Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sprawność rekuperatora

Recommended Posts

Pewnie troche wydajnosc wzrosla, wiec to normalne Moze bypass sie nie domknął ?

Sprawdz go. Opory na nawiewach i wywiewach masz z grubsza podobne ?

U mnie też różnica ok 2 stopni 21/19 na dworze 3

Witam,

pytanie do właścicieli Kinetic'a 250, jaką macie sprawność przy obecnych temperaturach? u mnie przedstawia się tak jak na zdjęciu poniżej. Czy nie jest za mała? Czujniki założone na króćcach reku.

Gdzie dorwałeś taki fajny wyświetlacz

• Odpowiedzi 678
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Pewnie troche wydajnosc wzrosla, wiec to normalne Moze bypass sie nie domknął ?

Sprawdz go. Opory na nawiewach i wywiewach masz z grubsza podobne ?

Opory starałem się równoważyć ale sprawdziłem Twoim sposobem z folią czy mam nadcisnienie czy podcisnienie i wygląda na to że miałem dość duże podciśnienie. Folię zakleiłem na drzwi między garażem a częścią mieszkalną i otworzyłem bramę garażową. Nie wiem czy ten pomiar był zbytnio wiarygodny z powodu różnić temperatur ale próbuję wszystkiego. Wyregulowałem obroty wentylatorów tak aby nie wybrzuszało folii w żadną stronę.

Sprawdziłem bypass i niby jest domknięty ale po jednej stronie wentylator zasysa łopatkę i powstaje szczelina którą zasysane jest powietrze. Czy u was też tak jest czy to jakaś wada?

Postanowiłem zakleić miejsca oznaczone na zdjęciu czerwoną strzałką szczelnie taśmą i sytuacja się trochę poprawiła ale rewelacji nie ma.

DSC_0359.jpg

Gdzie dorwałeś taki fajny wyświetlacz

wysłałem namiary na PW

Przy takiej różnicy temperatur to ta metoda nie ma sensu, poza tym podciśnienie polepsza sprawność.

Ja też chętnie się dowiem, skąd masz ten zestaw pomiarowy, możesz tu podać, o ile to nie jest tajne :)

Tak też myślałem, ale tak czy siak chciałem spróbować. Trzeba będzie poczekać na wyższe temperatury. Boje się tylko że w zimie będzie mi pizgać z anemostatów po głowie 10C jeśli nie ogarnę tego reku.

Termometr robi facet na zamówienie http://marx-tech.com.pl/Kontakt.html

Witam,

pytanie do właścicieli Kinetic'a 250, jaką macie sprawność przy obecnych temperaturach? u mnie przedstawia się tak jak na zdjęciu poniżej. Czy nie jest za mała? Czujniki założone na króćcach reku.

[ATTACH=CONFIG]399888[/ATTACH]

U mnie na daną chwilę jest 89,8

dla temperatur

sprawnosc.jpg

kilka stron temu pytałem czy miał ktos jakieś faktyczne ( stwierdzalne ) oszczędności - skoro reku odzyskuje energię .... temat zboczył na filtry. To miał ktoś czy nie ? W końcu nie wszyscy od razu budują dom z rekuperacją.. A pytanie przyszło mi do berecika, gdy kolega zwierzył mi się, że przez cały sezon miał zepsuty wentylator w rekuperacji i żadnych zmian nie zauważył. A rekuperacją z górnej półki światowej miała być....Aha - i co do świeżego powietrza jestem już przekonany tylko o tych osczęnościach chciałem usłyszeć od naocznych świadków jak to jest.

Październik 2016 spaliłem 227kg ekogrochu (bez reku

Październik 2017 spaliłem 157 kg z reku

Ten miesiąc też zanosi się tańszy

Niestety może to być nie miarodajne ponieważ 2016 był pierwszym pełnym sezonem. Wcześniej wygrzewałem dom od marca do maja. Poza tym uczyłem się obsługi kotła itp.

kilka stron temu pytałem czy miał ktos jakieś faktyczne ( stwierdzalne ) oszczędności - skoro reku odzyskuje energię .... temat zboczył na filtry. To miał ktoś czy nie ? W końcu nie wszyscy od razu budują dom z rekuperacją.. A pytanie przyszło mi do berecika, gdy kolega zwierzył mi się, że przez cały sezon miał zepsuty wentylator w rekuperacji i żadnych zmian nie zauważył. A rekuperacją z górnej półki światowej miała być....Aha - i co do świeżego powietrza jestem już przekonany tylko o tych osczęnościach chciałem usłyszeć od naocznych świadków jak to jest.

Rekuperator nie przynosi wymiernych oszczędności.

Oszczędności nie jestem w stanie sprawdzić, reku działą od razu z nowym domem. Jedyne co to mam ciągłą wymianę powietrza, nie boli głowa rano po wstatniu z łóźka, brak zaduchu w sypialni. Koszt średnio ok 20zł/msc. +filtry na m2.

Do domu wpuszczam obecnie ok 15,5 st. zamiast 2,5.

Ja mam wieloletnie oszczędności z braku rekuperatora. Należy maksymalnie uszczelnić dom, zakleić kratki i nie wydajemy nic a nic na wentylację. Każda wentylacja to koszty. A taki rekuperator, który nawet na minimalnym biegu wentyluje znacznie intensywniej niż słabo działająca wentylacja grawitacyjna to będą same koszty! Tu nie może być oszczędności.

Myślę że można mieć zepsuty rekuperator nawet trzy lata zanim zaczną pleśnieć rzeczy w szafach. Trzy lata chwalenia się super energooszczędnym domem na forach!

Znowu nie wyczules ironii ?

Co do oszczednosci, to teoretycznie latwo ja policzyc.

Bierzesz wymiane, np 120m3/h , sprawnośc entalpiczną, odejmujesz koszty pradu i filtrow i jest wynik.

Sęk w tym, ze malo kto w porownywalnym domu z WG wentyluja z taką samą wydajnoscią.

W trakcie budowy mieszkalem w dużym (ponad 190m2 po podlogach) domu z WG.

Mieszkaliśmy tam we trzy osoby, a mimo wiekszej kubatury w sypialniach nad ranem panowal zaduch, czego nie mam w malych sypialniach w obecnym domu.

Po prysznicu nie można bbyło ulo sie ogolić, bo lustro bylo zaparowane.

Gdyby w tamtym, kiepsko wentylowanym domu zalozyc WM, to rachunki pozostałyby na poprzednim poziomie, bo odzysk zostalby zjedzony przez eiększa wymianę.

Za to komfort wzrósłby nieporównywalnie.

Edytowane przez fotohobby

Zalozylem F7 na nawiewie, ale ma opor kilkukrotnie wiekszy od F5, ktory mialem dotychczas i ktory mam na wywiewie.

W tej chwili wentylator nawiewny dziala na 38%, wywiewny na 30%.

Filtry F7 założyłeś bezpośrednio do Kinetica, czy masz jakąś dodatkową skrzynkę?

Wczoraj rano, Gliwice i Knurów spowite były we "mgle" wyprodukowanej przez mieszkańców ;)

Przerobiłem trochę sterowanie i teraz mogę wyciąg ustawić na mniej niż 120m3/h.Ile m3 przyjąć na osobę tak aby tego już w okresie zimy nie regulować(oczywiście nie dotyczy imprez:)

"Książkowo" 20-30 m3/s.

Dużo zależy jeszcze od trybu życia (ilość czasu w domu i poza nim, ile się gotuje itp) oraz od pozostałych "generatorów" wilgoci (akwarium, pies, duża ilość kwiatków)