zboj.madej 09.02.2015 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2015 (edytowane) Witam, niedawno stałem się posiadaczem używanego mieszkania o pow. ok. 50m3. W tym roku planuję jego generalny remont. Jest to moje pierwsze mieszkanie, w którym zamieszkam wraz z małżonką oraz naszym dzidziusiem,o którym niedawno się dowiedzieliśmy także czasu jeszcze trochę mam . Jestem na etapie planowania, projektowania w swojej głowie wizji wnętrza tego lokum i szczerze ciężko mi to przychodzi. Jeżeli mógłbym to prosiłbym o radę osoby, które mają już jakieś doświadczenie w tej dziedzinie. Nie chodzi mi tu o kompletny projekt wraz z konkretnymi egzemplarzami mebli, sprzętu agd, rtv, rozmieszczeniem gniazd itd., ale o spojrzenie na plan owego lokum i doradzenie mi co gdzie Waszym zdaniem powinno się znajdować np. gdzie łóżeczko dla dziecka, gdzie łóżko, szafa itp. itd. Plan wykonałem w jednym z darmowych programów, jednak jestem początkujący i opcje wymiarowania całkowicie mi się pomieszały, ale jakoś postarałem się Wam przekazać to w czytelny sposób. Z mebli posiadamy łóżeczko dla dziecka, narożnik, na którym śpimy o wymiarach 227x140x75 [cm], dwa fotele typu ikea + mały stolik. Cała reszta będzie kompletowana nowa bądź używana. W mieszkaniu jest całkowicie nowa instalacja gazowa. Kocioł znajduję się w łazience tak jak na załącznikach. Aktualnie łazienka składa się z osobnej toalety, ale już niedługo wyburzam jedną ściankę. Miska toaletowa znajduję się bezpośrednio pod kotłem i będzie wymagała przesunięcia. W pomieszczeniu z lewej strony łazienki znajduje się kuchnia i tylko na nią mam jakiś pomysł, a mianowicie narożna kuchnia na ścianę wschodnią i południową oraz narożnik kuchenny (ławka+stolik) na ścianę północną oraz zachodnią. Będę bardzo wdzięczny za każdą radę i uwagę. Pozdrawiam Edytowane 11 Lutego 2015 przez zboj.madej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prezes861 09.02.2015 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2015 Zaznacz na projekcie gdzie jest kuchnia, łazienka, WC,gdzie są kominy, które ściany są nośne, a które działowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zboj.madej 10.02.2015 06:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2015 (edytowane) Mieszkanie znajduje się na parterze, jak widać jest to mieszkanie zewnętrzne, czyli mur całego bloku znajduje się od północy, wschodu i południa, a wejście jest na klatce od zachodu. Krata do komina znajduje się w kuchni na ścianie południowej (zaznaczona kółkiem). Załączyłem dodatkowo plan mieszkania nade mną. Jak widać różni się tylko łazienką, z tym, że aktualnie u mnie wygląda to tak samo. Wszystkie ściany wewnętrzne mają po 15cm grubości prócz oddzielającej łazienkę od kuchni (40cm) oraz oddzielającej łazienkę od przedpokoju (10cm). Zewnętrzne mają ok. 45cm. Edytowane 10 Lutego 2015 przez zboj.madej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prezes861 10.02.2015 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2015 Wygląda na to, że mamy identyczny układ mieszkania Też robię kapitalny remont w wielkiej płycie i też połączyłem łazienkę z WC. Jak chcesz to wejdź na mój temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 10.02.2015 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2015 chcecie spać w salonie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 10.02.2015 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2015 można tak:http://images66.fotosik.pl/604/6c69c724bb42e2cagen.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zboj.madej 11.02.2015 15:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2015 (edytowane) Podoba mi się ten pomysł, jednak wejście do łazienki musi pozostać bez zmian i szczerze wolałbym chyba salon od południa niż od północy, ale to kwestia przyzwyczajenia. Na pewno chcielibyśmy spać w pokoju razem z dzieckiem, przynajmniej na początku, czyli rogówka bądź nowe łóżko + łóżeczko + szafa + komoda. W późniejszym czasie można by zagospodarować mały pokój w oryginale lub w wariancie Elfira dla dziecka i w przypadku oryginału salon musiałby spełniać rolę naszej sypialni, a w przypadku powyższego wariantu mielibyśmy osobną sypialnie, mały pokój dla dziecka i mały salon z kuchnią co wydaje mi się dużo bardziej praktyczniejsze.Jeżeli potrzebujecie dokładniejszego wymiarowania, zdjęć, cokolwiek to chętnie zrobię co trzeba. Edytowane 11 Lutego 2015 przez zboj.madej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zboj.madej 16.02.2015 18:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2015 W formie odświeżenia tematu załączam zwymiarowany plan + pare zdjęć mieszkania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWBUD 16.02.2015 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2015 50 m3? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zboj.madej 16.02.2015 18:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2015 Pokój z balkonem i kuchnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zboj.madej 16.02.2015 18:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2015 Łazienka - ta środkowa ściana tak jak wcześniej wspominałem zostanie wyburzona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zboj.madej 16.02.2015 20:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2015 Co do łazienki to myślałem nad takim rozstawieniem jak w załączniku. Ścianę oddzielającą przedpokój od łazienki przesunąłbym tak aby weszła mi wanna 140x90 i szafka ze zlewem min 75cm. Po prawej stronie wisiałby grzejnik, po lewej wisiałaby szafka, pod kotłem gazowym znajdowałaby się pralka ładowana od góry o wymiarach 60x40x90. Co do kuchni to przykuł moją uwagę zestaw narożny MODENA z BOG-FRANA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zboj.madej 18.02.2015 14:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2015 Nikt nie ma innych pomysłów? sory, za odświeżanie tematu, ale chciałbym poznać opinie i uwagi innych osób, które mogą na to spojrzeć w inny sposób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniss 20.02.2015 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2015 Podoba mi się ten pomysł, jednak wejście do łazienki musi pozostać bez zmian i szczerze wolałbym chyba salon od południa niż od północy, ale to kwestia przyzwyczajenia. Dlaczego wejście do łazienki ma zostać na starym miejscu? Nie chcecie kuć? Sądzę jednak, że łazienka byłaby bardziej ustawna, gdyby dzrwi przesunąć bardziej na środek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zboj.madej 23.02.2015 07:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 Nie chodzi nam o kucie bo i tak będzie robiony generalny remont, w niedługim czasie już nowe okna i centralne oraz kucie ścian, tylko jeszcze dokładnie nie jesteśmy zdecydowani czy tylko tej w łazience, czy między kuchnią, a pokojem również, także czy jedna czy trzy to już bez różnicy, tylko jeżeli przesuniemy drzwi to nie wiem jak zmieścić się z wanną. Jeżeli macie jakiś pomysł to chętnie zobaczę.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 23.02.2015 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 http://images67.fotosik.pl/642/4f9ff1518a8c8daagen.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zboj.madej 23.02.2015 14:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 No tak, tylko w przypadku przeniesienia miski toaletowej na taką odległość trudno będzie zachować wymagany spadek rury odpływowej. Chcielibyśmy jeszcze zmieścić tam tą pralkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alicyja 23.02.2015 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 http://naforum.zapodaj.net/thumbs/d20c11bc393c.jpg http://naforum.zapodaj.net/thumbs/4879a6c5bc51.jpg http://naforum.zapodaj.net/thumbs/458c55bcd21c.jpg http://naforum.zapodaj.net/thumbs/17f6a04fdccb.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kretr 24.02.2015 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2015 (edytowane) Edytowane 24 Lutego 2015 przez joliska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zboj.madej 25.02.2015 06:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2015 Faktycznie łazienka w takim układzie jest bardziej przestronna, tylko to pomieszczenie z kotłem uważam, że zbędne, zajmuje niepotrzebną przestrzeń. Można np. umieścić pod nim kosz na bieliznę. Przydałaby się również jakaś szafka na kosmetyki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts