featur 15.02.2015 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2015 Witam, Mamy prawie gotowy projekt indywidualny. Zastanowiła mnie jedna rzecz - dom jest posadowiony bezpośrednio na gruncie, do wejścia nie prowadzą żadne schody. To samo od strony ogrodu, wychodzi na taras, potem praktycznie na trawę. Działka jest prawie na równi z poziomem ulicy. Czy ktoś ma podobnie zbudowany dom - z jakiego rodzaju problemami należy się liczyć? Pozdrawiamf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 15.02.2015 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2015 (edytowane) to podnieś dom o 15 cm i zrób delikatny spadek w kierunku ulicy. Jak tak mam.Schodków nie ma, dom wygląda jakby był na poziomie ogrodu i ulicy, a jednak woda opadowa spływa od domu na zewnątrz. http://images70.fotosik.pl/618/cd0bca7381be0d3bgen.jpg Edytowane 15 Lutego 2015 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkkk-kp 15.02.2015 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2015 - z jakiego rodzaju problemami należy się liczyć? f Wydaje mi się, że śnieg i podnoszenie się humusu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
featur 15.02.2015 22:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2015 @Elfir, tak właśnie to jest zaprojektowane (zapomniałem dodać "prawie" przy "posadzony na gruncie"). Dodatkowo wokół domu opaska żwirowa. Z czystym sumieniem nie będę zatem nic zmieniać Dziękuję za informację. /f Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
featur 15.02.2015 22:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2015 @kkkk-kp, podnoszenie się humusu - co masz na myśli? /f Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkkk-kp 15.02.2015 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2015 Humus, czyli warstwa próchnicza. Popatrz na stare domy w okół których jest ziemia. Są jakby zapadnięte, to właśnie przez lata nazbierał się przy ścianach humus. Ale to mały koperek, 2 godziny pracy koparko-ładowarki i domek się "podnosi" Problem ten kiedyś przerabiałem przy kapitalnym remoncie domu z lat 60-siątych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 15.02.2015 23:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2015 a ja myślę, że w starych domach to jednak osiadanie fundamentów. Humus (czyli próchnica) się rozkłada z czasem -> proces zwany mineralizacją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkkk-kp 16.02.2015 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2015 Możesz mieć rację. Nie jestem "miszczem" od prac ziemnych, śniegowych itp. Pracuję we wnętrzach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.02.2015 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2015 tam gdzie jest szansa na śniegi do pasa przez całą zimę (np. Zakopane) też nie robiłabym tak nisko domu. Ale u nas w Wlkp. duże śniegi widziano ostatnimi czasach w ubiegłym wieku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkkk-kp 16.02.2015 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2015 I pewnie dlatego styl zakopiański cechuje się tak wysoką podmurówką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts