Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam, w którą stronę ustawić stół aby był bardziej funkcjonalnie?Czy może macie inne pomysły na aranżację tego pomieszczenia?I czy stół 180x100 nie będzie za duży ?

http://images68.fotosik.pl/647/d45b4a7bf7bbe914gen.jpg

http://images68.fotosik.pl/647/329c90754d85ee97gen.jpg

Edytowane przez abunia

• Odpowiedzi 94
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Są dwa wejścia bo początkowo były tam 2 pomieszczenia osobne:kuchnia i pokój. Ściana między nimi zostałą zburzona.A ta ściana na której są wejścia to ściana nośna niestety i jej jakiekolwiek wyburzenie nawet częściowe wiąże się z projektem, pozwoleniem na budowę itp.

• 3 weeks później...

Witam, przedstawiam aranżację kuchni o wymiarach 230x360.Jest to kuchnia otwrata na salon.Czy takie ustawienie sprzętów jest funkcjonalne?

Po lewej stronie zabudowa :lodówka, piekarnik+mikrofala, 3 słupek cargo.Ściana pod oknem:60cm blatu+płyta 60cm+100cmblatu(pod nim zmywarka-60cm) +zlew 60cm i 20cm cargo.Nad zlewem planuje w szafce ociekacz na naczynia.Czy ociekacz przy zmywarce jest potrzebny?

http://images66.fotosik.pl/712/e21c0364b0956fd7gen.jpg

Witaj:)

Czy jesteś osobą leworęczną? Bo kuchnia ewidentnie tak ustawiona;)

Jeśli jesteś praworęczna, dałabym zlew jako pierwszy po lewej stronie, dalej zmywarka + blat roboczy i na końcu po prawej płyta (może być zamknięta małym cargo 20cm). W myśl zasady: wyciągasz z lodówki, myjesz, siekasz, smażysz.

Uważam również, że ociekacz w przypadku zmywarki jest niepotrzebny - szkoda tej szafki

myślałam nad takim ustawieniem wczes niej -tylko jak zrobie na końcu cargo 20cm i płytę to płyta będzie częściowo już wchodziła na okno i co wtedy z okapem?(do okna jest 66cm) a jak ustawie płytę na samym końcu bez cargo to zastanawiam się czy nie będzie za blisko ściany i będzie cała pochlapana tłuszczem

abunia - tak jak zabezpieczasz ścianę przed kuchenką, tak samo zabezpiecz z boku (czy na przedłużeniu płyty w prawo jest dalsza część salonu?)

Nad zlewem chyba dałabym poziomą szafkę, będzie lżej wyglądać przy oknie. Nie wiem, jak wysokie masz okno - można też zabudować nad oknem - wtedy całość pod sufit i wypuścić szafki po prawej stronie okna i dać okap podszafkowy.

Chyba, że pomieścisz się w wysokiej zabudowie, wtedy zostawiłabym ścianę pustą - na zegar, obraz.

Po prawej stronie płyty indukcyjnej jest już ściana.Salon znajduje się naprzeciwko okna kuchennego.Na ścianie planuję dać szkło -tylko obawiam się czy nie będzie tam ciasno?Czy garnki nie będą dotykały szkła ?Trzeba będzie cały czas uważać.Może ktoś ma takie rozwiązanie w swojej kuchni?(płyta na końcu lub początku zabudowy)

Dostęp do płyty przy ścianie to będzie tragedia, wyrzuć ten pomysł. Płyta ma prawie 60cm szerokości, będzie 3cm od ściany. Dalej nie odsuniesz bo jak sama wspomniałaś, okap. Pomysł o umieszczeniu go na wysokości górnej krawędzi okna z kosmosu. Lepiej mieć zlew obok lodówki, ale w takim układzie się po prostu nie da. Mała kuchnia także nadrobienie paru kroków tragedią nie będzie. Twój pierwszy pomysł chyba najbardziej zbliżony do optymalnego, odległości między sprzętami można pozmieniać. Zlew blisko ściany jest niewygodny w użytkowaniu. Nie wiadomo jak okno działa, czy można dać go bliżej środka, zdecydowanie wygodniej, ale wizualnie mniej korzystnie. Warto sobie ustalić priorytety. Ja bym płytę dal 15 cm w lewo, zlew 40-50 tak by metr blatu pomiędzy zostawić. Tylko że u mnie najpierw ma być wygodnie, a potem ładnie. No i pochłaniacz podszafkowy ofc.

Wg mnie do tak małej kuchni lepiej będzie pasował okap wpuszczany w szafkę. Miejsca kawałek też zostanie. Z tubą można pokombinować jeśli chcesz indukcję po prawej stronie. Umiejscowienie sprzętów byłoby znacznie wygodniejsze, że też na to nie wpadłem;) Dobra wizualizacja byłaby bardzo wskazana, myślę, że można zrobić w tym pomieszczeniu całkiem wygodną kuchnię.