Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich,

chciałbym bardzo mocno prosić o poradę i weryfikację podejrzanych części kosztorysu przedstawionego przez ekipę budowlaną.

Remont wykonuję w mieszkaniu w Warszawie i nie znam za bardzo tutejszych zwyczajów - stąd pojawiło się kilka wątpliwości. Poniżej lista:

1. Czy fugowanie powinno być liczone oddzielnie ? W wycenie mam zarówno kładzenie płytek (50zł/m2) jak i fugowanie (płatne 100zł dodatkowo za powierzchnię ok. 8 m2). Dodatkowo ekipa liczy 100zł za cięcie płytek pod kątem 45 stopni przy łączeniu z szafą. Ja zawsze myślałem, że cena za metr to cena za metr - nieważne czy trzeba ciąć płytki pod kątem czy nie... Co uważacie?

2. Ułożenie mozaiki z bambusa (ok. 3 m2) - 300zł. Przy czym są to takie całe płaty połączone ze sobą więc ich ułożenie do de facto przyklejenie tych płatów - stąd cena wydaje mi się wygórowana.

3. Montaż wanny składa się z 3 rodzajów kosztów: montaż wanny (250zł), obudowa wanny (250zł), wycięcie na stopy pod wanną (200zł). W sumie więc 700zł - znów wydaje mi się to wygórowana cena.

4. Podłączenie hydrauliki - 6 punktów przy czym woda ciepła i zimna są liczone oddzielnie - czy to jest standard? Całość za 450zł.

5. Cięcie płytek podłogowych w łuk - 150zł za cięcie na długości mniej więcej 1 metra. To wydaje mi się śmieszne.

6. Czy wnęki w ścianie z kartongipsu powinny być dodatkowo liczone? Mi policzyli 45zł za metr ścianki i dodatkowo 50zł za wnęki. Jak sam stawiałem kiedyś ścianki to liczyłem za metr po prostu - nieważne czy klient życzył sobie wnęki. Wygląda to tak, że stawiają 6 m2 ścianki (z obrobieniem 300zł) i w tej ściance jest wnęka ok 1m2 (płatne 100zł wraz z obrobieniem).

Dziękuję bardzo za wszelkie porady

Pozdrawiam serdecznie!

https://forum.murator.pl/topic/198252-kosztorys-ekipy-budowlanej-pytania/

odpowiem na kilka pytań ze swoich doświadczeń

1. fuguje się dopiero po tym jak klej do płytek wyschnie, przy kompleksowych remontach gdzie ekipa jest w mieszkaniu kilka dni to robią to prawie "przy okazji" i wtedy cena moze byc za metr. Może u Ciebie wiedzą, że będą musieli podjechać specjalnie na fugowanie i stąd dopłata 100zł "na paliwo"

cięcie płytek pod kątem 45 stopni to zupelnie osobna usluga, zawsze mozesz wziąć aluminiowy profil narożny i wtedy zrobią ci pewnie w cenie

4. punkt to punkt, nie ważne czy są obok siebie czy nie bo trzeba i tak osobne rury od pionu ciągnąć

5. plytki podlogowe sa cholernie twarde nie wspominając, że pod koniec roboty może jednak pęknąć i od nowa

https://forum.murator.pl/topic/198252-kosztorys-ekipy-budowlanej-pytania/#findComment-6748948

Ale masz problem - jak za drogo to daj do wyceny innej firmie i już. Poszukaj firmy spoza Warszawy, na kompleksowe wykonanie na pewną dojadą.

Ta firma ceni się tak i w taki sposób wyszczególnia prace.

Inny wykonawca może policzyć kompleksowo, może po prostu połączyć w jedną pozycję te, które tutaj są wyszczególnione osobno.

Co ci przyjdzie z tego, ze ktoś napisze, że wycenia z fugowaniem? A inny rozpisze na osobne pozycje: klejenie, cięcie, fugowanie i umycie kafelków.

Jak masz problem porównać ofertę, niech ci skosztorysują na konkretną łazienkę i podadzą cenę łącznie.

https://forum.murator.pl/topic/198252-kosztorys-ekipy-budowlanej-pytania/#findComment-6749157

co to za różnica jak firma liczy. Liczy się Suma końcowa.

Jedna firma liczy 100zł/m2, a inna liczy 50zł za kładzenie, 20 za fugowanie, 20 za umycie i 10 zł za wyniesienie puszek po piwie które wypili. Na koniec i tak wychodzi to samo, więc kogo obchodzi, jak wykonawca liczy. Ważne ile tys zł uszczupli się twój portfel na koniec. Wolny rynek mamy, i każdy liczy jak chce.

https://forum.murator.pl/topic/198252-kosztorys-ekipy-budowlanej-pytania/#findComment-6749161

[...] super ekipe [...] za 35zł od metra, wszystko w cenie - i metr to metr [...]

Moja mama też miała taką ekipę... Pan Janusz... Jak na koniec cenę zaśpiewał, to się okazało, że położył prawie 60m2 płytek... Szkopuł w tym, że materiał kupowała mama, a na fakturce ze sklepu jak byk stało 42m2 :p

https://forum.murator.pl/topic/198252-kosztorys-ekipy-budowlanej-pytania/#findComment-6751062