Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zmiana Prawa budowlanego 2015

Recommended Posts

• Odpowiedzi 59
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Znajomi chcą wybudować domek 35 m2 bez pozwolenia na budowę. Czy potrzebny jest projekt? Bo jak słyszę, to szykują jedynie szkice. Kto bieże odpowiedzialność za konstrukcje takich małych obiektów ?

Pozwolenia na budowę nie wymaga budowa … parterowych budynków gospodarczych o powierzchni zabudowy do 35 m2, przy rozpiętości konstrukcji nie większej niż 4,80 m, wymagają one Zgłoszenia.

Prawo Budowlane definiuje zakres opracowania, w tym wymagane oświadczenie, pozwolenia, uzgodnienia, opinie, … cz. rysunkową, opisową oraz ( w tym ) „opracowanie projektu zagospodarowania działki lub terenu przez projektanta posiadającego wymagane uprawnienia budowlane”.

W polskim ustawodawstwie jest tak, że projektant opracowujący PZDZ ponosi odpowiedzialność za projekt obiektu.

Prawa i obowiązki projektanta są również wyszczególnione w Ustawie.

Pozdrawiam

• 4 weeks później...

Witam wszystkich,

Proszę o odpowiedź na pytanie, bo jak wiecie zmiany mają wejść z końcem czerwca, czy lepiej mi będzie czekać na czerwiec i złożyć PNB w czerwcu, czy teraz już w maju? rozmawiałem z jednym kierownikiem budowy i zachęcał aby jeszcze na starych zasadach składać PNB, a ja się martwie bardziej o to, że po wejśćiu zmian czyli czerwiec/lipiec ustawa wejdzie, ale jest też możłiwość, że brak będzie jakichś przepisó wykonawczych, na które urzędaski będą czekać obowiązkowo i będzie po staremu? proszę o odpowiedź

Pozdrawiam

Witam wszystkich,

Proszę o odpowiedź na pytanie, bo jak wiecie zmiany mają wejść z końcem czerwca, czy lepiej mi będzie czekać na czerwiec i złożyć PNB w czerwcu, czy teraz już w maju? rozmawiałem z jednym kierownikiem budowy i zachęcał aby jeszcze na starych zasadach składać PNB, a ja się martwie bardziej o to, że po wejśćiu zmian czyli czerwiec/lipiec ustawa wejdzie, ale jest też możłiwość, że brak będzie jakichś przepisó wykonawczych, na które urzędaski będą czekać obowiązkowo i będzie po staremu? proszę o odpowiedź

Pozdrawiam

jeśli masz wszystko - składaj PB do Urzędu "na starych zasadach" - odejdzie Ci choćby osławiony o.o.o. - "obszar oddziaływania obiektu" i brak przepisów wykonawczych w tym zakresie, jednym słowem dowolna możliwa interpretacja.

jeśli masz wszystko - składaj PB do Urzędu "na starych zasadach" - odejdzie Ci choćby osławiony o.o.o. - "obszar oddziaływania obiektu" i brak przepisów wykonawczych w tym zakresie, jednym słowem dowolna możliwa interpretacja.

co do o.o.o. to nie ma praktycznie żadnego problemu, bo z przodu działki droga gminna, z tyłu i z lewej bardzo dobry znajomy, który i tak tam sobie uprawia ziemię, a z prawej jest też bardzo w porządku sąsiadka, więc z .o.o. nie było by problemu. czy dalej mi koledzy proponujecie teraz składać PNB czy czekać te półtora miesiąca?

i jeszcze odpowiedzcie na drugie pytanie, szwagier kupuje przez allegro od gościa projekt, który gość sam kupił dwa miesiące temu (zdjęcie faktury) bo z powodów osobistych nie będzie się budował. czy taki projekt, o ile jest kompletny szwagier będzie mógł normalnie wykorzystać? kupuje 1000zł taniej... nie będzie zadnych problemów?

i jeszcze odpowiedzcie na drugie pytanie, szwagier kupuje przez allegro od gościa projekt, który gość sam kupił dwa miesiące temu (zdjęcie faktury) bo z powodów osobistych nie będzie się budował. czy taki projekt, o ile jest kompletny szwagier będzie mógł normalnie wykorzystać? kupuje 1000zł taniej... nie będzie zadnych problemów?

"gotowiec" w żadnym wypadku nie jest kompletnym projektem do wystąpienia o wydanie PnB.

da sie odkupić jeśli nie został już wykorzystany do budowy domu.

Czyli np ktoś kupił projekt ale z jakiś powodów rozmyślił się nie dał go do adaptacji i sprzedaje w tym wypadku możesz go bez problemu odkupić, przy kupnie nie masz napisane dla kogo jest ten projekt dopiero po adaptacji do danej działki jest on przypisany do danego miejsca "działki"

Jeśli został już wykorzystany to prawnie nie możesz bo 1 projekt przypada na 1 realizacje.

Panu Łukaszowi chodziło o to że i tak taki projekt musisz później dać do adaptacji bo nie jest to gotowy projekt który oddajesz starając się o pozwolenie.

Koszt adaptacji różnie zależy od zmian od 1500 do nie wiem 4000 zł

Edytowane przez kamil2k3

co to znaczy??

mi nie chodzi o PNB tylko o odkupienie od kogoś projektu (kompletnego) czy tak się da

Zazwyczaj Projekty Gotowe mają zapisy ich Autorów, że :

" Materiały objęte dokumentacją chronione są Prawem Autorskim. Oryginał Projektu staowi tylko dokumentacja z pieczątkami w kolorze czerwonym. Oryginalny Projekt można zastosować do budowy tylko jednego domu. Egzemplarz bez oryginalnych oznaczeń jest nielegalną kopią naruszającą Prawa Autorskie Twórców i Prawa Majątkowe właściciela dokumentacji. Nie może być zatem zatwierdzony przez Władzę Budowlaną oraz stanowić legalnej podstawy Pozwolenia na Budowę i innych Decyzji ".

ten standardowy zapis jw :

- zabezpiecza interesy Autorów Projektu ( co jest logiczne i właściwe )

- likwiduje możliwość odsprzedaży "gotowca" bez ich powiadomienia, o ile wcześniej Projekt został wykorzystany

ostatnie zdanie :

" Nie może być zatem zatwierdzony przez Władzę Budowlaną oraz stanowić legalnej podstawy Pozwolenia na Budowę "

jest zdaniem życzeniowym, ponieważ rolą "Władzy Budowlanej" nie jest zajmowanie się ochroną Praw Autorskich, ale też i zdanie jest bez sensu, ponieważ " gotowiec " wymaga dopiero opracowania Projektu Budowlanego ( którym nie jest ) tj. opracowania Projektu zgodnie z Rozporządzeniem w sprawie szczegółowego zakresu i formy Projektu Budowlanego.

Ja dodam jeszcze że co do pozwolenia na zmiany w projekcie to w samym projekcie jest dość spora lista zmian które można zrobić bez dodatkowego pozwolenia zazwyczaj obejmuje to wystarczająco dużo rzeczy że o dodatkowe pozwolenie nie trzeba się starać, jednak jeśli zaistnieje taka konieczność zdecydowana większość biur projektowych o ile nie wszystkie takie pozwolenia wydaje bez problemu ja sam potrzebowałem dodatkowego i bez najmniejszego problemu zostało mi wydane i wysłane.

Reszta to tak jak pisałem w dużym skrócie możesz odkupić byle by był oryginalny i nie wykorzystany jeszcze, (wykorzystany jest już podpisany przez architekta adaptującego więc łatwo to rozpoznać)

Co do pieczątek to mogą być w różnych kolorach u mnie były np zielone :p a dodatkowym zabezpieczeniem jest hologram ale to też zależy jakie biuro projektowe.

Nie popieram oczywiście takiego procederu ale swoją drogą skoro już o tym ciekawe czy jak by dać kopię do adaptacji czy ktoś w ogóle by to sprawdził że jest to kopia a nie oryginał w naszym polskim prawie jest tyle martwych przepisów że śmiem w to wątpić ale obym się mylił.

• 1 month później...

... masz odp. - zgłoszenie !

- powierzchnia podana w Prawie Budowlanym na dzień dzisiejszy na pewno się nie zmieni.

- w Planie Miejscowym zazwyczaj podane są cechy dla projektowanych / realizowanych obiektów gospodarczych, garażowych ...

niekiedy zapisy, czy mogą być jako obiekty wbudowane, czy wolno stojące.

- zapis dotyczy budynków wolno stojących.