Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Od kiedy "nalicza się" zasiedzenie?

jutlandia

Recommended Posts

sSiwy 12 pozwól, że doprecyzuję, czy chodzi o moje posiadanie.

Sąsiad sprzedał "pół" swojej działki, ja teraz na niej mieszkam. "Pół" bo geodeta nie podzielił po równo... mi trafiła się większa część, w papierach wszystko gra, jednak sąsiad neguje granicę i zajmuje część mojej ziemi. Nadal - zasiedzenie jest od momentu kupienia przeze mnie? Przepraszam jeśli tylko niepotrzebnie komplikuję...

Sąsiad. Geodeta pomylił się w dzieleniu działki "na pół" i wyznaczył mu granicę nie tak jak sąsiad chciał. Ja po kupnie, dla dobrych stosunków sąsiedzkich, postawiłam płot na swoją niekorzyść (to naprawdę spora ilość). Niestety sąsiad i tak wini mnie za całe zło tego świata i rozpowiada po wsi, jak to mnie urządzi i że już załatwia, że legalnie odbierze mi ten fragment działki... zastanawiam się na ile może w tym być ziarno prawdy... Chciałam z nim na początku spisać umowę dzierżawy za 1 PLN/rocznie, ale wtedy zaczęła się "wojna", bo on uważa, że to, że wynajęty przez niego geodeta się pomylił to mój problem. Zaznaczam: w papierach u mnie wszystko gra i nie ma co do tego wątpliwości. Stąd pytanie, od kiedy sąsiad "zasiedza" moją działkę, od swojego podziału działki, czy mojego kupna?

Postawienie płotu w pewnym sensie, "potwierdza" roszczenia sąsiada - przynajmniej teoretycznie, ale praktycznie od tego dnia biegnie rzeczywiste posiadanie tego skrawka działki przez sąsiada, o ile udowodni "trwałe" użytkowanie tego skrawka (kopał, siał, utwardzał teren, opłacał podatek).

Czyli jest to (może być) początek terminu.