Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Oszacowanie przekroju przewodu w izolacji

Recommended Posts

• Odpowiedzi 64
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Szkody to będą wtedy, gdy ten pomysłodawca sam się weźmie za wykonanie instalacji, nie mając o tym pojęcia.

Wobec tego zadam Tobie, kolego Remiks to samo pytanie.

Jaka będzie odpowiedź bez wyrządzania szkód ?

Pomysłodawca prawdopodobnie i tak zrobi instalację więc tylko ograniczenie złych rad może ograniczyć szkody. W tym wypadku jeśli położy linie 3f 5-io żyłową i jedniofazową 3 żyłową ułatwi fachowcowi pospinanie tego w logiczną całość.

Trzeba obdzwonić wszystkie RE i ich uświadomić jaki błąd popełniają wieszając jakieś AsXSn-y a nie YKY w arocie... ;)

Gdyby powiesili na wysokości dachu garażu mateusha jakieś AsXSn i może jeszcze przyłącze napowietrzne na scianie garażu, to bym ich osobiście powiesił. Ale to się nie zdarzy, ponieważ w RE zajmują się sieciami rozdzielczymi a nie instalacjami odbiorczymi.

Arota w wykonaniu napowietrznym to ja widziałem tylko na budowach, jako tymczasowe zasilanie.

Teraz wychodzi na to, że Arot wędruje do góry.

Tak. Ponieważ plac budowy stanowi strefę szczególnego zagrożenia, to pozwoliłem sobie wyciągnąć wniosek że takie rozwiązanie można dopuścić również u kolegi mateusha.

Słowo "tymczasowe" użyte w kontekście instalacji elektrycznych na placu budowy nie jest synonimem użycia tego wyrazu w mowie potocznej, gdzie oznacza on "prowizorycznie czyli byle jak".

Możliwe, że można pojechać kablem na samej lince nośnej bez Arota (zależnie od nieznanych mi warunków lokalnych) ale nie polecam ponieważ będzie to instalacja "nietymczasowa" i boję się UV. Poza tym kilka metrów Arota to nie są jakieś istotne pieniądze.

Osobiście wolałbym kabel ułożony w ziemi, (bo to i bezpieczniej i estetyczniej), ale pewnie chodzi o rozwiązanie nieniszczące istniejących betonów, chodników ect..

Pomysłodawca prawdopodobnie i tak zrobi instalację więc tylko ograniczenie złych rad może ograniczyć szkody.

Zgoda w 100%. I tak zrobi po swojemu a elektryka nie weźmie, więc poradami na forum możemy tylko zmiejszyć szkody ze śmierci do kalectwa albo tylko pożaru. Zawsze to coś.

Edytowane przez krzcel

Gdyby powiesili na wysokości dachu garażu mateusha jakieś AsXSn i może jeszcze przyłącze napowietrzne na scianie garażu, to bym ich osobiście powiesił. Ale to się nie zdarzy, ponieważ w RE zajmują się sieciami rozdzielczymi a nie instalacjami odbiorczymi.

Tak. Ponieważ plac budowy stanowi strefę szczególnego zagrożenia, to pozwoliłem sobie wyciągnąć wniosek że takie rozwiązanie można dopuścić również u kolegi mateusha.

Słowo "tymczasowe" użyte w kontekście instalacji elektrycznych na placu budowy nie jest synonimem użycia tego wyrazu w mowie potocznej, gdzie oznacza on "prowizorycznie czyli byle jak".

Możliwe, że można pojechać kablem na samej lince nośnej bez Arota (zależnie od nieznanych mi warunków lokalnych) ale nie polecam ponieważ będzie to instalacja "nietymczasowa" i boję się UV. Poza tym kilka metrów Arota to nie są jakieś istotne pieniądze.

Osobiście wolałbym kabel ułożony w ziemi, (bo to i bezpieczniej i estetyczniej), ale pewnie chodzi o rozwiązanie nieniszczące istniejących betonów, chodników ect..

Zgoda w 100%. I tak zrobi po swojemu a elektryka nie weźmie, więc poradami na forum możemy tylko zmiejszyć szkody ze śmierci do kalectwa albo tylko pożaru. Zawsze to coś.

Dobre i to :-) Na pocieszenie dodam że przy podłączeniu głównej rozdzielni będzie albo elektryk albo ktoś inny kto zna sie na rzeczy i chce zrobić instalacje jak sie należy, czyli będzie różnicówka i wszystko zabezpieczone jak sie należy także myślę że nikt kaleką nie zostanie.

Już zrobiłem ze znajomym w ten sposób mieszkanie w którym od kilku lat mieszkam i problemów z tą instalacją jeszcze nie miałem, a co najważniejsze do tej pory nikt nie ucierpiał, chociaż według forumowej opinii już dawno powinny być ofiary śmiertelne bo przecież nie podłączył tego elektryk.

Co do poprzednich wiadomości to zgadzam sie że najlepszy byłby kabel ziemny i dlatego kupuję kabel YKY który zakopie na głębokości 80 cm. Początkowo nie chciałem tego robić ponieważ całe podwórko składa sie z ułożonych wielkich płyt betonowych, ale że w przyszłości planuje je zlikwidować więc na dobrą sprawę moje je już częsciowo rozkuć żeby przekopać rów od domu do pomieszczeń gospodarczych.

Bzdura.

Fachowiec wie, jak to "pospinać" bez uciekania się do 5-tej (3-ciej) żyły zasilającej.

Istotną rolę gra tutaj również układ sieci, ale o tym jakoś cisza, prawda kolego Remiks ?

Tak tak fachowiec wie. Ok nie mówiliśmy o układzie sieci w domyśle TT zrobimy na 2 i 4 żyłach a przy odbiornikach będą uziomy indywidualne.:bash: A jak okaże się że TN to minimalny przekrój 10mm2

Edytowane przez Remiks

Żeby nie powiedzieć "nigdy", to powiem "b. dawno" nie widziałem TT w mieszkaniówce. No ale to pewnie zależy od regionu.

Wbrew pozorom w Polsce układu TT jest jeszcze całkiem sporo.

Można odnieść wrażenie, że odwrotnie proporcjonalnie do szerokości geograficznej.

O układzie sieciowym jak sama nazwa wskazuje mówimy w odniesieniu do sieci zasilającej - a nie do tego, co spotykasz w "mieszkaniówce".

Bo tam możesz spotkać wszystkie możliwe cuda z zerowaniem w TT i RCD w TN-C włącznie.

Masz przykład tego tematu, którego Autor chełpi się, że sam wykonał instalację i wciąż żyje - co ma być niepodważalnym argumentem - ale niestety nie podał dotychczas układu sieciowego, jak zrealizował ochronę przeciwporażeniową i jak sprawdził jej skuteczność.

Edytowane przez zbich70

Ze względu na tematykę forum, ja przyjmuję domyślne TN-S. Co nie przeszkadza 4 żyłom do RG.

Żeby nie powiedzieć "nigdy", to powiem "b. dawno" nie widziałem TT w mieszkaniówce. No ale to pewnie zależy od regionu.

Oczywiście nic nie przeszkadza 4 żyłom w WLZ tyle że minimum 10mm2 ja odnosiłem się do wpisu elpapiotr który można zrozumieć tak że instalację odbiorczą można zrobić bez 3 i 5 żyły i że zależy to od fachowości elektryka.

Po pierwsze pisałeś w jakimś kontekście, rozmawiamy tutaj ewidentnie o części odbiorczej instalacji. Po drugie nie ma czegoś takiego jak 5-ta czy 3-cia żyła zasilająca.

Jak to nie ma? Wiadome rozporządzenie wyraźnie mówi o oddzielnych żyłach neutralnych i ochronnych w obwodach rozdzielczych i odbiorczych.

Ale też powołuje się na normy, które jednak nie zabraniają stosowania układu TN-C (z zastrzeżeniem przekroju).

Więc jak to jest, Kolego Remiks - z chałupy do garażu może być 4x10Cu lub 4x16Al czy jednak musi być 5x... ???

Jak to nie ma? Wiadome rozporządzenie wyraźnie mówi o oddzielnych żyłach neutralnych i ochronnych w obwodach rozdzielczych i odbiorczych.

Ale też powołuje się na normy, które jednak nie zabraniają stosowania układu TN-C (z zastrzeżeniem przekroju).

Więc jak to jest, Kolego Remiks - z chałupy do garażu może być 4x10Cu lub 4x16Al czy jednak musi być 5x... ???

I zaczyna się teoretyzowanie. Napisz do ZE o warunki i będziesz wiedział gdzie jest pkt podziału.

A w warunkach będzie że układ sieci to TT, albo TN-C.

Żadnego magicznego punktu "podziału" nie ma.

I co teraz?

Spoglądasz na projekt i już wiesz .:D

A jeśli chodzi o odpowiedź na Twoje pytanie to ona jest w moich postach wystarczy uważnie poczytać.

Edytowane przez Remiks

Spoglądasz na projekt i już wiesz .:D

To teraz wróć do początku tematu - co widzisz?

Nie ma projektu, nie ma elektryka, nie ma nikogo odpowiedzialnego.

Temat jest jak określić przekrój przewodu razem z izolacją i na tej podstawie dobrać resztę.

Ale jest laik, któremu wydaje się "kabelkii" sobie położy, na forum podpowiedzą jakie położyć, ktoś to "zepnie do kupy" i w razie potrzeby pieczątkę przystawi - i będzie hulać, nikogo nie zabije, nie martwta się...

Tak to widzisz?

Edytowane przez zbich70

Tak to widzisz?

Zadajesz podchwytliwe pytania, nie nie widzę tego tak ale znam życie. Wiem też jak wydaje się świadectwo i kto bywa elektrykiem, jak naciąga się ludzi, jak można spieprzyć instalację i zostawić z problemem inwestora i jak wykonuje się pomiary np dla wspólnoty za 15zł od mieszkania. A jak Ty to widzisz? Pytanie retoryczne.

Kolego zbich70, temat ten był zakładany żeby pomóc mi określić przekrój przewodu na podstawie jego średnicy z izolacją, dalej padło jeszcze kilka pytań z mojej strony ale dalsze teoretyzowanie co ja zrobię z tą instalacją i kto to podłączy jest bez sensu bo to jest tylko mój problem. Ja zadaje pytania, ale jeśli ktoś nie chce odpowiadać na nie to niech nie komentuje i tyle.

Po co te zbedne komentarze i wróżenie co będzie jeśli nie zatrudnie elektryka?

Edytowane przez mateush.pol