Sathriel 24.02.2015 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2015 Moi drodzy, bardzo proszę o poradę dotyczącą zagospodarowania 3,37m ściany, na której docelowo zawiśnie telewizor. Całe pomieszczenie będzie utrzymane w monochromatycznym nowoczesnym stylu (czerń, szarość i biel), stąd myślałam o ceglanej (białej/czarnej?) ścianie z jakimś zabudowanym regałem na książki (po lewej stronie przy ścianie?). Chciałabym też w to wszystko wkomponować biokominek (może właśnie w regale?), ale nie potrafię spiąć tego w jedną całość. Pomożecie? Załączam rzut pomieszczenia, dwie inspiracje i aktualny wygląd ściany (z roboczymi meblami i kolorami). Będę bardzo wdzięczna za wszelkie sugestie Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joliska 24.02.2015 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2015 Nie rozumiem - na tej jednej ścianie ma być i tv, i kominek, i biblioteka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sathriel 24.02.2015 15:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2015 Tak, tzn. po lewej stronie zaraz obok szafy miałby być regał na książki, a TV gdzieś pośrodku. Co do kominka to rozważałam opcję pod wiszącym TV, ale mam małego, nieobliczalnego psa i mogłoby to być niebezpieczne stąd nie wiem gdzie go umiejscowić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sathriel 26.02.2015 07:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2015 Ktoś ma jakieś pomysły? :> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miss_piggy 02.03.2015 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2015 Ja również rozważam możliwość umieszczenia kominka i TV na jednej ścianie. Znalazłam takie propozycje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akluj 20.02.2017 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2017 Odkopuję temat - marzy mi się biokominek zabudowany, umieszczony pod TV - czy ktoś z Was przetestował takie rozwiązanie? Słyszałam że to ryzykowny pomysł, bo TV może ucierpieć od ciepła generowanego przez biokominek, ale słyszałam też porady, żeby biokominek wysunąć do przodu - np 50-60 cm od ściany, na której wisiał będzie TV. Przesyłam poglądowy projekt, obok konstrukcji biokominkowej (wykonanej z G-K), miałaby stanąć jeszcze jakaś szafka. Nie wiem czy obłożenie wnętrza kontrukcji z G-K watą izolacyjną wystarczyłoby, żeby cała ta konstrukcja się nie nagrzewała? Będę wdzięczna za rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.02.2017 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2017 Amerykanie robią kominki gazowe pod TV i jakoś potrafią izolować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akluj 20.02.2017 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2017 Bardziej straszono mnie ciepłem, które wydostaje się z przodu kominka i unosząc się w górę może niby uszkodzić TV... dlatego chciałabym zasięgnąć opinii kogoś, kto taki układ przetestował na "własnej skórze". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzey_ 20.02.2017 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2017 Bardziej straszono mnie ciepłem, które wydostaje się z przodu kominka i unosząc się w górę może niby uszkodzić TV... dlatego chciałabym zasięgnąć opinii kogoś, kto taki układ przetestował na "własnej skórze". większe zmartwienie to: 1. kominek przy podłodze mało wygodny w obsłudze, trzeba na kolanach, 2. mniej widoczny, 3. koniecznie niepalna podłoga w większej odległości niż normalnie, 4. wkład kominkowy nie jest płaski od góry, biokominek oczywiście inaczej 5. aby TV wisiał to trzeba zespawać ramę i dobrze osadzić przewody (izolacja wkładu) 6. TV nie może wystawać przed wkład, bo elektronika nie lubi temperatury, a prawdą jest że żywotność TV pewnie spadnie ale bym tego aż tak nie demonizował Dlatego, mało kto stosuje takie rozwiązanie. Szczególnie, że TV i tak jest do czegoś podłączony, co zazwyczaj znajduje się na szafce RTV poniżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.02.2017 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2017 Mało kto w Polsce, co najwyżej Starczy wpisać w google "fireplace + tv" i setki przykladów http://modusfireplaces.com/wp-content/uploads/2015/06/tv-above-fireplace-modern-gas-fires-contemporary-fireplaces-572-TV.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akluj 21.02.2017 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2017 większe zmartwienie to: 1. kominek przy podłodze mało wygodny w obsłudze, trzeba na kolanach, 2. mniej widoczny, 3. koniecznie niepalna podłoga w większej odległości niż normalnie, 4. wkład kominkowy nie jest płaski od góry, biokominek oczywiście inaczej 5. aby TV wisiał to trzeba zespawać ramę i dobrze osadzić przewody (izolacja wkładu) 6. TV nie może wystawać przed wkład, bo elektronika nie lubi temperatury, a prawdą jest że żywotność TV pewnie spadnie ale bym tego aż tak nie demonizował Dlatego, mało kto stosuje takie rozwiązanie. Szczególnie, że TV i tak jest do czegoś podłączony, co zazwyczaj znajduje się na szafce RTV poniżej. Hmm, dzięki za celne uwagi, ale to chyba nie wyklucza mojego pomysłu: ad. 1 do przeżycia ad. 2 j.w. ad. 3 tu jest chyba największy problem, bo planuję deskę litą, która na pewno nie jest niepalna ad. 4 chodzi mi własnie o biokominek ad. 5 Planuję zastosować gotowy uchwyt do TV, a przewody czym izolować? Wyobrażałam to sobie tak, że albo przewody od TV będą w ścianie (w "rynience" zamontowanej podtynkowo), albo sam TV też będzie wisiał na w miarę wąskiej kolumnie z G-K, w której można zastosować izolację- pytanie jaką? ad. 6 dlatego pisałam o wysunięciu biokominka na ok 50-60 cm przed TV. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts