Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

podpowiem pewną rzecz dotyczącą tego projektu.

Jak dobrze ocieplisz dom, wg. współczesnych standardów (czyli 20 cm w ścianach i podłodze, min 30 wełny na poddaszu), to będzie ci trudno dobrać piec na węgiel o odpowiednio małej mocy. Z przewymiarowanym będziesz wypuszczał ciepło (i pieniądze) kominem.

Ten dom ma IMHO jedną poważną wadę - garaż nie jest oddylatowany termicznie od reszty budynku. Innymi słowy jest wielkim mostkiem cieplnym.

lekkie modyfikacje wnętrza:

http://images67.fotosik.pl/658/f4c9fac0fba18400gen.jpg

W jaki sposób zmiana szaf w wiatrołapie/kuchni wpływa na schody? Bo przecież zmian, które naniosłam nie trzeba zastosować łącznie.

W tej chwili w sypialni wersji c310a nie ustawisz normalnej szafy, bo nie ma na nią miejsca. To, co jest wrysowane w projekcie to szafa o głębokości 40 cm.

W wiatrołapie zaś nie ma szafy, jest malutka w korytarzyku i ma max 80 cm szerokości. I mają się w niej zmieścić kurtki i buty czterech osób? A najlepiej jeszcze sukienki, garnitury rodziców, bo przecież we własnej sypialni nie mają głębokiej szafy.

Poddasze tam jest bardzo niskie (spójrz na przekroje), wiec to raczej stryszek, niż poddasze użytkowe, gdzie można zrobić pokoje. Dlatego piszę per "parterówka". A na stryszek to można mieć schody stropowe, rozciągane, umieszczone chociażby na korytarzyku lub w kotłowni. Marnowanie i tak małej przestrzeni domu na wielkie schody, w tym konkretnie projekcie, jest kuriozalne.

Próbowałam z tego projektu coś wycisnąć, by wnętrza miały jakąkolwiek przydatność do mieszkania, bo w tej chwili po prostu dom jest niewygodny. Niestety to projekt z cyklu mieszkanie przyklejone do garażu i kotłowni.

Ale co ja tam wiem, tylko pierdoły piszę. Na szczęście nie ja będę tam mieszkać :)

Edytowane przez Elfir

Pierdoły? ok, niech ci będzie :)

Kupujesz gotowy projekt domu (polecam zastanowić się nad słowem "gotowy") i przerabiasz go kompletnie (bo do przeliczenia jest cała konstrukcja, bo zmieniają się obciążenia), ale to ja piszę "pierdoły"?

Skoro chcesz kompletnie inny dom (o zupełnie innych proporcjach!), to jaki jest sens kupować tego gotowca?

Nie musisz odpowiadać. Wiem, że ludzie myślą, że jest to "taniej" :D

Ja zadalam proste pytanie : czy ktoś buduje ten dom, , ,ty nie budowalas a wracasz się do wątku i ustawiasz mi przedpokój, wiesz co tam będę trzymać i co najlepsze wiesz jak liczna jest moja rodzina.... no przeginasz panienko. Stawiaj sobie tego swojego klocka i nie wymadrzaj sie bo szkoda czytać.

A jak juz postawisz tego klocka to spuść wodę.

• 3 months później...

WItam,

Mamy działkę w gminie czernichów (małopolska) z wodą w działce, prądem, gazem u sąsiada (pod drogą gminną, jakieś 6m od naszej działki).

Chcielibyśy podjąć się karkołomnego zadania jakim jest budowa domu na kredyt.

Nie chciałbym płacić raty ponad 3tys złotych więc zakładam kredyt w wysokości ok 300-320k

Czy jest to budzet ktory pozwoli na wybudowanie skromnego domu wg tego projektu : http://www.tooba.pl/projekt-domu-Rumiankowy-wariant-I-C310a-TGD-732 (jest to projekt ktory idealnie pasuje na nasza dzialke )

Dodam tylko, że poddasza nie chcemy teraz adaptować, czyli do wykończenia tylko dół (ca. 80m2)

Czy móglbym prosic o ewentualne rady nt tego projektu vs naszego budzetu ?

Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi

Pozdrawiam

PS

Jestem pod ogormnym wrażeniem wiedzy niektórych uzytkownikow :)

Edytowane przez UtoPence

WItam,

Mamy działkę w gminie czernichów (małopolska) z wodą w działce, prądem, gazem u sąsiada (pod drogą gminną, jakieś 6m od naszej działki).

Nie chciałbym płacić raty ponad 3tys złotych więc zakładam kredyt w wysokości ok 300-320k

Czy jest to budzet ktory pozwoli na wybudowanie skromnego domu wg tego projektu : http://www.tooba.pl/projekt-domu-Rumiankowy-wariant-I-C310a-TGD-732 (jest to projekt ktory idealnie pasuje na nasza dzialke )

Pozdrawiam

PS

jezeli chociaż troche zrobisz sam to z palcem w ... nosie, ja duzo wiekszy i bardziej skomplikowany projekt zrobiłem niewiele drozej (350k)

• 1 month później...
WItam,

Dodam tylko, że poddasza nie chcemy teraz adaptować, czyli do wykończenia tylko dół (ca. 80m2)

Pozdrawiam

PS

My z budową wg tego projektu ruszamy w przyszłym tygodniu, zmiany jakie wprowadziliśmy to :

- poszerzenie domu o metr od strony salonu i kuchni

- przeniesienie tarasu na bok budynku (usytuowanie względem stron świata)

- z najmniejszego pokoju zrobiliśmy łazienkę

- w miejscu łazienki garderoba

- spiżarka w kuchni

I to tyle :)

Tez kupiliśmy projekt domu w tooba, dostaliśmy kosztorys na uwaga.... 440 tys, ale jest to dużo za dużo! kosztorys z muratora opiewa na uwaga 260 tys za ten sam stan. my chcemy się zmieścić w 300 tys i po pierwszych zamówieniach myślę, że jest to jak najbardziej realne :)

Zapraszamy na naszego bloga :)