korek93 27.02.2015 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 Witam. Bede przenosił dom drewniany 11x8. Jak najtaniej samemu zrobić pod ten dom fundamenty? Na działce sam piach. Zrobić normalne fundamenty raczej bez ław fundamentowych tzn. zdjęcie humusu ok. 20cm wykop na ok. 60cm folia do środka + zbrojenie i zalanie betonem do poziomu zdjetego humusu a pozniej domurowanie bloczkami do poziomu zero czy płyta fundamentowa zdjecie hamusu zageszczenie piachu + ewentualnie chudziak na to folia, zbrojenie no i jakies 20 cm betonu i dopiero pozniej styropian po zestawieniu domu do wysokosci podwalin? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 27.02.2015 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 Witam. Bede przenosił dom drewniany 11x8. Jak najtaniej samemu zrobić pod ten dom fundamenty? Na działce sam piach. Zrobić normalne fundamenty raczej bez ław fundamentowych tzn. zdjęcie humusu ok. 20cm wykop na ok. 60cm folia do środka + zbrojenie i zalanie betonem do poziomu zdjetego humusu a pozniej domurowanie bloczkami do poziomu zero czy płyta fundamentowa zdjecie hamusu zageszczenie piachu + ewentualnie chudziak na to folia, zbrojenie no i jakies 20 cm betonu i dopiero pozniej styropian po zestawieniu domu do wysokosci podwalin? W domu drewnianym świetnie sprawdza się płyta, po zdjęciu humusu jeśli grunt nośny podbudowa odpowiednio zagęszczona do wymaganej wysokości na to styropian (wanna) płyta na płycie podwalina. Ja mam płytę zrobioną na gotowo pod podłogi dodaje się w ten sposób sporo masy akumulującej której w domu drewnianym brak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
korek93 27.02.2015 14:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 W domu drewnianym świetnie sprawdza się płyta, po zdjęciu humusu jeśli grunt nośny podbudowa odpowiednio zagęszczona do wymaganej wysokości na to styropian (wanna) płyta na płycie podwalina. Ja mam płytę zrobioną na gotowo pod podłogi dodaje się w ten sposób sporo masy akumulującej której w domu drewnianym brak. Tylko chodzi mi o to ze podwalina jest troche szersza od bali i podłoga musi być tak jakby nad podwalina i bez sensu bedzie wypełnianie tej przestrzeni wysokości podwaliny. Chyba ze cos zle kombinuje to mnie poprawcie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 27.02.2015 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 Tylko chodzi mi o to ze podwalina jest troche szersza od bali i podłoga musi być tak jakby nad podwalina i bez sensu bedzie wypełnianie tej przestrzeni wysokości podwaliny. Chyba ze cos zle kombinuje to mnie poprawcie:) Ciężko coś powiedzieć bez wiedzy jaki to bal, wymiary podwaliny, co ze ścianami będą ocieplane itp. Chciałęm tylko powiedzieć że płyta jest dobrym rozwiązanie i żeby wykorzystać 100% zalet płyty to trzeba to zrobić z głową. A co z projektem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 27.02.2015 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 Odpowiedź na pytanie czy bal będzie ocieplony czy nie, trzeba szukać w WT (warunki techniczne).Nie ma szans prawie żadnych zmieścić się z warunkami technicznym co do wartości Uc max = 0,25 W/m2K lub niższej.Gołe drewno ma przy 20cm ile ? 0,2m/0,16 W/mK=1,25 m2K/W tzw R+Rse i Rsi =0,17 =1,25+0,17 =1,42.1/1,42 =0,7 W/m2K czyli daleko daleko od tego czego się teraz wymaga. Musiał by dom z bala mieć ~70cm aby przeszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 27.02.2015 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 Odpowiedź na pytanie czy bal będzie ocieplony czy nie, trzeba szukać w WT (warunki techniczne). Nie ma szans prawie żadnych zmieścić się z warunkami technicznym co do wartości Uc max = 0,25 W/m2K lub niższej. Gołe drewno ma przy 20cm ile ? 0,2m/0,16 W/mK=1,25 m2K/W tzw R+Rse i Rsi =0,17 =1,25+0,17 =1,42. 1/1,42 =0,7 W/m2K czyli daleko daleko od tego czego się teraz wymaga. Musiał by dom z bala mieć ~70cm aby przeszło. Ty wiesz jakie są wymogi i ja też wiem, wiem również jak to bywa;-) Pytanie tutaj było o fundament a ja nigdzie nie napisałem że nie powinien być ocieplony. Jesteś upierdliwy a sam pisałeś że nie trolujesz )))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
korek93 27.02.2015 15:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 Dom bedzię ocieplony od zewnątrz wełna i obity deska szalówka. Z tego co czytałem to podwaliny sa szersze od bali i bale stawia sie na Środku podwaliny. Od środka będzie stelaż i płyty g-k. Podłoga w takich domach jest na wysokości pierwszego bala, czyli jak zrobie płyte to zostanie mi przestrzeń wysokości podwaliny i bez sensu by było dawać styropian płyte i znów styropian. Chciałem zrobić bez tej pierwszej warstwy styropianu tylko nie wiem czy tak można i ma to sens. Może lepiej zrobic normalne fundamenty, zagescic piach na to chudziak styropian i zrobic wylewkę zakrywając tą podawlinę albo zrobić podłoge na legarach z pustka powietrzną wykorzystujac deski z podlogi które tam są w bardzo ładnym stanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 27.02.2015 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 Dom bedzię ocieplony od zewnątrz wełna i obity deska szalówka. Z tego co czytałem to podwaliny sa szersze od bali i bale stawia sie na Środku podwaliny. Od środka będzie stelaż i płyty g-k. Podłoga w takich domach jest na wysokości pierwszego bala, czyli jak zrobie płyte to zostanie mi przestrzeń wysokości podwaliny i bez sensu by było dawać styropian płyte i znów styropian. Chciałem zrobić bez tej pierwszej warstwy styropianu tylko nie wiem czy tak można i ma to sens. Może lepiej zrobic normalne fundamenty, zagescic piach na to chudziak styropian i zrobic wylewkę zakrywając tą podawlinę albo zrobić podłoge na legarach z pustka powietrzną wykorzystujac deski z podlogi które tam są w bardzo ładnym stanie. Hm to już nie będzie dom z bala tylko drewniane ściany w osłonie;-))) Skoro wewnątrz stelaż to da się zrobić tak by z płytą kg zejść do płyty fundamentowej i już albo zrobić podłogę na legarach do wysokości podwaliny. Podłoga w takich domach jest na wysokości pierwszego bala bo przewidywany był na normalny fundament. A co z projektem już jest czy będzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 27.02.2015 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 Robienie płytą GK w środku domu z bala, to zbytek wydatków. Lepiej zrobić w tedy kanadyjczyka.Na to samo prawie wyjdzie, za wyjątkiem pojemności cieplnej.Z zewnątrz jest bogata tradycja szalowania domów drewnianych, ale GK to element dziwny.Robi się z tego "murowaniec" kurcze ile to bym sobie pracy oszczędził, siup pod płytę gk i nie muszę w zasadzie nic robić, może trochę kroniszonów potruć.Naprawdę jeśli to ma siedzieć pod GK, lepiej zrobić kanadyjczyka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
korek93 27.02.2015 16:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 Hm to już nie będzie dom z bala tylko drewniane ściany w osłonie;-))) Skoro wewnątrz stelaż to da się zrobić tak by z płytą kg zejść do płyty fundamentowej i już albo zrobić podłogę na legarach do wysokości podwaliny. Podłoga w takich domach jest na wysokości pierwszego bala bo przewidywany był na normalny fundament. A co z projektem już jest czy będzie? Projekt dopiero będzie robiony, umówiłem sie własnie z projektantem na mierzenie tego budynku i chciałbym trochę przed tym cos wiedziec. No z ta podłoga na legarach nie jest zły pomysł tylko ze znów trzeba robić fudamenty pod scianki działowe a na plycie nie ma tego problemu. Tylko to jest tak ze projektant robi projekt według przepisów a przeciez takie domy stawiali kiedys na kamieniach i po 60 lat stoja i sie nic nie dzieje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
korek93 27.02.2015 16:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 Robienie płytą GK w środku domu z bala, to zbytek wydatków. Lepiej zrobić w tedy kanadyjczyka. Na to samo prawie wyjdzie, za wyjątkiem pojemności cieplnej. Z zewnątrz jest bogata tradycja szalowania domów drewnianych, ale GK to element dziwny. Robi się z tego "murowaniec" kurcze ile to bym sobie pracy oszczędził, siup pod płytę gk i nie muszę w zasadzie nic robić, może trochę kroniszonów potruć. Naprawdę jeśli to ma siedzieć pod GK, lepiej zrobić kanadyjczyka. Bedzię to stary dom z bala przenoszony tak więc kanadyjczyka z tego nie zrobi:) podobniesz o gustach sie nie dyskutuje a temat jest o fundamentach i tego sie trzymajmy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 27.02.2015 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 (edytowane) Mam tak samo do wyboru, tylko nie muszę przenosić budynku. Wybrałem trudną drogę, ponieważ chcę aby w środku było lite drewno.Mogę Ciebie tylko zachęcać, do podobnej decyzji.Mając płytę FU reszta jest jak by prosta, zewnątrz stelaż na izolację 2x10cm cdnkażde 5cm izolacji to 20cm drewna ... Edytowane 27 Lutego 2015 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
korek93 27.02.2015 18:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 No dobra tylko ja nadal nie wiem co zrobic z tymi fundamentami i podłoga? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 27.02.2015 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 ewentualnie chudziak na to folia, zbrojenie no i jakies 20 cm betonu i dopiero pozniej styropian po zestawieniu domu do wysokosci podwalin? Już odpowiadam, trzeba wybrać humus i jakieś 30-50cm piachu, przejechać zagęszczarką raczej większą jak mniejszą, nasypać 15cm piachu i zagęścić, tak 3 -4 warstwy wykonać, to już 4 by było 60cm zagęszczenia. Na to można, ale nie koniecznie hudzinkę, na to XPS 300 /EPS 200 10cm minimum 15-20cm przyzwoicie, na to płyta żelbetowa 20cm a później to już z górki, kładziesz sobie belki na podkładzie np papa. Robisz w środku podłogę na legarach np. Od zewnątrz izolacja i w zasadzie tyle zabawy. Może być jeszcze taki wariant, wykonujesz ławy, od zewnątrz dajesz 15-20cm izolacji do samego spodu, w środku robisz wylewkę na warstwie izolacji 15-20cm i dookoła wylewek robisz dylatację z EPS"a 10cm Oczywiście jedną /1,5 belki/ belek zakrywasz tu akurat liczyłem dla Kolegi Nydara jego rozwiązanie. Też ma na piachu wykonany, tylko że szkielet K. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
korek93 28.02.2015 06:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2015 Już odpowiadam, trzeba wybrać humus i jakieś 30-50cm piachu, przejechać zagęszczarką raczej większą jak mniejszą, nasypać 15cm piachu i zagęścić, tak 3 -4 warstwy wykonać, to już 4 by było 60cm zagęszczenia. Na to można, ale nie koniecznie hudzinkę, na to XPS 300 /EPS 200 10cm minimum 15-20cm przyzwoicie, na to płyta żelbetowa 20cm a później to już z górki, kładziesz sobie belki na podkładzie np papa. Robisz w środku podłogę na legarach np. Od zewnątrz izolacja i w zasadzie tyle zabawy. Może być jeszcze taki wariant, wykonujesz ławy, od zewnątrz dajesz 15-20cm izolacji do samego spodu, w środku robisz wylewkę na warstwie izolacji 15-20cm i dookoła wylewek robisz dylatację z EPS"a 10cm Oczywiście jedną /1,5 belki/ belek zakrywasz [ATTACH=CONFIG]306592[/ATTACH] tu akurat liczyłem dla Kolegi Nydara jego rozwiązanie. Też ma na piachu wykonany, tylko że szkielet K. No tylko czy jest sens robić podłoge na legarach na płycie fundamentowej? No i chyba najpierw podwalina nie belki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 28.02.2015 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2015 No tylko czy jest sens robić podłoge na legarach na płycie fundamentowej? No i chyba najpierw podwalina nie belki. Niestety nikt za Ciebie nie dokona wyboru, jak widać rozwiązań jest kilka w wybór rozwiązania należy do inwestora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts