Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

powietrzna pompa ciepła a grzejniki

witek...

Recommended Posts

(...)jeśli masz zainstalowany grzejnik C-11 400x600 co przy parametrach 55/45/20 oC robi tylko 200W i zamienisz go na mega krowę C-33 1200x900 to odbiór mocy ci skoczy 10 razy (...)

... co da Ci przy parametrach 55/45/20 oC 2000 W.

Zaraz, zaraz... Tylko po co Ci 2000 W w pomieszczeniu, w którym dotychczas był zamontowany grzejnik o wymiarach 40 x 60 cm ?

A 2000 W to moc (power), jaką daje Ci około 50 m2 podłogówki przy dT 2 oC.... Zaiste - potęga...

Pozdrawiam

Bogusław

Ps. Poeksperymentuj, póki co z samymi wentylatorami dołożonymi do posiadanych grzejników... Taki krok będzie najtańszy i dużo Ci powie...

W oddzielnym pojedynczym pomieszczeniu lub w całym domu.

===

poczytam o tych klimakonwektorach .Interesuje mnie jak pompa ciepła by pracowała z tą instalacją co mam. (Aquarea Panasonic ht) osiąga (wg) producenta 65stC ,ja potrzebuję 50st C nawet przy -30.Max z zasilaniem mogę zejść na 45stC-----PS Witek pisze 40kWh /doba to chyba jest OK

Hej,

Dwa lata temu miałem podobne dylematy i mi z obliczeń wyszło, że korzystniej finansowo wyjdzie zakup pompy LT i wymiana grzejników na klimakonwektory. Jest to praktycznie ten sam nakład inwestycyjny, ale za to eksploatacja jest dużo tańsza, bo grzejemy do 35st zamiast 50 i do tego zyskujemy darmową praktycznie klimatyzację latem. Jak coś to służę doświadczeniem:)

Hej,

Dwa lata temu miałem podobne dylematy i mi z obliczeń wyszło, że korzystniej finansowo wyjdzie zakup pompy LT i wymiana grzejników na klimakonwektory. Jest to praktycznie ten sam nakład inwestycyjny, ale za to eksploatacja jest dużo tańsza, bo grzejemy do 35st zamiast 50 i do tego zyskujemy darmową praktycznie klimatyzację latem. Jak coś to służę doświadczeniem:)

A czym różnią się te twoje klimkakonwektory od teog co sprzedaje bugusław (Regulus) , ma takie grzejniczki z wentylatorem. Nie mają funkcji chłodzenia ale też nadają się do klimy ...

Tyle że wszedzie gdzie widzę tabele grzejników są od 45 stopni i mają wtedy moc tragiczną , a te twoje działają przy 35 stopniach ?

Jaka jest wtedy moc ?

Pytam bo kiedyś też będę montował pompę no i przynajmniej 2 grzejniki będę musiał wymienić. Obecnie dają radę przt 45 stopniach (grzejnik 60x100) , więc zastanawiam się czy po prostu nie taniej będzie wymienić grzejnik na 60x160 lub nawet na C33 i tyle ...

Bo ksozt będzie duuuuuuuużo niższy od kilimakonwektorów i nie potrzeba prądu , ani odprowadzenia skroplin ..

Tylko jaka jest różnica w mocy ?

Normalny grzejnik vs klimakonwektor

Hej,

Dzięki. Takiej odpowiedzi oczekiwałem.1)Powiedz jak dobierałeś klimawentylator do pomieszczeń m2 2.)-czy musi pracować wentylator, 3)-Koszt serwisu PC i dobór mocy PC .

Edytowane przez -voymar-

A czym różnią się te twoje klimkakonwektory od teog co sprzedaje bugusław (Regulus) , ma takie grzejniczki z wentylatorem. Nie mają funkcji chłodzenia ale też nadają się do klimy ...

Tyle że wszedzie gdzie widzę tabele grzejników są od 45 stopni i mają wtedy moc tragiczną , a te twoje działają przy 35 stopniach ?

Jaka jest wtedy moc ?

Pytam bo kiedyś też będę montował pompę no i przynajmniej 2 grzejniki będę musiał wymienić. Obecnie dają radę przt 45 stopniach (grzejnik 60x100) , więc zastanawiam się czy po prostu nie taniej będzie wymienić grzejnik na 60x160 lub nawet na C33 i tyle ...

Bo ksozt będzie duuuuuuuużo niższy od kilimakonwektorów i nie potrzeba prądu , ani odprowadzenia skroplin ..

Kaszpir, czym się różnią? nie wiem, bo nie znam tego produktu. Moje kk Purmo Vido k140 przy zasilaniu 35st dają 1,5-2,5kW (w zależności od prędkości nadmuchu) i jest to aż nadto żeby ogrzać 20m2 pokój dlatego działają bardzo sporadycznie. Klimakonwektory Purmo działają od temp 32st - tzn wtedy działają w pełni automatycznie, bo przy niższych temp zasilania można je oczywiście włączyć ręcznie lub timerem.

Dzięki. Takiej odpowiedzi oczekiwałem.1)Powiedz jak dobierałeś klimawentylator do pomieszczeń m2 2.)-czy musi pracować wentylator, 3)-Koszt serwisu PC i dobór mocy PC .

PS. Jak możesz to podaj nr. tel to chętnie bym popytał mój e mail: [email protected]. W marcu wybieram się na targi w Kielcach- może łyknę coś wiedzy .

Witam!

1) Klimakonwektory dobierałem bardzo ostrożnie i w sumie niepotrzebnie je mocno przewymiarowałem. Zaproponowano mi k100, a ja wziąłem k140, czyli 40% większe, były nieco droższe, ale za to mam pewność, że szybko nagrzeją i zawsze dadzą radę.

2) Tak, w tym modelu do emisji ciepła niezbędna jest praca wentylatora, ale są na rynku takie, które oddają ciepło i bez pracy turbinki.

3) Dobór PC na podstawie OZC dla temp +22st w środku przy -20st na zewnątrz. Koszt serwisu, jak na razie 0zł:)

Gość Arturo72

Poniżej sprawność pompy czyli COP przy różnych temperaturach zasilania,porównajcie sobie jaki wpływ ma temp.zasilania na COP przy jednakowych temperaturach na zewnątrz i jest tam odpowiedź dlaczego grzejniki nie nadają się pod pompę.

Jest to Panas T-CAP 9kW:

cwu.JPG

Edytowane przez Arturo72

różnica podstawowa to przede wszystkim w cena ...porównaj sobie ceny ...

różnica podstawowa to przede wszystkim w cena ...porównaj sobie ceny ...

Stwierdzenie, że cena jest tu podstawową różnicą to spore nadużycie. To tak jak byś napisał, że maluch i mercedes różnią się przede wszystkim ceną.

Wg katalogu Purmo, grzejnik kompaktowy o wymiarach 140X60 przy zasilaniu 75st ma 1,8kW mocy grzewczej, klimakonwektor Vido tych samych wymiarów i przy tym zasilaniu oddaje 9kW - to jest na moje oko znaczna różnica. Klimakonwektor dodatkowo chłodzi i posiada autonomiczny system sterowania i regulacji - wbudowany elektroniczny termostat z programami tygodniowymi, wyświetlaczem, itp. Posiada też interfejs do podłączenie pod system BMS dla domów inteligentnych. To nie jest z pewnością zwykły grzejnik i nie można go w tych kategoriach rozpatrywać, dlatego cena to jedno, ale za tą ceną idą konkretne różnice.

Stwierdzenie, że cena jest tu podstawową różnicą to spore nadużycie. To tak jak byś napisał, że maluch i mercedes różnią się przede wszystkim ceną.

Wg katalogu Purmo, grzejnik kompaktowy o wymiarach 140X60 przy zasilaniu 75st ma 1,8kW mocy grzewczej, klimakonwektor Vido tych samych wymiarów i przy tym zasilaniu oddaje 9kW - to jest na moje oko znaczna różnica. Klimakonwektor dodatkowo chłodzi i posiada autonomiczny system sterowania i regulacji - wbudowany elektroniczny termostat z programami tygodniowymi, wyświetlaczem, itp. Posiada też interfejs do podłączenie pod system BMS dla domów inteligentnych. To nie jest z pewnością zwykły grzejnik i nie można go w tych kategoriach rozpatrywać, dlatego cena to jedno, ale za tą ceną idą konkretne różnice.

Masz rację ...

Tyle że tani grzejnik 60x140 kosztuje 10 razy mniej niż jeden klimakonwektor i dziala bez prądu i nie ma potrzeby odprowadzenia wody (skroplin).

Szczerze mówiąc jakby miał dać 2500zł za klimakonwektor to nie wiem czy nie taniej było by mi zakupić 2 klimatyzatory które by też mogły grzać ...

Masz rację ...

Tyle że tani grzejnik 60x140 kosztuje 10 razy mniej niż jeden klimakonwektor i dziala bez prądu i nie ma potrzeby odprowadzenia wody (skroplin).

Szczerze mówiąc jakby miał dać 2500zł za klimakonwektor to nie wiem czy nie taniej było by mi zakupić 2 klimatyzatory które by też mogły grzać ...

Jak chcesz używać kk tylko do ogrzewania to odprowadzenie skroplin robić nie trzeba. O cenie już pisałem - nie ma co żądać żeby to kosztowało tyle co grzejnik, bo to zupełnie inne urządzenie.

A co do klimatyzatora to może i racja, ale w moim przypadku kiedy mam pompę ciepła to już nie miałoby żadnego sensu - wolę wykorzystać źródło ciepła jakie mam z czymś co wyglądem nie różni się od grzejnika niż montować kolejny wiatrak na ścianie zewnętrznej, a dmuchawę na wewnętrznej, odprowadzenie skroplin, itp, itd.

W ogóle to ja nie polecałbym kk nikomu kto ma ogrzewanie gazem, węglem itp. Poleciłbym jedynie w takim przypadku jak mój - popełniłem błąd instalując grzejniki i ekogroszek najlepszym moim zdaniem rozwiązaniem, przy chęci wymiany ekogroszku na pompę ciepła było zejście z temp zasilania na tyle aby można było użyć pompy niskotemperaturowej, a to na tą chwilę można uzyskać tylko dzięki kk. A dodatkowo zyskujemy chłodzenie, co moim zdaniem, przy tych tendencjach zmian klimatycznych będzie w Polsce coraz ważniejszą kwestią.