Angrafran 27.06.2004 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2004 Ja mam sciane kol.. na 100 cm w projekcie i piwnice na poziomie 100 cm w ziemi ale proporcje zobacze dopiero gdy położe krokwie i chyba dołoże jedną dachówke.Angrafran Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GL35 27.06.2004 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2004 Jestem zdania że jak się chce mieć pełną wysokość to należy wybrać piętro a nie poddasze. A ścianka kolankowa 80-90 to cały urok tych pomieszczeń. Okna wtedy są oknami ,a nie świetlikami.Pozdrowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
echo 28.06.2004 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2004 Ta wysokosć to 100 cm wewnątrz tzn 4x 24 Porotehrm 44 minus posadzka, wieniec miałem już przy stropie ale nie ma teraz połączenia jak to rozwiazać. Kierownik mówi nie ma problemu. Dla mnie to jest problem bo chyba trzeba jeszcze jeden wieniec. Angrafran czyli to jest wysokość bez wieńca i murłaty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szadam 28.06.2004 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2004 Oblicz sobie tak, żeby w pokoju na poddaszu po płytach wyszło 80cm. To jest wymiar np frontu łóżka w sypialni. Ja to uzyskałem dając 3 warstwy po 25 i murłarę. Jest akurat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
echo 28.06.2004 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2004 Oblicz sobie tak, żeby w pokoju na poddaszu po płytach wyszło 80cm. To jest wymiar np frontu łóżka w sypialni. Ja to uzyskałem dając 3 warstwy po 25 i murłarę. Jest akurat. bez wieńca? a murłate czym obmurowałeś z zewnątrz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szadam 28.06.2004 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2004 Bez wieńca. Ściana 44, wycinana ( wycinana hłe, hłe hłe ) na krokwie. Pod murłatę wykonaliśmy jedynie cienka warstwę korygującą poziomy Wieniec mam w stropie i słupki betonowe do murłaty. Mogę powiedzieć, że wspomniane łóżkoa dochodzi do ściany kolankowej, w innym pokoju biurko z komputrem i monitorem prawie prawie pasuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Angrafran 28.06.2004 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2004 A co zrobic jak nie ma słupów od wieńca stropowego : jeszcze jeden wieńiec pod murłate ?Tak mnie wyszykowali budowlańcy z kierownikiem razem niech ich ... Angrafran Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Angrafran 28.06.2004 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2004 A co zrobic jak nie ma słupów od wieńca stropowego : jeszcze jeden wieńiec pod murłate ?Tak mnie wyszykowali budowlańcy z kierownikiem razem niech ich ... Angrafran Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szadam 29.06.2004 05:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2004 A co zrobic jak nie ma słupów od wieńca stropowego : jeszcze jeden wieńiec pod murłate ? Tak mnie wyszykowali budowlańcy z kierownikiem razem niech ich ... Angrafran Mistrzem tego fachu nie jestem, ale chyba jeszcze jeden wieniec będzie potrzebny. Ja bym go zrobił bardzo dokładnie co do poziomu i tak, żeby dobrze go ocieplić. Kopnij w d... kierownika. Oni jak czegoś nie zawalą to by nie mieli za co brać pieniędzy. Szkoda gadać. ps pozdrawiwam krajana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Angrafran 29.06.2004 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2004 Masz racje tylko kop.. w d. oni nie liczą sie z pieniędzmi bo oni tych dodatkowych partactw nie płacą (zapominalstwo na budowie to według mnie niedouczenie lub partactwo) mam zamiar potrącić im z umów bo dodatkowy wieniec to wiekszy koszt niż słupy a ja chce żeby chata stała długie lata więc trzeba znowu dopłacić. Angrafran Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
echo 02.07.2004 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2004 Czy jeśli buduję z Porotjermu 44 (wyskość z zaprawą 25cm)to wysokość ściany kolankowej powinna być wielokrotnością 25? np. aby otrzymac wys ściany kol ok 100cm powinno być: - 2 pustaki (50 cm) - wieniec obmyrowany z zewnątrz Pth 11,5 i ocieplony (wys. 25 cm) - murłata obmurowana z zewnątrz Pth 11,5 i ocieplony (wys. 25 cm) czyli razem: 100 cm + skos powinno dać jakieś 105 cm Czy dobrze kombinuję, czy coś przeoczyłem???? Jednak chyba coś przeoczyłem: te 100 cm (4x25) będę miał po zewnętrznej stronie ściany kolankowej, a przecież murłata na któtej opiera się krokwia jest od strony wewnetrznej 16x16, dalej ocieplenie i wąski pustak - czyli wysokość ściany kol wewnątrz pomieszczenia będzie większa..... chyba potrzebuję pomocy: ile warstw pustaków Pth 44 wysokości 25 cm mam murować aby uzyskać wysokość ścianki kol wewnątrz pokoju na gotowo ok 100cm przy założeniu: - pustaki mają wysokość 25 cm - murłata 16x16 - wieniec chyba jakoś wysoki na 20 cm no i trzeba uwzględnić skos 45 stopni przecież nikt nie będzie obcinał pustaków a czymś trzeba obmurować przestrzeń za murłatą ??????? tak do końca ciągle nie wiem jak to jest z tym wycinaniem czy obmurowywaniem, izolacją murłaty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DeeF 28.07.2004 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2004 W przyszłym tyg. "będę" murował omawianą ściankę. W projekcie mam:- YTONG x 2= 40cm- Wieniec = 20 cm- Murłata =14 cmBuduję z Ph, który ma wysokość 24 cm więc już mam o 8 cm wyżej ale jeszcze mam dylemat: dołożyć 24 cm czy nie? Poradźcie!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_2 28.07.2004 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2004 U mnie w projekcie byla scianka 90 cm, a w praktyce wyszla ok 1.10 ale w moim przypadku byly to nie zepsulo (ciesla potem bardziej dach wyostrzyl a poprawilo wzgledy praktyczne. Tyle, ze mi skopsalo planowane wysokosci okien, ale i z tym nie ma dramatu, bo dzieki temu okna sa zamontowane na przepisowej wysokosci 85 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_2 28.07.2004 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2004 U mnie w projekcie byla scianka 90 cm, a w praktyce wyszla ok 1.10 ale w moim przypadku byly to nie zepsulo (ciesla potem bardziej dach wyostrzyl a poprawilo wzgledy praktyczne. Tyle, ze mi skopsalo planowane wysokosci okien, ale i z tym nie ma dramatu, bo dzieki temu okna sa zamontowane na przepisowej wysokosci 85 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
echo 29.07.2004 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2004 Ja niestety tez mam mętlik w głowie w tym temacie (patrz powyższe moje wypowiedzi w tym temacie) a mury rosna i czasu coraz mniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DeeF 10.08.2004 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2004 Zrobiłem 3 x PH + wieniec + murłata.Myślę, że będzie w sam raz.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vanka99 30.09.2007 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2007 Czy jeśli buduję z Porotjermu 44 (wyskość z zaprawą 25cm)to wysokość ściany kolankowej powinna być wielokrotnością 25? np. aby otrzymac wys ściany kol ok 100cm powinno być: - 2 pustaki (50 cm) - wieniec obmyrowany z zewnątrz Pth 11,5 i ocieplony (wys. 25 cm) - murłata obmurowana z zewnątrz Pth 11,5 i ocieplony (wys. 25 cm) czyli razem: 100 cm + skos powinno dać jakieś 105 cm Czy dobrze kombinuję, czy coś przeoczyłem???? Jednak chyba coś przeoczyłem: te 100 cm (4x25) będę miał po zewnętrznej stronie ściany kolankowej, a przecież murłata na któtej opiera się krokwia jest od strony wewnetrznej 16x16, dalej ocieplenie i wąski pustak - czyli wysokość ściany kol wewnątrz pomieszczenia będzie większa..... chyba potrzebuję pomocy: ile warstw pustaków Pth 44 wysokości 25 cm mam murować aby uzyskać wysokość ścianki kol wewnątrz pokoju na gotowo ok 100cm przy założeniu: - pustaki mają wysokość 25 cm - murłata 16x16 - wieniec chyba jakoś wysoki na 20 cm no i trzeba uwzględnić skos 45 stopni przecież nikt nie będzie obcinał pustaków a czymś trzeba obmurować przestrzeń za murłatą ??????? To jak to jest z tą wysokością ściany kolankowej? Ile będzie miala wysokości ściana kolankowa na gotowo (po ociepleniu np: 20 cm wełna i minus posadzka ) przy 3 X pustak 25cm, plus wieniec i przy 40 stopniach nachylenia? Z góry dziekuję za pomoc w policzeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 30.09.2007 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2007 Z góry dziekuję za pomoc w policzeniu. Nikt nie policzy bo nie ma wymiarów wieńca, murłaty i krokwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yar65 30.09.2007 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2007 Może to wyglądać tak:http://images24.fotosik.pl/92/921302f99e05477d.jpg 3pustaki po 24 cm = 72cmspoiny 2 cmwieniec 20 cmmurłata 14 cm Razem 108 cmOdejmujemy: posadzka - styro akustyczny 3cm, wylewka 4cm, terakota 1cm - Razem 8cm oraz na górze wełna między krokwiami (16cm) i poniżej powiedzmy 4cm + płyta g-k 1,5cm, czyli razem ok. 6cm. Razem 14 cm RóżNICA: 108-14=94cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vanka99 30.09.2007 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2007 Wielkie dzieki, podpowiedz bardzo pomocna.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts