Misiekfu 01.03.2015 23:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 Witam!Stoję przed wyborem sposobu ogrzewania nowego domu który własnie budujemy. Przeczytałem kilka stron forum ale dalej mam mętlik w głowie.Zacznę może od początku:Dom to projekt Libra z małymi przeróbkami ( brak garażu ) ocieplenie docelowe to 20 cm grafitowego styro na elewacji, na drugim stropie(wylanym) 15 cm styro + 10 cm wełny, okna Uw ok. 0,8, rekuperacja. Na działce niby jest dostępny gaz ale z racji iż działka jest bardzo długa koszt przyłącza gazowego był by spory a że od początku byłem za paleniem głównie drzewem ( mam go pod dostatkiem ) i ew węglem biorę raczej pod uwagę piec na paliwo stałe.Po lekturze forum doszedłem do wniosku że najbardziej odpowiadał by mi piec z dolnym spalanie (ew. zgazowujący drewno ale tego trochę się boję bo nigdy nie miałem z nim styczności) i do tego bufor ok 1000l. Na początku przyjąłem ogrzewanie podłogowe na dole w części dziennej + łazienka na górze ale teraz mocno się zastanawiam czy nie warto całkowicie zrezygnować z grzejników na rzecz podłogówki. CWU myślałem uzyskać z pompy ciepła.Co myślicie o takim rozwiązaniu?To co napisałem powyżej to są tylko moje przemyślenia i jestem jak najbardziej otwarty i ciekawy propozycji oraz wskazówek z Waszej strony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owp 02.03.2015 05:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2015 Przyklej może link do projektu, czy to ten ok 140m2 pow?Dobrze by było, gdybyś dał trochę grubszą izolację na stropie, swoją droga - po co wełna?Jak chcesz mieć bufor 1000l to pomyśl nad grzaniem prądem, ja mam dom 135m2 po podłogach, podobnie ocieplony, ale z kilkoma mostkami i mieszczę się w taryfie do 1200m3 gazu rocznie, ostatni roczny rachunek to ok2400zł, za prąd w w taniej taryfie zapłacisz tyle samo, a drewnem możesz sobie w kominku palić. CWU też z bufora, zaoszczędzisz sporo na kotle i pompie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 02.03.2015 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2015 Witam! Stoję przed wyborem sposobu ogrzewania nowego domu który własnie budujemy. Przeczytałem kilka stron forum ale dalej mam mętlik w głowie. Zacznę może od początku: Dom to projekt Libra z małymi przeróbkami ( brak garażu ) ocieplenie docelowe to 20 cm grafitowego styro na elewacji, na drugim stropie(wylanym) 15 cm styro + 10 cm wełny, okna Uw ok. 0,8, rekuperacja. Na działce niby jest dostępny gaz ale z racji iż działka jest bardzo długa koszt przyłącza gazowego był by spory a że od początku byłem za paleniem głównie drzewem ( mam go pod dostatkiem ) i ew węglem biorę raczej pod uwagę piec na paliwo stałe. Po lekturze forum doszedłem do wniosku że najbardziej odpowiadał by mi piec z dolnym spalanie (ew. zgazowujący drewno ale tego trochę się boję bo nigdy nie miałem z nim styczności) i do tego bufor ok 1000l. Na początku przyjąłem ogrzewanie podłogowe na dole w części dziennej + łazienka na górze ale teraz mocno się zastanawiam czy nie warto całkowicie zrezygnować z grzejników na rzecz podłogówki. CWU myślałem uzyskać z pompy ciepła. Co myślicie o takim rozwiązaniu? To co napisałem powyżej to są tylko moje przemyślenia i jestem jak najbardziej otwarty i ciekawy propozycji oraz wskazówek z Waszej strony. 1) Zamień 10cm wełny na 15-20cm styropianu 2) W posadzce na gruncie min. 20cm styropianu 3) Wszędzie podłogówka - dla wygody 4) Pompa PW do CWU i piec? To już lepiej Pompa PW/GW na CO+CWU Gdybyś wszędzie dołożył jeszcze po 5cm izolacji (do tego co podałem) mógłbyś grzać prądem, ale opłaca się tylko jeśli w taniej taryfie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 02.03.2015 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2015 najtaniej kocioł zgazujący ale przy tej izolacji to nie wiem czy jest sens iść w obsługowe ogrzewanie, nie napisałeś jaki duży dom. Przy prądzie zaoszczędzisz kilka tys. na starcie a jak decyzje podejmiesz przed budowwą to może wprowadzić zmiany w projekcie i zaoszczędzić dużo wiecej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.03.2015 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2015 Brodowski - podał, że to projekt Libra:http://www.dobredomy.pl/projekt/libraI/?gclid=CKmLz-viicQCFQ_KtAodxD0A7Q Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 02.03.2015 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2015 Dom z wyglądu podobny do mojego, ocieplenie lepsze bo 20 cm a u mnie 12. Jak dobrze wybuduje to do ogrzania będzie potrzebował około 4kWh. Gdzie taki piec znajdzie. Pakowanie się razem w PC do wody i piec do CO to totalny bezsens. Dla mnie dobrym rozwiązaniem to albo sam prąd w postaci małego kotła lub kabe + bojler, ewentualnie sama PC/PW. Podłogówka na całości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.03.2015 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2015 Na działce niby jest dostępny gaz ale z racji iż działka jest bardzo długa koszt przyłącza gazowego był by spory Drogie przyłącze gazownia robi do granicy. Dalej sam ciągniesz i jest o wiele taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 02.03.2015 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2015 Tylko projekt takowego i zatwierdzenie przez gazownie również swoje kosztuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.03.2015 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2015 plusfoto - owszem. Ale potem płaci się za długość przyłącza. Jeśli nitka idzie gdzieś w ulicy i przyłącze będzie krótkie to potem pociągnięcie od skrzynki do domu można załatwić sobie taniej.Myślę, że zakup gruntowej PC z odwiertami będzie droższe od przyłącza i pieca gazowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 02.03.2015 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2015 Witam! Stoję przed wyborem sposobu ogrzewania nowego domu który własnie budujemy. Przeczytałem kilka stron forum ale dalej mam mętlik w głowie. Po lekturze forum doszedłem do wniosku że najbardziej odpowiadał by mi piec z dolnym spalanie (ew. zgazowujący drewno ale tego trochę się boję bo nigdy nie miałem z nim styczności) i do tego bufor ok 1000l. Na początku przyjąłem ogrzewanie podłogowe na dole w części dziennej + łazienka na górze ale teraz mocno się zastanawiam czy nie warto całkowicie zrezygnować z grzejników na rzecz podłogówki. CWU myślałem uzyskać z pompy ciepła. Co myślicie o takim rozwiązaniu? To co napisałem powyżej to są tylko moje przemyślenia i jestem jak najbardziej otwarty i ciekawy propozycji oraz wskazówek z Waszej strony. Bardzo słabo czytałeś lub czytasz forum lub ciężko ze zrozumieniem skoro nie masz w dalszym ciągu zielonego pojęcia o doborze systemu grzewczego do domu a jak masz to jakiś bezsens Czy znasz zapotrzebowanie domu na ciepło ? Czy znasz koszt jednostki energii dla poszczególnych źródeł ciepła ? Czy znasz koszty poszczególnych systemów grzewczych ? Odpowiesz sobie na te pytania to i sam sobie odpowiesz jaki system grzewczy będzie najbardziej optymalny dla tego domu. Także powodzenia w dalszej nauce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 02.03.2015 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2015 Myślę, że zakup gruntowej PC z odwiertami będzie droższe od przyłącza i pieca gazowego. Gruntówka i to z odwiertami dla takiego domku to też nie najlepszy pomysł. Jeśli by wybrał pompę to jedynie z poziomym albo PC/PW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Misiekfu 02.03.2015 22:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2015 