Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy kupować mikrofalówkę?

Bracianka

Recommended Posts

• 3 years później...
  • Odpowiedzi 145
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 1 month później...
Mikrofalowka zajmuje w mojej kuchni szczytne miejsce, tuz nad piekarnikiem w slupku. Takich bzdur jak w tym watku to chyba jeszcze nigdzie nie widzialem. Ogdrzewanie w mokrofalowce jest chyba najtansze. 3 minuty oracy z moca 800w to nie 20 minut z moca 2000w. Mikro uzywa tylko tyle pradu zeby zagrzac a piekarnik musi sie caly nagrzac. Jedzenie zdrowe czy nie zdrowe. Zalezy od jedzenia. Jak jest niezdrowe to z mikro i z piekarnika bedzie nie zdrowe... Mikrlfale tylko wywoluja ruch czasteczek wody co wprawia je w drgania i sie grzeje. W mikrofali ciezko odgrzac cos co jest suche. Jesli wolnostojaca mikrofala kosztuje 200-300 zl to chyba to nie jest duzy wydatek, do zabudowy te 600zl tez wystarcza. U nas mikrofala to chodzi codziennie nawet kilka razy dziennie. W pracy to nawet jak mam bulki to nie jem ich z lodowki tylko cyk do mikro na 15 sekund i sa w temp pokojowej. W zasadzie w lecie to czesciej uzywamy mikrofali niz czajnika. Jesli ogdrzanie zupy to 3/60 godziny o mocy 800W to daje to 0.05 razy 0.8 kWh czyli 0.04 razy te 60 groszy czyli 2-3 grosze za miske cieplej zupy. Piekarnik wciagnie z 10 razy wiecej pradu na samo rozgrzanie. Wiadomo ze zapiekanki z piekarnika lepsze i tam je robie ale do glowy by mi nie przyszlo zeby odgrzewac zupe ziemniaki czy kotleta w piekarniku. Z patelni tez nie dobre. Predzej bym z kuchni wyrzucil czajnik niz mikrofale:)