Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie nowego domu - dużo pytań

Misiekfu

Recommended Posts

Witam!

Stoję przed wyborem sposobu ogrzewania nowego domu który własnie budujemy. Przeczytałem kilka stron forum ale dalej mam mętlik w głowie.

Zacznę może od początku:

Dom to projekt Libra z małymi przeróbkami ( brak garażu ) ocieplenie docelowe to 20 cm grafitowego styro na elewacji, na drugim stropie(wylanym) 15 cm styro + 10 cm wełny, okna Uw ok. 0,8, rekuperacja. Na działce niby jest dostępny gaz ale z racji iż działka jest bardzo długa koszt przyłącza gazowego był by spory a że od początku byłem za paleniem głównie drzewem ( mam go pod dostatkiem ) i ew węglem biorę raczej pod uwagę piec na paliwo stałe.

Po lekturze forum doszedłem do wniosku że najbardziej odpowiadał by mi piec z dolnym spalanie (ew. zgazowujący drewno ale tego trochę się boję bo nigdy nie miałem z nim styczności) i do tego bufor ok 1000l. Na początku przyjąłem ogrzewanie podłogowe na dole w części dziennej + łazienka na górze ale teraz mocno się zastanawiam czy nie warto całkowicie zrezygnować z grzejników na rzecz podłogówki. CWU myślałem uzyskać z pompy ciepła.

Co myślicie o takim rozwiązaniu?

To co napisałem powyżej to są tylko moje przemyślenia i jestem jak najbardziej otwarty i ciekawy propozycji oraz wskazówek z Waszej strony.

Przyklej może link do projektu, czy to ten ok 140m2 pow?

Dobrze by było, gdybyś dał trochę grubszą izolację na stropie, swoją droga - po co wełna?

Jak chcesz mieć bufor 1000l to pomyśl nad grzaniem prądem, ja mam dom 135m2 po podłogach, podobnie ocieplony, ale z kilkoma mostkami i mieszczę się w taryfie do 1200m3 gazu rocznie, ostatni roczny rachunek to ok2400zł, za prąd w w taniej taryfie zapłacisz tyle samo, a drewnem możesz sobie w kominku palić. CWU też z bufora, zaoszczędzisz sporo na kotle i pompie...

Witam!

Stoję przed wyborem sposobu ogrzewania nowego domu który własnie budujemy. Przeczytałem kilka stron forum ale dalej mam mętlik w głowie.

Zacznę może od początku:

Dom to projekt Libra z małymi przeróbkami ( brak garażu ) ocieplenie docelowe to 20 cm grafitowego styro na elewacji, na drugim stropie(wylanym) 15 cm styro + 10 cm wełny, okna Uw ok. 0,8, rekuperacja. Na działce niby jest dostępny gaz ale z racji iż działka jest bardzo długa koszt przyłącza gazowego był by spory a że od początku byłem za paleniem głównie drzewem ( mam go pod dostatkiem ) i ew węglem biorę raczej pod uwagę piec na paliwo stałe.

Po lekturze forum doszedłem do wniosku że najbardziej odpowiadał by mi piec z dolnym spalanie (ew. zgazowujący drewno ale tego trochę się boję bo nigdy nie miałem z nim styczności) i do tego bufor ok 1000l. Na początku przyjąłem ogrzewanie podłogowe na dole w części dziennej + łazienka na górze ale teraz mocno się zastanawiam czy nie warto całkowicie zrezygnować z grzejników na rzecz podłogówki. CWU myślałem uzyskać z pompy ciepła.

To co napisałem powyżej to są tylko moje przemyślenia i jestem jak najbardziej otwarty i ciekawy propozycji oraz wskazówek z Waszej strony.

1) Zamień 10cm wełny na 15-20cm styropianu

2) W posadzce na gruncie min. 20cm styropianu

3) Wszędzie podłogówka - dla wygody

4) Pompa PW do CWU i piec? To już lepiej Pompa PW/GW na CO+CWU

Gdybyś wszędzie dołożył jeszcze po 5cm izolacji (do tego co podałem) mógłbyś grzać prądem, ale opłaca się tylko jeśli w taniej taryfie.

najtaniej kocioł zgazujący ale przy tej izolacji to nie wiem czy jest sens iść w obsługowe ogrzewanie, nie napisałeś jaki duży dom. Przy prądzie zaoszczędzisz kilka tys. na starcie a jak decyzje podejmiesz przed budowwą to może wprowadzić zmiany w projekcie i zaoszczędzić dużo wiecej

Dom z wyglądu podobny do mojego, ocieplenie lepsze bo 20 cm a u mnie 12. Jak dobrze wybuduje to do ogrzania będzie potrzebował około 4kWh. Gdzie taki piec znajdzie. Pakowanie się razem w PC do wody i piec do CO to totalny bezsens. Dla mnie dobrym rozwiązaniem to albo sam prąd w postaci małego kotła lub kabe + bojler, ewentualnie sama PC/PW. Podłogówka na całości.

plusfoto - owszem. Ale potem płaci się za długość przyłącza. Jeśli nitka idzie gdzieś w ulicy i przyłącze będzie krótkie to potem pociągnięcie od skrzynki do domu można załatwić sobie taniej.

Myślę, że zakup gruntowej PC z odwiertami będzie droższe od przyłącza i pieca gazowego.

Gość Arturo72
Witam!

Bardzo słabo czytałeś lub czytasz forum lub ciężko ze zrozumieniem skoro nie masz w dalszym ciągu zielonego pojęcia o doborze systemu grzewczego do domu a jak masz to jakiś bezsens :)

Czy znasz zapotrzebowanie domu na ciepło ?

Czy znasz koszt jednostki energii dla poszczególnych źródeł ciepła ?

Czy znasz koszty poszczególnych systemów grzewczych ?

Odpowiesz sobie na te pytania to i sam sobie odpowiesz jaki system grzewczy będzie najbardziej optymalny dla tego domu.

Także powodzenia w dalszej nauce ;)

Dobrze by było, gdybyś dał trochę grubszą izolację na stropie, swoją droga - po co wełna?

Miałem majstrów starej daty i dla nich 15 cm styro to było aż nad to. Na tym styropianie jest zrobiona szlichta i wymyśliłem sobie że jeszcze wcisnę między krokwie 10cm (może zmieszczę 15cm ale dach już jest i może być problem) wełny skalnej. Lepszy w takim wypadku był by steropian?

Gdybyś wszędzie dołożył jeszcze po 5cm izolacji (do tego co podałem) mógłbyś grzać prądem, ale opłaca się tylko jeśli w taniej taryfie.

Prądu w ogóle nie brałem pod uwagę ale widzę że jest coraz częściej polecany. Nie znam nikogo kto by prądem grzał w porównaniu do innych paliw stąd moja nieufność. W dodatku stoi już komin a tani nie był :(

Drogie przyłącze gazownia robi do granicy. Dalej sam ciągniesz i jest o wiele taniej.

No właśnie od granicy do domu mam ponad 100m ale w razie czego zostawiłem miejsce w kominie na jakąś kwasówkę pod piec gazowy w przyszłości.

Na chwilę obecną mam dostęp do taniego drewna i nie jest dla mnie problemem rozpalanie czy przygotowanie drewna bo jestem do tego przyzwyczajony a nawet czasem lubię pomachać siekierą :) Jedyne co mi do tej pory przeszkadzało to konieczność rozpalania na ciepłą wodę w lecie (dlatego PC) no i częste podkładanie (dlatego wymyśliłem sobie bufor).

Bardzo słabo czytałeś lub czytasz forum lub ciężko ze zrozumieniem skoro nie masz w dalszym ciągu zielonego pojęcia o doborze systemu grzewczego do domu a jak masz to jakiś bezsens

Kolego żeby dobrze dobrać system grzewczy do domu to w mojej ocenie dobrze jest mieć kilka lat praktyki w tym temacie a nie kilka tygodni czytania forum. Po to zadałem pytanie żeby posłuchać ludzi mądrzejszy ode mnie.

Jeszcze jeśli chodzi o podłogówkę to myślicie że dobrym pomysłem jest rezygnacja ze wszystkich grzejników. Na dole jestem zdecydowany aby wszędzie dać podłogówkę ale w sypialniach jak postawię łóżko czy rzucę jakiś dywan to boję się żeby czasem za zimno nie było. No i czy na podłogówkę mogę dać zwykłe panele lub deskę barlinecką czy musi być płytka ceramiczna.

Gość Arturo72

Kolego żeby dobrze dobrać system grzewczy do domu to w mojej ocenie dobrze jest mieć kilka lat praktyki w tym temacie a nie kilka tygodni czytania forum. Po to zadałem pytanie żeby posłuchać ludzi mądrzejszy ode mnie.

Dlatego odpowiedz sobie na pytania a wszystko stanie się jasne:

Czy znasz zapotrzebowanie domu na ciepło ?

Czy znasz koszt jednostki energii dla poszczególnych źródeł ciepła ?

Czy znasz koszty poszczególnych systemów grzewczych ?

Odpowiesz sobie na te pytania to i sam sobie odpowiesz jaki system grzewczy będzie najbardziej optymalny dla tego domu.

Jeszcze jeśli chodzi o podłogówkę to myślicie że dobrym pomysłem jest rezygnacja ze wszystkich grzejników. Na dole jestem zdecydowany aby wszędzie dać podłogówkę ale w sypialniach jak postawię łóżko czy rzucę jakiś dywan to boję się żeby czasem za zimno nie było. No i czy na podłogówkę mogę dać zwykłe panele lub deskę barlinecką czy musi być płytka ceramiczna.

Podłogówka to najlepsza rzecz pod słońcem,nie zastanawiaj się.

Ja mam 80% paneli a są na forum,którzy mają parkiet nad podłogówką i mają ciepło w domu.

No, zadajesz pytania jak budujący 10-15 lat temu. :) Teraz to już raczej ludzie zastanawiają się co wybrać na podłogówkę wyłącznie z powodów estetycznych czy praktycznych :)

Na forum jest kilka wątków o układaniu drewnianych podłóg na podłogówce.

Piec na drewno - zdajesz sobie sprawę, że w zasadzie nie będziesz mógł wyjechać na urlop w sezonie grzewczym?

Można mieć prąd/PC i kominek do dogrzewania darmowym drewnem.

Na działce niby jest dostępny gaz ale z racji iż działka jest bardzo długa koszt przyłącza gazowego był by spory

Drogie przyłącze gazownia robi do granicy. Dalej sam ciągniesz i jest o wiele taniej.

zamiast dywagować, lepiej złożyc wniosek o WT przyłącza, tam będzie wyszczególnione ile to będzie kosztować. Ja się za głowę złapałem, jak przeczytałem na ile mi wyliczyli (rozbudowa sieci, na małym odcinku co prawda, z partycypacją kosztów z gazownią - ale i tak kosmos cenowy)....mimo że nie nastawiałem się na gaz, to cieszę się że taki wniosek złożyłem, bo miałem pełną jasność w tej kwestii

Dziwne z tym gazem, do mnie i sąsiada gazownia ciągnęła rurę 150m i zapłaciliśmy ryczałtem po 1,6tys, dużo drożej mnie wyszła instalacja 'wewnętrzna' (czyli od skrzynki do kotła).

Misiektfu - napisałeś 'ocieplenie docelowe' - masz już izolację, czy dopiero planujesz? Dach masz ocieplony po stropie i chcesz jeszcze dać wełnę między krokwie? Rozumiem, że jest jakiś nieogrzewany strych? Lepiej zwiększyć warstwę na stropie.

Możesz pomyśleć nad pompą pow-wod, skoro i tak chcesz do cwu, koszt pewnie z 25tys, ale w bardzo niskich temperaturach nie wydala, warto poczytać tematy z pompami, to się dowiesz więcej.

Palenie drewnem zostawiłbym w kominku, może małe rozprowadzenie ciepła?

Gość Arturo72

Możesz pomyśleć nad pompą pow-wod, skoro i tak chcesz do cwu, koszt pewnie z 25tys, ale w bardzo niskich temperaturach nie wydala, warto poczytać tematy z pompami, to się dowiesz więcej.

Bzdura,stąd właśnie biorą się mity jak jeden drugiemu coś tam powiedział.

Moja pracowała do tej pory przy -18st.C i nie zauważyłem nic strasznego. Przy tej temp. pracowała na ogrzewanie 6-7h/dobę bo tylko tyle było trzeba,pobierala przy tym ok.3,5kWh/godzinę pracy.

(rozbudowa sieci, na małym odcinku co prawda, z partycypacją kosztów z gazownią - ale i tak kosmos cenowy)

U mnie krótkie przyłącze (jakieś 4 m) kosztowało 4 tyś, bo mają widełki cenowe (1m-10 m - 4 tyś)

Edytowane przez Elfir

Gość Arturo72
Ale gdzie jest ta bzdura?

W różnych pompach jest różna temperatura min., gdzie jest gwarantowana praca.

Podaj wykres sprawności swojej pompy i jaki masz model.

W Polsce zdarzały się temperatury -40* :)

Bzdura,że takie pompy nie wydalaja.

Każda pompa powietrze-woda odpowiednio dobrana pod obciążenie cieplne domu wydoli,nniezaleznie od modelu.

Mam panasa t-cap 9kW