Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jestem na etapie tworzenia indywidualnego projektu na podstawie projeku

http://www.archipelag.pl/projekty-domow/olaf-g2?Category=bs6o5ht05mn2ln&List=Size3&Part=1

dom będzie poszerzony o ok 1.5m, zlikwidowany bedzie tylni uskok, oraz zmniejszony przedni, wtedy znacznie powiększy sie salon oraz na poddaszu chcemy umieścić pralnie

za wszystkie uwagi z góry wielkie dzięki ;-)

• 4 weeks później...

Witam też się zastanawiam nad tym projektem możesz podać więcej szegółow? i ewentualnie kto nanosi ci poporawki i w ajkiej cenie?

ja mimo że jestem z wlkp i to południa to znalazłam archotekta z bydgoszczy który powiedział ze w granicach 2000zł poszerzy mni tą cześć domu z salonem i kuchnią o 1m w lewo dzięki czemu salon i jadalnia będą wieksze...

ciekawa jestem twoich przeróbek wiec napisz więcej.

myślałeś może nad zmianą układu poddasza?

• 3 months później...
Do naszego olafa doprojektowaliśmy piwnicę pod garażem kotłownią i pokojem, tym samym przerzucając kotłownię do piwnicy. Chcemy też tam zrobić pralnię. Na parterze powiększyła się łazienka, został przesunięty pokój by zrobić miejsce na klatkę schodową do piwnicy. metrażowo nic nie zmienialiśmy. Dodatkowo zrobiliśmy zsyp na pranie przez wszystkie łazienki do pralni. Poddasze zostawiliśmy bez zmian.

• 6 months później...
  • 1 month później...

projekt robiony indywidualnie, opieraliśmy sie na olafie

jeśli chodzi o koszta to ok 205m2 użyktowej | 40m2 garaż ( w sumie ok 300m2 po podłodze) do stanu developerskiego wraz z tynkami, posadzkami, wszystkimi instalacjami, rekuperatorem itp wyszło ok 300.000zł z robicizną + 26.000zł pompa ciepła z montażem + ok 40tyś dodatkowe kozta typu, projekt, kierownik, przyłącza, ogrodzenie, drzewka.

uważam że można była ok 50tys zaoszczedzić ( ja mam dom na płacie + wymiana gruntu, dodatkowo drogie okna ponad 60tys, projektant przesadził ze stala na płyte i strop oraz konstrukcja dachu za masywna)

przedstawiam rzuty:

dol.jpg

gora.jpg

• 2 weeks później...
  • 4 months później...
  • 1 month później...