Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie nowego domu - dużo pytań

Misiekfu

Recommended Posts

Bzdura,że takie pompy nie wydalaja.

To tak dla rozluźnienia dyskusji :D:wave:

wydoli każda tylko pytanie z jaka sprawnością znam takie które już przy -5 pracowały 1do1

Mówimy o PC do ogrzewania poprawnie dobranej a nie marketówce i to kiepskiej do CWU. Kiedyś klimy poniżej -5 stawały a teraz nie.

Za krotkie to powinnas zaplacić 1.8tyś... Powyżej 10m licza sobie te1.8tyś plus jakas stawke za każdy mb.

Aż spojrzałam do spisu kosztów i faktycznie - 4 tyś to było do pieca a nie do skrzynki, z robocizną i materiałem. Wpisałam wszystko pod sformułowaniem "przyłącze gaz".

Mój błąd.

Mówimy o PC do ogrzewania poprawnie dobranej a nie marketówce i to kiepskiej do CWU. Kiedyś klimy poniżej -5 stawały a teraz nie.

Dlatego proponowałem, żeby zapoznać się z tematami forum dt. PCi, a nie wierzyć na słowo Arturo, że skoro jemu działa, to i wszystkim, i każdy model...

tylko każdy marketowy szajs nie będzie się sprawdzał i nie ma znaczenia czy to będzie PC, piec na pellet czy mikrofalówka.

Zakładamy, że jak ktoś się buduje to dla siebie raczej wybiera dobrej jakości urządzenia.

Myślisz, że "marketowy szajs" jest tylko w marketach? Jakoś trzeba odróżnić szajs od dobrego produktu...

dokładnie. przykładowo jest powietrzna pompa Nibe, której producent sam przyznaje, że nie będzie działać za dobrze przy ujemnych temperaturach. a to w sumie renomowany producent (i cena urządzenia chyba też "renomowana"), ale specjalizuje się w pompach gruntowych. ktoś założy, że wystarczy pompa renomowanego producenta i popełni spory błąd.

Edytowane przez imrahil

Za krotkie to powinnas zaplacić 1.8tyś... Powyżej 10m licza sobie te1.8tyś plus jakas stawke za każdy mb.

No a ja mam od skrzynki do domu ok 100 m. dlatego min gazu nie za bardzo biorę pod uwagę. Z racji tego że dom ma być mądrzejszy ode mnie :) już sobie w głowie układałem jak to można wszystko fajnie oprogramować no ale niestety po przeliczeniu kosztorysu z banku (kredyt hipoteczny) gaz jak i pompę ciepła będziemy musieli odłożyć na bardziej odległy termin ( znając polskie realia będzie to chyba jesień naszego życia :).

Jak już wcześniej pisałem mam dostęp do taniego drewna i samo przygotowanie opału mnie jakoś specjalnie nie przeraża ale chciał bym uniknąć częstego podkładania stąd pomysł na 1000l bufor. Do tego znalazłem fajny ( tak mi się wydaje ) sterownik Tech ST-408N który połączył bym min z centralą od alarmu/automatyki i wydaje mi się że miał bym namiastkę bezobsługowej kotłowni ;)

W wątku o izolacjach idzie temat o ogrzewaniu pośrednio, jak by nie było o prądzie można zapominać, jako medium grzewczym.

EP tzw energia pierwotna - dla prądu współczynnik nakładu wynosi 3. Biomasa ma 0,2 różnica jest zasadnicza.

Trzeba spełnić warunki co do izolacyjność przegród.

Widzę że Kolega na kredyt, stąd trzeba wg mnie dobrze dom zaizolować, co by podkładanie drewna do pieca było przyjemnością i nie zrobić systemu

masakrycznie drogiego. Głównie postawił bym na zestaw,

Solar + awaryjnie prąd, pompa ciepła + prąd (chodzi o mrozy -20 np rzadko ale prądem trzeba się wspomóc) tak aby wspomnianego EP nie naruszyć.

Solary + kominek/piecyk .

samo przygotowanie opału mnie jakoś specjalnie nie przeraża...

Na razie nie, a lata szybko lecą...

Rób jak chcesz, ale drewno też kosztuje (choćbyś je miał za darmo to zawsze możesz sprzedać), a ja bez ruszania palcem mam rachunki za CO i CWU na poziomie 1500zł rocznie. Myśl przyszłościowo.

Ja ostatnio poharatałem 21mp drewna tymi rencami, to wiem ile to roboty, dziękuję za dużo ..

max 10mp to już jest granica bólu czasowego. Nie naciskam z biomasą, ponieważ jest to pewne źródło uniezależnienia się od

wpływów zewnętrznych. Problem skali! wg mnie dom winien być obciążony kociołkiem o mocy 5-6 kW max ..

do C.O i C.W.U w tedy drewno będzie jeszcze znośne. Piec na drewnie będzie długo pracował bez awarii, instalacja nie powinna przekroczyć 10tyś zł.

Prosty piec ~1-1,5 kzł plus baniaczek na wodę + nagrzewnica wodna i rozprowadzanie ciepłego powietrza po komnatach.

Pompa ciepła też jest bardzo ciekawym rozwiązaniem, problem polega na wykonaniu DZ... pewnie jak by poszukał i trochę chciało się można

coś zmajstrować, bo cena PC gruntowej full komercja = przerażenie..