Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kotlownia Buderus

Super

Recommended Posts

Witam serdecznie , obecnie jestem na etapie wyboru Kotla . W wycenie Hydraulik proponuje taki Kociol .

Buderus GB 72 + zasobnik 120 L + sterowanie RC (cokowiek to znaczy ) + czujka pogodowa + czujka AS1 . Kociol 24 KW na gaz . . Pytanie brzmi czy to dobry kociol . Mi bardzo podobaja sie " Lodowki" ale jezeli nie ma roznicy to po co przeplacac . Za sam wyglad nie chce placic . Dom 150 kwadratow z zabudowanym poddaszem , dol i gora podlogowka .

P.S. Na kociol i instrumenty mam specjalna pomieszczenie a wiec wielkosc zajmowanej powierzchni nie ma znaczenia ( pom. 2x3)

Edytowane przez Super*

kocioł dobry chociaż z najtańszej serii buderusa, po co ci 24 kW? o ile sie nie myle to są 14 kW. rozumiem ze zasobnik w zestawie z kotłem? teraz weszły nowe sterowniki rc wiec ciekawe czy da ze starych czy nowych

czyli 24 KW to za duzo ? czy to ze z najtanszej serji to ma wplyw na sprawnosc ? Ocieplenie (jeszcze w toku ) 30cm welna i 20 styropian na fasadzie .

Witam,

ja również będę kupował taki zestaw.

U mnie też wszędzie podłogówka , będzie 20cm na fasadzie, 30 wełny na poddaszu, na gruncie 19cm styro, rekuperator.

Z obliczeń OZC wyszło zapotrzebowanie 5KW - także biorę wersję 3-14KW.

Mam nadzieję, że to dobry wybór zestawu, że będę zadowolony;)

Jaką cenę Ci zaśpiewał? Porównamy z tym co ja znalazłem ;)

• 2 weeks później...
Witam ,ja trochę z innej beczki a mianowicie potrzebuje podpowiedzi odnośnie automatyki a raczej przeprowadzenia okablowania .Przekroje kabli znam.Posiadam piec Buderus GB 162 15 KW,Pompa ciepła wpt 270/2 A-S ,Grupy pompowe HSM 25 i HS 25 ,Sprzęgło z rozdzielaczem HKV2/25,Moduł MM10, MW 10,RC 35, czujnik temperatury zewnętrznej FA I jakiś jeszcze czujnik do temperatury pompy ciepla. Zakładając ze moduł mm10 umieszczę w piecu a moduł mm10 podwieszę pod grupami pompowymi to ile i jakie kable muszę przeciągnąć przez peszle między kotłem a grupami pompowymi i rozdzielaczem