basttian 05.03.2015 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2015 raczej nie ma sensu, jakoś tak mikro wychodzą z użycia, nawet kawę podgrzewa się na usb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.03.2015 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2015 takie urządzenia przy częstym użytkowaniu szybko się psują i zużywają bardzo dużo energii. Natomiast piekarnik jest narzędziem pracy wszystkich miłośników gotowania, Szybko sie psują? Skąd ta informacja? Co do zużywania energii. Elektryczny piekarnik podgrzewa wolniej, więc mimo, że w jednostce czasu zużywa mniej energii niż mikrofala, to ilość jednostek czasu jest większa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gregore 07.03.2015 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2015 Ja mam mikrofalówkę w domu i muszę powiedzieć że jest to bardzo wygodne rozwiązanie do szybkiego podgrzewania chociażby jedzenia. Są zwolennicy są i przeciwnicy, ja zdecydowanie jestem zwolennikiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bluspc 10.03.2015 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2015 Uważam, że mikrofala się przydaje, ale nie jest to sprzęt typu must have Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cirrus 10.03.2015 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2015 Ja z kolei nie wyobrażam sobie podgrzewania czegokolwiek w piekarniku - mieszkam teraz w 4 osoby, obiad gotowany raz na 2-3 dni stoi w lodówce, każdy sobie indywidualnie podgrzewa porcję kiedy chce. Używamy mikrofali tylko i wyłącznie do podgrzewania, także teraz w nowej kuchni będzie to jakiś najprostszy i tani model zamknięty w szafce nad piekarnikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubakuba 10.03.2015 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2015 Moim zdaniem mikrofalówka jest ok. – z resztą – przecież taki sprzęt nie kosztuje tysiąc złotych, tylko 200-300. Zawsze szybko można coś podgrzać. Przydatna rzecz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 10.03.2015 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2015 Jeśli używasz mikrofalówki - to kup. Jesli nie - to nie kupuj. Nie wiem z czego wynika pomysł, że po przeprowadzce do domu zmienią nam się zwyczaje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sniper 15.03.2015 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 Odkąd nauczyłem się gotować ziemniaki w mikrofalówce, nie wyobrażam sobie, żeby robić to w garnku z wodą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KingaBudownicza 15.03.2015 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 Pytanie do tych, którzy już mieszkają - czy wg Was jest sens kupować mikrofalówkę, skoro będziemy mieć indukcję i piekarnik? Widziałam tempo podgrzewania na indukcji, dla mnie bomba. Aktualnie używamy mikrofali w wynajmowanym mieszkaniu, ale tylko dlatego, że często się mijamy, niedługo ja będę siedzieć w domu. Czy nie lepiej dołożyć do piekarnika, a mikrofalówkę olać? Moim zdaniem nie ma sensu Osobiscie też nie lubię zapachu potraw po mikrofali... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 15.03.2015 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 Moim zdaniem nie ma sensu Osobiscie też nie lubię zapachu potraw po mikrofali... ?????????????????? To co to za mikrofala która wydziela/zmienia zapach? pierwszy raz słyszę Chyba, że tak jak na fot) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sokratis 17.03.2015 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2015 Dokładnie wszystko zależy od tego czy masz mało czy duzo czasu na przygotowanie posiłku, mikrofala jest bardzo przydatna w szybkich i łatwych potrawach czy w choćby podgrzewaniu jedzenia ale spora wada jest to, że takie urządzenia przy częstym użytkowaniu szybko się psują i zużywają bardzo dużo energii. Natomiast piekarnik jest narzędziem pracy wszystkich miłośników gotowania, wada: jedzenie znacznie dłlużej sie podgrzewa niż w mikrofali. Moim wyborem byłoby doinwestowanie w lepszy piekarnik Może w takim razie mała i prosta mikrofalówka będzie jakimś rozwiązaniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sniper 17.03.2015 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2015 Jeżeli na etapie zabudowy nie było miejsca/funduszy na mikrofalówkę, to śmiało wystarczy wolnostojąca. Działa tak samo. Ale im większa, tym lepsza bo łatwiej można duży talerz z jedzonkiem wrzucić. Odnośnie psucia się tych urządzeń - wg mnie to wręcz najtrwalsze z urządzeń AGD. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.03.2015 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2015 Odkąd nauczyłem się gotować ziemniaki w mikrofalówce, nie wyobrażam sobie, żeby robić to w garnku z wodą. Jak gotujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Diedra 17.03.2015 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2015 Jak gotujesz? Też chętnie się dowiem. Spróbowałam kiedyś ugotować ziemniaki w mikrofali z przeciętnym efektem. Gotowałam w mundurkach, wyszorowane i mokre wrzuciłam do pojemnika z uchylanym odpowietrznikiem, z odrobiną wody na dnie. Gotowałam z maksymalną mocą ok. 7 minut - wyszły co prawda miękkie, ale dość wysuszone. Masz jakiś skuteczniejszy sposób? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.03.2015 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2015 ja kiedyś próbowałam rozpuścić czekolade w mikrofali i ją spaliłam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bracianka 17.03.2015 19:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2015 Się rozrasta wątek, a my na razie stwierdziliśmy, że mikrofali nie będziemy kupować. W razie czego z szafki wyciągnie się naszą wolnostojącą i się użyje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamfcb 17.03.2015 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2015 Dla mnie, najlepszą funkcją mikrofalówki jest rozmrażanie tylko dlatego ją kupiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 18.03.2015 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2015 Myje się ziemniaka i nakłuwa widelcem z kilku stron. Jeden duży ziemniak to około 5 minut w mikrofali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sniper 19.03.2015 04:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2015 (edytowane) Jak gotujesz? Ja ziemniaki obieram ze skórki, kroję na mniejsze kawałki, np. ćwiartki, tak by żaden z boków nie przekraczał 5 cm długości. To ważne, bo mikrofale wnikają w głąb produktów na ok. 2 - 2,5 cm i wprowadzają w drgania zawarte w nich cząsteczki wody, cukrów i tłuszczu. Ruch cząsteczek w wyniku silnego tarcia wytwarza ciepło, które gotuje ziemniaki. Zbyt duże kawałki nie będą gotowane w wyniku działania mikrofal, a przewodnictwa cieplnego (konwekcji) do wnętrza ziemniaka. Dlatego środek ziemniaka będzie gotować się dłużej i nierównomiernie (jak w garnku z wodą), a warstwa zewnętrzna może ulec przesuszeniu. Obranych ziemniaków nie dziurawię, bo nie ma skórki która mogłaby powodować wzrost ciśnienia we wnętrzu ziemniaka. Solę je bezpośrednio i wkładam do szklanej salaterki. Na dno wlewam ok. 1,5 cm wody. Salaterkę bez przykrycia wstawiam do mikrofali, ustawiam moc 800 W i gotuję ok. 13-15 minut. Mi wychodzą identyczne jak po 45 min. gotowania w garnku i wg różnych źródeł zachowują więcej witamin i minerałów, które w tradycyjnym gotowaniu w wodzie są niszczone wskutek wysokiej temperatury, wypłukiwania i rozpuszczania. Wiele osób nie wlewa wody, ale niektórzy donoszą, że ziemniaki wychodzą suche - pewnie to zależy od gatunku, wieku ziemniaków i ich stopnia wysuszenia. Osobiście nie testowałem metody bez wody. Edytowane 19 Marca 2015 przez Sniper Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 19.03.2015 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2015 Mi wychodzą identyczne jak po 45 min. gotowania w garnku... Co to za odmiana? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.