Dobrze by było, gdybyś dał trochę grubszą izolację na stropie, swoją droga - po co wełna? Miałem majstrów starej daty i dla nich 15 cm styro to było aż nad to. Na tym styropianie jest zrobiona szlichta i wymyśliłem sobie że jeszcze wcisnę między krokwie 10cm (może zmieszczę 15cm ale dach już jest i może być problem) wełny skalnej. Lepszy w takim wypadku był by steropian? Gdybyś wszędzie dołożył jeszcze po 5cm izolacji (do tego co podałem) mógłbyś grzać prądem, ale opłaca się tylko jeśli w taniej taryfie. Prądu w ogóle nie brałem pod uwagę ale widzę że jest coraz częściej polecany. Nie znam nikogo kto by prądem grzał w porównaniu do innych paliw stąd moja nieufność. W dodatku stoi już komin a tani nie był Drogie przyłącze gazownia robi do granicy. Dalej sam ciągniesz i jest o wiele taniej. No właśnie od granicy do domu mam ponad 100m ale w razie czego zostawiłem miejsce w kominie na jakąś kwasówkę pod piec gazowy w przyszłości. Na chwilę obecną mam dostęp do taniego drewna i nie jest dla mnie problemem rozpalanie czy przygotowanie drewna bo jestem do tego przyzwyczajony a nawet czasem lubię pomachać siekierą Jedyne co mi do tej pory przeszkadzało to konieczność rozpalania na ciepłą wodę w lecie (dlatego PC) no i częste podkładanie (dlatego wymyśliłem sobie bufor). Bardzo słabo czytałeś lub czytasz forum lub ciężko ze zrozumieniem skoro nie masz w dalszym ciągu zielonego pojęcia o doborze systemu grzewczego do domu a jak masz to jakiś bezsens Kolego żeby dobrze dobrać system grzewczy do domu to w mojej ocenie dobrze jest mieć kilka lat praktyki w tym temacie a nie kilka tygodni czytania forum. Po to zadałem pytanie żeby posłuchać ludzi mądrzejszy ode mnie. Jeszcze jeśli chodzi o podłogówkę to myślicie że dobrym pomysłem jest rezygnacja ze wszystkich grzejników. Na dole jestem zdecydowany aby wszędzie dać podłogówkę ale w sypialniach jak postawię łóżko czy rzucę jakiś dywan to boję się żeby czasem za zimno nie było. No i czy na podłogówkę mogę dać zwykłe panele lub deskę barlinecką czy musi być płytka ceramiczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 02.03.2015 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2015 Kolego żeby dobrze dobrać system grzewczy do domu to w mojej ocenie dobrze jest mieć kilka lat praktyki w tym temacie a nie kilka tygodni czytania forum. Po to zadałem pytanie żeby posłuchać ludzi mądrzejszy ode mnie. Dlatego odpowiedz sobie na pytania a wszystko stanie się jasne: Czy znasz zapotrzebowanie domu na ciepło ? Czy znasz koszt jednostki energii dla poszczególnych źródeł ciepła ? Czy znasz koszty poszczególnych systemów grzewczych ? Odpowiesz sobie na te pytania to i sam sobie odpowiesz jaki system grzewczy będzie najbardziej optymalny dla tego domu. Jeszcze jeśli chodzi o podłogówkę to myślicie że dobrym pomysłem jest rezygnacja ze wszystkich grzejników. Na dole jestem zdecydowany aby wszędzie dać podłogówkę ale w sypialniach jak postawię łóżko czy rzucę jakiś dywan to boję się żeby czasem za zimno nie było. No i czy na podłogówkę mogę dać zwykłe panele lub deskę barlinecką czy musi być płytka ceramiczna. Podłogówka to najlepsza rzecz pod słońcem,nie zastanawiaj się. Ja mam 80% paneli a są na forum,którzy mają parkiet nad podłogówką i mają ciepło w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.03.2015 00:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2015 Jeszcze jeśli chodzi o podłogówkę to myślicie że dobrym pomysłem jest rezygnacja ze wszystkich grzejników. Na dole jestem zdecydowany aby wszędzie dać podłogówkę ale w sypialniach jak postawię łóżko czy rzucę jakiś dywan to boję się żeby czasem za zimno nie było. No i czy na podłogówkę mogę dać zwykłe panele lub deskę barlinecką czy musi być płytka ceramiczna. No, zadajesz pytania jak budujący 10-15 lat temu. Teraz to już raczej ludzie zastanawiają się co wybrać na podłogówkę wyłącznie z powodów estetycznych czy praktycznych Na forum jest kilka wątków o układaniu drewnianych podłóg na podłogówce. *** Piec na drewno - zdajesz sobie sprawę, że w zasadzie nie będziesz mógł wyjechać na urlop w sezonie grzewczym? Można mieć prąd/PC i kominek do dogrzewania darmowym drewnem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 03.03.2015 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2015 Na działce niby jest dostępny gaz ale z racji iż działka jest bardzo długa koszt przyłącza gazowego był by spory Drogie przyłącze gazownia robi do granicy. Dalej sam ciągniesz i jest o wiele taniej. zamiast dywagować, lepiej złożyc wniosek o WT przyłącza, tam będzie wyszczególnione ile to będzie kosztować. Ja się za głowę złapałem, jak przeczytałem na ile mi wyliczyli (rozbudowa sieci, na małym odcinku co prawda, z partycypacją kosztów z gazownią - ale i tak kosmos cenowy)....mimo że nie nastawiałem się na gaz, to cieszę się że taki wniosek złożyłem, bo miałem pełną jasność w tej kwestii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owp 04.03.2015 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2015 Dziwne z tym gazem, do mnie i sąsiada gazownia ciągnęła rurę 150m i zapłaciliśmy ryczałtem po 1,6tys, dużo drożej mnie wyszła instalacja 'wewnętrzna' (czyli od skrzynki do kotła).Misiektfu - napisałeś 'ocieplenie docelowe' - masz już izolację, czy dopiero planujesz? Dach masz ocieplony po stropie i chcesz jeszcze dać wełnę między krokwie? Rozumiem, że jest jakiś nieogrzewany strych? Lepiej zwiększyć warstwę na stropie.Możesz pomyśleć nad pompą pow-wod, skoro i tak chcesz do cwu, koszt pewnie z 25tys, ale w bardzo niskich temperaturach nie wydala, warto poczytać tematy z pompami, to się dowiesz więcej.Palenie drewnem zostawiłbym w kominku, może małe rozprowadzenie ciepła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 04.03.2015 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2015 Możesz pomyśleć nad pompą pow-wod, skoro i tak chcesz do cwu, koszt pewnie z 25tys, ale w bardzo niskich temperaturach nie wydala, warto poczytać tematy z pompami, to się dowiesz więcej. Bzdura,stąd właśnie biorą się mity jak jeden drugiemu coś tam powiedział. Moja pracowała do tej pory przy -18st.C i nie zauważyłem nic strasznego. Przy tej temp. pracowała na ogrzewanie 6-7h/dobę bo tylko tyle było trzeba,pobierala przy tym ok.3,5kWh/godzinę pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owp 04.03.2015 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2015 Ale gdzie jest ta bzdura? W różnych pompach jest różna temperatura min., gdzie jest gwarantowana praca. Podaj wykres sprawności swojej pompy i jaki masz model. W Polsce zdarzały się temperatury -40* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.03.2015 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2015 (edytowane) (rozbudowa sieci, na małym odcinku co prawda, z partycypacją kosztów z gazownią - ale i tak kosmos cenowy) U mnie krótkie przyłącze (jakieś 4 m) kosztowało 4 tyś, bo mają widełki cenowe (1m-10 m - 4 tyś) Edytowane 4 Marca 2015 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 04.03.2015 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2015 Ale gdzie jest ta bzdura? W różnych pompach jest różna temperatura min., gdzie jest gwarantowana praca. Podaj wykres sprawności swojej pompy i jaki masz model. W Polsce zdarzały się temperatury -40* Bzdura,że takie pompy nie wydalaja. Każda pompa powietrze-woda odpowiednio dobrana pod obciążenie cieplne domu wydoli,nniezaleznie od modelu. Mam panasa t-cap 9kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts