Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

wariactwo osiąga szczyty ;) Wyliczyłem ostatnio klientowi różnicę na oknach dwu różnych producentów. Wyniosła ona 0,15 Uw i wyszło, jakoś nie chciało inaczej, aż 5,50 zł na cały sezon grzewczy przy ogrzewaniu prądem. Nawet niech okien będzie 20 to aż 110 zł - kasa niewyobrażalnie wysoka, nie sądzisz ? Pół paczki papierosów ;) na miesiąc

• Odpowiedzi 62
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ha ha ha znam takiego potentata gdzie choćbyś nie wiem jak zwiększył docisk.... ale do rzeczy.

Prawidłowo wykonane okno, dobre jakościowo uszczelki nie wymagają zwiększenia docisku przez lata. Co jakiś czas trzeba je po prostu wyczyścić np. przy okazji mycia okien. Zwiększasz docisk gdy czuć nieszczelność. Można to sprawdzić choćby zapaloną świeczką czy płomień się odchyla.

Do konieczności wymiany uszczelek to kilkanaście a nawet kilkadziesiąt lat.

Poza tym.... temat okien znika wraz z wykończeniówką, a później jak już się zamieszka

Teraz urasta on do rozmiarów jakich nie jest wart :)

Jak to ktoś napisał - to taki sam materiał budowlany jak wszystkie inne ;)

Najważniejsze byś w trakcie kolejnych prac przy nim przypilnował prawidłowego zamontowania parapetów wewnętrznych i zewnętrznych ( a może warto zainwestować w ciepły parapet ?)

Jak wysuwasz tak daleko to zastanów się czy nie dołożyć więcej (wbrew pozorom - niewiele) i zdecydować się na MOWO ? Odpada Ci wszystko. Folie których nie wiesz gdzie kleić, ciepły parapet i w przyszłości prucie elewacji przy ewentualnej wymianie

Nie jestem taki pewny czy system movo jest taki dobry. Kotwy jb-d jakoś do mnie bardziej przemawiają ale są drogie a lepsze będzie to co merkava pokazał czyli to okno na kątownikach.jpg a do tego wystarczy trochę płaskowników, chęci i będzie solidnie a nawet solidniej to wygląda. A dzięki temu można wysunąć okno ile się chce poza mur.

I tu się kolega bardzo myli. Jak dotąd badaliśmy tylko najlepsze okna i sama eksploatacja powoduje nieuchronne zmiany w ich szczelności. Odwracalne, co pokazaliśmy na przykładzie Passiv line PLUSA. Słabszych okien raczej nie ma co testować, bo pewnie w naszych cyklach badań zwyczajnie rozpadłyby się na amen.
Jakoś sie nie pomyliłem pisząc o dobrych oknach do których miedzy innymi należy Passic Adamsa :) jak i wyroby innych producentów, ale nie tych najbardziej poszukiwanych z powodu "atrakcyjnej" ceny.

Nie rozumiem klientów.

Wywalają na okna kasę równą zakupowi samochodu gdzie na przegląd z nim jeżdżą buląc co najmniej tysiaka, pucują jak srebra rodowe a szkoda im kasy na coroczny przegląd okien za mniejsze, o wiele mniejsze pieniądze. A później płacz, zrzucanie winy na montażystę czy producenta a wystarczyło po prostu dać innym zarobić choć to g.. nie zarobek, bo często sam dojazd do klienta kosztuje więcej niż za taką robotę się bierze

Nie pojmuję tego świata, nie pojmuję ;).

Edytowane przez nikt ważny

Nie jestem taki pewny czy system movo jest taki dobry. Kotwy jb-d jakoś do mnie bardziej przemawiają ale są drogie a lepsze będzie to co merkava pokazał .... a do tego wystarczy trochę płaskowników, chęci i będzie solidnie a nawet solidniej to wygląda. A dzięki temu można wysunąć okno ile się chce poza mur.

Jest stabilny i to z ogromnym zapsaem jak na potrzeby.

Podajemy to rozwiązania systemowe, jak ktoś jest Adamem Słodowym, ma czas którego nie liczy (też kosztuje) i dwie prawe dłonie - kto mu broni ?

Zresztą zaraz ten wątek odkryje Saimon Templer i ci wyłuszczy ile megawatów przez te blaszki tracisz ;)

Witam

Hmmm rozumiem, że to co wykonał Merkava nic Go nie kosztowało tak ? Jak na moje oko kosztowało zarówno pieniądze jak i czasu. Oczywiście rozwiązania KAŻDY może sobie wymyślać i stosować jakie uważa za najlepsze - wolność mamy

Pozdrawiam

ja tylko zapodałem, to nie jest mój wynalazek, brawa należą się Kamil&Basia taki nick posiada właściciel

i zawarte jest to w DB jego budowy i jak sądzę jemu należy się palma pierwszeństwa.

Rozwiązanie tamto, czego nie widać na obrazku ma śrubę regulacyjną, czyli nie jest to jakieś ot takie sobie mocowanie okna.

Wiem, takie rozwiązania burzą strasznie status quo.

Przy 20m2 różnica pi razy drzwi między oknem 0,6 i 0,8 wynosi ~300 kWh .. ile to prądu ..? nie chce być to 5zł.. średnio licząc to po 0,5 zł

mamy koło 150zł.. fakt nie dużo, a cena okna 0,6 idzie w kosmos .. totalny odlot, to pewnie się każdy zgodzi..

absurdem zalatuje, który totalnie nie będzie wart wydania, aż tylu pieniędzy... bo 200 lat różnicy.

I na tym skupmy swoje dywagacje, co moje jest, to moje i za bardzo hardcorowe i ekonomiczne żeby

niszczyć atmosferę ;)

Edytowane przez מרכבה

Witam

ja tylko zapodałem, to nie jest mój wynalazek, brawa należą się Kamil&Basia taki nick posiada właściciel

i zawarte jest to w DB jego budowy i jak sądzę jemu należy się palma pierwszeństwa.

Rozwiązanie tamto, czego nie widać na obrazku ma śrubę regulacyjną, czyli nie jest to jakieś ot takie sobie mocowanie okna.

Wiem, takie rozwiązania burzą strasznie status quo.

Przy 20m2 różnica pi razy drzwi między oknem 0,6 i 0,8 wynosi ~300 kWh .. ile to prądu ..? nie chce być to 5zł.. średnio licząc to po 0,5 zł

mamy koło 150zł.. fakt nie dużo, a cena okna 0,6 idzie w kosmos .. totalny odlot, to pewnie się każdy zgodzi..

absurdem zalatuje, który totalnie nie będzie wart wydania, aż tylu pieniędzy... bo 200 lat różnicy.

I na tym skupmy swoje dywagacje, co moje jest, to moje i za bardzo hardcorowe i ekonomiczne żeby

niszczyć atmosferę ;)

Oddajemy zatem palmę :) Chodzi mi o to, że KAŻDE rozwiązanie ma swoją cenę prawda ? a tutaj jak widać niektórym się wydaje, że to co KTOŚ sam wymyśli, zaprojektuje, wykona i zastosuje to NIC nie kosztuje - na moje kosztuje i to nie mało. Jednak takie inicjatywy są potrzebne ba nierzadko to właśnie One pchają ten wózek postępu :D

Pozdrawiam

(różnica Uw) 0,2 * (ilość godzin sezonu grzewczego - zawyżona bo aż ponad 7 miesięcy) 5400 * (różnica temperatur w sezonie grzewczym - i tak zawyżona) 20 = 21.600 [W]

Daje to aż 21,6 kW na cały sezon grzewczy, licząc grzanie prądem 0,5 zł wychodzi aż 10 zł 80 groszy co w skali roku (podzielmy przez 12 m-cy) da oszałamiającą kwotę 90.. groszy miesięcznie !!! na 1 mkw powierzchni. Tyle co jeden dobry papieros nie wypalony przez miesiąc

Więc przestańmy świrować, że 0,01 na Uw ma kolosalne znaczenie w kosztach skoro 0,2 realnego znaczenia już nie ma

Liczyłem bardzo prosto, (0,8W/m2K*18K*20m2*24h*150dni)/1000=1036,8 kWh.

(0,6W/m2K*18K*20m2*24h*150dni)/1000=777,6 kWh .. stąd różnica .. mniejsza niż 300.. źle przyuważyłem

poprzednio 3 tylko myślałem że 8.. stąd 300 napisałem.

Porównanie strat jednego okna i drugiego .. i w cale nie oznacza jednoznacznie, że to okna zupełnie innych firm.

Żeby było śmieszniej, są to okna dokładnie z tych samych pierwotnych składników zbudowane...

tylko jedno jest typu takiego, drugie takiego .. gdzie cieplejsze ma udział szyby większy np.

Co jeszcze nie licząc zysków, też większych .

Niech też to będzie to samo okno tylko z cieplejszą ramą, lub szybą .. i cena fruuuu na prostym triku ..

więcej szyby w oknach, czytaj fix .. / witryny . Czemu o tym piszę ? jeśli ktoś ma okno z dwoma supkami np OW8

a czysty fix witryna, to już zyskuje, przy niższych kosztach co ciekawe.

ależ oczywiście. Fix i to fix w ościeżnicy a nie ramie będzie zawsze cieplejszy od innych w tym samym wymiarze. Im większa powierzchnia szyby (ale nie dajmy się zwariować, do granicy stosowania 4 mm grubości) tym Uw leci na łeb na szyję

Pobawiłem się Schuco PlanSoft i wyniki dla całej chałupy (20 mkw okien) Rocznie oszczędz a się ok. 45,5 m3 gazu ziemnego. Dalsza wyliczanka w programie zakłada wzrost cen energii na poziomie 3% rocznie a sprawność pieca tylko 75%. Czyli całość jest mocno ale to bardzo mocno zawyżona, bo piece mają juz ponad 90% sprawności.

Ale nawet przyjmując tak zawyżone założenia dane są co najmniej zastanawiające

Przy ich cenach gazu po 20 latach zaoszczędzi się 856 Euro czyli jakieś 3.500 zeta/20 lat co daje ok 175 zł/rok Czyli jakby się u mnie wszystko zgadza

Schuco.pdf1.jpg

Edytowane przez nikt ważny

nooo cały czas oscylujemy wokół tej samej kwoty :)

A teraz z innej beczki. Wystarczy zamienić wszystkie żarówki na LEDy i oszczędności w wydatkach masz wielokrotnie większe niż te 0,2 na Uw :)Tą metodą zmniejszyłem pobór mocy na oświetlenie ponad dziesięciokrotnie. Zwłaszcza zimą daje się to odczuć w rachunkach za prąd. I wbrew pozorom czas zwrotu jest bardzo szybki

Włączę się do dyskusji :)

1. Żywotność - to znaczy sprawność działania - uszczelek nie wynosi 20-30 lat, ale 5-15 lat. Po czym zaczynają tracić swoje właściwości.

2. Wbrew pozorom uszczelki przyszybowe (czyli te stosowane w fixach) tracą swoje właściwości szybciej niż uszczelki przylgowe. Głównie ze względu na kompletny brak konserwacji (nie moje wyniki badań, tylko firmy Semperit).

3. Według mnie nie ma najmniejszego ekonomicznego uzasadnienia - przy obecnych kosztach i dostępnych materiałach - walczenie o współczynnik przenikania ciepła poniżej 0,7 Uw na oknie referencyjnym.

4. Moim zdaniem okna powinny być badane na szczelność bez regulacji okuć - w tak zwanej pozycji wyjściowej - ponieważ tylko takie badanie ma sens. Bo jeśli ja do badań (lub na montażu) podociskam okucia na maksa, to dla klienta w okresie 10-20 lat nie zostanie już nic do regulacji.

Pozdrawiam

nikt ważny dokładnie, wymiana oświetlenia wymierniejsze korzyści przedstawia.

Uszczelki ? cóż przy drewnie jedna od zewnątrz leci z silikonu, czy to źle ? a czy narzekam na akwarium po 20latach ? 40 litrowe do dziś jest szczelne, mimo

ciągłej eksploatacji,

3. Według mnie nie ma najmniejszego ekonomicznego uzasadnienia - przy obecnych kosztach i dostępnych materiałach - walczenie o współczynnik przenikania ciepła poniżej 0,7 Uw na oknie referencyjnym
dokładnie, co pisałem że manewr najlepszy to zwiększenie udziału szyby w oknie.

4. Moim zdaniem okna powinny być badane na szczelność bez regulacji okuć - w tak zwanej pozycji wyjściowej - ponieważ tylko takie badanie ma sens. Bo jeśli ja do badań (lub na montażu) podociskam okucia na maksa, to dla klienta w okresie 10-20 lat nie zostanie już nic do regulacji.

też nie wpadajmy w histerię okienną, cały obecny sezon okna musiały być rozszczelnione, nie ma WM.

Przy WM będzie skutek tylko zmniejszenie strumienia właściwego, czytaj np wskaźnik % wilgotności względnej.

Przecież jak spadnie do 20% przy tym samym wydatku na centrali, a było 40% to znaczy gdzieś zwiększa się wymiana "lewa" czy lepiej będzie uszczelniać czy zmniejszyć wydatek na centrali ? pytanie ile prądu kosztują wentylatory i ile się zyska na tym.

Szczególnie jeśli powietrze napływa do domu .. to zostawił bym bez niczego ..

Dokładnie tak działa u rodziców durszlak bez izolacji, okna skrzynkowe...

jakoś nie widać totalnych strat ... przez "infiltrację"

Uszczelki ? cóż przy drewnie jedna od zewnątrz leci z silikonu, czy to źle ? a czy narzekam na akwarium po 20latach ? 40 litrowe do dziś jest szczelne, mimo

ciągłej eksploatacji,

Silikon jest materiałem eksploatacyjnym. Należy go wymieniać co jakiś czas, tak samo jak uszczelki.

A wystaw twoje akwarium na zewnątrz i zobaczymy czy wytrzyma ten silikon 5 lat. W domu nie jest narażony na warunki atmosferyczne.

nooo cały czas oscylujemy wokół tej samej kwoty :)

A teraz z innej beczki. Wystarczy zamienić wszystkie żarówki na LEDy i oszczędności w wydatkach masz wielokrotnie większe niż te 0,2 na Uw :)Tą metodą zmniejszyłem pobór mocy na oświetlenie ponad dziesięciokrotnie. Zwłaszcza zimą daje się to odczuć w rachunkach za prąd. I wbrew pozorom czas zwrotu jest bardzo szybki

Zmienisz na ledy to wiecej kWh pojdzie z systemu grzewczego o ale zgodze sie, ze beda to raczej tansze kWh :)

Aco do ledow to nie mam jakis najtanszych a op 3 latach wymienilem juz 3 sztuki, a jedna kosztuej tyle to komplet tradycyjnych na caly dom :p

Sama klasa 4 w badaniach ITT nic jeszcze nie mówi o tym jak okno zachowa się w użytkowaniu, to raz. Dwa, klasa 4 to dość obszerne widełki, w których pomiędzy szczelnością maksymalną okna, a dopuszczalną nieszczelnością jest aż 75% różnicy. Sporo!

Zgadza się, prawie nikt tego nie bada. I tutaj masz właśnie pole do popisu, aby sprawdzać rzeczywiste wyniki a nie deklarowane.

Co do rozpiętości w klasie 4 taka jest ustalona. Nie ma podklas. I rzeczywiście deklarując klasę 4 będą dwa okna o zupełnie innej przepuszczalności powietrza w niej mieszczące się.

Włączę się do dyskusji :)

Pozdrawiam

Dawnoo temu, "będąc młodą lekarką" tfu, montażystą miałem zwyczaj luzowania wszystkich rygli na minimum. Na nowych uszczelkach przy poprawnie dobranych zaczepach będzie dobrze a zostawia to większy zapas na przyszłość, guma nie jest też bezsensownie ugniatana i siły potzrebne do zamykania są odpowiednio niskie. A że nikomu prawie z montażystów nie chce się tego robić to inna sprawa.

Jest stabilny i to z ogromnym zapsaem jak na potrzeby.

Podajemy to rozwiązania systemowe, jak ktoś jest Adamem Słodowym, ma czas którego nie liczy (też kosztuje) i dwie prawe dłonie - kto mu broni ?

Zresztą zaraz ten wątek odkryje Saimon Templer i ci wyłuszczy ile megawatów przez te blaszki tracisz ;)

Tak na dobrą sprawę to skoro movo jest dobry to czemu nie zrobić ramki z XPSu, zakołkować i w niej umieścić okno używając zwykłych kotew aby okna nie wypchać a ciężar okna spocznie na XPSie. Na YT na filmiku mówili że ciężar okna przenosi warstwa kleju jakim jest movo mocowane do muru a movo jest zrobiony chyba z XPSu tylko jakoś inaczej. XPS na pewno wytrzyma ciężar okna a ramka z niego będzie tańsza niż z movo i to sporo.