Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

płyta fundamentowa na trudnym terenie, prosze o pomoc (posiadam badania)

brochas

Recommended Posts

Witam

własnie otrzymałem wyniki badań gruntu na mojej działce.

Czy można posadowić dom na dobrze zbrojonej płycie, wymiana gruntu tylko nasypowe + dobrze zagęszczona pospółka

niestety całkowita wymiana gruntu jest niemożliwa.

Zastanawiałem się przy pod płytą nie dać kilku wzmacniających pali

posiadam badania gruntu:

http://domset.pl/badania.pdf

proszę o opinię oraz informacje co ewentualnie można zrobić

Mogiła. Jakieś zarośnięte jeziorko.

3-4 metry torfu zasypane 1 metr ziemią z wykopów/gruzem ?

Woda pół metra pod trawą.

Pale/studnie. Utopione 100 tysięcy w wersji ekonomicznej czyli studnie na początek w ziemi.

Nawet jest taki wątek-filmik: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?228480-Dzia%C5%82ka-na-osiedlu-dom%C3%B3w-Pocz%C4%85tek-budowy-i-trzeba-budowa%C4%87-dom-na-palach

Witam

własnie otrzymałem wyniki badań gruntu na mojej działce.

Czy można posadowić dom na dobrze zbrojonej płycie, wymiana gruntu tylko nasypowe + dobrze zagęszczona pospółka

niestety całkowita wymiana gruntu jest niemożliwa.

Zastanawiałem się przy pod płytą nie dać kilku wzmacniających pali

posiadam badania gruntu:

http://domset.pl/badania.pdf

proszę o opinię oraz informacje co ewentualnie można zrobić

To skraj jakiegoś zbiornika? Można by sprawdzić w części środkowej działki w stronę działki 69/30 może będzie mniej do wymiany.

ok 5m od działki jest rów, raczej juz suchy, ok 600m od działki w kierunku wschodnim jest jezioro

w kierunku na wschód (do jezioro) jest mniej tego torfu, ale dom mial stać mniej wiecej tak ze punkt 3s jest centralnie na srodku, punkty 1 i 2 to zachodnia granica domu

To jezioro kiedyś pewnie było dużo większe dlatego torf u Ciebie jesteś prawdopodobnie na skraju dawnego zbiornika (niestety) Warstwice i zabudowa sugerują że wyżej tego torfu nie ma, teren delikatnie się wznosi. Nie chciał bym Cię martwić ale teren wygląda kiepsko ale niech się wypowiedzą fachowcy.

trefa przemarzania dla rejonu badali zgodnie z PN-81/B-03020 wynosi h, = 1,40 m.

jaka to epoka ? kreda, jura ? czy może prekambr ...:bash:

Co można zrobić ? np kolumny żwirowe, nie musi być całość wymieniona gruntu na pospółę.

Ten torf nie jest z tego co widzę, tragiczny, Jeśli by miał Mo = 1-3MPa to jeszcze idzie na tym usadzić budynek.

Można zastosować taką metodę kolumn MSC

Przy pomocy wibracji następuje pogrążanie w gruncie rury, oraz rozpychanie gruntu w kierunku poziomym, przy ruchu wstecznym następuje wypełnienie otworu mieszanką

iniekcyjną, (cement ,cement-wapno, cementow-piaskowe, cement-wapno, cement wapno piasek).

Kolumny Kombinowane MCC jeszcze jest taka metoda, wykonywany jest rdzeń z iniektu jak wyżej ale tylko w warstwie nie nośnej, reszta jest dogęszczana za pomocą wibracji.

Edytowane przez מרכבה

• 1 year później...

tym razem ja mam pytanie na FM :) :

jaki jest orientacyjny koszt kolumny żwirowej lub metody kolumn MSC, MCC ? dla np. domu jednorodzinnego o pow. zabudowy np. 100 - 150m2 na planie prostokąta, kwadratu ... ? przy tak trudnych warunkach posadowienia "4 metry torfu + woda 0,5m " pod pow. terenu.

- wstępnie Inwestor dostał odp. dot. wymiany gruntu na 70000,-zł

forgetit, dzięki za odp. - nadal niestety jestem w p. wyjścia.

1 - wymiana gruntu odpada - chyba największe koszty w porównaniu do innych metod wzmocnienia podłoża

2 - mikropale - prawdopodobnie się nie sprawdzą z uwagi na poziom wody gruntowej

3 - kolumny żwirowe ( które dawały "światełko w tunelu" ) jak napisałeś mogą spowodować konsolidację gruntu i osiadanie budynku

... no i mamy powrót do opcji nr.1 która mnie nie przekonuje ze względu na głęboki dół / jezioro, przed zasypaniem go żwirem, piaskiem, ... utworzeniem warstwy nośnej, no i kosztem takiego zabiegu.

masz jakieś pomysły ?

^^

Kolumny żwirowe jak i inne tego typu wzmocnienia w torfie się nie sprawdzą ze względu na to, że po prostu nie da się ich w torfie wykonac lub sa po prostu nieeekonomiczne, a to ze względu na sposób wykonana takiej kolumny - przyjezdza tzw "baba" i wbija ten żwir czy inne kruszywo w grunt czyli w przypadku torfu żwir idzie na boki czyli tego żwiru wejdzie tam tyle co praktycznie przy wymianie - to po co sprowadzać cieżki sprzęt?

Jedyny co tu może pomóc to albo materac z kruszywa w geosiatce i na to płyta fundamentowa albo wymiana, albo jakieś pale , może jetgrouting lub DSM

Trzeba się skontaktować z fachowcami i wycenić różne mozliwości.

jacentyy

pale , może jetgrouting lub DSM ... - myślę, że wszystkie te podane metody mogą "zagrać" - pozostają z mojej strony zapytania ofertowe do firm specjalizujących się w wzmocniiach podłoża.

materac z kruszywa w geosiatceen - jest pomysł, pytanie jak gruby " materac " ? i czy się sprawdzi z uwagi na osiadanie i kiepskie warstwy pod spodem + woda 0,5m p.p.t.

forgetit

studnie i na to płyta fundamentowa - płyta OK, ale studnie musiałyby w tym przypadku schodzić 5m w dół do warstwy nośnej, a jest woda 0,5m p.p.t..

nie wiem ( do końca nie jestem pewien ) czy da się realizować takie studzienki przy ciągłym zalewaniu wodą od tego poziomu 0,5 ?

dzięki za porady

czy znacie lub polecacie jakieś firmy specjalistyczne w zakresie jw dla działki Inwestora w okolicy Leszna ( pomiędzy Wrocławiem, a Poznaniem ) ?

pozdrawiam