PeeN150 18.02.2015 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2015 Witajcie, Jak większość z Was kiedyś trzeba zacząć. Czytam forum już od około 9 miesięcy i próbuje wszystko sobie poukładać w głowie. Planujemy z żoną na wiosnę/lato rozpocząć budowę Heweliusza PS http://www.domenadom.pl/produkty/195/heweliusz-ps.html Mapa d/c projektowych się już robi, czekam na ustalenie terminu odwiertów geotechnicznych. Pozostało zakupić projekt i go poddać adaptacji. Jedna z rzeczy która mnie intryguje to schody. Żona nie wyobraża sobie ażurowych schodów (złe doświadczenie z dzieciństwa), mnie osobiście też bardziej podobają się pełne. W projekcie mamy drewniane schody zabiegowe. Chciałbym je zamienić na betonowe ze spocznikiem. Kiedy to najlepiej zrobić ?Podczas castingu architekta miałem dwie różne opcje. Jedna Pani stwierdziła, że można to zrobić w czasie budowy a druga, że trzeba je wcześniej zaprojektować. Kto ma rację ? Wspomnę tylko, że planuję w całym domu ogrzewanie podłogowe, bo podobno to też ma wpływ na schody - wysokość pierwszego i ostatniego stopnia. Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 18.02.2015 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2015 Zrób to na etapie adaptacji projektu. Dlaczego ? Bo schody to trudny element nie tylko konstrukcyjnie ale i później wykończeniowo. Zleć wykonanie dokładnego projektu schodów wysokości stopni betonu i okładzin. Stopnie betonowe dobiera się do końcowego wykończenia pierwszy z reguły jest niższy licząc od wykończonego zera ale najwyższy od chudego. Warto ten element mięć obmyślany dokładnie a nie naszkicowany kolanie przed szalunkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PeeN150 18.02.2015 20:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2015 Jaka będzie okładzina schodów tego jeszcze górale nie wiedzą a co dopiero ja Reasumując zlecam to pracowni od której kupuje projekt. Chcą za to 280 zł. Mało czy dużo ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PeeN150 18.02.2015 20:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2015 Jak już pisałem w innym wątku http://forum.muratordom.pl/showthread.php?235266-Zmiana-schod%C3%B3w-drewnianych-na-betonowe-kiedy chcemy na wiosnę zacząć budowę domu Heweliusz PS Im więcej czytam tym więcej mam wątpliwości. Czy likwidacja kominka może zostać wykonana na etapie budowy czy lepiej to zrobić wcześniej ? Domyślam, się że konieczne są zmiany w obrębie dachu. Czy kierownik budowy to ogrania i nie zawracać sobie głowy ? To samo tyczy się ogrzewania podłogowego. Skoro nie ma go w projekcie a chce mieć w całym domu to podniesie mi ono podłogę o kilka/kilkanaście cm ??? Chcę budować z BK czy mogę zostawić surowe mury na zimę czy raczej czymś to zabezpieczyć a może ocieplić i otynkować ? Choć to chyba nie wchodzi w grę bo "mury muszą wyschnąć" jak to niektórzy mawiają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 18.02.2015 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2015 Jaka będzie okładzina schodów tego jeszcze górale nie wiedzą a co dopiero ja Reasumując zlecam to pracowni od której kupuje projekt. Chcą za to 280 zł. Mało czy dużo ??? Co w tej cenie ? Kompletne rysunki wykonawcze konstrukcji ? To cena niska jak to tylko wrysowanie w architekturę to wysoka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 18.02.2015 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2015 O każdy element będziesz pytał w osobnym wątku ? Wiesz że coś zmieniasz względem typówki to nanoś to na projekt. To czy podłogówka podniesie podłogi zależy od tego co masz w projekcie. Zamiast podnosić zero można obniżać chudziak, ale o tym trzeba myśleć na etapie projektu a nie jak zrobisz ściany fundamentowe. Teraz nie buduję się latami ściany kleisz na klej to co tam ma schnąć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 18.02.2015 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2015 Zamieniłem drewniane z projektu na betonowe , wymusiły to wymogi ppoż wynikające z planowanego sposobu wykorzystania tego domu , wrysowałem w projekt zamienny przed końcowym odbiorem budynku a było też sporo innych zmian . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PeeN150 18.02.2015 21:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2015 Co w tej cenie ? Kompletne rysunki wykonawcze konstrukcji ? To cena niska jak to tylko wrysowanie w architekturę to wysoka. A tego jeszcze nie wiem Warto zapytać. Mam nadzieje, że jednak rysunki wykonawcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PeeN150 18.02.2015 21:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2015 (edytowane) O każdy element będziesz pytał w osobnym wątku ? 100 myśli na raz, więc aż się prosi pisać Odpowiadając na twoje pierwsze pytanie to mam nadzieje, że ten wątek mi wystarczy na kilka dni/tygodni. To czy podłogówka podniesie podłogi zależy od tego co masz w projekcie. Zamiast podnosić zero można obniżać chudziak, ale o tym trzeba myśleć na etapie projektu a nie jak zrobisz ściany fundamentowe. No własnie nie mam póki co w projekcie podłogówki więc warto ją dokupić od pracowni ? Teraz nie buduję się latami ściany kleisz na klej to co tam ma schnąć ? Czyli planować na ten rok jeszcze ocieplenie i tynk ? Edytowane 18 Lutego 2015 przez PeeN150 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 18.02.2015 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2015 No własnie nie mam póki co w projekcie podłogówki więc warto ją dokupić od pracowni ? W zasadzie są dwie szkoły jedni kupują dokładny projekt rozrysowane wszystkie rurki (pętle) z długościami itd inni zdają się na rozsądek hydraulika. Ten powinien przynajmniej na brudno coś porachować i podobierać. Ale niezależnie którą drogę wybierzesz w projektach często jastrych ma grubość 4-5cm to za mało na podłogówkę. Różnie tez bywa z grubością ocieplenia posadzek parteru. Warto na te elementy zwrócić uwagę już teraz dobierając grubości warstw i wykończenia. Czyli planować na ten rok jeszcze ocieplenie i tynk ? Ze względów technologicznych nie widzę przeciwwskazań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PeeN150 18.02.2015 22:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2015 Teraz skoro jestem na początku drogi chciałbym mieć wszystko poukładane, ale obawiam się, że przyjdzie hydraulik i powie, że on i tak będzie robił inaczej niż w projekcie bo tak jest lepiej i już. Wychodzi na to, że należałoby mieć teraz już kogoś kto będzie robił kolejny etap aby odpowiednio mu to przygotować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.02.2015 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2015 Po prostu w czasie adaptacji zapłać architektowi za przerobienie projektu pod twoje wymagania - wide podłogówka czy schody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 18.02.2015 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2015 Teraz skoro jestem na początku drogi chciałbym mieć wszystko poukładane, ale obawiam się, że przyjdzie hydraulik i powie, że on i tak będzie robił inaczej niż w projekcie bo tak jest lepiej i już. Boisz się hydraulika? Co to znaczy będzie robił tak i już ? Kolego z takim podejściem to przy budowie daleko nie zajdziesz. Jak się nie znasz *, nie potrafisz* lub nie chcesz(się użerać)* to wynajmij solidnego kierownika. Nie takiego za 1000 zł wpisy tylko takiego co przypilnuje ekip aby robiły zgodnie z projektem. Wydasz na kierownika kilka tyś ale będziesz miał dom zgodny z projektem W czasie budowy musisz wiedzieć co chcesz i dlaczego inaczej naprawdę wiele można spieprzyć nie tylko podłogówkę. *- jeżeli jedno jest prawdą bierz kogoś do kierowania robotą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PeeN150 19.02.2015 06:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2015 Czyli doktorat z budowania domu i do przodu Coś tam wiem ale pewnie za mało aby samemu decydować. Kierownik ma być pomocny a nie tylko na papierze. No nic kupie projekt to się wtedy zobaczy co i jak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts