przemo81 18.02.2015 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2015 (edytowane) Witam wszystkich,mam zagwozdkę,jestem na etapie kupna domu bliźniaka, mała parterówka z poddaszem, które sobie zaadoptuję na dwa, trzy lata. Deweloper wyposaża tylko parter (65m2). Proponuje on instalację gazową z kotłem kondensacyjnym ariston genus premiu evo 24 i ogrzewaniem podłogowym na parterze (w łazience dodatkowo drabinka) i sterowaniem pogodowym.Mam parę spraw zanim zacznę rozmowę z deweloperem nt ewentualnych zmian. 1/ jak już pisałem, za rok, dwa będę robił górę (50m2, 3 pokoje plus łazienka). Planuję wstawić tam wtedy grzejniki niskotemperaturowe, by kocioł wykorzystywał zjawisko kondensacji. Grzejniki wstawię albo przewymiarowane albo specjalnie przeznaczone takie do niskich temperatur zasilania). Tak więc z kotła wychodzic będzie tylko woda o jednej temperaturze (ok 50st). Czy taki układ jest sensowny i będzie działać? 2/ A może dać dodatkowo do podłogówki mieszacz, bo tak myslę, że t5 50 stopni na podłogę to chyba za duzo? 3/ Jak w przyszłości rozwiązać sterowanie tymi dwoma obwodami (dół i góra) by można było niezależnie ustawiać temp na dole i górze? Pytanie jest stawiane teraz, ponieważ może na etapie budowy pociągnąć jakies przewody, rury które przydadzą się jak będę robił górę. 4/ Na jakiej zasadzie działa ten sterownik pogodowy i w jaki sposób steruje on podłogówką? jest on wpięty do kotła czy może do rozdzielacza? Jakimi elementami wykonawczymi on steruje? Będę wdzięczy za wszelką pomoc i sugestie.pozdrawiam,Przemek Edytowane 18 Lutego 2015 przez przemo81 korekta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 18.02.2015 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2015 daj u gory podlogówke i po kłopocie, grzejniki będa spore a i tak temp. bedzie trzeba podwyższyćpogodówka zmienia temp. zasilania w zalezności od temp. zewnętrznej, czym steruje zalezy od układu jak wszystko jest na tej samej temp. to steruje temp. kotla a jak sa grzejniki i podłogówka to steruje kotłem na grzejniki a na podłogówke zaworem trójdrogowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo81 18.02.2015 23:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2015 Na górę nie chcę dawać podłogówki bo strop będzie drewniany. myślisz, że 50 st na grzejniki to za mało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAN-therm 21.02.2015 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2015 Możesz zastosować system ogrzewania podłogowego przeznaczony do układania na stropach drewnianych - System KAN-therm TBS, grzejniki wspomagałyby wówczas instalacje podłogową podczas największych mrozów. http://pl.kan-therm.com/system_kan_therm/systems/system_kan_therm_tbs.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 25.02.2015 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2015 Moim zdaniem najkorzystniejsza proporcja w ogrzewaniu mieszanym, to 30% mocy w podłogówce a 70% mocy w grzejnikach.Podłogówka zabezpiecza "efekt ciepłej podłogi" oraz dogrzewanie podczas największych mrozów.Przez znacznie więcej niż 70% sezonu grzewczego do ogrzewania wystarczają same grzejniki, gdyż "efekt ciepłej podłogi" to też grzanie - czyli istotny udział w bilansie cieplnym. Grzejniki w takim przypadku dobiera się "normalnej" wielkości...50 oC na grzejnikach to w dzisiejszych domach bardzo dużo..Kondensacja ma miejsce, gdy temperatura powrotu (!!!) czynnika grzejnego do kotła wynosi mniej niż 55 oC... PozdrawiamBogusław Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elizabethh 25.05.2015 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2015 (edytowane) Czy ktokolwiek korzystał z usług firmy [z uwagi na wieczne spamowanie forum linkami reklamowymi, usuwam kolejny], produkty firmy Viessmann - oferuje pełny sprzęt dla budowy systemu ogrzewania podłogowego, zaczynając od orurowania, izolacji cieplnej i skrzyń rozdzielczych a kończąc na automatyce. Mam w planach zakup kompletnego systemu Edytowane 20 Sierpnia 2015 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts