Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

?ciana kolankowa

Recommended Posts

• Odpowiedzi 74
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ta wysokosć to 100 cm wewnątrz tzn 4x 24 Porotehrm 44 minus posadzka, wieniec miałem już przy stropie ale nie ma teraz połączenia jak to rozwiazać. Kierownik mówi nie ma problemu.

Dla mnie to jest problem bo chyba trzeba jeszcze jeden wieniec.

Angrafran

czyli to jest wysokość bez wieńca i murłaty?

Bez wieńca. Ściana 44, wycinana ( wycinana hłe, hłe hłe ) na krokwie. Pod murłatę wykonaliśmy jedynie cienka warstwę korygującą poziomy Wieniec mam w stropie i słupki betonowe do murłaty.

Mogę powiedzieć, że wspomniane łóżkoa dochodzi do ściany kolankowej, w innym pokoju biurko z komputrem i monitorem prawie prawie pasuje :D

A co zrobic jak nie ma słupów od wieńca stropowego : jeszcze jeden wieńiec pod murłate ?

Tak mnie wyszykowali budowlańcy z kierownikiem razem niech ich ...

Angrafran

Mistrzem tego fachu nie jestem, ale chyba jeszcze jeden wieniec będzie potrzebny. Ja bym go zrobił bardzo dokładnie co do poziomu i tak, żeby dobrze go ocieplić.

Kopnij w d... kierownika. Oni jak czegoś nie zawalą to by nie mieli za co brać pieniędzy. Szkoda gadać.

ps pozdrawiwam krajana :wink:

Masz racje tylko kop.. w d. oni nie liczą sie z pieniędzmi bo oni tych dodatkowych partactw nie płacą (zapominalstwo na budowie to według mnie niedouczenie lub partactwo) mam zamiar potrącić im z umów bo dodatkowy wieniec to wiekszy koszt niż słupy a ja chce żeby chata stała długie lata więc trzeba znowu dopłacić.

Angrafran

Czy jeśli buduję z Porotjermu 44 (wyskość z zaprawą 25cm)to wysokość ściany kolankowej powinna być wielokrotnością 25?

np. aby otrzymac wys ściany kol ok 100cm powinno być:

- 2 pustaki (50 cm)

- wieniec obmyrowany z zewnątrz Pth 11,5 i ocieplony (wys. 25 cm)

- murłata obmurowana z zewnątrz Pth 11,5 i ocieplony (wys. 25 cm)

czyli razem: 100 cm + skos powinno dać jakieś 105 cm

Czy dobrze kombinuję, czy coś przeoczyłem???? :D

Jednak chyba coś przeoczyłem:

te 100 cm (4x25) będę miał po zewnętrznej stronie ściany kolankowej, a przecież murłata na któtej opiera się krokwia jest od strony wewnetrznej 16x16, dalej ocieplenie i wąski pustak - czyli wysokość ściany kol wewnątrz pomieszczenia będzie większa.....

chyba potrzebuję pomocy:

ile warstw pustaków Pth 44 wysokości 25 cm mam murować aby uzyskać wysokość ścianki kol wewnątrz pokoju na gotowo ok 100cm przy założeniu:

- pustaki mają wysokość 25 cm

- murłata 16x16

- wieniec chyba jakoś wysoki na 20 cm

no i trzeba uwzględnić skos 45 stopni

przecież nikt nie będzie obcinał pustaków a czymś trzeba obmurować przestrzeń za murłatą ??????? :o

tak do końca ciągle nie wiem jak to jest z tym wycinaniem czy obmurowywaniem, izolacją murłaty :cry:

• 4 weeks później...

U mnie w projekcie byla scianka 90 cm, a w praktyce wyszla ok 1.10

ale w moim przypadku byly to nie zepsulo (ciesla potem bardziej dach wyostrzyl :) a poprawilo wzgledy praktyczne. Tyle, ze mi skopsalo planowane wysokosci okien, ale i z tym nie ma dramatu, bo dzieki temu okna sa zamontowane na przepisowej wysokosci 85 cm :)

U mnie w projekcie byla scianka 90 cm, a w praktyce wyszla ok 1.10

ale w moim przypadku byly to nie zepsulo (ciesla potem bardziej dach wyostrzyl :) a poprawilo wzgledy praktyczne. Tyle, ze mi skopsalo planowane wysokosci okien, ale i z tym nie ma dramatu, bo dzieki temu okna sa zamontowane na przepisowej wysokosci 85 cm :)

• 2 weeks później...
  • 3 years później...
Czy jeśli buduję z Porotjermu 44 (wyskość z zaprawą 25cm)to wysokość ściany kolankowej powinna być wielokrotnością 25?

np. aby otrzymac wys ściany kol ok 100cm powinno być:

- 2 pustaki (50 cm)

- wieniec obmyrowany z zewnątrz Pth 11,5 i ocieplony (wys. 25 cm)

- murłata obmurowana z zewnątrz Pth 11,5 i ocieplony (wys. 25 cm)

czyli razem: 100 cm + skos powinno dać jakieś 105 cm

Czy dobrze kombinuję, czy coś przeoczyłem???? :D

Jednak chyba coś przeoczyłem:

te 100 cm (4x25) będę miał po zewnętrznej stronie ściany kolankowej, a przecież murłata na któtej opiera się krokwia jest od strony wewnetrznej 16x16, dalej ocieplenie i wąski pustak - czyli wysokość ściany kol wewnątrz pomieszczenia będzie większa.....

chyba potrzebuję pomocy:

ile warstw pustaków Pth 44 wysokości 25 cm mam murować aby uzyskać wysokość ścianki kol wewnątrz pokoju na gotowo ok 100cm przy założeniu:

- pustaki mają wysokość 25 cm

- murłata 16x16

- wieniec chyba jakoś wysoki na 20 cm

no i trzeba uwzględnić skos 45 stopni

przecież nikt nie będzie obcinał pustaków a czymś trzeba obmurować przestrzeń za murłatą ??????? :o

To jak to jest z tą wysokością ściany kolankowej?

Ile będzie miala wysokości ściana kolankowa na gotowo (po ociepleniu np: 20 cm wełna i minus posadzka ) przy 3 X pustak 25cm, plus wieniec i przy 40 stopniach nachylenia?

Z góry dziekuję za pomoc w policzeniu.

Może to wyglądać tak:

http://images24.fotosik.pl/92/921302f99e05477d.jpg

3pustaki po 24 cm = 72cm

spoiny 2 cm

wieniec 20 cm

murłata 14 cm

Razem 108 cm

Odejmujemy: posadzka - styro akustyczny 3cm, wylewka 4cm, terakota 1cm - Razem 8cm oraz na górze wełna między krokwiami (16cm) i poniżej powiedzmy 4cm + płyta g-k 1,5cm, czyli razem ok. 6cm. Razem 14 cm

RóżNICA: 108-14=94cm