Kominki Piotr Batura 28.02.2015 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2015 W JEDNYM Z WĄTKÓW "POZBIERAŁEM DO KUPY"...Coś pominąłem? Skorzystam z okazji i przemycę w eter kilka spostrzeżeń ze swojego ogródka. Tak jak wcześniej wspominałem, często borykamy się z problemem źle zaprojektowanego komina do kominka. Nie można oczywiście obarczać wyłącznie architektów za te błędy. Większość jest wynikiem radosnej interpretacji projektu, i ogólnego braku wiedzy na temat urządzeń ogniowych. Trzy - cztery pokolenia szczęśliwych użytkowników centralnego ogrzewania przestały się tym interesować i nagła moda na ogień w domu nas zaskoczyła. Krótko. 1.Skończyła się era tzw kominów uniwersalnych. Chcąc prawidłowo narysować projekt zawierający komin (nie tylko do kominka), trzeba wyciągnąć od inwestora wiedzę na temat planowanego urządzenia grzewczego . Jeśli nie, fajnie byłoby w projekcie zaznaczyć, że rodzaj i przekrój komina trzeba ustalić po decyzji do czego będzie służył. 2.Nie rysujcie komina w miejscu w którym ma stać kominek! 3.Nie rysujcie do kominka kominów systemowych z rurami ceramicznymi, bo połowa wkładów kominkowych zniszczy je po kilku paleniach. Informacje dotyczące emisji temperatury do komina, zawarte w większości kart technicznych kominków mijają się (znacznie) z prawdą i późniejsza praktyką . Komin systemowy ceramiczny jest doskonały do piecokominka. 4.Starajcie się rysować kominy jak najbliżej najwyższego fragmentu dachu. Najlepiej w kalenicy. 5.Planując kominek otwarty w standardowym domu jednorodzinnym (7-9 mb komina), rysujcie przekrój wewnętrzny przewodu dymnego będący 1/9 przekroju otworu w kominku. 6.Dla kominków z wkładem, lepiej narysować przekrój za duży niż za mały. Z nadmiernym ciągiem łatwiej sobie poradzić niż z jego niedoborem. 7.Komin niekoniecznie musi być ciężki i obarczony solidnym fundamentem. Są kominy ważące ok 100 kg, zakończone na dachu w estetyczny, tradycyjnie wyglądający sposób. 8.Warto komin do kominka budowany z cegieł, zaopatrzyć we wkład ze stali stopowej - cienkiej - 0,5mm. To niewielki wydatek w kontekście korzyści jakie może przynieść. 9.Dobrze jest w domach z wentylacją grawitacyjną, tak projektować urządzenia ogniowe, by nie tworzyć wspólnego komina spalinowo - wentylacyjnego. Nawet w najlepszej rodzinie zdarzają się cofki kanałami wentylacyjnymi zbudowanymi obok dymnych. 10.Komin spalinowy powinien być otynkowany i tak pozostawiony. Zakrywanie go np płytą GK, lub obudowywanie innego rodzaju elastycznymi płytami, pozbawia użytkownika kontroli jego stanu. Zamiast tynku można zatopić w kleju siatkę. 11.Komin buduje się jako konstrukcję niezależną lub połączoną ze ścianami. 12. Komin systemowy nie powinien być elementem ściany, czy elementem trwale z nią połączonym. Komin systemowy ceramiczny należy stabilizować za pomocą kotw czy stalowych łączników. Komin systemowy przechodzący przez strop betonowy dylatujemy materiałem niepalnym. 13. Fundament dla komina. Temat podzielę na podpunkty. a) Komin związany ze ścianami stawiamy na tym samym co ściany fundamencie b) Wolnostojący komin można postawić na odrębnym fundamencie. c) Komin systemowy ze stali nie potrzebuje żadnych fundamentów 14. Nie mając sprecyzowanych oczekiwań, szacht kominowy powinien mieć przekrój 25 x 25 cm. Budujesz z cegły, albo z pustaków systemowych. Projektując / rysując - przy cegle dochodzi po 14 cm z każdej strony (bez tynku), przy pustaku dodajesz do tych 25 cm, jeszcze 5-6 z każdej strony (tez bez tynku). Pustaki systemowe kupuje się gołe i wesołe, bez bebechów typu rury szamotowe, wełna, kratki, blaszki, itp...Co włożyć do takiego komina zadecyduje dostawca urządzenia grzewczego. 15. W domach drewnianych, warto ścianę przy której ma stanąć komin i kominek, zrobić z cegieł, lub innego materiału niepalnego... 16. Nadal aktualne - jak sobie przypomnę coś jeszcze, dopiszę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 01.03.2015 07:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 Zawsze macie tyle uwag, a jak trzeba coś z pożytkiem zrobić...CISZA! Nikt nie ma nic do powiedzenia, czy ja byłem taki dokładny i spisałem wszystko?! Ni wydaje mi się... Dopiszę: 17. Wyboru komina lepiej nie zlecać sprzedawcy hurtowni budowlanej, dostarczającej pozostałe materiały budowlane na naszą budowę. Nie spotkałem jeszcze takiego, który się zna na kominach. Czasem dobrze doradza nam w wyborze średnicy. 180 lub 200mm z dwóch dostępnych na placu systemów. To zwykle jedyna różnica miedzy kominami jaką zna... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pol-u 01.03.2015 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 (edytowane) Martwi mnie punkt 3. Bo nie wiem czy to co będę miał będzie bliższe piecokominka czy ciepłego kominka. Ale tak sobie myślę, że w sumie moje spaliny powinny być dość dobrze schłodzone i może ceramika tak bardzo nie będzie dostawała w d. A.. i jeszcze chciałem dodać, że właśnie takie rzeczy lubię tu czytać Edytowane 1 Marca 2015 przez pol-u Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 01.03.2015 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 Pytanie do pkt.10 czy można ewentualnie obudować w części poniżej wlotu spalin? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 01.03.2015 12:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 Pytanie do pkt.10 czy można ewentualnie obudować w części poniżej wlotu spalin? Każde odstępstwo od norm, wymaga indywidualnego podejścia i oceny kogoś doświadczonego lub mającego uprawnienie do wzięcia za to odpowiedzialności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 01.03.2015 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 Każde odstępstwo od norm, wymaga indywidualnego podejścia i oceny kogoś doświadczonego lub mającego uprawnienie do wzięcia za to odpowiedzialności. Kominarz?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 01.03.2015 12:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 Też, ale co drugi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 01.03.2015 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 Raczej co 10 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 01.03.2015 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 Raczej co 10 . Wow to nawet nie będę pytał zrobię jak uważam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts