ewe14 02.03.2015 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2015 (edytowane) Witam. Na wstępie przepraszam, jeśli zamieszczam post w niewłaściwym dziale. Poszukuje inspiracji jak urządzić małą wąską kuchnię, 170 cm na 380 cm, na krótszym boku okno, na wprost drzwi. Jak zaaranżować takie wnętrze? Myślę nad zabudową w kształcie litery L, zachodzącą pod okno. Co o tym myślicie? Będę wdzięczna za wszelkie porady. Pozdrawiam Edytowane 6 Marca 2015 przez ewe14 Za dużo informacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.03.2015 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2015 przy 170 cm szerokości to tylko zabudowa w L-ke Zostanie ci 110 cm na komunikację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewe14 06.03.2015 13:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2015 Tak też właśnie myślałam tylko nie wiem jak to dalej zaaranżować. Dla lepszej orientacji wrzucam wymiary kuchni. Myślałam o wysokim słupku na piekarnik i mikrofalę, dodatkowo rozważam kwestię montażu zlewu a nad nim szafki z ociekaczem. Nie potrzebuję zmywarki. Nie wiem czy układ od strony komina: słupek, lodówka, płyta, zlew byłby ok? Jeśli tak to pojawia się kolejny problem, jakie minimalne odległości należy zachować pomiędzy poszczególnymi sprzętami? Chciałabym jeszcze wcisnąć malutki stół albo blat, żeby można było zjeść śniadanie, ale chyba mi się to nie uda :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 06.03.2015 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2015 masz do dyspozycji 3,35 m. lodówka podblatowa (?) 50 cm, zlew 60 cm i płyta 60 cm. zostaje do dyspozycji 165 cmmiędzy zlewem a płytą dobrze mieć blat roboczy 100-120 cm. Jeśli wstawisz słupek na mikrofalę i piekarnik to wypada wszystko na styk. układ: słupek 60 cm -szafka 40 cm-zlew 60 cm-lodówka podblatowa 50 cm-szafka 60 cm - szafka pod płytę 60 cm - szafka narożna 60 cm (60x120 cm) - maskownica 5 cm = 335 cm I ściana pod oknem - szafka narożna 120 cm a potem 50 cm na blat (bez szafki dolnej) i taboret. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurczak81 07.03.2015 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2015 Hej, moja siostra na podobną wymiarami kuchnię, też z oknem na wąskiej ścianie, drzwi ma w innym miejscu (a nawet ich nie ma). Wrzucam kilka zdjęć, może coś Ci się przyda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewe14 07.03.2015 10:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2015 Kurczak81, ładna ta kuchnia myślałam właśnie nawet o takich kolorach. Tylko ja ograniczę otwarte półki pewnie do zera, bo jakoś ich nie lubię . Elfir, lodówka musi być normalna, bo takie maleństwo przy 3 osobowej (a niedługo pewnie i 4) rodzinie nie zda kompletnie egzaminu. Myślę, że chyba bez pomocy projektanta wnętrz się nie obejdzie :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alicyja 07.03.2015 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2015 (edytowane) http://naforum.zapodaj.net/thumbs/5bf87937efa1.jpg http://naforum.zapodaj.net/thumbs/1d2bb6fc8a0f.jpg http://naforum.zapodaj.net/thumbs/7997e815828d.jpg Wymiary szafek (przykładowe): słupek 60, lodówka 60, szafka 30, szuflady 60(płyta), szafka 30, narożna 90x90, szafka 80cm(zlew). Blat "śniadaniowy" długość 120cm(dla dwóch osób), szerokość max.40cm - zostaje przejście ok.70cm i musisz sama ocenić czy to dla Ciebie nie będzie za wąsko. Wizualki zrobione dla długości kuchni (od komina) 335cm ale piszesz , że kuchnia ma 380cm... Czy ta ściana ma 385cm? Na rzucie niezbyt dobrze widać... Edytowane 7 Marca 2015 przez alicyja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewe14 07.03.2015 11:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2015 alicyja, bardzo dziękuję za wizualizację, właśnie o czymś takim myślałam. Coraz bardziej godzę się z myślą, że nie mam co liczyć na szafkę z ociekaczem nad zlewem :/ . Kuchnia od komina ma wg planów 386 cm, nie odebrałam jeszcze mieszkania więc nie zrobiłam sobie inwentaryzacji.Odnośnie blatu, myślałam o takim który można złożyć w razie potrzeby, ale nie znam nikogo kto by taki użytkował. A możesz mi powiedzieć alicyja, w jakim programie robisz takie wizualizacje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurczak81 07.03.2015 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2015 Może takie coś? Szafki oczywiście można powymieniać na szuflady, tak na szybko wstawiałam pierwsze lepsze meble. Nie wiem ile jest miejsca między oknem a ścianą, czy da się tam do końca zabudować całą ścianę? Bo okno trzeba jeszcze otworzyć do mycia. Postawiłam tam "X" bo nie wiem ile miejsca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alicyja 07.03.2015 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2015 http://naforum.zapodaj.net/thumbs/06d467fb6528.jpg http://naforum.zapodaj.net/thumbs/81bd47da2c12.jpg Skoro kuchnia jest dłuższa niż myślałam to jest możliwość umieszczenia zlewu przy lewej ścianie. Przykładowo: słupek 60, lodówka 60, szafka 20, szafka 60(płyta), szafka 40, szafka 80(zlew), szafka narożna ok.65(z listwą dystansową)x120cm, szafka 50. Między płytą a zlewem (jednokomorowym, ociekacz opcjonalnie nad szafka narożną) jest ok.80cm blatu, do którego jest w miarę blisko od lodówki i spokojnie da się na nim rozłożyć z robieniem kanapek albo panierowaniem kotletów. Pod oknem dodatkowy blat. Jeśli chcesz większy zlew (dwukomorowy) to lepiej go umieścić pod oknem.Jeśli blat śniadaniowy miałby być składany to i stołki raczej też powinny być składane(wieszane na ścianie?). Wizualki robię w programie PRO100. Na stronie producenta jest do pobrania darmowe minidemo - z okrojonymi bibliotekami i bez możliwości zapisania projektu.http://www.ecru.pl/wersje-demo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewe14 07.03.2015 12:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2015 Szafki oczywiście można powymieniać na szuflady, tak na szybko wstawiałam pierwsze lepsze meble. Nie wiem ile jest miejsca między oknem a ścianą, czy da się tam do końca zabudować całą ścianę? Bo okno trzeba jeszcze otworzyć do mycia. Postawiłam tam "X" bo nie wiem ile miejsca Co do ilości miejsca, sama nie wiem, muszę się wybrać jakoś niedługo na budowę i pomierzyć, ewentualnie wziąć w pełni zwymiarowany rysunek. Okno jest jednokomorowe, wstyd się przyznać ale nawet nie wiem na którą stronę się otwiera Skoro kuchnia jest dłuższa niż myślałam to jest możliwość umieszczenia zlewu przy lewej ścianie. Przykładowo: słupek 60, lodówka 60, szafka 20, szafka 60(płyta), szafka 40, szafka 80(zlew), szafka narożna ok.65(z listwą dystansową)x120cm, szafka 50. Między płytą a zlewem (jednokomorowym, ociekacz opcjonalnie nad szafka narożną) jest ok.80cm blatu, do którego jest w miarę blisko od lodówki i spokojnie da się na nim rozłożyć z robieniem kanapek albo panierowaniem kotletów. Pod oknem dodatkowy blat. Jeśli chcesz większy zlew (dwukomorowy) to lepiej go umieścić pod oknem. Jeśli blat śniadaniowy miałby być składany to i stołki raczej też powinny być składane(wieszane na ścianie?). http://www.ecru.pl/wersje-demo Zlew chyba wystarczy mi jednokomorowy z ociekaczem, całe życie tak miałam i mi wystarczało . Wg koncepcji dewelopera zlew jest zaprojektowany jako narożny ale ja chyba odejdę od tego pomysłu i umieszczę go tak jak pokazałaś, ewentualnie pod oknem. Jedyny plus to że nie mam w okolicy kaloryfera, to chociaż tym nie muszę się martwić. Jak zmierzę sobie ściany to okaże się też, czy w przestrzeń między ścianą wolną a oknem wejdzie mi cargo. Myślicie że to dobry pomysł? Z pewnością ułatwiłoby mi to przechowywanie wielu rzeczy, a miejsca za bardzo na to nie mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alicyja 07.03.2015 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2015 Jak zmierzę sobie ściany to okaże się też, czy w przestrzeń między ścianą wolną a oknem wejdzie mi cargo. Myślicie że to dobry pomysł? Wysokie cargo?Moim zdaniem niezbyt dobry pomysł. Nie dość, że skróci się blat po oknem czyli zmniejszy powierzchnia robocza to i wizualnie będzie to niekorzystne - ten blat w poprzek wąskiej kuchni, na wprost wejścia, optycznie ją poszerza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewe14 07.03.2015 13:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2015 Czyli odpada niskie pewnie też bo potrzeba miejsca żeby je wysunąć, a gdzieś jakieś miejsce do jedzenie być musi, bo nie chciałabym ganiać ze śniadaniem po całym domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alicyja 07.03.2015 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2015 Niskie cargo może tam być, na wysunięcie nie potrzeba więcej niż 60cm - na moich poprzednich wizualkach odstęp między blatem pod oknem a blacikiem śniadaniowym to ok.90cm. Wysokie cargo(30cm)możesz wstawić między słupek z piekarnikiem a lodówkę ale wtedy zlew ląduje znowu pod oknem.http://naforum.zapodaj.net/thumbs/a6f83c1e828d.jpg http://naforum.zapodaj.net/thumbs/165dd8e52709.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewe14 07.03.2015 22:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2015 O właśnie, teraz jest pięknie . Tylko jeśli możesz to mi doradź, bo mam nową (roczną) lodówkę, czy wstawienie takiej wchodzi w grę czy jedynie specjalna do zabudowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewe14 11.03.2015 18:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 Może jeśli udało mi się uzyskać pomoc w odniesieniu do kuchni, to ktoś pomoże mi dalej? Muszę zaprojektować mniejszy pokój, jak dla mnie trochę nieustawny :/. Musi się w nim znaleźć łóżko (najlepiej jakieś rozkładane o powierzchni spania 120-140 cm), biurko (najzwyklejsze, do pracy na laptopie), komoda z szufladami (nad nią TV), regał na książki i jak najwięcej szafy . Ciężkie to upchnięcia na takim malutki metrażu. Wrzucam plan i moje jakieś wymysły, poradzicie coś? Mam tą podstawową bibliotekę i nie ma tam wielu mebli Ja bym widziała ogółem cały pokój w jasnych barwach, z jasnymi meblami. Pomyślałam, żeby nad drzwiami zrobić coś w stylu pawlacza, ale nie takie zwyczajnego PRL-owskiego, tylko w takim stylu Oczekuję na Wasze sugestie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kinka 11.03.2015 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 Telewizor bym dała na wysięgniku,lub oglądała tv na laptopie.http://images69.fotosik.pl/694/3a51896a5116ef81med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewe14 11.03.2015 18:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 Nie wchodzi w grę oglądanie na laptopie, bo często jest tak że ktoś ogląda a ktoś korzysta z komputera . Dodam tylko, że parapet jest na wysokości 45 cm i nie znam dokładnych odległości pomiędzy oknem a ścianami (wybieram się po dokładniejsze rzuty i jakoś nigdy nie ma czasu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 11.03.2015 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 to w tym pokoju ma się zmieścić więcej niż 1 osoba? o matko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewe14 11.03.2015 19:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 Nie wiem co w tym dziwnego, że w pokoju mogą przebywać na raz dwie osoby chyba zacznę odizolowywać od siebie dzieci, bo mają za małe pokoje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts