Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Oszacowanie przekroju przewodu w izolacji

Recommended Posts

• Odpowiedzi 64
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najpierw zostanę poproszony o okazanie dokumentów - prawa jazdy, OC i przeglądu.

Szkoda że większość postów mało wnosi do tematu :(

Czy kabel ziemny YKY 5x6mm2 lub 5x10mm2 bedzie nadawał się do powieszenia w powietrzu? Wisiał by na odległości około 8 metrów i mocował bym go opaskami do linki stalowej izolowanej. Będzie to przyłącze z domu jednorodzinnego do garażu i warsztatu, może być takie wykonanie?

Musisz użyć takiego samego przekroju jak jest w rozdzielni (czyli te 10 lub 16mm2) a jeżeli chcesz zmniejszyć przekrój, to musisz dołożyć zabezpieczenia dostosowane do mniejszego przekroju.

.

Tu moc odbiorów nie ma nic do rzeczy. Choćbyś miał w garażu jedną żarówkę, to i tak masz tam doprowadzić 16 mm2. Chyba, że zmniejszysz zabezpieczenia

Nie wolno ci użyć 6 i 4mm2 ot tak sobie, bo chałupę zjarasz. HOWG!!!

Dużo racji, ale warto wiedzieć, jakie jest zabezpieczenie, zanim zacznie się je zmieniać. Zabezpieczenie może być niewielkie, a przewód dobrany na zapas lub dobrany ze względu na spadek napięcia.

Natomiast przy "sztukowaniu" przewodu warto trzymać się jednego przekroju, aby było jasne, co to jest, gdy widzisz jego koniec w rozdzielni.

Szkoda że większość postów mało wnosi do tematu :(

Szkoda, że interesują cię tylko posty satysfakcjonujące, natomiast krytyczne już nie.

Czy kabel ziemny YKY 5x6mm2 lub 5x10mm2 bedzie nadawał się do powieszenia w powietrzu?

Nie.

YKY to żyły jednodrutowe. W wykonaniu napowietrznym narażone są na drgania i ich żywot szybko się kończy.

Czyli co jednak zmiana przyłącza na 3F. Jeśli zostanie takie zabezpieczenie przedlicznikowe to nawet 2,5mm2 może być.

Jeszcze nie zmieniam przyłącza, ale w przyszłości planuję więc myślę przyszłościowo i na warsztat i garaż chce dać już kabel 5-cio żyłowy.

Miałem w planie przewód 5x6, ale dołoże pare groszy i kupię 5x10mm2 który doprowadze do rozdzielni w warsztacie skąd zasile jeszcze garaż i praktycznie wszystkie pomieszczenia gospodarcze które są w tym samym budynku, myślę że ten przewód pozwoli mi spać spokojnie i uniknąć przeróbek instalacji w przyszłości.

A przyszłości obecne przyłącze (2x10mm2) planuje zastąpić przyłączem 3F (5x16mm2) oczywiście tym już zajmie sie elektryk.

Jeszcze nie zmieniam przyłącza, ale w przyszłości planuję więc myślę przyszłościowo i na warsztat i garaż chce dać już kabel 5-cio żyłowy.

Miałem w planie przewód 5x6, ale dołoże pare groszy i kupię 5x10mm2 który doprowadze do rozdzielni w warsztacie skąd zasile jeszcze garaż i praktycznie wszystkie pomieszczenia gospodarcze które są w tym samym budynku, myślę że ten przewód pozwoli mi spać spokojnie i uniknąć przeróbek instalacji w przyszłości.

A przyszłości obecne przyłącze (2x10mm2) planuje zastąpić przyłączem 3F (5x16mm2) oczywiście tym już zajmie sie elektryk.

Zapomnij o przekrojach przyłącza, skup się na zabezpieczeniu przedlicznikowym. Zmienisz na 3F zostanie to samo zabezpieczenie i bedzie OK Zapłacisz pewnie ok 1,5 tys za zmianę przyłącza do energetyki, każdy kilowat to dodatkowe pieniążki.

Edytowane przez Remiks

Dobre. Po co 5x przy takim przekroju ?

Żeby zasilić warsztat, garaż, w przyszłości drugi garaż który dopiero będzie, kilka innych pomieszczeń gospodarczych które sa w tym samym budynku do tego jeszcze altana ogrodowa która jest za ścianą. Generalnie samych pomieszczeń gospodarczych wyjdzie około 100m2. Chciałem dać przekrój 10mm2 żeby nie zmieniac instalacji w przyszłości, ale oczywiście chętnie poczytam opinni innych co sądzicie?

Edytowane przez mateush.pol

A co z "uziemieniem" ?

Masz pojęcie o tym co piszesz a masz pojęcie że swoim pisaniem możesz wyrządzić więcej szkód niż pomysłodawca tej instalacj,i to nie elektryk by mu zadawć podchwytliwe pytania do egzaminu. Ja kiedyś dostałem podchwytliwe pytanie co pan widzi jak pan zajrzy do gniazdka -odpowiedź też podchwytliwa- ciemność.