Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Czeka mnie nie lada przedsięwzięcie - generalny remont mieszkania, które od początku było może jedynie odświeżane (lata temu). Kamienica z 1956 roku, a więc cegła, na podłogach parkiet lub wylewka pod linoleum. Na mieszkanie o pow 54 m2 składają się dwa pokoje (18 i 17 m2), dwa przedpokoje z pawlaczami, kuchnia i łazienka. Zakres prac jest na tyle duży, że tak naprawdę nie wiem jak mam się do tego wszystkiego zabrać. W planach mam:

1) wymianę instalacji elektrycznej, dodanie kontaktów - obecnie na całe mieszkanie jest jeden bezpiecznik, instalacja nie była nigdy wymieniana

2) remont łazienki - wyrzucenie wanny/zamiana na prysznic z brodzikiem, umywalka w blacie, wymiana kafelków, malowanie, wylewka żywiczna na podłogę. Rozważam też powiększenie łazienki kosztem jednego z przedpokoi (cienka ścianka).

3) remont kuchni - planuję meble w zabudowie, wymiana kafelków i podłogi (tu też wylewka żywiczna), malowanie, zamurowanie drzwi, wstawienie nowego okienka między łazienka a kuchnią

4) przedpokoje - obecnie jest stary parkiet, którego nie da się uratować, więc tu też przyda się wylewka żywiczna, poza tym malowanie, wymiana drzwi i ościeżnic, wymiana drzwi do pawlaczy, renowacja zabudowanej w ścianie szafy

5) pokoje - cyklinowanie podłóg (do tego mam już fachowca), malowanie.

6) ściany i sufity - tynki są stare, podczas zeszłorocznej próby odmalowania stara farba odpadała. Chciałabym usunąć stare warstwy farby, wygładzić ściany i odmalować wszystkie pomieszczenia. Rogi przy sufitach robione były "na butelkę", czego też chciałabym się pozbyć.

7) renowacja parapetów - trzy parapety wewnętrzne z lastryko, chcę je wyszorować i odmalować

8.) wyburzenie fragmentu ściany o grubości 20 cm, (fragment 190 cm) - być może jest to ściana nośna (5% szans), ale wyburzenie dotyczy tylko kawałka (zostanie ok 170 cm), więc chyba da się to zrobić dobudowując nadproże - fachowiec jeszcze się nie wypowiedział, czekam na plan konstrukcyjny budynku z administracji, żeby ocenić nośność stropów.

9) poszerzenie trzech otworów drzwiowych (cienkie ściany działowe)

Drzwi wejściowe mam już zamówione, montaż ma nastąpić w ciągu 2 tygodni. Okna są wybrane, ale jeszcze ich nie zamówiłam (tutaj czas realizacji to 4-5 tygodni).

Było u mnie dwóch panów od remontów, oczywiście ceny samej robocizny tak się różniły, że zdębiałam. Za samą instalację elektryczną rzucili ceny 5 tys zł. Nie wiem, czy powinnam najpierw zrobić projekt u architekta (mam zaprzyjaźnionego, więc policzy taniej, ale to też jakiś wydatek, nie wiem czy niezbędny), w ogóle nie wiem za co się zabrać. Mieszkanie jest stare, więc trzeba liczyć się z niespodziankami. Już wiem, że niektórzy fachowcy nie wiedzą jak budowano w tamtych czasach (np, że podłogi z parkietu układane były nie bezpośrednio na wylewce, a na drewnianych legarach zawieszonych nad wylewką.)

Potrzebuję porad od kogoś, kto niedawno robił u siebie taki remont, oraz namiarów na ekipy (z referencjami!). Nie stać mnie na współpracę z kimś, po kim trzeba będzie poprawiać pracę - chcę zrobić raz, tak żeby wystarczyło na lata. Umieszczam tego posta w każdym możliwym temacie dotyczącym remontów i nic, żadnych podpowiedzi :(

• 2 weeks później...

Ja niestety nie pomogę, ale mam bardzo podobne zamiary remontowe. Z tym, że mieszkanie 54mkw (3 pok.) mam z ramy H (1964 r.) i wylewki chcę robić w całym mieszkaniu.

1. Czy sądzisz, że uda ci się estetycznie i na równi złączyć posadzki żywiczne z podłogą w pokojach? Bo z tego powodu kieruję się ku wylaniu posadzek na całej powierzchni mieszkania.

2. Czy ekipy remontowe - zakładam że były to takie "remont od a do z" - miały doświadczenia w posadzkach? Ja po wizytach w celu "wyceny prac" doszedłem do wniosku, że to ryzykowne albo w ogóle tego nie robią i rozważam umowę z ekipą na wszystko przy założeniu, że same posadzki żywiczne zrobi inna, wyspecjalizowana firma (której szukam) a ekipa "główna" wyniesie się na parę tygodni po przygotowaniu ścian itp. a potem wróci robić dalej.

3. Z ciekawości - ile życzyły sobie twoje ekipy? Ja miałem wyceny i 27 tys. a i 40 tys. (ekipa spamująca reklamą usług na forach - nigdy więcej!) przy założeniu że biorą koszty za całość prac a ja mogę w trakcie remontu zmieniać koncepcje i nie dopłacam. Było to i tak bardziej komfortowe niżeli ekipa, która ma cennik każdej pierdoły i za chiny się nie doliczyć ile naprawdę takiej firmie zapłacisz na koniec przy dużym i skomplikowanym remoncie. Oczywiście w/w ceny to ceny bez materiałów budowlanych które określono mi np. "około 10 tysięcy zł" bez uwzględnienia podgłogi i oczywiście wyposażenia typu wanna, umywalka, elementy oświetlenia itd.

4. Orientujesz się, ile zapłacisz za same posadzki u siebie?

Zastanawia mnie też z jakim wyprzedzenem umawiać ekipę na taki remont. Ja bym chciał pod koniec maja a na razie nic nie mam umówionego. Podobno w ciepłe miesiące lepiej się "robią" posadzki żywiczne a przy okazji też tynki itp.

Pozdrawiam

Edytowane przez rdw

przede wszystkim wymierz je sobie dokładnie i rozrysuj w skali.

Potem nanieś zmiany. Z tego łatwiej ci będzie wyliczyć powierzchnie (np. ścian do burzenia, do wykafelkowania).

Jednocześnie meblujesz mieszkanie na papierze. Dzięki temu będziesz wiedział gdzie umieścić np. gniazdka elektryczne, wyjścia pod kinkiety i lampy.

Przestawianie ścianek dobieraj tak, by wchodziły typowe meble.

1 i 2. Już wiem, że z żywicy chyba zrezygnuję na korzyść gresu, bo zależy mi na czasie, a sama wylewka pod żywicę powinna schnąć ok 2 miesięcy.. Ale co do ekip, to masz rację, przeważnie mówili, że niby nie robili tego wcześniej, ale mogą spróbować ;-) więc lepiej brać autoryzowanych wykonawców, są pewnie dedykowani do konkretnych producentów wylewek. Jeden z panów opowiadał, że robił u kogoś taką wylewkę i po jakimś czasie zrobił się pajączek, bo ściany kamienicy jeszcze pracowały. A teraz sama wyczytałam, że po to miesza się wylewkę z piaskiem kwarcowym - skoro ja (całkowity laik) to znalazłam, to żadna filozofia, a pan chyba rzeczywiście miał niewielkie doświadczenie :)

3. Jestem po trzech spotkaniach z fachowcami. Ekipa "A" - cena ok 22 tys za samą robociznę, plus 5 tys za pełną instalację elektryczną, 6 tyg prac. Ekipa "B" - robocizna 15 tys, instalacja elektryczna 5 tys, 8 tyg prac. Ekipa "C" - i pewnie ich wybiorę, bo są z polecenia od znajomych, widziałam efekty prac, można im zostawić klucze do mieszkania i nie martwić się o bałagan - robocizna 16 tys, instalacja elektryczna (w tym okablowanie) 3,5 tys. Jutro widzę się z ostatnim wykonawcą - generalnie warto spotkać się z paroma, bo nawet jeśli cenowo wyjdzie za dużo i ostatecznie ich nie wybierzesz, często mają w trakcie oględzin sporo fajnych pomysłów, wartych rozważenia.

Mam kłopot z oszacowaniem marginesu finansowego - ciągle słyszę, że to stare mieszkanie, więc pewnie będą kosztowne w naprawie niespodzianki, ale nie wiem czy mam zakładać np 1000 zł, czy 5000 zł. Tak samo z materiałami (nie mówię o urządzeniach, prysznicu, sedesie i meblach w kuchni) - nie mam pojęcia ile wydam na cement, zaprawę, gładź itp. Nikt nie kwapi się do podania ceny orientacyjnej..

4. Co do terminów, to wszyscy byli w miarę elastyczni. Chcę zacząć w drugiej połowie marca i raczej nikt nie oponował.

Trzymam kciuki za remont :-)

Edytowane przez zzoo

Dzien dobry

AD1 . Instalacja zapewne aluminiowa , do kompletnej wymiany wlancznie z tablica . 5 tys . Za elektryke z materialem to dobra cena .

AD. 2 Lazienka to prosta sprawa , jezeli nie ma nigdzie olejnej lub kredy to zalecam wymiane instalacji na PE (zaczac nalezy od najdalszego punktu jak sie da )dalej na sciany MP75 ( bo tanszy niz Rotbant a wynik ten sam ) i plytki tylko tam gdzie sa niezbedne (umywalka , prysznic etz. ), reszta w farbe w dowolnym kolorze

AD 3 . Kuchnie (mam namysli meble ) nalezy zaplanowac szczegolowo i pod to robic wszelkie instalacje , zaoszczedzi pani sobie nerwowo i dodatkowych kosztow z przerobkami . Jezeli chodzi o zywice to co dalej ma pani zamiarzrobic ? Bo zakladam ze zywica ma chronic od podciaganej wilgoci z podlogi (hydroizolacja ). Jezeli dalej plytki to przy kladzeniu zywicy nalezy posypac ja piaskiem kwarcowym zeby sie potem plytki trzymaly .

AD. 4 Nie napisala pani dlaczego nie da sie uratowac starego parkietu ? Szkoda by bylo to zalewac zywica no i przed zywica trzeba przygotowac grund i potem jakos wykonczyc , a to wszystko koszty . Prosze podac wiesej szczegolow to istnieje szansa na ratunek i obnirzenie kosztow.

AD 5 . Zalatwione

AD. 6 Stare sciany najlepiej obfrezowac do starego tynku( frezarke i odkurzacz mozna wyporzyczyc )i na stary tynk polozyc MP75 zaciagniety na ostro (pod malowanie )Jak terminy krotkie to Rotband ( bedzie drozej , ale schnie szybciej ). Rogi na butelke mozna odkuc (kupa roboty ) i wyciagnac na 90 stopni . Moim skromnym zdaniem to zbrodnia ale to Pani tam bedzie mieszkala a nie ja .

AD 7 . Parapety z lastryko nalezy wyszorowac i zaimpregnowac impregnatem do kamienia . Zastanawia mnie tylko fakt ze zostawia Pani stare parapety a boli pania zaokraglony kant . Jedno pasuje do drugiego i wspolgra .Ale to pani mieszkanie .

AD . 8 . Nadproze najlepiej wymieniac dwuwarstwowo , tj. Przy sianie np. 24 cm najpierw jedna belka 12 cm , po wyschnieciu druga belka 12cm . Zrobi to kazdy murarz , nawet jak to nosna sciana .

AD 9 . Tu nie ma co pisac . Proste jak budowa cepa .

P.S. Nie rozumiem dlaczego wylewka pod zywice ma schnac dwa miesiace , moze poda pani troch szczegolow . Przy czym chcialbym zwrocic uwage ze Hydroizolacja jest niezmiernie wazna , moim zdaniem naiwazniejsza w caly remoncie .

• 1 month później...
  • 7 months później...
Witam,

Czeka mnie nie lada przedsięwzięcie - generalny remont mieszkania, które od początku było może jedynie odświeżane (lata temu). Kamienica z 1956 roku, a więc cegła, na podłogach parkiet lub wylewka pod linoleum. Na mieszkanie o pow 54 m2 składają się dwa pokoje (18 i 17 m2), dwa przedpokoje z pawlaczami, kuchnia i łazienka. Zakres prac jest na tyle duży, że tak naprawdę nie wiem jak mam się do tego wszystkiego zabrać. W planach mam:

1) wymianę instalacji elektrycznej, dodanie kontaktów - obecnie na całe mieszkanie jest jeden bezpiecznik, instalacja nie była nigdy wymieniana

2) remont łazienki - wyrzucenie wanny/zamiana na prysznic z brodzikiem, umywalka w blacie, wymiana kafelków, malowanie, wylewka żywiczna na podłogę. Rozważam też powiększenie łazienki kosztem jednego z przedpokoi (cienka ścianka).

3) remont kuchni - planuję meble w zabudowie, wymiana kafelków i podłogi (tu też wylewka żywiczna), malowanie, zamurowanie drzwi, wstawienie nowego okienka między łazienka a kuchnią

4) przedpokoje - obecnie jest stary parkiet, którego nie da się uratować, więc tu też przyda się wylewka żywiczna, poza tym malowanie, wymiana drzwi i ościeżnic, wymiana drzwi do pawlaczy, renowacja zabudowanej w ścianie szafy

6) ściany i sufity - tynki są stare, podczas zeszłorocznej próby odmalowania stara farba odpadała. Chciałabym usunąć stare warstwy farby, wygładzić ściany i odmalować wszystkie pomieszczenia. Rogi przy sufitach robione były "na butelkę", czego też chciałabym się pozbyć.

7) renowacja parapetów - trzy parapety wewnętrzne z lastryko, chcę je wyszorować i odmalować

8.) wyburzenie fragmentu ściany o grubości 20 cm, (fragment 190 cm) - być może jest to ściana nośna (5% szans), ale wyburzenie dotyczy tylko kawałka (zostanie ok 170 cm), więc chyba da się to zrobić dobudowując nadproże - fachowiec jeszcze się nie wypowiedział, czekam na plan konstrukcyjny budynku z administracji, żeby ocenić nośność stropów.

Drzwi wejściowe mam już zamówione, montaż ma nastąpić w ciągu 2 tygodni. Okna są wybrane, ale jeszcze ich nie zamówiłam (tutaj czas realizacji to 4-5 tygodni).

Było u mnie dwóch panów od remontów, oczywiście ceny samej robocizny tak się różniły, że zdębiałam. Za samą instalację elektryczną rzucili ceny 5 tys zł. Nie wiem, czy powinnam najpierw zrobić projekt u architekta (mam zaprzyjaźnionego, więc policzy taniej, ale to też jakiś wydatek, nie wiem czy niezbędny), w ogóle nie wiem za co się zabrać. Mieszkanie jest stare, więc trzeba liczyć się z niespodziankami. Już wiem, że niektórzy fachowcy nie wiedzą jak budowano w tamtych czasach (np, że podłogi z parkietu układane były nie bezpośrednio na wylewce, a na drewnianych legarach zawieszonych nad wylewką.)

Potrzebuję porad od kogoś, kto niedawno robił u siebie taki remont, oraz namiarów na ekipy (z referencjami!). Nie stać mnie na współpracę z kimś, po kim trzeba będzie poprawiać pracę - chcę zrobić raz, tak żeby wystarczyło na lata. Umieszczam tego posta w każdym możliwym temacie dotyczącym remontów i nic, żadnych podpowiedzi :(

Ja Polecam Firmę BUDEXBUD ektra kompleksowo wyknali wykonczenie mojego 100 metrowego mieszkanka.

Wykonują też meble na wymiar można wziać kompletną usługę to jest trochę tanie. Zastawiam telefon 531-597-505

Witam,

Jeśli chodzi o namiary to zerknij na prace tej ekipy (link wklejam poniżej). Remontują także mieszkania w starym budownictwie. Z tego co wiem, możesz też umówić się i obejrzeć ostatnią realizację jaka jest na ukończeniu. Bardzo konkretni i solidni.

https://www.facebook.com/MieszkaniaPodKlucz/

Pozdrawiam

Witam,

• 2 weeks później...
witam, czy ktoś z Was spotkał się z problemem - jak zrobić podwieszany sufit w starej kamienicy ( rok budowy 1954) w sytuacji gdy okazało się że na suficie jest tynk ( sypie się i kruszy) o grubości 2-3 cm potem długo długo nic ( to nic to ok 25-27 cm) a potem prawdopodobnie beton...w każdym bądź razie jest opór:) . Ta sytuacja nie występuje na całym suficie , nie mniej jednak częściowo jest,trudno określić na jakiej powierzchni - i tu jest problem , jak zamontować profile pod gk? do czego? czym? i czy to w ogóle się uda, czy wytrzymają ciężar ? . Będę wdzięczna za każdą dobrą radę :)