Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odpowietrzone grzejniki nie grzeją POMOCY

artchi

Recommended Posts

Witam

Temat zaczyna się podobnie jak wiele innych ale...

Grzejniki odpowietrzone, a jednak grzeją tylko częściowo.

Kilka słów o instalacji:

Instalacja nowa - pracuje 2gi sezon, problem występuje od początku.

Mieszkanie 30mk2

Kaloryfery stalowe "żeberkowe" o dużej pojemności wodnej jak na zdjęciu 2sztuki + drabinka w łazience.

Instalacja zasilana przez kocioł gazowy pracujący na potrzeby c.o. z mocą 2,5kw.

Od kotła poprowadzone rurki miedziane 1/2 do rozdzielacza

Rozdzielacz mosiężny na 3 grzejniki + odpowietrzniki + zawory spustowe

z rozdzielacza rozprowadzenie na grzejniki rurkami pex-al-pex poprowadzonymi w posadzce.

Grzejniki jak na zdjęciach, zasilanie dolne, po jednej stronie głowice "termostatyczne", po drugiej odpowietrzniki (Głowice po tej samej stronie co przyłącza zasilania i powrotu).

Instalacja odpowietrzona na grzejnikach, na odpowietrznikach automatycznych przy rozdzielaczu, kocioł również ma automatyczny odpowietrznik i separator powietrza.

Filtr skośny zamontowany przy rozdzielaczu, na powrocie - czysty

Prędkość pompy zmienna - ustalana przez automatykę kotła.

Ciśnienie w instalacji wg. manometru na kotle 1,8-2,3 bara w zależności od temperatury wody w obiegu.

Problem:

Grzejniki składają się z dwóch "rzędów" "żeber"

i tak:

Tylny rząd cieplejszy od przedniego,

Góra cieplejsza od dołu.

czyli: tył ma taka samą temperaturę cały, przód u góry jest trochę chłodnijeszy, u dołu wręcz chłodny.

Taka sytuacja występuje tylko w tych 2 grzejnikach w pokoju i kuchni. w łazience jest ok.

Przyłącza pod grzejnikami mają zbliżoną temperaturę, belki rozdzielacza tez. Kocioł w cyklu pracy pokazuje różnice pomiędzy zasilaniem a powrotem ok 5*C

Więc gdzie tkwi przyczyna? Przecież sobie nie wymyśliłem tej sytuacji...

Proszę o radę.

arandano2.jpgarandano3.jpgarandano-an-30-50.jpg

Myślałem, czy problem nie tkwi w tych zaworach do przykręcania - na ile faktycznie reguluje je termostat - są raczej z niższej półki, z marketu. czy można zastosować coś na zasadzie zwykłego zaworu zmniejszającego przepływ przez ręczne zakręcanie/odkręcanie) a nie automatycznego termostatu?

Za mała średnica gałązek przed rozdzielaczem. Powinny mieć 3/4 ".

Zasada odpowiedniego stopniowania średnic jest kardynalna. Jakim cudem jednym kanałem o określonej średnicy, zasilić trzy kanały o tej samej średnicy?

Prędkość przepływu spada trzykrotnie.

Być może dałaby coś wymiana pompy cyrkulacyjnej o modulowanym przepływie na pompę o przepływie sztywnym.

Przepływ przez gałązkę 1/2", by odpowiednio zasilić trzy grzejniki, musi być ponadnormowy.

Pozdrawiam

Bogusław

Proponuję lekturę...

http://www.regulus.com.pl/news/regulacja-hydrauliczna-instalacji-co

===

Edytowane przez boguslaw

Owszem, napisałem zgodnie z prawdą, że przyłącza mają zbliżoną temperaturę. Wygląda to tak, jakby woda wpływała zasilaniem, przepływała przez część grzejnika i wypływała powrotem.

Grzejniki nie były spawane w piwnicy przez pseudofachowców pod wpływem, lecz zakupione w firmie zajmującej się produkcją różnych kaloryferów, więc watpię by posiadały wadę produkcyjną.....

Co prawda nie marznę w domu jednak myślę, że efektywność całego systemu wzrosła by, gdyby wszystkie elementy działały jak należy...

Witam

Temat zaczyna się podobnie jak wiele innych ale...

Grzejniki odpowietrzone, a jednak grzeją tylko częściowo.

Kilka słów o instalacji:

Instalacja nowa - pracuje 2gi sezon, problem występuje od początku.

Mieszkanie 30mk2

Kaloryfery stalowe "żeberkowe" o dużej pojemności wodnej jak na zdjęciu 2sztuki + drabinka w łazience.

Instalacja zasilana przez kocioł gazowy pracujący na potrzeby c.o. z mocą 2,5kw.

Od kotła poprowadzone rurki miedziane 1/2 do rozdzielacza

Rozdzielacz mosiężny na 3 grzejniki + odpowietrzniki + zawory spustowe

z rozdzielacza rozprowadzenie na grzejniki rurkami pex-al-pex poprowadzonymi w posadzce.

Grzejniki jak na zdjęciach, zasilanie dolne, po jednej stronie głowice "termostatyczne", po drugiej odpowietrzniki (Głowice po tej samej stronie co przyłącza zasilania i powrotu).

Instalacja odpowietrzona na grzejnikach, na odpowietrznikach automatycznych przy rozdzielaczu, kocioł również ma automatyczny odpowietrznik i separator powietrza.

Filtr skośny zamontowany przy rozdzielaczu, na powrocie - czysty

Prędkość pompy zmienna - ustalana przez automatykę kotła.

Ciśnienie w instalacji wg. manometru na kotle 1,8-2,3 bara w zależności od temperatury wody w obiegu.

Problem:

Grzejniki składają się z dwóch "rzędów" "żeber"

i tak:

Góra cieplejsza od dołu.

czyli: tył ma taka samą temperaturę cały, przód u góry jest trochę chłodnijeszy, u dołu wręcz chłodny.

Taka sytuacja występuje tylko w tych 2 grzejnikach w pokoju i kuchni. w łazience jest ok.

Przyłącza pod grzejnikami mają zbliżoną temperaturę, belki rozdzielacza tez. Kocioł w cyklu pracy pokazuje różnice pomiędzy zasilaniem a powrotem ok 5*C

Więc gdzie tkwi przyczyna? Przecież sobie nie wymyśliłem tej sytuacji...

Proszę o radę.

[ATTACH=CONFIG]303749[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]303750[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]303751[/ATTACH]

A przypadkiem grzejniki nie są odwrotnie podłączone czyli tam gdzie zasilanie to jest podpięty powrót itd...

Być może dałaby coś wymiana pompy cyrkulacyjnej o modulowanym przepływie na pompę o przepływie sztywnym.

Przepływ przez gałązkę 1/2", by odpowiednio zasilić trzy grzejniki, musi być ponadnormowy.

Pozdrawiam

Bogusław

Pompy cyrkulacyjne działają w instalacjach C.W.U.

w C.O. pracują pompy obiegowe.

Edytowane przez animuss

Grzejniki podpiete prawidlowo.

Prawidłowo, to znaczy jak ?

Zdjęcie jakieś podłączenia, byle nie z internetu.

Czyli grzejnik grzeje ścianę.

Przejezyczenie Boguslawa, ale wiadomo o co mu chodzilo.. pompe modulowana tez mozna ustawic recznie.

Też mam nadzieję że to przejęzyczenie .;) Edytowane przez animuss

Ale kto powiedział, że ja chcę mieć saunę w domu i czerwone z gorąca grzejniki?

Napisałem jedynie, że niepokoi mnie obecna sytuacja, a jako człowiek z natury dociekliwy, staram się ja zrozumieć. I wydaje mi się, że gdyby grzejniki oddawały ciepło całą powierzchnią, efektywność układu by wzrosła....

2. zdławienie przepływu grzejników na rozdzielaczu - a'la kryzowanie, tylko co w takiej sytuacji skręcić zasilanie czy powrót?

Dławienie grzejników jedynie poprzez skręcenie powrotu.

@artchi, sprawdź ustawienie głowic termostatycznych czy są fabrycznie otwarte. Po zdjęciu pokrętła powinna być skala

8_1238874366.jpg