Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kosztorys ekipy budowlanej - pytania!

Jaman

Recommended Posts

Witam wszystkich,

chciałbym bardzo mocno prosić o poradę i weryfikację podejrzanych części kosztorysu przedstawionego przez ekipę budowlaną.

Remont wykonuję w mieszkaniu w Warszawie i nie znam za bardzo tutejszych zwyczajów - stąd pojawiło się kilka wątpliwości. Poniżej lista:

1. Czy fugowanie powinno być liczone oddzielnie ? W wycenie mam zarówno kładzenie płytek (50zł/m2) jak i fugowanie (płatne 100zł dodatkowo za powierzchnię ok. 8 m2). Dodatkowo ekipa liczy 100zł za cięcie płytek pod kątem 45 stopni przy łączeniu z szafą. Ja zawsze myślałem, że cena za metr to cena za metr - nieważne czy trzeba ciąć płytki pod kątem czy nie... Co uważacie?

2. Ułożenie mozaiki z bambusa (ok. 3 m2) - 300zł. Przy czym są to takie całe płaty połączone ze sobą więc ich ułożenie do de facto przyklejenie tych płatów - stąd cena wydaje mi się wygórowana.

3. Montaż wanny składa się z 3 rodzajów kosztów: montaż wanny (250zł), obudowa wanny (250zł), wycięcie na stopy pod wanną (200zł). W sumie więc 700zł - znów wydaje mi się to wygórowana cena.

4. Podłączenie hydrauliki - 6 punktów przy czym woda ciepła i zimna są liczone oddzielnie - czy to jest standard? Całość za 450zł.

5. Cięcie płytek podłogowych w łuk - 150zł za cięcie na długości mniej więcej 1 metra. To wydaje mi się śmieszne.

6. Czy wnęki w ścianie z kartongipsu powinny być dodatkowo liczone? Mi policzyli 45zł za metr ścianki i dodatkowo 50zł za wnęki. Jak sam stawiałem kiedyś ścianki to liczyłem za metr po prostu - nieważne czy klient życzył sobie wnęki. Wygląda to tak, że stawiają 6 m2 ścianki (z obrobieniem 300zł) i w tej ściance jest wnęka ok 1m2 (płatne 100zł wraz z obrobieniem).

Dziękuję bardzo za wszelkie porady

Pozdrawiam serdecznie!

odpowiem na kilka pytań ze swoich doświadczeń

1. fuguje się dopiero po tym jak klej do płytek wyschnie, przy kompleksowych remontach gdzie ekipa jest w mieszkaniu kilka dni to robią to prawie "przy okazji" i wtedy cena moze byc za metr. Może u Ciebie wiedzą, że będą musieli podjechać specjalnie na fugowanie i stąd dopłata 100zł "na paliwo"

cięcie płytek pod kątem 45 stopni to zupelnie osobna usluga, zawsze mozesz wziąć aluminiowy profil narożny i wtedy zrobią ci pewnie w cenie

4. punkt to punkt, nie ważne czy są obok siebie czy nie bo trzeba i tak osobne rury od pionu ciągnąć

5. plytki podlogowe sa cholernie twarde nie wspominając, że pod koniec roboty może jednak pęknąć i od nowa

Ale masz problem - jak za drogo to daj do wyceny innej firmie i już. Poszukaj firmy spoza Warszawy, na kompleksowe wykonanie na pewną dojadą.

Ta firma ceni się tak i w taki sposób wyszczególnia prace.

Inny wykonawca może policzyć kompleksowo, może po prostu połączyć w jedną pozycję te, które tutaj są wyszczególnione osobno.

Co ci przyjdzie z tego, ze ktoś napisze, że wycenia z fugowaniem? A inny rozpisze na osobne pozycje: klejenie, cięcie, fugowanie i umycie kafelków.

Jak masz problem porównać ofertę, niech ci skosztorysują na konkretną łazienkę i podadzą cenę łącznie.

co to za różnica jak firma liczy. Liczy się Suma końcowa.

Jedna firma liczy 100zł/m2, a inna liczy 50zł za kładzenie, 20 za fugowanie, 20 za umycie i 10 zł za wyniesienie puszek po piwie które wypili. Na koniec i tak wychodzi to samo, więc kogo obchodzi, jak wykonawca liczy. Ważne ile tys zł uszczupli się twój portfel na koniec. Wolny rynek mamy, i każdy liczy jak chce.

[...] super ekipe [...] za 35zł od metra, wszystko w cenie - i metr to metr [...]

Moja mama też miała taką ekipę... Pan Janusz... Jak na koniec cenę zaśpiewał, to się okazało, że położył prawie 60m2 płytek... Szkopuł w tym, że materiał kupowała mama, a na fakturce ze sklepu jak byk stało 42m2 :p