat ze zlewem i płytą(bez szafki narożnej na końcu!). <--- odradzasz tę szafkę narożną ze zlewem? co w takim razie zamiast niej?

Jeśli pokój dzienny ma być też(teraz albo w przyszłości) sypialnią rodziców czy z jakiegoś innego powodu pomieszczeniem nieprzechodnim to lepiej zostawić wejście do kuchni z przedpokoju a w ścianie między kuchnią a pokojem można zrobić szerokie przejście(z drzwiami, np.suwanymi)lub chociaż "okno"(też z jakąś możliwością zasłonięcia/zamknięcia). Drzwi z przedpokoju przesunąć jak najbliżej komina i wtedy po ich drugiej stronie(przy ścianie od strony salonu)powinna się zmieścić lodówka i może słupek. No wlasnie biorę pod uwage jakies drzwi przesuwne w przyszlosci, ale musze sobie to powizualizowac w jakims programiku.

Do wizualizacji 3d spróbuj http://floorplanner.com/(online, szybka rejestracja) lub http://www.sweethome3d.com/pl/(do pobrania lub uruchomienia bez pobierania, bez rejestracji).

dzięki za podpowiedź, zaraz sprawdzę te programy;)

pozdrawiam

dzieki KINKA!!!!!!!!!!

od razu lepiej popatrzeć na taki plan ;)

najbadziej mi odpowiada wersja pierwsza ze ścianką na lodówkę, łącznie z tym, że wreszcie będę miała ściankę na której zamontuję TV na wysięgniku. Dzięki tej lodówce ścianka jest szersza ;) Bo ja jednak wolałabym w miejscu Twojego planu na TV dac tam zabudowaną maksymalnie szafę.

Widzę, że też zaproponowałaś zlew na normalnym blacie a nie jak było w planie naroznym, dlaczego?

Ja jestem laikiem i myslałam, że taki zlew narozny jest fajny, ale po Twoich planach i komentarzu alicyji zaczynam się zastanawiać...

Zlew narożny wcale nie jest fajny(opinia użytkowników - nie moja) więc polecam go tylko w ostateczności. Poza tym niezbyt ładnie wygląda taki krótki kawałek szafki za zakrętem(na ścianie obok drzwi balkonowych).

Próbowałaś sama podziałać w jakimś programie? Tu próbka z floorplannera - wizualizacja opcji z zachowaniem wejścia od strony przedpokoju.

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/b4cfbb9bf479.jpg

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/46cb111ac04d.jpg

dzięki alicyja!!! no 3d robi wrażenie...muszę się pobawić.

jeszcze nie zdążyłam się w te programy wdrożyć bo miałam mase roboty z kredytem na to mieszkanie ;) , ale już od jutra się za to ostro wezmę. Choć trzeba nabrać wprawy w ich obsłudze, ale bardzo mi się to pdooba i na pewno będę ćwiczyć;)

Podoba mi się Twoje rozwiązanie z wydzielonym wejściem do pokoju i kuchni. Na ten moment marzy mi się otwarta kuchnia i jak najwiecej przestrzeni, ale to rozwiązanie pokazuje, że wydzielona ścianka przy kuchni wcale nie wygląda źle.

jak się cieszę, że znalazłam to forum ;) tyle rzeczy mi się rozświetla nagle ;)

dziękuję ;) i z chęcią posłucham kolejnych wskazówek;)

pzodrawiam

Misza

Witajcie,

Przedstawiam Wam moją łazienkę 4,93 m kw

Muszę jak najszybciej dać znać Developerowi o ewentualnych zmianach w instalacjach na mieszkaniu i mam kilka wątpliwości, bo za cholere układ zaproponowany przez nich w lazience nie jest dla mnie funkcjonalny.

Przede wszystkim chodzi mi o pralkę, nad którą ustawili grzejnik o wys.110 cm. Wolalabym zrobic zabudowana pralke w tym kącie a grzejnik przeniesc np. na sciane kolo zlewu.

Ale też toaleta ustawiona na samym środku wejścia do łazienki nieco mnie osłabia...ale wiem, ze nie mogę z nią nic zrobić. Czy macie jakiś pomysł aby rozplanować tą przestrzeń bardziej korzystnie?

tutaj wklejam moje rozwiązania tej sytuacji (wiem, jeszcze nie opanowalam dobrze programu do edycji 3d;) czy macie jakies pomysly na wykorzystanie tej przestrzeni?

laz1.1.pnglaz1.png

A tutaj zestawienie tych instalacji, z których jedyne co mogę to elektryczne przenieść.

lazienka1.jpglazienka3.jpglazienka2.jpg

Kurcze, że tez nigdy nie przywiazywalam wagi do łazienek...teraz to ustawienie proponowane przez developera jest dla mnie bardzo ograniczajace jakiekolwiek samodzielne modyfikacje.

bardzo liczę na Wasza pomoc bo widzialam już kilka podobnych lazienek w ustawieniach tyle ze tam

komin byl w innym miejscu.

z góry bardzo dziękuje za każdą opinię

bardzo podobna łazienka tylko w lustrzanym odbiciu z wizualizacją jest tutaj http://forum.muratordom.pl/showthread.php?177729-Programy-do-aran%C5%BCacji-projektowania-itd/page39, post #775 Moim zdaniem idealny uklad, tylko nie wiem jak z możliwościami w Twoim przypadku bo piszesz, że musisz dać znać deweloperowi o poprawkach w instalacjach, a potem, że zmiany możesz wprowadzić jedynie w instalacji elektrycznej - jak to jest? Myślę, że przeniesienie kilku rurek nie powinno być problemem - sama mieszkałam w bloku i przenosiliśmy umywalkę, wannę, grzejnik... Nawet jak miałoby się to wiązać z podkuciem posadzki to warto - w końcu to Twoje mieszkanie i masz się tam czuć dobrze przez najbliższe kilkadziesiąt lat :)

• 5 months później...
http://images69.fotosik.pl/1051/694acbc27d85b257med.jpg

Stół można dostawić do wyspy i np rozłożyć gdy jest taka potrzeba.

Drzwi przesuwne np.szklane żeby trochę światła wpadało na przedpokój.

dzieki wielkie, probowalam juz roznych zestawien, ale takiego jeszcze nie przerabialam.

Ciekawe rozwiazanie, podoba mi sie z kanapa i miejscem na tv w wydzielonym miejscu ;)

Mam jeszcze jedna zagwostke.

Planuje zrobic sobie na mieszkaniu czesc biurowa, stale biurko, na ktorym bedzie stal monitor 21 cali, szafka/regal na ksiazki. Myslalam o zagosopodarowaniu wlasnie tej przestrzeni, w ktora Ty zaproponowalas wstawienie kanapy i tv. Ja chcialam tam wstawic biurko i regaly, ktore po pracy zasuwalabym drzwiami (wneka ma ok 80 cm dlugosci, wiec mogloby sie to wszystko tam zmiescic)

Czy wg Twoich doswiadczen takie rozwiazania sie sprawdzaja w salonach? czy lepiej kombinowac z tym inaczej? np. inny kat salonu lub sypialnia?

z gory dzieki za info i w ogole dzieki za ten projekt. Dodaje do ulubionych ;)

pozdrawiam

Misza

• 1 month później...

Witajcie,

Mam taki uklad mieszkania, w ktorym od samego poczatku nastawialam sie na rozburzenie sciany miedzy salonem a kuchnia bo szerokosc salonu 285 cm wydawala mi sie bardzo ograniczajaca.

Z czasem zaczelam analizowac wyburzenie czesci sciany przy balkonie i wstawienie drzwi przesuwnych z matowego szkla, na wypadek gdyby goscie chcieli spac w pokoju;)

teraz coraz czesciej slysze od wszystkich dookola aby zostawic kuchnie oddzielnie, zamknieta, tak jak jest na planie.

zdjecie klik

Co doradzacie?

Ja uwazam, ze salon jest bardzo waski i nie bedzie mi sie chcialo w nim przebywac bo kojarzy mi sie troche z klitka....ale mam amle doswiadczenie rzy przebudowach i chcialam sie Was poradzic jakie sa Wasze odczucia po spojrzeniu na ten plan?

Czy moglabym liczyc na ewentualne porady co mozna tam zmodyfikowac aby zyskac na przestrzeni? czy zrobic drzwi przesuwne w miejscu wyburzonej czesci sciany czy w ogole sie jej pozbyc?

z gory dzieki za wszelkie podpowiedzi

pozdrawiam

misza

Edytowane przez misza997
problemy z zalaczeniem zdj

Ja bym zostawiła kuchnię tak jak jest. Zawsze to osobne pomieszczenie. Jeśli można wtrącić się to zauważyłam, że jest u Ciebie mało szaf ( a ich nigdy za wiele) dlatego dodałam jedną do salonu. Szafa skróci optycznie pokój i nie będzie on sprawiał wrażenie tramwaju. Jeżeli nie zależy Ci na stole w salonie to pokój przeznaczyłabym tylko na funkcje wypoczynkowe.Im mniej zagracony i jasny ten pokój będzie tym lepiej.Szkoda z jednej strony, że z kuchni masz wyjście na balkon bo tam aż prosi się o blat.

dla miszy.JPG

dla miszy 2.JPG

Edytowane przez Sylw.

No właśnie pytasz ponownie a my za ciebie nie zdecydujemy.

Propozycje już padły i to ty musisz zdecydować,jedyne co mogę doradzić to jeśli już teraz jest ci ciasno,(nie dziwię się bo salonik 16m) wywal tą ścianę lub jej część,bo zawsze łatwiej coś dostawić,wstawić drzwi niż potem burzyć po zrobionej podłodze i malowaniu.