darek2009 22.02.2015 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2015 W projekcie ma przeszkloną prawie całą ścianę. Długość takiego przeszklenia to 4,3m. Zastanawiam się jak to wpłynie na koszt ogrzewania domu. W planie okna 3-szybowe. Boję się , że przy oknach będzie chłodno. W planach wszędzie ogrzewanie podłogowe. Czy gdybym całą przeszkloną ścianę zamienił na 2 lub 3 okna między którymi byłby mur , zmieniłoby to zapotrzebowanie domu na ciepło i tym samym zmniejszyło rachunki? Taka zmiana nie wpłynęłaby na doświetlenie pomieszczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 22.02.2015 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2015 W projekcie ma przeszkloną prawie całą ścianę. Długość takiego przeszklenia to 4,3m. Zastanawiam się jak to wpłynie na koszt ogrzewania domu. W planie okna 3-szybowe. Boję się , że przy oknach będzie chłodno. W planach wszędzie ogrzewanie podłogowe. Czy gdybym całą przeszkloną ścianę zamienił na 2 lub 3 okna między którymi byłby mur , zmieniłoby to zapotrzebowanie domu na ciepło i tym samym zmniejszyło rachunki? Taka zmiana nie wpłynęłaby na doświetlenie pomieszczenia. Na te pytania odpowiedz jest w OZC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 22.02.2015 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2015 Mur zawsze jest cieplejszy od okna. Ale jak to wpłynie na projekt domu i wygląd elewacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 22.02.2015 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2015 OZE ... pasywne domy itp Wielkie okna na południowej stronie domu maja dodatni bilans cieplny :- latem niemiłosiernie przegrzewają dom - zimą chłodzą ....... ale w liczeniu bilansu wychodzą na + Tylko czy aby oto nam chodzi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sokratis 24.02.2015 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2015 W projekcie ma przeszkloną prawie całą ścianę. Długość takiego przeszklenia to 4,3m. Zastanawiam się jak to wpłynie na koszt ogrzewania domu. W planie okna 3-szybowe. Boję się , że przy oknach będzie chłodno. W planach wszędzie ogrzewanie podłogowe. Czy gdybym całą przeszkloną ścianę zamienił na 2 lub 3 okna między którymi byłby mur , zmieniłoby to zapotrzebowanie domu na ciepło i tym samym zmniejszyło rachunki? Taka zmiana nie wpłynęłaby na doświetlenie pomieszczenia. Według mnie nie będziesz chciał postawić muru o takiej szerokości, by w praktyce wpłynęło to na wpływ okien na zachowanie równowagi cieplnej w Twoim domu. 4,3 m to trochę mało. Jakie okna planujesz kupić - drewniane, stalowe, PVC? Znasz mniej więcej zasady ciepłego montażu okien, skądinąd bardzo ważnego w Twojej sytuacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.A.G. 24.02.2015 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2015 nie patrz na duże przeszklenia z perspektywy wyższych rachunków za ogrzewanie... Jeśli będą wyższe to moim zdaniem nieodczuwalnie. Ja mam 4,5m x 3,2m z wystawą na południe i jakoś nie cykam się że mi na rachunki zabraknie i to przy żywym prądzie na kablach Jeśli masz tak w projekcie to znaczy że dla estetyki budynku to ważne. Zdun duże okna nie zawsze oznaczają przegrzewanie budynku - to zależy od bryły, usytuowania/ekspozycji i otoczenia domu. PS. drugim razem zrobiłbym drugie tyle takich przeszkleń (mimo ceny) bo widoki są fantastyczne (pod warunkiem ze za oknem nie masz kurnika tylko np. lasy i pola jak u mnie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
strusp 26.02.2015 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2015 Nie znasz produktu, a masz wyobrażenia przeniesione z starych rodzajów okien. To nie to samo.Zmieniłem w tym roku okna na trzyszybowe o dobrym współczynniku i ciepłej ramce. Jeśli te ogromne okno będzie dobrzez obrobione, to nie odczujesz powiewów chłodu od niego.Przy mrozach wewnęrzna szyba takiego okna nie jest chłodna w dotyku! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts