brochas 27.02.2015 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 Witamwłasnie otrzymałem wyniki badań gruntu na mojej działce. Czy można posadowić dom na dobrze zbrojonej płycie, wymiana gruntu tylko nasypowe + dobrze zagęszczona pospółkaniestety całkowita wymiana gruntu jest niemożliwa. Zastanawiałem się przy pod płytą nie dać kilku wzmacniających pali posiadam badania gruntu: http://domset.pl/badania.pdf proszę o opinię oraz informacje co ewentualnie można zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 27.02.2015 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 Mogiła. Jakieś zarośnięte jeziorko. 3-4 metry torfu zasypane 1 metr ziemią z wykopów/gruzem ? Woda pół metra pod trawą. Pale/studnie. Utopione 100 tysięcy w wersji ekonomicznej czyli studnie na początek w ziemi. Nawet jest taki wątek-filmik: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?228480-Dzia%C5%82ka-na-osiedlu-dom%C3%B3w-Pocz%C4%85tek-budowy-i-trzeba-budowa%C4%87-dom-na-palach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brochas 27.02.2015 20:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 wokól działki ok 30m od granicy stoją domy podpiwniczone, jak nawoziłem działke po działce jezdziły 40tonowe ciężarowki i sie nie zapadały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 27.02.2015 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 Witam własnie otrzymałem wyniki badań gruntu na mojej działce. Czy można posadowić dom na dobrze zbrojonej płycie, wymiana gruntu tylko nasypowe + dobrze zagęszczona pospółka niestety całkowita wymiana gruntu jest niemożliwa. Zastanawiałem się przy pod płytą nie dać kilku wzmacniających pali posiadam badania gruntu: http://domset.pl/badania.pdf proszę o opinię oraz informacje co ewentualnie można zrobić To skraj jakiegoś zbiornika? Można by sprawdzić w części środkowej działki w stronę działki 69/30 może będzie mniej do wymiany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brochas 27.02.2015 20:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 ok 5m od działki jest rów, raczej juz suchy, ok 600m od działki w kierunku wschodnim jest jeziorow kierunku na wschód (do jezioro) jest mniej tego torfu, ale dom mial stać mniej wiecej tak ze punkt 3s jest centralnie na srodku, punkty 1 i 2 to zachodnia granica domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 27.02.2015 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 ok 5m od działki jest rów, raczej juz suchy, ok 600m od działki w kierunku wschodnim jest jezioro w kierunku na wschód (do jezioro) jest mniej tego torfu, ale dom mial stać mniej wiecej tak ze punkt 3s jest centralnie na srodku, punkty 1 i 2 to zachodnia granica domu To jezioro kiedyś pewnie było dużo większe dlatego torf u Ciebie jesteś prawdopodobnie na skraju dawnego zbiornika (niestety) Warstwice i zabudowa sugerują że wyżej tego torfu nie ma, teren delikatnie się wznosi. Nie chciał bym Cię martwić ale teren wygląda kiepsko ale niech się wypowiedzą fachowcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 27.02.2015 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 (edytowane) trefa przemarzania dla rejonu badali zgodnie z PN-81/B-03020 wynosi h, = 1,40 m. jaka to epoka ? kreda, jura ? czy może prekambr ... Co można zrobić ? np kolumny żwirowe, nie musi być całość wymieniona gruntu na pospółę. Ten torf nie jest z tego co widzę, tragiczny, Jeśli by miał Mo = 1-3MPa to jeszcze idzie na tym usadzić budynek. Można zastosować taką metodę kolumn MSC Przy pomocy wibracji następuje pogrążanie w gruncie rury, oraz rozpychanie gruntu w kierunku poziomym, przy ruchu wstecznym następuje wypełnienie otworu mieszanką iniekcyjną, (cement ,cement-wapno, cementow-piaskowe, cement-wapno, cement wapno piasek). Kolumny Kombinowane MCC jeszcze jest taka metoda, wykonywany jest rdzeń z iniektu jak wyżej ale tylko w warstwie nie nośnej, reszta jest dogęszczana za pomocą wibracji. Edytowane 27 Lutego 2015 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 08.07.2016 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2016 tym razem ja mam pytanie na FM : jaki jest orientacyjny koszt kolumny żwirowej lub metody kolumn MSC, MCC ? dla np. domu jednorodzinnego o pow. zabudowy np. 100 - 150m2 na planie prostokąta, kwadratu ... ? przy tak trudnych warunkach posadowienia "4 metry torfu + woda 0,5m " pod pow. terenu. - wstępnie Inwestor dostał odp. dot. wymiany gruntu na 70000,-zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forgetit 08.07.2016 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2016 Kolumna żwirowa w takich warunkach nie jest chyba najlepszym pomysłem - może po czasie spowodować konsolidację gruntu i osiadanie budynku.Za fi80cm dł. 4-5m cena przy dużej ilości (pow. 500szt.) wyniosła ok. 550zł/szt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 09.07.2016 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2016 forgetit, dzięki za odp. - nadal niestety jestem w p. wyjścia.1 - wymiana gruntu odpada - chyba największe koszty w porównaniu do innych metod wzmocnienia podłoża2 - mikropale - prawdopodobnie się nie sprawdzą z uwagi na poziom wody gruntowej3 - kolumny żwirowe ( które dawały "światełko w tunelu" ) jak napisałeś mogą spowodować konsolidację gruntu i osiadanie budynku... no i mamy powrót do opcji nr.1 która mnie nie przekonuje ze względu na głęboki dół / jezioro, przed zasypaniem go żwirem, piaskiem, ... utworzeniem warstwy nośnej, no i kosztem takiego zabiegu. masz jakieś pomysły ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 09.07.2016 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2016 ^^Kolumny żwirowe jak i inne tego typu wzmocnienia w torfie się nie sprawdzą ze względu na to, że po prostu nie da się ich w torfie wykonac lub sa po prostu nieeekonomiczne, a to ze względu na sposób wykonana takiej kolumny - przyjezdza tzw "baba" i wbija ten żwir czy inne kruszywo w grunt czyli w przypadku torfu żwir idzie na boki czyli tego żwiru wejdzie tam tyle co praktycznie przy wymianie - to po co sprowadzać cieżki sprzęt? Jedyny co tu może pomóc to albo materac z kruszywa w geosiatce i na to płyta fundamentowa albo wymiana, albo jakieś pale , może jetgrouting lub DSM Trzeba się skontaktować z fachowcami i wycenić różne mozliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forgetit 09.07.2016 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2016 Proponuję zastosować studnie i na to płyta fundamentowa. W zależności od powierzchni i jej kształtu będzie to chyba najtańsze i najpewniejsze rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 09.07.2016 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2016 jacentyy pale , może jetgrouting lub DSM ... - myślę, że wszystkie te podane metody mogą "zagrać" - pozostają z mojej strony zapytania ofertowe do firm specjalizujących się w wzmocniiach podłoża. materac z kruszywa w geosiatceen - jest pomysł, pytanie jak gruby " materac " ? i czy się sprawdzi z uwagi na osiadanie i kiepskie warstwy pod spodem + woda 0,5m p.p.t. forgetit studnie i na to płyta fundamentowa - płyta OK, ale studnie musiałyby w tym przypadku schodzić 5m w dół do warstwy nośnej, a jest woda 0,5m p.p.t..nie wiem ( do końca nie jestem pewien ) czy da się realizować takie studzienki przy ciągłym zalewaniu wodą od tego poziomu 0,5 ? dzięki za poradyczy znacie lub polecacie jakieś firmy specjalistyczne w zakresie jw dla działki Inwestora w okolicy Leszna ( pomiędzy Wrocławiem, a Poznaniem ) ?pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts