Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile można budować dom??

generalski

Recommended Posts

Witam mam może dziwne pytanie.

Ale ktoś znajomy co twierdzi że jest znawcą prawa uważa że jest jakieś rozporządzenie do prawa budowlanego na mocy którego dom trzeba wybudować w ciągu 5 lat.

Chodzi od pozwolenia do końca budowy nie może minąć więcej niż 5 lat.

Czy jest to prawda?

Ktoś ma na ten temat ostatnie informacje?

Jakaś podstawa prawna?

Będę wdzięczny za pomoc gdyż wydaje mi się to mało realne ale nie jestem ekspertem w tym temacie.

Pozdrawiam

Na pewno jak tylko wytyczy ci geodeta budynek i dokona wpisu w dziennik budowę uznaje się za rozpoczętą i nie ma czegoś takiego jak 5lat na skończenie. Ale jeśli dostaniesz pozwolenie i nic nie zaczniesz działać to jakiś tam okres ważności jest ale nie potrafię podać dokładnie ile ...

Małgorzata Zamorska, radca prawny, Kancelaria bnt Neupert Zamorska & Partnerzy.

"...Przepisy nie limitują czasu budowy. Budowa domu może więc – w zależności od potrzeb i możliwości inwestora – trwać rok lub dziesięć lat. Nie może jednak być w niej przerw dłuższych niż dwa lata, gdyż wówczas pozwolenie na budowę wygasa i inwestor, chcąc kontynuować prace, zobowiązany jest do uzyskania nowego pozwolenia na budowę lub pozwolenia na wznowienie robót budowlanych..."

Obecnie okres przerwy nie może być dłuższy niż 3 lata

Art. 37. 1. Decyzja o pozwoleniu na budowę wygasa, jeżeli budowa nie została rozpoczęta

przed upływem 3 lat od dnia, w którym decyzja ta stała się ostateczna lub budowa została

przerwana na czas dłuższy niż 3 lata.