Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co myślicie o tym rozmieszczeniu?

sadek125

Recommended Posts

Chciałbym Was prosić o wasze sugestie odnośnie naszego domku. Dom już stoi brakuje tylko ścian działowych.

1. Czy waszym zdaniem wycięcie w korytarzu przy łazience ma jakiś sens aby uniknąć wąskiego i długiego korytarza?

2. Drzwi wewnętrzne do pokoju 1.3 usytuować jak w projekcie czy przy samej ścianie z lewej strony Żonka twierdzi że tak będzie lepiej:confused: ?

3. Jakie jest wasze zdanie nt naszej spiżarni w kuchni czy taki wymiar spełni swoją minimalną rolę?

4. Może jeszcze coś?

rzut.jpg

Będę brał wszystkie sugestie pod uwagę, też myślałem że własnie drzwi przy scianie będzie najlepszym rozwiązaniem, ale przeczytałem poradnik muratora i piszą tam właśnie tak forumowa Elfir i człowiek głupieje:rolleyes:

Najbardziej nurtuje mnie ta wnęka do łazienki robić czy nie robić?

kinka - to jest kotłownia na paliwo stałe. Będzie się brudzić bardzo jeśli nie będzie śluzy pomiędzy. W zasadzie powinno sie odwrócić miejscami kotłownię i sypialnię.

Wówczas dwie sypialnie dzieci mają okna od południa/od ogrodu

http://images66.fotosik.pl/658/e1ef71c4b97ac9a0.jpg

Ja bym zostawiła drzwi tak jak są,spiżarka też się przyda a nieregularny kształt korytarza optycznie go skróci.

Natomiast łazienka jest dość mała,nie lepiej ją powiększyć i wstawić prysznic.

http://images66.fotosik.pl/656/3085cf13759d7417med.jpg

łazienkę powiekszam w ten sposób

rzut.jpg, bardziej już nie chciałem bo na kotłowni tez mi zależy.

Na razie jestem na etapie fundamentow pod działówki.

Kibelek zmniejszyłem na długości wychodzi około 145/110 czy to wystarczy?

Mam jeszcze wątpliwości co do otworów na drzwi wew. korzystając z katalogu POL-Skone na drzwi 70 zostawiam otwor szer 776 wys. 2053, drzwi 80: 876/5053 wydaje mi się ze to trochę mało co wy na to?

Jaki otwór mam zostawic w spizarce myślałem nad drzwiami łamanymi, ale w katalogu takich nie ma, wiec będę zmuszony pewnie odwiedzić stolarza

Przemyśl jeszcze kwestię spiżarni - powstaje w kącie za nią dość głęboka i wąska wnęka, która nie nadaje się ani na kuchenkę ani na lodówkę. Możesz zrobić jak na rysunku Elfir czyli spiżarnia na całą szerokość ściany albo zrezygnować ze spiżarni na rzecz wysokiej zabudowy w tym miejscu.

Co do łazienki - wydaje mi się, że korzystniej byłoby wannę ustawić pod oknem, skróci się optycznie długie pomieszczenie i odpadnie problem z wyrównaniem wanny i kabiny prysznicowej.

Przemyśl jeszcze kwestię spiżarni - powstaje w kącie za nią dość głęboka i wąska wnęka, która nie nadaje się ani na kuchenkę ani na lodówkę. Możesz zrobić jak na rysunku Elfir czyli spiżarnia na całą szerokość ściany albo zrezygnować ze spiżarni na rzecz wysokiej zabudowy w tym miejscu.

Co do łazienki - wydaje mi się, że korzystniej byłoby wannę ustawić pod oknem, skróci się optycznie długie pomieszczenie i odpadnie problem z wyrównaniem wanny i kabiny prysznicowej.

Co do wanny tez tak myśleliśmy, aby wstawić narożną niewielka wanne w rogu.

Spiżarkę trochę zmniejszyłem zarówno wrzesz jak i wzdłuż, ale tez mam mieszane uczucie co do niej, nie za bardzo mi to sie podoba, ale niestety nie mam gdzie indziej ja wsadzić.

Projekt Elfir oczywiście jest ekstra, ale jak poprowadzic przewody wentylacyjne? Dziury mam zostawione koło spizarki tam gdzie na projekcie stoi kuchenka.