boguslaw 14.02.2015 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2015 (...)jeśli masz zainstalowany grzejnik C-11 400x600 co przy parametrach 55/45/20 oC robi tylko 200W i zamienisz go na mega krowę C-33 1200x900 to odbiór mocy ci skoczy 10 razy (...) ... co da Ci przy parametrach 55/45/20 oC 2000 W. Zaraz, zaraz... Tylko po co Ci 2000 W w pomieszczeniu, w którym dotychczas był zamontowany grzejnik o wymiarach 40 x 60 cm ? A 2000 W to moc (power), jaką daje Ci około 50 m2 podłogówki przy dT 2 oC.... Zaiste - potęga... Pozdrawiam Bogusław Ps. Poeksperymentuj, póki co z samymi wentylatorami dołożonymi do posiadanych grzejników... Taki krok będzie najtańszy i dużo Ci powie... W oddzielnym pojedynczym pomieszczeniu lub w całym domu. === Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 14.02.2015 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2015 poczytam o tych klimakonwektorach .Interesuje mnie jak pompa ciepła by pracowała z tą instalacją co mam. (Aquarea Panasonic ht) osiąga (wg) producenta 65stC ,ja potrzebuję 50st C nawet przy -30.Max z zasilaniem mogę zejść na 45stC-----PS Witek pisze 40kWh /doba to chyba jest OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 14.02.2015 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2015 poczytam o tych klimakonwektorach .Interesuje mnie jak pompa ciepła by pracowała z tą instalacją co mam. (Aquarea Panasonic ht) osiąga (wg) producenta 65stC ,ja potrzebuję 50st C nawet przy -30.Max z zasilaniem mogę zejść na 45stC-----PS Witek pisze 40kWh /doba to chyba jest OK Hej, Dwa lata temu miałem podobne dylematy i mi z obliczeń wyszło, że korzystniej finansowo wyjdzie zakup pompy LT i wymiana grzejników na klimakonwektory. Jest to praktycznie ten sam nakład inwestycyjny, ale za to eksploatacja jest dużo tańsza, bo grzejemy do 35st zamiast 50 i do tego zyskujemy darmową praktycznie klimatyzację latem. Jak coś to służę doświadczeniem:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 14.02.2015 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2015 Hej, Dwa lata temu miałem podobne dylematy i mi z obliczeń wyszło, że korzystniej finansowo wyjdzie zakup pompy LT i wymiana grzejników na klimakonwektory. Jest to praktycznie ten sam nakład inwestycyjny, ale za to eksploatacja jest dużo tańsza, bo grzejemy do 35st zamiast 50 i do tego zyskujemy darmową praktycznie klimatyzację latem. Jak coś to służę doświadczeniem:) A czym różnią się te twoje klimkakonwektory od teog co sprzedaje bugusław (Regulus) , ma takie grzejniczki z wentylatorem. Nie mają funkcji chłodzenia ale też nadają się do klimy ... Tyle że wszedzie gdzie widzę tabele grzejników są od 45 stopni i mają wtedy moc tragiczną , a te twoje działają przy 35 stopniach ? Jaka jest wtedy moc ? Pytam bo kiedyś też będę montował pompę no i przynajmniej 2 grzejniki będę musiał wymienić. Obecnie dają radę przt 45 stopniach (grzejnik 60x100) , więc zastanawiam się czy po prostu nie taniej będzie wymienić grzejnik na 60x160 lub nawet na C33 i tyle ... Bo ksozt będzie duuuuuuuużo niższy od kilimakonwektorów i nie potrzeba prądu , ani odprowadzenia skroplin .. Tylko jaka jest różnica w mocy ? Normalny grzejnik vs klimakonwektor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 14.02.2015 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2015 (edytowane) Hej, Dwa lata temu miałem podobne dylematy i mi z obliczeń wyszło, że korzystniej finansowo wyjdzie zakup pompy LT i wymiana grzejników na klimakonwektory. Jest to praktycznie ten sam nakład inwestycyjny, ale za to eksploatacja jest dużo tańsza, bo grzejemy do 35st zamiast 50 i do tego zyskujemy darmową praktycznie klimatyzację latem. Jak coś to służę doświadczeniem:) Dzięki. Takiej odpowiedzi oczekiwałem.1)Powiedz jak dobierałeś klimawentylator do pomieszczeń m2 2.)-czy musi pracować wentylator, 3)-Koszt serwisu PC i dobór mocy PC . Edytowane 19 Czerwca 2020 przez -voymar- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 14.02.2015 23:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2015 A czym różnią się te twoje klimkakonwektory od teog co sprzedaje bugusław (Regulus) , ma takie grzejniczki z wentylatorem. Nie mają funkcji chłodzenia ale też nadają się do klimy ... Tyle że wszedzie gdzie widzę tabele grzejników są od 45 stopni i mają wtedy moc tragiczną , a te twoje działają przy 35 stopniach ? Jaka jest wtedy moc ? Pytam bo kiedyś też będę montował pompę no i przynajmniej 2 grzejniki będę musiał wymienić. Obecnie dają radę przt 45 stopniach (grzejnik 60x100) , więc zastanawiam się czy po prostu nie taniej będzie wymienić grzejnik na 60x160 lub nawet na C33 i tyle ... Bo ksozt będzie duuuuuuuużo niższy od kilimakonwektorów i nie potrzeba prądu , ani odprowadzenia skroplin .. Tylko jaka jest różnica w mocy ? Normalny grzejnik vs klimakonwektor Kaszpir, czym się różnią? nie wiem, bo nie znam tego produktu. Moje kk Purmo Vido k140 przy zasilaniu 35st dają 1,5-2,5kW (w zależności od prędkości nadmuchu) i jest to aż nadto żeby ogrzać 20m2 pokój dlatego działają bardzo sporadycznie. Klimakonwektory Purmo działają od temp 32st - tzn wtedy działają w pełni automatycznie, bo przy niższych temp zasilania można je oczywiście włączyć ręcznie lub timerem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 14.02.2015 23:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2015 Dzięki. Takiej odpowiedzi oczekiwałem.1)Powiedz jak dobierałeś klimawentylator do pomieszczeń m2 2.)-czy musi pracować wentylator, 3)-Koszt serwisu PC i dobór mocy PC . PS. Jak możesz to podaj nr. tel to chętnie bym popytał mój e mail: [email protected]. W marcu wybieram się na targi w Kielcach- może łyknę coś wiedzy . Witam! 1) Klimakonwektory dobierałem bardzo ostrożnie i w sumie niepotrzebnie je mocno przewymiarowałem. Zaproponowano mi k100, a ja wziąłem k140, czyli 40% większe, były nieco droższe, ale za to mam pewność, że szybko nagrzeją i zawsze dadzą radę. 2) Tak, w tym modelu do emisji ciepła niezbędna jest praca wentylatora, ale są na rynku takie, które oddają ciepło i bez pracy turbinki. 3) Dobór PC na podstawie OZC dla temp +22st w środku przy -20st na zewnątrz. Koszt serwisu, jak na razie 0zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 15.02.2015 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2015 (edytowane) Poniżej sprawność pompy czyli COP przy różnych temperaturach zasilania,porównajcie sobie jaki wpływ ma temp.zasilania na COP przy jednakowych temperaturach na zewnątrz i jest tam odpowiedź dlaczego grzejniki nie nadają się pod pompę. Jest to Panas T-CAP 9kW: Edytowane 15 Lutego 2015 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek... 16.02.2015 07:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2015 Pytam bo kiedyś też będę montował pompę no i przynajmniej 2 grzejniki będę musiał wymienić. Obecnie dają radę przt 45 stopniach (grzejnik 60x100) , więc zastanawiam się czy po prostu nie taniej będzie wymienić grzejnik na 60x160 lub nawet na C33 i tyle ...Bo ksozt będzie duuuuuuuużo niższy od kilimakonwektorów i nie potrzeba prądu , ani odprowadzenia skroplin .. Tylko jaka jest różnica w mocy ? Normalny grzejnik vs klimakonwektor różnica podstawowa to przede wszystkim w cena ...porównaj sobie ceny ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 16.02.2015 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2015 różnica podstawowa to przede wszystkim w cena ...porównaj sobie ceny ... Stwierdzenie, że cena jest tu podstawową różnicą to spore nadużycie. To tak jak byś napisał, że maluch i mercedes różnią się przede wszystkim ceną. Wg katalogu Purmo, grzejnik kompaktowy o wymiarach 140X60 przy zasilaniu 75st ma 1,8kW mocy grzewczej, klimakonwektor Vido tych samych wymiarów i przy tym zasilaniu oddaje 9kW - to jest na moje oko znaczna różnica. Klimakonwektor dodatkowo chłodzi i posiada autonomiczny system sterowania i regulacji - wbudowany elektroniczny termostat z programami tygodniowymi, wyświetlaczem, itp. Posiada też interfejs do podłączenie pod system BMS dla domów inteligentnych. To nie jest z pewnością zwykły grzejnik i nie można go w tych kategoriach rozpatrywać, dlatego cena to jedno, ale za tą ceną idą konkretne różnice. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 16.02.2015 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2015 Stwierdzenie, że cena jest tu podstawową różnicą to spore nadużycie. To tak jak byś napisał, że maluch i mercedes różnią się przede wszystkim ceną. Wg katalogu Purmo, grzejnik kompaktowy o wymiarach 140X60 przy zasilaniu 75st ma 1,8kW mocy grzewczej, klimakonwektor Vido tych samych wymiarów i przy tym zasilaniu oddaje 9kW - to jest na moje oko znaczna różnica. Klimakonwektor dodatkowo chłodzi i posiada autonomiczny system sterowania i regulacji - wbudowany elektroniczny termostat z programami tygodniowymi, wyświetlaczem, itp. Posiada też interfejs do podłączenie pod system BMS dla domów inteligentnych. To nie jest z pewnością zwykły grzejnik i nie można go w tych kategoriach rozpatrywać, dlatego cena to jedno, ale za tą ceną idą konkretne różnice. Masz rację ... Tyle że tani grzejnik 60x140 kosztuje 10 razy mniej niż jeden klimakonwektor i dziala bez prądu i nie ma potrzeby odprowadzenia wody (skroplin). Szczerze mówiąc jakby miał dać 2500zł za klimakonwektor to nie wiem czy nie taniej było by mi zakupić 2 klimatyzatory które by też mogły grzać ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 16.02.2015 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2015 Masz rację ... Tyle że tani grzejnik 60x140 kosztuje 10 razy mniej niż jeden klimakonwektor i dziala bez prądu i nie ma potrzeby odprowadzenia wody (skroplin). Szczerze mówiąc jakby miał dać 2500zł za klimakonwektor to nie wiem czy nie taniej było by mi zakupić 2 klimatyzatory które by też mogły grzać ... Jak chcesz używać kk tylko do ogrzewania to odprowadzenie skroplin robić nie trzeba. O cenie już pisałem - nie ma co żądać żeby to kosztowało tyle co grzejnik, bo to zupełnie inne urządzenie. A co do klimatyzatora to może i racja, ale w moim przypadku kiedy mam pompę ciepła to już nie miałoby żadnego sensu - wolę wykorzystać źródło ciepła jakie mam z czymś co wyglądem nie różni się od grzejnika niż montować kolejny wiatrak na ścianie zewnętrznej, a dmuchawę na wewnętrznej, odprowadzenie skroplin, itp, itd. W ogóle to ja nie polecałbym kk nikomu kto ma ogrzewanie gazem, węglem itp. Poleciłbym jedynie w takim przypadku jak mój - popełniłem błąd instalując grzejniki i ekogroszek najlepszym moim zdaniem rozwiązaniem, przy chęci wymiany ekogroszku na pompę ciepła było zejście z temp zasilania na tyle aby można było użyć pompy niskotemperaturowej, a to na tą chwilę można uzyskać tylko dzięki kk. A dodatkowo zyskujemy chłodzenie, co moim zdaniem, przy tych tendencjach zmian klimatycznych będzie w Polsce coraz ważniejszą kwestią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek... 19.02.2015 22:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2015 Podjąłem decyzję...na próbę ,całkiem nie drogim kosztem zamówiłem 1 grzejnik REGULLUS-E-VENT zobaczę jak to będzie grzało w niskiej temp.np 35-38 st. Po zainstalowaniu i wypróbowaniu opiszę jakie są efekty grzania tym grzejnikiem i czy warto było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts