Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy kupować mikrofalówkę?

Bracianka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 145
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

takie urządzenia przy częstym użytkowaniu szybko się psują i zużywają bardzo dużo energii. Natomiast piekarnik jest narzędziem pracy wszystkich miłośników gotowania, :)

Szybko sie psują? Skąd ta informacja?

Co do zużywania energii. Elektryczny piekarnik podgrzewa wolniej, więc mimo, że w jednostce czasu zużywa mniej energii niż mikrofala, to ilość jednostek czasu jest większa.

Ja z kolei nie wyobrażam sobie podgrzewania czegokolwiek w piekarniku - mieszkam teraz w 4 osoby, obiad gotowany raz na 2-3 dni stoi w lodówce, każdy sobie indywidualnie podgrzewa porcję kiedy chce. Używamy mikrofali tylko i wyłącznie do podgrzewania, także teraz w nowej kuchni będzie to jakiś najprostszy i tani model zamknięty w szafce nad piekarnikiem.

Pytanie do tych, którzy już mieszkają - czy wg Was jest sens kupować mikrofalówkę, skoro będziemy mieć indukcję i piekarnik?

Widziałam tempo podgrzewania na indukcji, dla mnie bomba. Aktualnie używamy mikrofali w wynajmowanym mieszkaniu, ale tylko dlatego, że często się mijamy, niedługo ja będę siedzieć w domu. Czy nie lepiej dołożyć do piekarnika, a mikrofalówkę olać?

Moim zdaniem nie ma sensu ;) Osobiscie też nie lubię zapachu potraw po mikrofali...

Dokładnie wszystko zależy od tego czy masz mało czy duzo czasu na przygotowanie posiłku, mikrofala jest bardzo przydatna w szybkich i łatwych potrawach czy w choćby podgrzewaniu jedzenia ale spora wada jest to, że takie urządzenia przy częstym użytkowaniu szybko się psują i zużywają bardzo dużo energii. Natomiast piekarnik jest narzędziem pracy wszystkich miłośników gotowania, wada: jedzenie znacznie dłlużej sie podgrzewa niż w mikrofali.

Moim wyborem byłoby doinwestowanie w lepszy piekarnik :)

Może w takim razie mała i prosta mikrofalówka będzie jakimś rozwiązaniem?

Jeżeli na etapie zabudowy nie było miejsca/funduszy na mikrofalówkę, to śmiało wystarczy wolnostojąca. Działa tak samo. Ale im większa, tym lepsza bo łatwiej można duży talerz z jedzonkiem wrzucić. Odnośnie psucia się tych urządzeń - wg mnie to wręcz najtrwalsze z urządzeń AGD.

Jak gotujesz?

Też chętnie się dowiem. Spróbowałam kiedyś ugotować ziemniaki w mikrofali z przeciętnym efektem. Gotowałam w mundurkach, wyszorowane i mokre wrzuciłam do pojemnika z uchylanym odpowietrznikiem, z odrobiną wody na dnie. Gotowałam z maksymalną mocą ok. 7 minut - wyszły co prawda miękkie, ale dość wysuszone. Masz jakiś skuteczniejszy sposób?

Jak gotujesz?

Ja ziemniaki obieram ze skórki, kroję na mniejsze kawałki, np. ćwiartki, tak by żaden z boków nie przekraczał 5 cm długości. To ważne, bo mikrofale wnikają w głąb produktów na ok. 2 - 2,5 cm i wprowadzają w drgania zawarte w nich cząsteczki wody, cukrów i tłuszczu. Ruch cząsteczek w wyniku silnego tarcia wytwarza ciepło, które gotuje ziemniaki. Zbyt duże kawałki nie będą gotowane w wyniku działania mikrofal, a przewodnictwa cieplnego (konwekcji) do wnętrza ziemniaka. Dlatego środek ziemniaka będzie gotować się dłużej i nierównomiernie (jak w garnku z wodą), a warstwa zewnętrzna może ulec przesuszeniu. Obranych ziemniaków nie dziurawię, bo nie ma skórki która mogłaby powodować wzrost ciśnienia we wnętrzu ziemniaka. Solę je bezpośrednio i wkładam do szklanej salaterki. Na dno wlewam ok. 1,5 cm wody. Salaterkę bez przykrycia wstawiam do mikrofali, ustawiam moc 800 W i gotuję ok. 13-15 minut. Mi wychodzą identyczne jak po 45 min. gotowania w garnku i wg różnych źródeł zachowują więcej witamin i minerałów, które w tradycyjnym gotowaniu w wodzie są niszczone wskutek wysokiej temperatury, wypłukiwania i rozpuszczania.

Wiele osób nie wlewa wody, ale niektórzy donoszą, że ziemniaki wychodzą suche - pewnie to zależy od gatunku, wieku ziemniaków i ich stopnia wysuszenia. Osobiście nie testowałem metody bez wody.

Edytowane przez Sniper