Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Oszacowanie przekroju przewodu w izolacji

Recommended Posts

Witam.

Mam problem z samodzielnym oszacowaniem przekroju przewodu. Chodzi o dwa pojedyncze przewody miedziane w izolacji w miejscu przyłącza do budynku (domu jednorodzinnego), czyli zasilanie które idzie do zabezpieczenia głównego i licznika. Grubość jednego takiego przewodu z izolacją to 5,8-6mm średnicy. Gdybym znał grubość izolacji to mógłbym obliczyć przekrój przewodu, ale bez tego nie potrafię.

Może ktoś z forumowiczów ma u siebie przewody około 8mm2, 10mm2, 12mm2 (obstawiam że taki przekrój mogą mieć te przewody) i mógłby zmierzyć ich średnice oraz napisać jaki przekrój odpowiada średnicy około 6mm?

Muszę znać przekrój tych przewodów żeby móc zrobić całą instalacje budynku ponieważ na podstawie tego przekroju będę dobierał przekroje przewodów zasilających do mieszkania, kotłowni, garażu, warsztatu i ogrodu.....

Z góry wielkie dzięki za pomoc.

• Odpowiedzi 64
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Może ktoś z forumowiczów ma u siebie przewody około 8mm2, 10mm2, 12mm2 (obstawiam że taki przekrój mogą mieć te przewody).

W typoszeregu nie istnieją przekroje 8 i 12mm².

na podstawie tego przekroju będę dobierał przekroje przewodów zasilających do mieszkania, kotłowni, garażu, warsztatu i ogrodu.....

Ciekawy sposób doboru przekrojów.

5,8-6mm średnicy z izolacją, to na oko 16mm2 miedzi.

Dobór na podstawie istniejącego przekroju nie jest najgłupszym rozwiązaniem. Zależy co poeta miał na myśli. Może napisze?

Dzięki za konkretną odpowiedz - czyli 16mm2. Wydawało mi się że to będzie około 10mm2, ale nie jestem specjalistą więc nie neguje.

A miałem na myśli to że znając przekrój przewodu zasilającego będę wiedział jakiego maksymalnego przekroju mógłbym użyć do zasilenia konkretnych miejsc takich jak mieszkanie, warsztat, garaż, ogród... Wiadomo że jeśli przewód zasilający cały dom wraz z pomieszczeniami gospodarczymi miałby około 10mm2 to nie użyje takiego samego do zasilenia np samego warsztatu tylko kupił bym do tego celu przewód np 6mm2, natomiast jeśli przewód miałby faktycznie te 16mm2 to mógłbym już użyć trochę większego przekroju do zasilenia warsztatu i mieszkania i wówczas spokojna głowa nawet jesli z czasem przybyło by dodatkowych urządzeń instalacja była by przygotowana na dodatkowe obciążenia....

Oczywiście mogę sie mylić bo specjalistą w tej dziedzinie nie jestem więc chetnie wysłucham uwag bardziej doświadczonyvh kolegów.

I jeśli jeszcze ktoś będzie w stanie oszacować przekrój przewodu miedzianego o średnicy mierzonej wraz z izolacją - 6mm to proszę pisać, im więcej odpowiedzi tym lepiej.

Dobór na podstawie istniejącego przekroju nie jest najgłupszym rozwiązaniem. Zależy co poeta miał na myśli. Może napisze?

Nie jest najgłupszym rozwiązaniem, powiadasz.... ?

Okaże się, że w WLZ jest:

a) 16mm² Cu

b) 6mm² Al.

Jakie przekroje przewodów w instalacji dobierzesz w przypadku a i w przypadku b ???

Wiadomo że jeśli przewód zasilający cały dom wraz z pomieszczeniami gospodarczymi miałby około 10mm2 to nie użyje takiego samego do zasilenia np samego warsztatu tylko kupił bym do tego celu przewód np 6mm2,

Oczywiście mogę sie mylić .

Oczywiście się mylisz

a) 16mm² Cu

b) 6mm² Al.

Jakie przekroje przewodów w instalacji dobierzesz w przypadku a i w przypadku b ???

a) 16mm² Cu

b) 4mm² Cu

Ponieważ:

ponieważ na podstawie tego przekroju będę dobierał przekroje przewodów zasilających do mieszkania, kotłowni, garażu, warsztatu i ogrodu......

To oczywiście odpowiedź przy pewnych założeniach upraszczających.

Edytowane przez krzcel

Dzięki za konkretną odpowiedz - czyli 16mm2. Wydawało mi się że to będzie około 10mm2, ale nie jestem specjalistą więc nie neguje.

I raczej masz rację że 10 mm2, to zależy od producenta i typu kabla. Na przykład dla 10mm2:

H07Z-U 450/750V średnica zewnętrzna 5,5mm

H07Z-R 450/750V średnica zewnętrzna 5,8mm

H07G-K 450/750V średnica zewnętrzna 6,5mm

H07V2-K 450/750V średnica zewnętrzna 6,0mm

H07Z-K 450/750V średnica zewnętrzna 6,8mm

YLY 0,6/1 średnica zewnętrzna 10,4mm

Czyli jednak muszę wycofać się ze swojej wcześniejszej odpowiedzi i odpowiedzieć tak, jak bardzo na tym forum jest lubiane : wezwij elektryka.

Edytowane przez krzcel

I raczej masz rację że 10 mm2, to zależy od producenta i typu kabla. Na przykład dla 10mm2:

H07Z-U 450/750V średnica zewnętrzna 5,5mm

H07Z-R 450/750V średnica zewnętrzna 5,8mm

H07G-K 450/750V średnica zewnętrzna 6,5mm

H07V2-K 450/750V średnica zewnętrzna 6,0mm

H07Z-K 450/750V średnica zewnętrzna 6,8mm

YLY 0,6/1 średnica zewnętrzna 10,4mm

Czyli jednak muszę wycofać się ze swojej wcześniejszej odpowiedzi i odpowiedzieć tak, jak bardzo na tym forum jest lubiane : wezwij elektryka.

Myślę że mimo wszystko nie będą to przewody o przekroju mniejszym niż 10mm2, a więc na tej podstawie będę dalej działał. Do zasilenia poszczególnych miejsc użyję przewodów 6 i 4mm2 co powinno moim zdaniem wystarczyć.

Poradzcie jeszcze laikowi jaki przewód (o jakim oznaczeniu) można poprowadzić w powietrzu do pomieszczeń gospodarczych?

Mam już do tego celu linkę stalową izolowaną a więc nie potrzebuje przewodu z linką tylko najtańszy przewód który się nadaje do tego celu....

Jeszcze jedno pytanko. Czy przewody 3x2,5 450/750V sprzedawane na allegro tej najtańsze czyli po około 215zł za 100 metrów można brać bez obaw czy może lepiej wystrzegać niektórych firm? Jeden allegrowicz oferuje w tej cenie przewody firm TELEFONIKA i NKT, można je brać bez obaw? Może napiszcie jakich fim przewody kupować a jakie omijać, chyba że wszystkie firmy oferują podobną jakość a elektryk z którym kiedyś miałem doczynienia próbował mi nawinąć makaron na uszy wciskając swoje drogie ale "najlepsze przewody".

Chcesz z jednej fazy obskoczyć mieszkanie, warsztat nie wiem czy to się uda, a zabezpieczenie przedlicznikowe jakie?

Niestety nie ma przyłącza trójfazowego, a żeby to zrobić to trzeba by elektryka i koszta wyjdą nie małe, wiem bo już raz to przerabiałem i wszystko kosztowało mnie blisko 7000zł, wówczas zraziłem sie trochę do elektryków a bardziej ich cenników i wolę robić sam wszystko co tylko jestem w stanie.

Żeby było jasne to warsztat ma służyć mi do majsterkowania i wbrew pozorom nie będzie tam dużego obciążenia. Na wyposażeniu planuję, kompresor, spawarkę, jakąś szlifierkę stołową i narzędzia typu, wiertarka, szlifierka kątowa, ale myślę ze najwazniejsze jest to że nigdy nie będę używał kilku narzędzi jednocześnie, tylko po kolei.

Poradzcie jeszcze laikowi...

A w jaki sposób drogi laiku zamierzasz sfinalizować swoje "dzieło", czyli wykonać pomiary i oświadczyć, że to co zbudowałeś jest bezpieczne i nie zagraża zdrowiu i życiu. Masz w ogóle jakiś "papier" upoważniający cię przynajmniej do zajmowania się eksploatacją instalacji elektoenergetycznych?

Jaką linię obrony zaprezentujesz przed sądem, gdy twoje "dzieło" kogoś zabije?

A w jaki sposób drogi laiku zamierzasz sfinalizować swoje "dzieło", czyli wykonać pomiary i oświadczyć, że to co zbudowałeś jest bezpieczne i nie zagraża zdrowiu i życiu. Masz w ogóle jakiś "papier" upoważniający cię przynajmniej do zajmowania się eksploatacją instalacji elektoenergetycznych?

Jaką linię obrony zaprezentujesz przed sądem, gdy twoje "dzieło" kogoś zabije?

A co nie można robić niebezpiecznych rzeczy we własnym garażu?!

A Ty jak się będziesz tłumaczyć jak potrącisz kogoś jadąc w terenie zabudowanym 60km/h a nie 50?

Edytowane przez mt-instalacje

A co nie można robić niebezpiecznych rzeczy we własnym garażu?!

A Ty jak się będziesz tłumaczyć jak potrącisz kogoś jadąc w terenie zabudowanym 60km/h a nie 50?

Odpowiedziałem na Twój priv ale przy przyjmowaniu takiej postawy jak tutaj to raczej nikt Ci nie pomoże, co ma wspólnego przekraczanie dopuszczalnej prędkości przez kierowców do ryzykowania zdrowiem i życiem najbliższych. Jeśli przebudujesz instalację i nikomu nic się nie stanie to i tak bedziesz mógł podłączyć na raz najwyżej żelazko i lodówkę bo czajnik już nie.

To nie ja odpowiedziałem, a jakiś inny forumowicz, nie mniej jednak przyznaje mu rację. Dziękuje wszystkim którzy wnieśli cokolwiek do tematu a "kolegom" "zbich70" dziękuję z nadzieją że wiecej nie będą się udzielać w tym temacie skoro bo "wezwać elektryka" mogę bez wchodzenia na forum i nie po to założyłem ten temat.

Do zasilenia poszczególnych miejsc użyję przewodów 6 i 4mm2 co powinno moim zdaniem wystarczyć....

Musisz użyć takiego samego przekroju jak jest w rozdzielni (czyli te 10 lub 16mm2) a jeżeli chcesz zmniejszyć przekrój, to musisz dołożyć zabezpieczenia dostosowane do mniejszego przekroju.

.

Tu moc odbiorów nie ma nic do rzeczy. Choćbyś miał w garażu jedną żarówkę, to i tak masz tam doprowadzić 16 mm2. Chyba, że zmniejszysz zabezpieczenia

Nie wolno ci użyć 6 i 4mm2 ot tak sobie, bo chałupę zjarasz. HOWG!!!

Edytowane przez krzcel

skoro bo "wezwać elektryka" mogę bez wchodzenia na forum i nie po to założyłem ten temat.

Nic się nie denerwuj, doczekasz się porad, które cię zadowolą. Moja rada, co do przekroju kabli ci nie pasuje, nic się nie przejmuj znajdą się tacy,co zaakceptują te 4mm2 i brak pomiarów. W końcu nie ich chałupa, nie ich dzieci.

A nie zapomnij spytać doradców, jak masz bez elektryka sprawdzić warunki SWZ. I to jeszcze w miejscu do majsterkowania. Blaszany garaż, spawarka, kątówka, wiertarka, brak sprawdzenia ochrony ppor, instalacja prowizora na bazie porad z internetu. Jak się zabijesz, to PZU ma dobre podstawy, żeby nie wypłacić zasiłku twojej żonie.

A co nie można robić niebezpiecznych rzeczy we własnym garażu?

Nie można. Ustawa "Prawo Budowlane" obowiązuje każdego i jest ponad "świętym prawem własności". Podobnie jak nie można we własnym garażu robić smalcu z psów, destylować alkoholi, uprawiać maryhy i zamordować teściowej.

Edytowane przez krzcel