Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

budowa wodociągu

Recommended Posts

Witam serdecznie. Proszę o poradę.Jestem na etapie podłączania mediów do działki. Woda jest po drugiej stronie ulicy ( mają robić drogę asfaltową ) i pytają się mnieczy nie chciałbym umieścić hydrantu na mojej działce tak aby uniknąć niszczenia drogi w przyszłości ( po mojej stronie powstaje osiedle ).

Pytanie, czy zgodzić się na takie rozwiązanie ? ( kto pokrywa koszty ? Czy po prostu podciągnąć się do istniejącego miejsca ( jest blisko - po drugiej stronie ulicy )

Edytowane przez dubi1985

oj chyba ja musiałem pokręcić ( otrzymałem cząstkowe informacje na dzień dzisiejszy ,pracownik gminy na urlopie)

zrozumiałem to tak, woda jest po drugiej stronie ulicy i chcąc uniknąć niszczenia drogi, chcą przenieść linię wody na drugą stronę i ( hydrant czy jakis główny zawór ) był umieszczony u mnie

Z tego co ja zrozumiałem to robią wodociąg po przeciwnej stronie drogi względem Ciebie. Pracownicy wpadli na pomysł, że postawią po Twojej stronie hydrant, abyś miał bliżej do wodociągu (i taniej).

Dlatego, że hydrant nie jest Twój (to oczywiste) to czemu miałbyś za niego płacić?

Z tego co domyślam się nazywa się to dobra wola urzędnika. Nie wiem jakie są wady hydrantu dlatego się nie wypowiem, czy to ma sens.

Edytowane przez JarekMad
Dopisek

Zero układów z urzędnikami i dobrowolnego zgodzenia się na instalację na swojej działce jakiejś infrastruktury - dokładnie tegoż hydrantu:

http://bi.gazeta.pl/im/8/11797/z11797218Q,Gdyby-hydrant-przy-budynku-chlewni-dzialal--pozar.jpg

Stać to będzie, przeszkadzać, będą to okresowo zapewne konserwować a przynajmniej sprawdzać czy się jeszcze odkręca

/wchodzenie na działkę/ a w przypadku nie daj Boże jakiego pożaru straż pożarna ci wjedzie na działkę coby

sobie nalać wody do zbiornika sikawki, choćby i waląc płoty /wyższa konieczność

Jak zrozumiałem z mętnych wyjaśnień autora wątku, to ma się nie kończyć na tym hydrancie,

tylko dalej ma lecieć wodociąg do jakiegoś "osiedla"...

więcej szczegółów będę wiedział jutro, ale tak jak Pan pisze, już ode mnie wodociąg będzie leciał dalej, na prawo i na lewo ( w przyszłości,ponieważ obecnie nie widzę innych inwestorów)

Edytowane przez dubi1985

a więc tak, wodociąg chcą przenieść na drugą stronę drogi ( bedzie kładziony asflat i chcą to zrobić przed, tak aby nie niszczyć drogi w przyszłości ) - padło na mnie ( propozycja ), chcą umieścić hydrant w granicy mojej działki ( tuż przed planowanym ogrodzeniem ) za całość płaci gmina, dodatkowo - zapłacą za wyciągniecie rur do szerokości mojej działki po obu stronach , tak aby nie niszczyć w przyszłosci działki.

Nie widzę powodu aby rezygnować z ich propozycji

a więc tak, wodociąg chcą przenieść na drugą stronę drogi ( bedzie kładziony asflat i chcą to zrobić przed, tak aby nie niszczyć drogi w przyszłości ) - padło na mnie ( propozycja ), chcą umieścić hydrant w granicy mojej działki ( tuż przed planowanym ogrodzeniem ) za całość płaci gmina, dodatkowo - zapłacą za wyciągniecie rur do szerokości mojej działki po obu stronach , tak aby nie niszczyć w przyszłosci działki.

Nie widzę powodu aby rezygnować z ich propozycji

Tylko ustal hydrant tak aby nie stał na środku furtki lub bramy :)

Rozumiem, że hydrant i rura pójdą dalej w pasie drogowym, a nie w Twojej działce? Jeśli tak (a zapewne tak jest - chyba, że masz na działce zapisaną służebność - ale wątpię) to nie masz się nad czym zastanawiać. Od tego jest pas drogowy. Jeśli się nie zgodzisz, a wodociąg pójdzie po drugiej stronie drogi, to potem będzie spory koszt przyłącza (zniszczenie i odbudowa asfaltu, opłata za zajęcie pasa drogowego), i gmina niekoniecznie będzie chciała partycypować w kosztach Edytowane przez kemot_p

Zależy gdzie i jaka firma. Ja się dowiadywałem w mojej okolicy to za zajęcia pasa drogowego i przebcie się na drugą stronę drogi gminnej wychodzi kilka tys. zł. I nie możesz tego wykonać wynajmując samemu firmy, tylko robią to wodociągi. Więc lepiej nie wydać, niż wydać tych parę złotych.

Rozumiem, że hydrant i rura pójdą dalej w pasie drogowym, a nie w Twojej działce? Jeśli tak (a zapewne tak jest - chyba, że masz na działce zapisaną służebność - ale wątpię) to nie masz się nad czym zastanawiać. Od tego jest pas drogowy. Jeśli się nie zgodzisz, a wodociąg pójdzie po drugiej stronie drogi, to potem będzie spory koszt przyłącza (zniszczenie i odbudowa asfaltu, opłata za zajęcie pasa drogowego), i gmina niekoniecznie będzie chciała partycypować w kosztach

rura i hydrant będzie umieszczony przed ogrodzeniem ( lecz już na mojej działce - na 2,5 metrach miedzy drogą a planowanym ogrodzeniem - te 2,5 metra przekazałem gminie na planowany rów

hydrant będzie umieszczony około metra od granicy z sąsiadem.

Dziś dowiedziałem się że otrzymam zwrot pieniędzy po wykonaniu tych prac przez zakład wodociągowy na podstawie faktur, umowy żadnej nie będzie, zwrot na podstawie złozonego wniosku po wykonaniu prac i na podstawie w/w faktur za prace i materiał.

Dziękuję za wyjaśnienie sytuacji:)

Edytowane przez dubi1985

rura i hydrant będzie umieszczony przed ogrodzeniem ( lecz już na mojej działce - na 2,5 metrach miedzy drogą a planowanym ogrodzeniem - te 2,5 metra przekazałem gminie na planowany rów

A napisz, tak z ciekawości, jak wyglądało w Twoim przypadku przekazanie działki na pas drogowy? Rozumiem, że wydzieliłeś ze swojej działki drugą o wymiarach 2.5 m szerokości i tyle metrów długości ile ma Twoja działka? Czy gmina zaproponowała Ci odszkodowanie, czy przystała na Twoją propozycję odnośnie ceny? A może przekazałeś nieodpłatnie?