Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Remont domu z lat 80-tych - początek

Recommended Posts

Witam, przez najbliższe kilka miesięcy będę "dłubał" w domu który kupiłem (klasyczna "kostka gierkowska").

Mam kilka pytań natury ogólnej:

1. Czy przed modernizacją kotłowni (przeniesienie kotłowni do innego pomieszczenia,wymiana kotła i części rur) kominiarz musi wydać jakąś opinię w tym temacie?

2. Kasę na ocieplenie domu nazbieram dopiero za kilka lat, czy ociepla się domy od wewnątrz(np:styropianem, lub dając płyty katonowo gipsowe+wełnę)?

3.Gigantycznie wysoka klatka schodowa wyciąga mnóstwo ciepła. Chciałbym ją obniżyć dodając coś w rodzaju szafy. Słyszałem o takich rozwiązaniach ale jeszcze nie widziałem. Ktoś może się podzielić doświadczeniem w tym temacie?

Z góry dziękuję

zamiast modernizować kotłownię, najpierw ociepl budynek. Bo będzie tak, że kupisz piec a potem, jak ocieplisz dom, okaże się on za mocny i będziesz miał złe spalanie.

Jak zamierzasz zmieniać miejsce na kotłownię to musisz mieć tam nawiew i komin. Do tego potrzebny będzie ci projekt architektoniczny przebudowy a nie kominiarz.

Co do klatki schodowej to nie rozumiem idei.

Witam, przez najbliższe kilka miesięcy będę "dłubał" w domu który kupiłem (klasyczna "kostka gierkowska").

Mam kilka pytań natury ogólnej:

1. Czy przed modernizacją kotłowni (przeniesienie kotłowni do innego pomieszczenia,wymiana kotła i części rur) kominiarz musi wydać jakąś opinię w tym temacie?

2. Kasę na ocieplenie domu nazbieram dopiero za kilka lat, czy ociepla się domy od wewnątrz(np:styropianem, lub dając płyty katonowo gipsowe+wełnę)?

3.Gigantycznie wysoka klatka schodowa wyciąga mnóstwo ciepła. Chciałbym ją obniżyć dodając coś w rodzaju szafy. Słyszałem o takich rozwiązaniach ale jeszcze nie widziałem. Ktoś może się podzielić doświadczeniem w tym temacie?

Z góry dziękuję

2 Widziałam ocieplony pokój od środka, po pierwsze zmniejszanie pomieszczenia to bezsensowny pomysł, a po drugie jak chcesz to zrobić? po jednej ścianie w każdym pokoju ? na łączeniu ścian działowych ze ścianą zewnętrzną zrobi się "mostek"

3 chodzi ci o pawlacze ?

zamiast modernizować kotłownię, najpierw ociepl budynek. Bo będzie tak, że kupisz piec a potem, jak ocieplisz dom, okaże się on za mocny i będziesz miał złe spalanie.

Jak zamierzasz zmieniać miejsce na kotłownię to musisz mieć tam nawiew i komin. Do tego potrzebny będzie ci projekt architektoniczny przebudowy a nie kominiarz.

Co do klatki schodowej to nie rozumiem idei.

Ocieplić mogę dopiero za kilka lat jak nazbieram fundusze :(

Komin i nawiew są, ale po co projekt architektoniczny? Żadna z firm oferentów które ściągnąłem do wyceny modernizacji kotłowni o niczym takim nie wspominała.

Klatka- chodzi o stworzenie dodatkowej dużej szafy do której byłoby wejście z podestu na ostatnim piętrze. Dodatkowa przestrzeń + mniejsza powierzchnia do grzania.

2 Widziałam ocieplony pokój od środka, po pierwsze zmniejszanie pomieszczenia to bezsensowny pomysł, a po drugie jak chcesz to zrobić? po jednej ścianie w każdym pokoju ? na łączeniu ścian działowych ze ścianą zewnętrzną zrobi się "mostek"

3 chodzi ci o pawlacze ?

Klatka- chodzi o stworzenie dodatkowej dużej szafy do której byłoby wejście z podestu na ostatnim piętrze. Dodatkowa przestrzeń + mniejsza powierzchnia do grzania.

Komin i nawiew są, ale po co projekt architektoniczny? Żadna z firm oferentów które ściągnąłem do wyceny modernizacji kotłowni o niczym takim nie wspominała..

Zobacz w prawie budowlanym jaka jest różnica między modernizacją a przebudową.

Przenosiny kotłowni do nowego pomieszczenia nie są modernizacją.

Rozbudowując temat: Przyzwyczaiłem się do kuchenki z butla gazową, ale w nowym domu chciałbym uniknąć noszenia butli na pierwsze i drugie piętro.

Czy mogę butlę z gazem zainstalować w piwnicy i poprowadzić gaz do kuchenek na obu piętrach?

Pomyślałem o elastycznym przewodzie do gazu. A może są inne rozwiązania: np.: plastikowe rury zgrzewane?

projekt budowlany robi architekt. Do tego normalnie dziennik remontu (budowy). A ile to kosztuje - to zależy od zakresu zmian.

Kominiarz odbiera nowo powstałą kotłownię i robi wpis do dziennika.

co do kuchenki:

Załóż indukcję, żona będzie cię całować po rękach.

Prawo budowlane:

Ilekroć mowa o:

remoncie – należy przez to rozumieć wykonywanie w istniejącym obiekcie budowlanym robót budowlanych polegających na odtworzeniu stanu pierwotnego, a niestanowiących bieżącej konserwacji, przy czym dopuszcza się stosowanie wyrobów budowlanych innych niż użyto w stanie pierwotnym;

przebudowie – należy przez to rozumieć wykonywanie robót budowlanych, w wyniku których następuje zmiana parametrów użytkowych lub technicznych istniejącego obiektu budowlanego, z wyjątkiem charakterystycznych parametrów, jak: kubatura, powierzchnia zabudowy, wysokość, długość, szerokość bądź liczba kondygnacji;

• 2 weeks później...

Dobór kotła nie dobiera się do powierzchni domu tylko do jego zapotrzebowania na ciepło.

Na twoim miejscu, póki nie ocieplisz domu, wykorzystaj ten piec, który masz. Albo kup jakąś używkę.

Wywalisz kasę na nowy kocioł, który po ociepleniu budynku za kilka lat będziesz musiał znów zmieniać.

• 11 months później...

Gratulujemy odwagi i pomysłu. Super, że zdecydowałeś się na remont domu. Jeżeli chcesz podzielić się z nami swoim przedsięwzięciem i przy okazji walczyć o fajne nagrody weź udział w naszym konkursie Remont Roku 2016.

Zgłoś plan-projekt swojego remontu lub zrealizowaną przebudowę. Do wygrania nawet 10 tysięcy złotych

Zgłoś się

Dowiedz się więcej na www.remontroku.pl

Pozdrawiamy

Redakcja Muratordom.pl

Dobór kotła nie dobiera się do powierzchni domu tylko do jego zapotrzebowania na ciepło.

Na twoim miejscu, póki nie ocieplisz domu, wykorzystaj ten piec, który masz. Albo kup jakąś używkę.

Wywalisz kasę na nowy kocioł, który po ociepleniu budynku za kilka lat będziesz musiał znów zmieniać.

Zdecydowanie tak! ocieplenie to podstawa. Zmniejsza zużycie energii na ogrzanie o nawet kilkadziesiąt procent. Co do ocieplenia wewnątrz budynku, to nie ma sensu. Fundusze, ktore masz przełóż na ocieplenie zewnętrzne i przede wszystkim dach!

projekt budowlany robi architekt. Do tego normalnie dziennik remontu (budowy).

Tiaaaa.

Jaki projekt budowlany ?

Jaki dziennik budowy ?

Zwracam uwagę na zapisy w PB art.3.9), art.29.2.1c), i art.30.2). + w zakresie instalacji art.29.1.27 i związany z nim art.30.2b.

Zgodnie z powyższym remont lub przebudowa (instalacji grzewczej) nie podlega nawet zgłoszeniu.

Edytowane przez sSiwy12
uzupełniłem podstawę prawną.