badaczkotłów 20.02.2015 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2015 Mam klienta w sprawie ogrzewania domu szkieletowego drewnianego 68 m kw - poddasze i parter. Chce ogrzewanie - powietrzne. Wiem że ma wybór: - wkład kominkowy - kominek wolnostojący - piec kominkowy peletowy - ogrzewanie konwekcyjne elektryczne Prośba o uwagi czy może doświadczenia w tej sprawie forumowiczów. Na razie wybór jest na ogrzewanie piecem kominkowym powietrznym Biowarm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 21.02.2015 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2015 Nędzna wizja ogniaSzum wentylatorówUzależnienie od cen dyktowanych przez dostawę przetworzonego DREWNAWymaga stałego zasilania prądem 2 x droższy koszt drewna w pellet [ 1 tana od 850 zł ] w stosunku do drewna pociętego [ 220 zł za 1 metr = 550 do 750 kg , czyli tona poniżej 400zł ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 21.02.2015 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2015 (edytowane) Ogrzewanie powinno być sprowadzone do roli parę dni w sezonie.Zresztą teraz inaczej jak bez izolacji dom z bala nie spełni wymagań- Ucmax = 0,25 i żegnaj goły bal.Kominek do takiego domu to spokojnie 5kW max ... Chodzi oto żeby dom był tak zaprojektowany i wykonany, w celu minimalizacji zużycia tej energii, pisałem w innym wątku, że spokojnie takie okolice jak u mnie, z powodzeniem mogą i chcą być samo wystarczalne w opał + ogrzewanie solarem / powietrzną pompą ciepła.Tej zimy, parę razy tylko potrzeba było grzać w wynajmowanym budynku tylko czystym prądem.Pompa ciepła powietrzna wystarcza spokojnie przez 97% sezonu aby ogrzać.A tu zamiast prądu do nagrzewnicy można użyć kominka. Dobrze uknuta instalacja jest w stanie zmieścić się w 20kzł w tym reku + PC/klima i mikro kominek. Edytowane 21 Lutego 2015 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 22.02.2015 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2015 Pompa ciepła powietrzna ... znam paru właścicieli , szybko kupili kominki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 22.02.2015 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2015 Pompa ciepła powietrzna ... znam paru właścicieli , szybko kupili kominki. widocznie coś było nie tak z domem lub instalacją, ale to chyba nie powód, żeby generalizować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 22.02.2015 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2015 Pompa ciepła zależy jaki model, ale są i do -25 po full na 99,9% zim. Ale pierwsze trzeba odrzucić pewne "ideały" tradycji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 22.02.2015 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2015 Fajnie jak kominek montuje się mimo wszystko...Wtedy znikają problemy co lepsze, pompa ciepła, kable grzewcze czy gaz. Druga sprawa to piecokominek. Doskonały jako podstawowe źródło ciepła, z jakimś elektrycznym zamiennikiem, jak nam się nie chce palić. Piecyki na pelet to mistrzostwo świata! Ale w knajpie, domku letniskowym, warsztacie czy sklepie. W domu za dużo szumu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
badaczkotłów 23.02.2015 13:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 Ok, to co zatem ? wkład kominkowy ? Tylko że w drewnianym domku trochę niebezpiecznie, podobno na Mazurach się regularnie coś fajczy - tak mówi znajomy projektant z Mrągowa, który już nie wsadza w projekty nawet wkładów bo się boi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
badaczkotłów 23.02.2015 13:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 Wiadomo że pompa ciepła gruntowa byłaby super, ale cena !. Jak ktoś wydaje na dom drewniany 100 tys zł nie wyda więcej niż parę tysięcy na ogrzewanie. Z tego co pytałem u producentów domów drewnianych najcześciej polecają elektryczne grzejniki konwekcyjne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 23.02.2015 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 Pierwsze to niech "producenci" domów drewnianych zorientują się w przepisach.Nie ma najmniejszych szans wybudować 1. Z samego bala, chyba że grubości 80 i więcej cm ..2. Energia pierwotna to 120 kWh w tym ogrzewanie, chłodzenie, wentylacja i CWU.Do podziału na czysto jest 40 kWh ... czyli dom bardzo bardzo ciepły.Zresztą teraz nie można innego domu wybudować jak co najmniej Uc max = 0,25 lub niżej.Niech zatem "producenci się do uczą szybko.http://www.dimplex.de/pl/p-ciepla/powietrzewoda/do-instalacji-zewnetrznej/la-6tu.html jeśli chodzi o pompę to taką. Można też dać konkretną izolację i ogrzewać się cały rok solarami, tylko trzeba chcieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 23.02.2015 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 Pierwsze to niech "producenci" domów drewnianych zorientują się w przepisach. Nie ma najmniejszych szans wybudować 1. Z samego bala, chyba że grubości 80 i więcej cm .. 2. Energia pierwotna to 120 kWh w tym ogrzewanie, chłodzenie, wentylacja i CWU. Do podziału na czysto jest 40 kWh ... czyli dom bardzo bardzo ciepły. Zresztą teraz nie można innego domu wybudować jak co najmniej Uc max = 0,25 lub niżej. Niech zatem "producenci się do uczą szybko. http://www.dimplex.de/pl/p-ciepla/powietrzewoda/do-instalacji-zewnetrznej/la-6tu.html jeśli chodzi o pompę to taką. Można też dać konkretną izolację i ogrzewać się cały rok solarami, tylko trzeba chcieć. A ja nie chcę domu styropianowego i stać mnie na ogrzewanie to niby dlaczego przepisami zmusza się mnie do czegoś, A szczerze to u nas da się wszystko tylko trzeba wiedzieć jak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 23.02.2015 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 (edytowane) ee w kto powiedział że styropianowiec, nie bardzo się da obejść, ponieważ jak projektant, lub KB poświadczy nieprawdę to dola jego przekichana.Zresztą nie ma się co aż tak nad tym rozszczulać, jak z odblaskami. Każdy wiedział że dobre, ale dopiero carski ukaz, zachęcił do zakładania tych odblasków.Tu jest tak samo, każdy wie że ciepły dom jest mniej skomplikowany i nadziany instalacjami niż druszlak, gdzie ciągle w niego trzeba pakować kWh energii Edytowane 23 Lutego 2015 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 23.02.2015 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 ee w kto powiedział że styropianowiec, nie bardzo się da obejść, ponieważ jak projektant, lub KB poświadczy nieprawdę to dola jego przekichana. Zresztą nie ma się co aż tak nad tym rozszczulać, jak z odblaskami. Każdy wiedział że dobre, ale dopiero carski ukaz, zachęcił do zakładania tych odblasków. Tu jest tak samo, każdy wie że ciepły dom jest mniej skomplikowany i nadziany instalacjami niż druszlak, gdzie ciągle w niego trzeba pakować kWh energii Jak ja lubię jak inni wiedzą co jest dla mnie dobre Durszlak można zafoliować i będzie ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 23.02.2015 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 (edytowane) http://wyborcza.biz/finanse/51,108340,16579196.html?i=1 jeśli by nie było innej opcji jak wędzenie połowy okolicy to ok, ale śmiało można sprowadzić rolę ogrzewania do kominka o mocach nikłych 3-5kW i to po full. Można ogrzewać dom słoneczkiem tylko trzeba chcieć. Sprawa jest prosta, jeśli ktoś przyszedł by do Twojej studni i najszczał, to oczywiście napił byś się tej wody i powiedział na zdrowie. Już to widzę, ale jak masy ludzi trują śmieciuchami połowę okolicy, ponieważ co mi ktoś będzie mówił. Pamiętaj że zjadasz ~1,5 kg pożywienia 3-4 litry płynów i ~22 kg powietrza dziennie Twoje płuca muszą przetrawić. Durszlak można zafoliować i będzie ok. niestety nie takie proste jak się da napisać. Przyczyna jest bardzo prosta i prozaiczna tego. Folia aby działała na drewnie wymaga ciepła, bycia w strefie ciepła domu. Nie może siedzieć w takim miejscu gdzie będzie zbierać się na niej woda po kondensacji. Hipotetycznie teraz nie musiał bym wiele robić, tylko remont i wstawić śmieciucha tak z 20kW.. niech się dzieje wola nieba. Raz zasobów biomasy mam około do 6-8mp rocznie własnego co już chce ograniczenia strat ciepła. A że system jest tak dobrany to można dokładać i dokładać izolacji:) Nikogo nie zmuszam do niczego, pokazuje tylko że już "mądrzy" z wiejskiej zrobili kaganiec na pewne parametry. Czemu o tym piszę ? ponieważ zaraz wymyślą zakaz palenia węglem, czy wydadzą przepisy iż nie będzie można montować kotłów, lub wyrugują sprzedaż .. nie chcę być na niczyjej łasce. http://www.ogrodinfo.pl/aktualnosci/rynki-i-prawo/smog-dusi-nas-wieczorami-i-noc Edytowane 23 Lutego 2015 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 23.02.2015 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 Ok, to co zatem ? wkład kominkowy ? Tylko że w drewnianym domku trochę niebezpiecznie, podobno na Mazurach się regularnie coś fajczy - tak mówi znajomy projektant z Mrągowa, który już nie wsadza w projekty nawet wkładów bo się boi Fajczy się, bo albo projektant, albo wykonawca niedouczony....Piec, albo piecokominek. Energia zostanie w domu. Nie będzie pchana do komina jak w przypadku kominka. To najczęstsza przyczyna pożarów. Tyle że na odległości bezpieczne kominów od drewna sa normy. Popytaj projektantów czy je znają... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 23.02.2015 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 http://www.architektura.info/index.php/prawo/warunki_techniczne_budynki/dzial_vi_bezpieczenstwo_pozarowe/rozdzial_6_wymagania_przeciwpozarowe_dla_palenisk_i_instalacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 23.02.2015 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 § 266. 1. Przewody spalinowe i dymowe powinny być wykonane z wyrobów niepalnych. W 2009 r weszła zmiana - komin ma być niepalny, a nie wyroby. To drobna, ale zasadnicza różnica.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 23.02.2015 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 http://wyborcza.biz/finanse/51,108340,16579196.html?i=1 jeśli by nie było innej opcji jak wędzenie połowy okolicy to ok, ale śmiało można sprowadzić rolę ogrzewania do kominka o mocach nikłych 3-5kW i to po full. Można ogrzewać dom słoneczkiem tylko trzeba chcieć. Sprawa jest prosta, jeśli ktoś przyszedł by do Twojej studni i najszczał, to oczywiście napił byś się tej wody i powiedział na zdrowie. Już to widzę, ale jak masy ludzi trują śmieciuchami połowę okolicy, ponieważ co mi ktoś będzie mówił. Pamiętaj że zjadasz ~1,5 kg pożywienia 3-4 litry płynów i ~22 kg powietrza dziennie Twoje płuca muszą przetrawić. niestety nie takie proste jak się da napisać. Przyczyna jest bardzo prosta i prozaiczna tego. Folia aby działała na drewnie wymaga ciepła, bycia w strefie ciepła domu. Nie może siedzieć w takim miejscu gdzie będzie zbierać się na niej woda po kondensacji. Hipotetycznie teraz nie musiał bym wiele robić, tylko remont i wstawić śmieciucha tak z 20kW.. niech się dzieje wola nieba. Raz zasobów biomasy mam około do 6-8mp rocznie własnego co już chce ograniczenia strat ciepła. A że system jest tak dobrany to można dokładać i dokładać izolacji:) Nikogo nie zmuszam do niczego, pokazuje tylko że już "mądrzy" z wiejskiej zrobili kaganiec na pewne parametry. Czemu o tym piszę ? ponieważ zaraz wymyślą zakaz palenia węglem, czy wydadzą przepisy iż nie będzie można montować kotłów, lub wyrugują sprzedaż .. nie chcę być na niczyjej łasce. http://www.ogrodinfo.pl/aktualnosci/rynki-i-prawo/smog-dusi-nas-wieczorami-i-noc Demagogia, jesteś ofiarą lobbystów i reklam. Policz ile energii zostało zurzyte na produkcję twoich zabawek, ile śmieci wytworzono przy okazji i jak zatruli środowisko producenci i ile energii te zabawki zużywają. Tak wiem wybudujesz dom autonomiczny, samogrzejny a swoje śmieci bedziesz zjadał, życzę powodzenia i odrobiny zdrowego rozsądku A idąc Twoim tokiem myślenia skoro nie używam samochodu mógłbym się domagać zaprzestania ich produkcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 23.02.2015 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 Niczyjej propagandy nie jestem ofiarą. Tylko że domy już teraz można budować bardzo ciepłe.Dobrze piszesz, bo też jest to bardzo ważne ile energii poszło na przygotowanie, bardzo dobrze to ujmujesz.Tylko że mam swoje zasoby biomasy, tak więc chce je do cna wykorzystać.Śmieci nie będę zjadał, tylko ładnie segregował, na złość tym co sprzedają worki, bo nie chce w ich takt płacić. Maszynkę do mielenia mięsa i heja, jeśli robią akcje skupu nakrętek to widać można na tym "zarobić"Do produkcji moich zabawek nie potrzeba dużo energii .. bo to prawie samo drewno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts