Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

powietrzna pompa ciepła a grzejniki

witek...

Recommended Posts

Jeśli jednak by się okazało że nie jesteś sprzedawcą, producentem, naganiaczem itp. to odpowiem.

Rozumiem że dom już stoi i jesteś skazany na grzejniki. Musisz policzyć zapotrzebowanie na ciepło (np. przy -20*C) dla każdego z pomieszczeń i dobrać grzejniki odpowiedniej mocy dla temp. zasilania z PC czyli ok.35*C. To wszystko.

Aha, te grzejniki z wiatraczkiem to nazywają się klimakonwektory i mają możliwość chłodzenia (to jedyny plus takiego rozwiązania).

Jeśli jednak by się okazało że nie jesteś sprzedawcą, producentem, naganiaczem itp. to odpowiem.

Rozumiem że dom już stoi i jesteś skazany na grzejniki. Musisz policzyć zapotrzebowanie na ciepło (np. przy -20*C) dla każdego z pomieszczeń i dobrać grzejniki odpowiedniej mocy dla temp. zasilania z PC czyli ok.35*C. To wszystko.

Aha, te grzejniki z wiatraczkiem to nazywają się klimakonwektory i mają możliwość chłodzenia (to jedyny plus takiego rozwiązania).

Skazany na grzejniki... Dobre..

Jakby miał podłogówkę, to dopiero byłby skazany...

witek pyta o inny produkt, nie o klimakonwektory...

E-vent to nowa koncepcja wykorzystania wysokosprawnego wymiennika ciepła, jakim są Regulusy.

Temu nikt nie zaprzeczy...

http://www.regulus.com.pl/grzejniki-z-wentylatorem

Poczytaj może i wówczas doradź.

Nie czekaj na mnie, ja je produkuję...

Pozdrawiam

Bogusław

klimakonwektor albo podłgówka. oba rozwiązania niskotemperaturowe, czyli pozwalają uzyskać wysoką wydajność pompy ciepła. klimakonwektor da możliwość chłodzenia latem (podłogówka niby też, ale to nie będzie chyba najprzyjemniejsze i niezbyt efektywne). podłogówka ułatwi wykorzystanie drugiej taryfy. przy kaloryferach bym sobie odpuścił.

źle to widzisz Rotan.

To są rozwiązania dla grzania niskotemperaturowego z większa dynamiką i większym polem manewru (skracanie czasu grzania, wydłużanie przerw w grzaniu itp)

Kiedyś grzania niskotemperaturowego nie było a jak było za gorąco, otwierało się okna..

===

nie jestem w fazie projektowania domu tylko w fazie udoskonalania,pompa jest już zainstalowana i działa z tym że pobiera zbyt dużo energii (grzeje w temp.40-45 st) podpowiedziano mi że jedynym wyjściem jest zmiana grzejników,nie chcę montować kolejnych "przewymiarowanych" mebli-grzejników,

doradzono mi gdzieś grzejniki z wentylatorami i tyle ...klimakonwektory tak ,ale one są trochę drogie.

źle to widzisz Rotan.

To są rozwiązania dla grzania niskotemperaturowego z większa dynamiką i większym polem manewru (skracanie czasu grzania, wydłużanie przerw w grzaniu itp)

Kiedyś grzania niskotemperaturowego nie było a jak było za gorąco, otwierało się okna..

===

To jest rozwiązanie (ta dynamika, pole manewru...) do energochłonnych domów albo do domów które dłużej stoją puste niż są zamieszane. Choć przy podłogówce, w tym drugim przypadku też można to wysterować automatycznie bądź ręcznie, przez internet./telefon.

sam sobie tak wymyśliłem ,i jestem prawie zadowolony muszę tylko "poprawić" coś w grzejnikach i myślę że nie będzie źle.Założeniem moim pompa nie była głównym źródłem ciepłą przez całą zimę lecz w okresach kiedy temp. na zewnątrz wynosi powyżej zera i to się sprawdza....acha posiadam też zestaw fotowoltaiki 3kw więc to mi trochę wspomaga pompę

Witam

Sam myślę o pompie ciepła PANASONIC AQUAREA HT 12kW (GRZEJNIKI). Wiadomo że dla grzejników temp. musi być wyższa .Spalam /sezon ok 4t węgla +4 m3 drewna (temp 23-24C).Dla mnie idealna temp zasilania to +50C .Dla podło +35, tj.o15st niższa. Czytając zapotrzebowanie energetyczne dla PC średnio ok 6000 kWh/ rok .jak dobrze myślę to ja mam o 30% więcej tj. 7800 kWh

PS. sezon ok 3000PLN. CZY DOBRZE MYŚLĘ- czekam na opinie.

podpowiedziano mi że jedynym wyjściem jest zmiana grzejników

w tym szaleństwie jest ziarno prawdy, im większa powierzchnia wymiany tym mniejsza temperatura zasilania da ci tą samą moc grzewczą (przy zainstalowanej mocy grzejników 400W/m2 powinieneś dojść do sprawności podłogówki) czyli w praktyce jeśli masz zainstalowany grzejnik C-11 400x600 co przy parametrach 55/45/20 oC robi tylko 200W i zamienisz go na mega krowę C-33 1200x900 to odbiór mocy ci skoczy 10 razy

http://www.purmo.com/images/products/towelwarmers/Grzejniki-lazienkowe-Purmo-wspolczynniki-korekcyjne.jpg

PS a jeśli masz teraz zamontowane grzejniki C-22 i nie wyrabiają to nie ma się co ograniczać i trzeba je zamieniać na największe możliwe C-33 3000x900

Sam chcę przejść na PC

o małych tanich klimakonwektorach słyszałeś ?? za 1000-2000 można mieć takiego 3KW mocy grzewczej

Edytowane przez mxxxx