Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Aranżacja ściany TV

Sathriel

Recommended Posts

Moi drodzy, bardzo proszę o poradę dotyczącą zagospodarowania 3,37m ściany, na której docelowo zawiśnie telewizor. Całe pomieszczenie będzie utrzymane w monochromatycznym nowoczesnym stylu (czerń, szarość i biel), stąd myślałam o ceglanej (białej/czarnej?) ścianie z jakimś zabudowanym regałem na książki (po lewej stronie przy ścianie?). Chciałabym też w to wszystko wkomponować biokominek (może właśnie w regale?), ale nie potrafię spiąć tego w jedną całość. Pomożecie? :) Załączam rzut pomieszczenia, dwie inspiracje i aktualny wygląd ściany (z roboczymi meblami i kolorami). Będę bardzo wdzięczna za wszelkie sugestie :) Pozdrawiam,

Plan.jpgŚciana2.jpgSzafa1.jpgŚciana.jpgŚciana1.jpg

• 1 year później...

Odkopuję temat - marzy mi się biokominek zabudowany, umieszczony pod TV - czy ktoś z Was przetestował takie rozwiązanie? Słyszałam że to ryzykowny pomysł, bo TV może ucierpieć od ciepła generowanego przez biokominek, ale słyszałam też porady, żeby biokominek wysunąć do przodu - np 50-60 cm od ściany, na której wisiał będzie TV. Przesyłam poglądowy projekt, obok konstrukcji biokominkowej (wykonanej z G-K), miałaby stanąć jeszcze jakaś szafka.

Nie wiem czy obłożenie wnętrza kontrukcji z G-K watą izolacyjną wystarczyłoby, żeby cała ta konstrukcja się nie nagrzewała? Będę wdzięczna za rady.

biokominek z tv.jpg

Bardziej straszono mnie ciepłem, które wydostaje się z przodu kominka i unosząc się w górę może niby uszkodzić TV... dlatego chciałabym zasięgnąć opinii kogoś, kto taki układ przetestował na "własnej skórze".

większe zmartwienie to:

1. kominek przy podłodze mało wygodny w obsłudze, trzeba na kolanach,

2. mniej widoczny,

3. koniecznie niepalna podłoga w większej odległości niż normalnie,

4. wkład kominkowy nie jest płaski od góry, biokominek oczywiście inaczej

5. aby TV wisiał to trzeba zespawać ramę i dobrze osadzić przewody (izolacja wkładu)

6. TV nie może wystawać przed wkład, bo elektronika nie lubi temperatury, a prawdą jest że żywotność TV pewnie spadnie ale bym tego aż tak nie demonizował

Dlatego, mało kto stosuje takie rozwiązanie. Szczególnie, że TV i tak jest do czegoś podłączony, co zazwyczaj znajduje się na szafce RTV poniżej.

większe zmartwienie to:

1. kominek przy podłodze mało wygodny w obsłudze, trzeba na kolanach,

2. mniej widoczny,

3. koniecznie niepalna podłoga w większej odległości niż normalnie,

4. wkład kominkowy nie jest płaski od góry, biokominek oczywiście inaczej

5. aby TV wisiał to trzeba zespawać ramę i dobrze osadzić przewody (izolacja wkładu)

6. TV nie może wystawać przed wkład, bo elektronika nie lubi temperatury, a prawdą jest że żywotność TV pewnie spadnie ale bym tego aż tak nie demonizował

Dlatego, mało kto stosuje takie rozwiązanie. Szczególnie, że TV i tak jest do czegoś podłączony, co zazwyczaj znajduje się na szafce RTV poniżej.

Hmm, dzięki za celne uwagi, ale to chyba nie wyklucza mojego pomysłu:

ad. 1 do przeżycia ;)

ad. 2 j.w.

ad. 3 tu jest chyba największy problem, bo planuję deskę litą, która na pewno nie jest niepalna ;)

ad. 4 chodzi mi własnie o biokominek

ad. 5 Planuję zastosować gotowy uchwyt do TV, a przewody czym izolować? Wyobrażałam to sobie tak, że albo przewody od TV będą w ścianie (w "rynience" zamontowanej podtynkowo), albo sam TV też będzie wisiał na w miarę wąskiej kolumnie z G-K, w której można zastosować izolację- pytanie jaką?

ad. 6 dlatego pisałam o wysunięciu biokominka na ok 50-60 cm przed TV.