zbich70 04.03.2015 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2015 A Ty jak się będziesz tłumaczyć jak potrącisz kogoś jadąc w terenie zabudowanym 60km/h a nie 50? Najpierw zostanę poproszony o okazanie dokumentów - prawa jazdy, OC i przeglądu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mateush.pol 04.03.2015 08:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2015 Najpierw zostanę poproszony o okazanie dokumentów - prawa jazdy, OC i przeglądu. Szkoda że większość postów mało wnosi do tematu Czy kabel ziemny YKY 5x6mm2 lub 5x10mm2 bedzie nadawał się do powieszenia w powietrzu? Wisiał by na odległości około 8 metrów i mocował bym go opaskami do linki stalowej izolowanej. Będzie to przyłącze z domu jednorodzinnego do garażu i warsztatu, może być takie wykonanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mturdus 04.03.2015 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2015 Musisz użyć takiego samego przekroju jak jest w rozdzielni (czyli te 10 lub 16mm2) a jeżeli chcesz zmniejszyć przekrój, to musisz dołożyć zabezpieczenia dostosowane do mniejszego przekroju. . Tu moc odbiorów nie ma nic do rzeczy. Choćbyś miał w garażu jedną żarówkę, to i tak masz tam doprowadzić 16 mm2. Chyba, że zmniejszysz zabezpieczenia Nie wolno ci użyć 6 i 4mm2 ot tak sobie, bo chałupę zjarasz. HOWG!!! Dużo racji, ale warto wiedzieć, jakie jest zabezpieczenie, zanim zacznie się je zmieniać. Zabezpieczenie może być niewielkie, a przewód dobrany na zapas lub dobrany ze względu na spadek napięcia. Natomiast przy "sztukowaniu" przewodu warto trzymać się jednego przekroju, aby było jasne, co to jest, gdy widzisz jego koniec w rozdzielni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mateush.pol 04.03.2015 08:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2015 Zabezpieczenie główne C25 jeśli to coś pomoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbich70 04.03.2015 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2015 Szkoda że większość postów mało wnosi do tematu Szkoda, że interesują cię tylko posty satysfakcjonujące, natomiast krytyczne już nie. Czy kabel ziemny YKY 5x6mm2 lub 5x10mm2 bedzie nadawał się do powieszenia w powietrzu? Nie. YKY to żyły jednodrutowe. W wykonaniu napowietrznym narażone są na drgania i ich żywot szybko się kończy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzcel 04.03.2015 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2015 (edytowane) Do tej linki stalowej przymocować Arota, a w środku puścić odpowiedni kabelek gumowy oponowy.Mimo, że zgadzam się ze Zbichem, to ja nie bałbym się wrzucić sztywnego YKY do tego Arota. Edytowane 4 Marca 2015 przez krzcel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 04.03.2015 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2015 Do tej linki stalowej przymocować Arota, a w środku puścić odpowiedni kabelek gumowy oponowy.. Arota w wykonaniu napowietrznym to ja widziałem tylko na budowach, jako tymczasowe zasilanie. Teraz wychodzi na to, że Arot wędruje do góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbich70 04.03.2015 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2015 Arota w wykonaniu napowietrznym to ja widziałem tylko na budowach, jako tymczasowe zasilanie. Teraz wychodzi na to, że Arot wędruje do góry. Trzeba obdzwonić wszystkie RE i ich uświadomić jaki błąd popełniają wieszając jakieś AsXSn-y a nie YKY w arocie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mateush.pol 04.03.2015 18:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2015 W takim razie może ktoś poda konkretne oznacznie kabla który mógłbym bez stresu podwiesić na zewnątrz? Do celowo chce użyć 5x6mm2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 04.03.2015 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2015 W takim razie może ktoś poda konkretne oznacznie kabla który mógłbym bez stresu podwiesić na zewnątrz? Do celowo chce użyć 5x6mm2. Czyli co jednak zmiana przyłącza na 3F. Jeśli zostanie takie zabezpieczenie przedlicznikowe to nawet 2,5mm2 może być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mateush.pol 04.03.2015 20:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2015 Czyli co jednak zmiana przyłącza na 3F. Jeśli zostanie takie zabezpieczenie przedlicznikowe to nawet 2,5mm2 może być. Jeszcze nie zmieniam przyłącza, ale w przyszłości planuję więc myślę przyszłościowo i na warsztat i garaż chce dać już kabel 5-cio żyłowy. Miałem w planie przewód 5x6, ale dołoże pare groszy i kupię 5x10mm2 który doprowadze do rozdzielni w warsztacie skąd zasile jeszcze garaż i praktycznie wszystkie pomieszczenia gospodarcze które są w tym samym budynku, myślę że ten przewód pozwoli mi spać spokojnie i uniknąć przeróbek instalacji w przyszłości. A przyszłości obecne przyłącze (2x10mm2) planuje zastąpić przyłączem 3F (5x16mm2) oczywiście tym już zajmie sie elektryk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 04.03.2015 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2015 A przyszłości obecne przyłącze (2x10mm2) planuje zastąpić przyłączem 3F (5x16mm2) oczywiście tym już zajmie sie elektryk. Dobre. Po co 5x przy takim przekroju ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 04.03.2015 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2015 (edytowane) Jeszcze nie zmieniam przyłącza, ale w przyszłości planuję więc myślę przyszłościowo i na warsztat i garaż chce dać już kabel 5-cio żyłowy. Miałem w planie przewód 5x6, ale dołoże pare groszy i kupię 5x10mm2 który doprowadze do rozdzielni w warsztacie skąd zasile jeszcze garaż i praktycznie wszystkie pomieszczenia gospodarcze które są w tym samym budynku, myślę że ten przewód pozwoli mi spać spokojnie i uniknąć przeróbek instalacji w przyszłości. A przyszłości obecne przyłącze (2x10mm2) planuje zastąpić przyłączem 3F (5x16mm2) oczywiście tym już zajmie sie elektryk. Zapomnij o przekrojach przyłącza, skup się na zabezpieczeniu przedlicznikowym. Zmienisz na 3F zostanie to samo zabezpieczenie i bedzie OK Zapłacisz pewnie ok 1,5 tys za zmianę przyłącza do energetyki, każdy kilowat to dodatkowe pieniążki. Edytowane 4 Marca 2015 przez Remiks Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mateush.pol 04.03.2015 20:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2015 (edytowane) Dobre. Po co 5x przy takim przekroju ? Żeby zasilić warsztat, garaż, w przyszłości drugi garaż który dopiero będzie, kilka innych pomieszczeń gospodarczych które sa w tym samym budynku do tego jeszcze altana ogrodowa która jest za ścianą. Generalnie samych pomieszczeń gospodarczych wyjdzie około 100m2. Chciałem dać przekrój 10mm2 żeby nie zmieniac instalacji w przyszłości, ale oczywiście chętnie poczytam opinni innych co sądzicie? Edytowane 4 Marca 2015 przez mateush.pol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 04.03.2015 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2015 Dalej pytam - po co kabel 5-żyłowy przy takim przekroju ?Cztery nie wystarczą ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mateush.pol 04.03.2015 21:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2015 Nawet nie pomyślałem o 4 żyłowym tak naprawdę myślałem że powinno być 5 żył - 3 fazy + "0" + uziemienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 04.03.2015 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2015 Nie ma czegoś takiego we współczesnych, teraz wykonywanych instalacjach, zarówno zasilających, jak i wewnętrznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mateush.pol 04.03.2015 21:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2015 W takim razie mogło by być 4x10mm2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 04.03.2015 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2015 W takim razie mogło by być 4x10mm2. A co z "uziemieniem" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 04.03.2015 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2015 A co z "uziemieniem" ? Masz pojęcie o tym co piszesz a masz pojęcie że swoim pisaniem możesz wyrządzić więcej szkód niż pomysłodawca tej instalacj,i to nie elektryk by mu zadawć podchwytliwe pytania do egzaminu. Ja kiedyś dostałem podchwytliwe pytanie co pan widzi jak pan zajrzy do gniazdka -odpowiedź też podchwytliwa- ciemność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts