Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ogrzewanie podłogowe + grzejniki = parę pytań

przemo81

Recommended Posts

Witam wszystkich,

mam zagwozdkę,

jestem na etapie kupna domu bliźniaka, mała parterówka z poddaszem, które sobie zaadoptuję na dwa, trzy lata. Deweloper wyposaża tylko parter (65m2). Proponuje on instalację gazową z kotłem kondensacyjnym ariston genus premiu evo 24 i ogrzewaniem podłogowym na parterze (w łazience dodatkowo drabinka) i sterowaniem pogodowym.

Mam parę spraw zanim zacznę rozmowę z deweloperem nt ewentualnych zmian.

1/ jak już pisałem, za rok, dwa będę robił górę (50m2, 3 pokoje plus łazienka). Planuję wstawić tam wtedy grzejniki niskotemperaturowe, by kocioł wykorzystywał zjawisko kondensacji. Grzejniki wstawię albo przewymiarowane albo specjalnie przeznaczone takie do niskich temperatur zasilania). Tak więc z kotła wychodzic będzie tylko woda o jednej temperaturze (ok 50st).

Czy taki układ jest sensowny i będzie działać?

2/ A może dać dodatkowo do podłogówki mieszacz, bo tak myslę, że t5 50 stopni na podłogę to chyba za duzo?

3/ Jak w przyszłości rozwiązać sterowanie tymi dwoma obwodami (dół i góra) by można było niezależnie ustawiać temp na dole i górze? Pytanie jest stawiane teraz, ponieważ może na etapie budowy pociągnąć jakies przewody, rury które przydadzą się jak będę robił górę.

4/ Na jakiej zasadzie działa ten sterownik pogodowy i w jaki sposób steruje on podłogówką? jest on wpięty do kotła czy może do rozdzielacza? Jakimi elementami wykonawczymi on steruje?

Będę wdzięczy za wszelką pomoc i sugestie.

pozdrawiam,

Przemek

Edytowane przez przemo81
korekta

daj u gory podlogówke i po kłopocie, grzejniki będa spore a i tak temp. bedzie trzeba podwyższyć

pogodówka zmienia temp. zasilania w zalezności od temp. zewnętrznej, czym steruje zalezy od układu jak wszystko jest na tej samej temp. to steruje temp. kotla a jak sa grzejniki i podłogówka to steruje kotłem na grzejniki a na podłogówke zaworem trójdrogowym

Moim zdaniem najkorzystniejsza proporcja w ogrzewaniu mieszanym, to 30% mocy w podłogówce a 70% mocy w grzejnikach.

Podłogówka zabezpiecza "efekt ciepłej podłogi" oraz dogrzewanie podczas największych mrozów.

Przez znacznie więcej niż 70% sezonu grzewczego do ogrzewania wystarczają same grzejniki, gdyż "efekt ciepłej podłogi" to też grzanie - czyli istotny udział w bilansie cieplnym.

Grzejniki w takim przypadku dobiera się "normalnej" wielkości...

50 oC na grzejnikach to w dzisiejszych domach bardzo dużo..

Kondensacja ma miejsce, gdy temperatura powrotu (!!!) czynnika grzejnego do kotła wynosi mniej niż 55 oC...

Pozdrawiam

Bogusław

• 2 months później...
Czy ktokolwiek korzystał z usług firmy [z uwagi na wieczne spamowanie forum linkami reklamowymi, usuwam kolejny], produkty firmy Viessmann - oferuje pełny sprzęt dla budowy systemu ogrzewania podłogowego, zaczynając od orurowania, izolacji cieplnej i skrzyń rozdzielczych a kończąc na automatyce. Mam w planach zakup kompletnego systemu Edytowane przez Elfir