Super 26.02.2015 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2015 (edytowane) Witam serdecznie , obecnie jestem na etapie wyboru Kotla . W wycenie Hydraulik proponuje taki Kociol .Buderus GB 72 + zasobnik 120 L + sterowanie RC (cokowiek to znaczy ) + czujka pogodowa + czujka AS1 . Kociol 24 KW na gaz . . Pytanie brzmi czy to dobry kociol . Mi bardzo podobaja sie " Lodowki" ale jezeli nie ma roznicy to po co przeplacac . Za sam wyglad nie chce placic . Dom 150 kwadratow z zabudowanym poddaszem , dol i gora podlogowka . P.S. Na kociol i instrumenty mam specjalna pomieszczenie a wiec wielkosc zajmowanej powierzchni nie ma znaczenia ( pom. 2x3) Edytowane 26 Lutego 2015 przez Super* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 26.02.2015 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2015 kocioł dobry chociaż z najtańszej serii buderusa, po co ci 24 kW? o ile sie nie myle to są 14 kW. rozumiem ze zasobnik w zestawie z kotłem? teraz weszły nowe sterowniki rc wiec ciekawe czy da ze starych czy nowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 26.02.2015 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2015 spora moc kotła.ja na taka powierzchnię mam moc 3-14 kW. Masz dobrze ocieplony dom? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Super 26.02.2015 21:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2015 kocioł dobry chociaż z najtańszej serii buderusa, po co ci 24 kW? o ile sie nie myle to są 14 kW. rozumiem ze zasobnik w zestawie z kotłem? teraz weszły nowe sterowniki rc wiec ciekawe czy da ze starych czy nowych czyli 24 KW to za duzo ? czy to ze z najtanszej serji to ma wplyw na sprawnosc ? Ocieplenie (jeszcze w toku ) 30cm welna i 20 styropian na fasadzie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 26.02.2015 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2015 za duzo ale przy gazie to nie problem, tyle że mniejszy ma mniejsza moc minimalną. cenowo niewielka różnica. sprawnosci miedzy kondensatami niewiele sie roznia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 26.02.2015 23:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2015 za duzy ten kocioł wybierz wersję 14kW - najmniejszą w zupełnosci wystarczy . Ile za ten zestaw winszuje? Kociołek póki co moim zdaniem dobry - użytkuje taki zestaw pierwszy sezon. Spaliny wylatują zimne więc sprawny jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franco78 02.03.2015 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2015 Witam, ja również będę kupował taki zestaw. U mnie też wszędzie podłogówka , będzie 20cm na fasadzie, 30 wełny na poddaszu, na gruncie 19cm styro, rekuperator. Z obliczeń OZC wyszło zapotrzebowanie 5KW - także biorę wersję 3-14KW. Mam nadzieję, że to dobry wybór zestawu, że będę zadowolony;) Jaką cenę Ci zaśpiewał? Porównamy z tym co ja znalazłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
les111 13.03.2015 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2015 Witam ,ja trochę z innej beczki a mianowicie potrzebuje podpowiedzi odnośnie automatyki a raczej przeprowadzenia okablowania .Przekroje kabli znam.Posiadam piec Buderus GB 162 15 KW,Pompa ciepła wpt 270/2 A-S ,Grupy pompowe HSM 25 i HS 25 ,Sprzęgło z rozdzielaczem HKV2/25,Moduł MM10, MW 10,RC 35, czujnik temperatury zewnętrznej FA I jakiś jeszcze czujnik do temperatury pompy ciepla. Zakładając ze moduł mm10 umieszczę w piecu a moduł mm10 podwieszę pod grupami pompowymi to ile i jakie kable muszę przeciągnąć przez peszle między kotłem a grupami pompowymi i rozdzielaczem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts