joliska 17.11.2015 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2015 Wtyczko, namnożyłaś tematów , a tymczasem na FM jest zasada: jedno mieszkanie, jeden wątek. Nie sposób przecież projektować przedpokoju w oderwaniu od reszty pomieszczeń, kuchni od salonu itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wtyczka123 17.11.2015 19:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2015 Jasne, dziękuję. Nie zapoznałam się z zasadami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arek570 17.11.2015 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2015 Moim zdaniem wystarczy - mam kuchnię 15m z oświetleniem kierunkowym częściowo otwartą na jadalnię 20m, gdzie są dwie lampy nad stołem - w zupełności wystarcza. Z centralnego oświetlenia kuchni w ogóle nie korzystam. Wszystko zależy od wybranych lamp (nad stołem, nad blatami) i mocy światła. Zależy co rozumieć przez oświetlenie kierunkowe w twojej kuchni oraz gdzie znajduje się dokładnie stół i lampy nad nim. Co innego oświetlenie kierunkowe na suficie, a co innego pasek z ledami pod szafkami tak jak tu. Nad stołem też nie można umieścić zbyt mocnego światła, bo będzie przeszkadzało podczas jedzenia. Nie sądzę aby w pomieszczeniu o długości ponad 7m jeden centralny punkt z oświetleniem wystarczył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana289 18.11.2015 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2015 Arku - jeśli dobrze widzę to pokój z aneksem ma łącznie 20m (czyli średniej wielkości salon w mieszkaniu, w którym z reguły funkcjonuje jedna lampa). Tu jest oświetlenie główne salonu, kierunkowe kuchni (i to moim zdaniem byłoby wystarczające) + lampa nad niewielkim stołem jadalnianym. Nie dawałabym kolejnej lampy nad kuchnią. Masz rację, że wiele zależy od wykorzystanych lamp, ale tu są już 4 lampy + ledy. Osobiście nie dawałabym kolejnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arek570 18.11.2015 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2015 Ja będę się upierał przy większej ilości źródeł o mniejszym natężeniu. Tutaj bryła jest nieco rozciągnięta, na co trzeba zwrócić uwagę. Jeśli w pomieszczeniu będą dominowały jasne odcienie byłbym jeszcze w stanie się zgodzić. Na pewno dodatkowe halogeny na suficie warto wziąć pod uwagę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts