langdon 17.02.2015 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2015 powiedzcie mi jakie macie doświadczenia odnośnie wejścia do garażu bezpośrednio z domu? szukając działki oglądałem też szeregówki w których deweloper odradzał robienie takich drzwi argumentując że czuć później domu zapach benzyny, oleju i spalin.. prawda to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beatagl 17.02.2015 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2015 Ja sama nie mam takiego wejścia ale moi dobrzy znajomi mają takie wejście, dokładnie do wiatrołapu i czasem rzeczywiście czuć zapachy z garażu ale tylko tam, do salonu czy kuchni to się nie przenosi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kendra 18.02.2015 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2015 należy zadbać o dobrą wentylację garażu. no i zadać sobie pytanie, jak długo samochód w tym garażu będzie stał zapalony: wsiadasz - odpalasz i jedziesz, czy wsiadasz- odpalasz-kokosisz się w aucie i poprawiasz wszystko dookoła - jeszcze sms- i ruszasz po 5 minutach Myślę, że nawyki mają większe znaczenie niż sama konstrukcja układu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amelia 2 18.02.2015 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2015 Kendra słusznie mówi u mnie między garażem a wiatrołapem jest małe pomieszczenie gospodarcze które stanowi śluzę ale raczej w różnicy temperatur po otwarciu drzwi garażowych niż w zapachu. Mam diesla ( zadbanego), którego absolutnie nic nie czuć! zanim zamkną się duże wrota garażowe to napłynie mnóstwo świeżego powietrza, które zniweluje chwilowo wyrzucane spaliny, oczywiście odpalam i od razu wyjeżdżam. Wygoda wysiadania z autka, zwłaszcza małych dzieci, przynoszenia zakupów bez wychodzenia na dwór jest nieoceniona:rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
langdon 18.02.2015 11:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2015 no właśnie to jest mega wygodne ale poaptrzcie na to z drugiej strony... wrcasz do domu silnik rozgrzny i stygnie w tym garazy i juz nie same spaliny ale wydaje mi się ze może być czuć nieprzyjemne zapachy.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.02.2015 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2015 wydaje się. Domy to nie są małe blokowe klitki, gdzie każde pomieszczenie jest o 2 kroki od siebie. Zwykle garaż połączony jest z wiatrołapem, który stanowi dodatkową śluzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amelia 2 18.02.2015 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2015 zapewniam Cie że normalnego zadbanego samochodu nie czuć, chyba że się jeździ złomem który kopci i leje olej garaż ma wentylację i jest od domu odcięty drzwiami - u mnie pełnymi metalowymi antywłamaniowymi takimi samymi jak tylne wyjście z garażu na ogród Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homecactus 18.02.2015 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2015 Ja mam wejście do garażu z wiatrołapu i nie wyobrażam sobie inaczej.Nic nie śmierdzi, nawet w wiatrołapie.Nie wyobrażam sobie, żeby wychodzić z garażu na podwórko (i dopiero do domu). Z torbami zakupów, itd.Tak to wysiadam w garażu, sćiagam kurtkę, zakładam klapcie i noszę zakupy "suchą stopą"o wyciąganiu małych dzieci, np. spoconych po dłuższej podróży zimą nie wspomnę. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 18.02.2015 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2015 ..... czuć później domu zapach benzyny, oleju i spalin.. prawda to? Nie czuć mam diesla i pomimo tego, że pracuje nieraz Webasto przy sprawnej wentylacji nie mam nieprzyjemnych zapachów w wiatrołapie a co dopiero w domu. Drzwi do garażu mam metalowe, ppoż z uszczelką wentylacja garażu grawitacyjna, garaż nieocieplany w garażu wydmuch powietrza zużytego z rekuperatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 18.02.2015 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2015 Tez mam przejście z domu do garażu. Garaż jest obniżony o ponad 30cm względem mieszkania właśnie po to aby spaliny nie dostawały się do domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miciu 18.02.2015 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2015 Mam przejście z domu do garażu i do tej pory mieliśmy benzyniaka, nic nie śmierdzi, ale tak jak pisali inni wsiadam, otwieram bramę garażową, odpalam i wyjeżdżam. Śmierdziało trochę (ale tylko w momencie otwierania drzwi) jak mąż coś tam wymieniał i "przygazował", podczas zamkniętych drzwi nic nawet wtedy nie śmierdziało. Drzwi mamy metalowe z uszczelkami, garaż na tym samym poziomie co dom. Ja jestem zadowolona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 18.02.2015 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2015 Również posiadam drzwi do garażu w wiatrołapie. Czasem parkuje w nim diesel, czasem benzyna. Nic nie śmierdzi, nic nie czuć, więc to raczej urban legend. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ifarrg 18.02.2015 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2015 garaż nieocieplany w garażu wydmuch powietrza zużytego z rekuperatora. Nic nie masz ocieplone z zewnątrz, czy nie masz ocieplenia wewnątrz garażu na dom? Druga , ważniejsza sprawa - jak długo masz tak zrobiony wywiew z reku? Sprawdza się to? Żeby nie było off topu. Ja też mam garaż w bryle, wejście do wiatrołapu i dalej na dom. Myślę, że takie rozmieszczenie jest najbardziej optymalne. Natomiast jakby trzeba było biegac na dwór, to chyba lepiej zbudować niezależny garaż i nie myśleć o ocieplaniach, izolowaniu go itp . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 18.02.2015 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2015 Tez mam wywiew reku w garażu. Ale dopiero od niedawna. Ale garaż ocieplony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 18.02.2015 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2015 Nic nie masz ocieplone z zewnątrz, czy nie masz ocieplenia wewnątrz garażu na dom? . Garaż w bryle ocieplony od zewnątrz 20 cm grafit i strop 30 cm wełna. Brak CO w garażu Druga , ważniejsza sprawa - jak długo masz tak zrobiony wywiew z reku? Sprawdza się to? 3 lata sprawdza się tzn utrzymuje temperaturę zawsze powyżej 0 nawet w największe mrozy, wentylacja grawitacyjna działa na zasadzie odprowadzenia powietrza poza budynek.W garażu cały czas lekkie nadciśnienie - trzeba zamykać drzwi pomiędzy garażem, a domem Żeby nie było off topu. Ja też mam garaż w bryle, wejście do wiatrołapu i dalej na dom. Myślę, że takie rozmieszczenie jest najbardziej optymalne. Natomiast jakby trzeba było biegać na dwór, to chyba lepiej zbudować niezależny garaż i nie myśleć o ocieplaniach, izolowaniu go itp . Też tak myślę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 18.02.2015 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2015 Jak zrobiłeś tą grwitacyjną w garażu? Jakie przekroje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 18.02.2015 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2015 Jak zrobiłeś tą grwitacyjną w garażu? Jakie przekroje? 2 x 20 cm x 20 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ifarrg 18.02.2015 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2015 2 x 20 cm x 20 cm U mnie takie coś nie przejdzie, nie mam komina... Zastanawiam się, czy wystarczy w takim wypadku zrobić kratkę w ścianie, czy też jednak przewiercić strop, wstawić spiro i dać wywiew na dach z jakąś dachówką wentylacyjną... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 18.02.2015 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2015 Zastanawiam się, czy wystarczy w takim wypadku zrobić kratkę w ścianie, czy też jednak przewiercić strop, wstawić spiro i dać wywiew na dach z jakąś dachówką wentylacyjną... A jak jest w projekcie - garaż wg przepisów musi posiadać wentylację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ifarrg 18.02.2015 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2015 A jak jest w projekcie - garaż wg przepisów musi posiadać wentylację. Projekt miał wentylację grawitacyjną, ekogroszek itp.... Po zgłębieniu tematu zrezygnowałem z kominów , został tylko do kominka, a piec zastąpiła PC... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts